Zakažite pregled sada

Ciste na jajnicima

Cista je benigna izraslina u obliku mehura ispunjenog različitim tečnostima. Postoji dve vrste cisti na jajnicima, funkcionalna i nefunkcionalna. Najčešća je funkcionalna cista koja nastaje tokom samog procesa ovulacije.
U funkcionalne ciste spadaju folikularna cista odnosno cista koja sadrži jajnu ćeliju i koja je nastala jer folikul nije pukao tokom ovulacije.

Potom postoji i lutealna cista koja nastaje po pucanju folikula. I treća vrsta funkcionalnih cisti je hemoragična cista koja nastaje zbog jačeg krvarenja tokom pucanja folikula za vreme ovulacije. U nefunkcionalne ciste spadaju ciste koje nastaju zbog endometrioze.

Simptomi su neprijatan osećaj u karličnom pojasu, ponekad i bol, pojačana krvarenje.
Dijagnostikovanje funkcionalnih cisti se najčešće obavlja tokom ginekološkog pregleda, ultrazvukom, dok ciste nastale endometriozom se dijagnostikuju uglavnom laparoskopskim putem.

Lečenje se vrši određenim hormonskim lekovima, međutim u velikom broju slučajeva dolazi do spontanog povlačenja ciste. Ukoliko terapija lekovima ne daje rezultate moguća je hirurška intervencija.

Ocenite tekst
 1. Mateja Misic:

  Da li ciste od 6cm mogu biti opasne po život?

  1. Mogu da izazovu hitno stanje ako se torkviraju (uvrnu) ili ako se prilikom pucanja ciste povredi krvni sud pa izazove krvarenje. Zavisi takođe kakva je cista u pitanju.

 2. Jasmina:

  Da li bol u nozi moze biti usled prisustva hemoragicne ciste na jajniku?

  1. Zavisi od veličine i stanja ciste. Najčešće hemoragične ciste ne daju takve simptome, ali se nekad desi da daje bolove u maloj karlici koji se šire u leđa ili nogu. U svakom slučaju savetuje se kontrola kod ginekologa jer cista može da se uvrne (torsio) ili da rupturira pa da dođe do abdominalnog krvarenja.

 3. Olivera:

  Dali moze kod vas da se proveri dali smo suprug i ja plodni,i koliko to kosta?

  1. Potrebno je da dodjete na konsultaciju kako bi se utvrdilo sta treba sve od analiza da se uradi (u zavisnosti šta Vam je potrebno).

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *