Zakažite pregled online

AMNIOCENTEZA – ODGOVORI NA PITANJA

Amniocenteza je procedura u kojoj se pod kontrolom ultrazvuka uzima mala količina amnionske tečnosti (plodove vode) koje se koristi za analizu. Amnionska tečnost sadrži bebine ćelije koje je moguće analizirati u genetskoj laboratoriji.
Najčešća primena amniocenteze je analiza genetskog materijala ploda (kariotipizacija ploda) sa ciljem testiranja na određene bolesti (Down sindrom, Turner sindrom, Edwards sindrom, itd) a takođe je moguće i utvrđivanje očinstva.

Kada i zašto?

Amniocenteza se najčešće radi između 16. i 18. nedelje trudnoće. Doktor će preporučiti amniocentezu ukoliko:
Imate