Zakažite vaš pregled

Kondilomi ( Human Papilloma Virus )

Kondilomi (condylomata acuminata, genitalne bradavice) su jedna od najčešćih seksualno prenosivih bolesti. Kondilomi izgledaju kao bradavice na prstu (male ispupčine, imaju izgled karfiola), mogu biti male (oko 1 milimetar) ili pak mnogo veće. Kao i ostale bradavice koje se javljaju na drugim delovima kože, gentialne bradavice su izazvane virusom- Human Papilloma Virus, HPV. Postoji vise od 100 tipova humanog papiloma virusa ali samo nekoliko visoko zaraznih tipova izaziva kondilome. Ovi tipovi virusa se prenose seksualnim kontaktom sa inficiranom osobom. Procenjuje se da će 2 od 3 osobe koje su imale seksualni kontakt sa inficiranom osobom dobiti kondilome. Obično se pojavljuju u prva 3 meseca ali neretko se pojavljuju i posle nekoliko godina.

Koji su simptomi?

Najčešće je moguće videti bradavice u genitalnom predelu. Kod žena one se javljaju na velikim i malim usminama, na ulazu u vaginu i ređe u vagini i grliću materice. Kod muškarca javljaju se na penisu (na kožici, na otvoru penisa a moguće je da se pojave i u korenu penisa). Mogu da se jave oko anusa ili u ustima i grlu tokom oralnog seksa. Moguća je pojava peckanja ili svraba u genitalnom predelu. Često kondilomi ne izazivanju nikakve simptome.

Kada otići kod lekara?

Ako primetite kondilome u genitalnom predelu ili vas partner ima kondilome potrebno je da se javite doktoru. Genitalne bradavice mogu biti ozbiljan zdravstveni problem i ne treba odlagati lečenje. Humani papiloma virus može izazvati rak grlića materice a takođe je povezan i sa drugim vrstama genitalnih tumora kao što je rak vagine, anusa i penisa. Dobra vest je da tipovi koji izazivaju kondilome ne izazivaju rak grlića materice ali je moguća simultana infekcija sa vise tipova HPV-a.

Kako se leči?

Često neki kondilomi ne mogu da se primete golim okom. U tom slučaju doktor će upotrebiti acetilnu kiselinu da bi posvetlio bradavice i zatim će ih lokalizovati kolposkopom. Lečenje kondiloma moguće je lokalnom primenom lekova direktno na kondilome ili nekim od hiruških tehnika uklanjanja. Treba imati u vidu da otklanjanjem bradavica, ne uklanjamo i virus pa je ponekad moguća ponovna pojava kondiloma čak i posle lečenja.

Uklanjanje kondiloma se obavlja na različite načine i lečenje je individualno. Metode obuhvataju:

Elektrokauterizacija. Elektro-nož koji električnom strujom uklanja bradavice.
Krioterapija. Lokalnom primenom tečnog azota zamrzavamo kondilome. Zamrzavanje dovodi do stvaranja plikova oko kondiloma. Tokom procesa oporavka koze, plikovi zajedno sa kondilomima otpadnu, i nova koza se pojavi.
Terapija laserom. Svetlosni zrak se primenjuje za uklanjanje multiplih promena – skuplja je od drugih vidova terapije i zbog nemogućnosti precizne dubine prodiranja dolazi do otežanog zarastanja rana, skleroziranja ožiljka i hroničnog bola.
Hiruško uklanjanje. Isecanje bradavica hiruškim putem uz lokalnu anesteziju.
Preparati za lokalnu primenu. Najčešće se koriste preparati na bazi Podofilina ili trihlorsirćetna kiselina (TCA).

Kako da se zaštitim i koje su komplikacije?

HPV može da se prenese sa bilo kog dela inficirane kože, ali upotreba kondoma značajno smanjuje rizik. Ako primetite kondilome kod sebe ili seksualnog partnera izbegavajte seksualne odnose dok se kondilomi ne izleče. Kod žena je izuzetno bitno da idu na redove ginekološke preglede i Papa test na kojima je moguće otkriti promene na vagini ili grliću materice koje su uzrokovane virusom. Ako ste imali kondilome- savetuje se Papa test svakih 6 meseci.

Određeni tipovi HPV izazivaju rak grlića materice tako da se savetuje vakcinisanje novom vakcinom Gardasil koja štiti od najopasnijih tipova HPV-a. Vakcinu možete primiti u nasoj ordinaciji.

 1. Anastasija:

  Postovani/a, sumnjam da imam kondilome pa me zanima koliko kod vas kosta postupak utvrdjivanja i uklanjanja. Da li postoji neka maksimalna cena koja se odnosi na uklanjanje i da li vazi i za spoljasnje i unutrasne kondilome? Unapred hvala

  1. Dr Boba:

   Draga Anastazija, predlažem da dodjete na pregled kako bi se konstatovalo da li uopšte imate kondilome, koliko i gde se oni nalaze, kako bi se dogovorili oko metode uklanjanja. Pozovite broj ordinacije kako bi saznali bliže informacije. Srdačno, Dr Boba

 2. Sara:

  Juce sam uklanjala kondilome radiotalasima, i kada sam dosla kuci kada sam pogledala uz pomoc ogledala, cini mi se da imam i dalje kondilome, tj. na mestima gde sam ih imala da imam bele tackice, koje nisu ravne sa kozom, kao bubuljice. Nisam ih imala puno, samo par komada. Da li je to normalno? I da li ce se to vremenom povuci, ili mi nije dobro odradjen trentman? Molim za brz odgovor.

  1. Kondilomi su promene koje mogu da se pomešaju sa mnogo drugih raznih bolesti. Bez pregleda (preko interneta) je nemoguće odgovoriti na pitanje da li su to bubuljice, kondilomi ili nešto treće. Takođe je teško odgovoriti da li su one uklonjene ili ne. Najbolje je da odete kod ginekologa koji je uradio intervenciju i da razjasnite sve vaše nedoumice.

 3. Milos:

  Naime, sumnjao sam da sam imao kondilome. U martu mesecu ove godine, otisao sam lekaru sto je on i utvrdio. Dobio sam neku pipulu koju sam popio tog dana, i condiline tecnost da nanosim svakog dana 2 nedelje na zarazena mesta. Uz to sam dobio i neke antibiotike koje sam pio takodje 2 nedelje. Bradavice su se povukle. Danas sam primetio na istom mestu gde sam i tada imao, par mm levo novu bradavicu. Molim za savet! Sta da radim, da li postoji neko trajno resenje ovog problema, i da li to znaci da i moja partnerka sada ima jos uvek ima HPV kao i ja? S’obzirom da smo imali isti tretman i zajednicko lecenje. Mada njoj nije ustanovljen niti jedan kodnilom , ili bradavica kako se vec zove, vec ureaplasma. Unapred zahvan!!!

  1. Poštovani Miloše,
   virusna infekcija koja izaziva nastajanje kondiloma može biti izuzetno uporna. I vi morate biti uporni u lečenju kondiloma. Potrebno je da dođete na pregled kako bi se utrvdilo prisutvo kondiloma, broj, lokacija i odredilo najbolje lečenje.

 4. Andrijana:

  Postovani, posle menstruacije su mi se pojavili neki plikovi na usminama, to me pece i boli. Prvo sam mislila da mi je iritacija od ulozaka, zato sto kad radim ceo dan sam u hodu, pa sam mislila da me to izirirtiralo. Ispirala sam zalfijom i kamilicom ali nista se ne desava, plasim se da mi to nisu kondilomi…zanima me vase misljenje. Unapred hvala!

  1. Kondilomi ne izgledaju kao plikovi. Najčešce izgledaju kao bradavičice. Ako niste sigurni, nek pogleda ginekolog pošto kodilome treba lečiti.

 5. Nenad:

  dobar dan pisem u vezi devojke ,vec je imala hiruski zahvat ali dosli bi na prekleg ,posto je strani drzavljanin interesuje me cena i kad bi mogli da zakazemo pregled

  1. Pozovite broj ordinacije 011/322-60-40, dobićete sve potrebne informacije.

 6. Maria:

  Zanima me dali kondilomi prenesu se samo i samo preko seksualnog odnosa?

  1. HPV se prenosi preko kontakta sa inficiranom kožom, preko sluzokože i telesnim tečnostima. Međutim, ponekad prođe i nekoliko godina o prvog inficiranja do pojave simptoma, tako da je teško znati kada se osoba inficirala.

 7. Dragan:

  postovanje.. imam jedno pitanje,dali osoba na kojoj nisu vidljivi tragovi kondiloma moze odma da koristi neke preparate cisto radi sigurnosti? hvala..

  1. Od infekcije do pojave kondiloma moze proći dosta vremena. Trenutno jedino promene izazvane HPV-om (kondilomi) se mogu lečiti a ne sama infekcija virusom.

 8. Ninija:

  Pozdrav :)
  Pre tri godine sam imala kondilome,to se sve povuklo samo od sebe kroz nekih mesec dana ja tu bukvalno nista nisam dirala ni mazala,mislila sam da je to od mora neka prljavstina uzrokovala ali evo sad prvi put citam o tome i htela sam da pitam mislim ako je to proslo tako samo od sebe postoji li sansa da se vrati i kako da to ODMAH sprecim jer do sad evo nisam znala ni sta sam imala..Tragicno-ali tako je…

  1. Kondilome možete spečiti upotrebom prezervativa i pažljivim biranjem partnera. Kod Vas postoji mogućnost da to nisu bili kondilomi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>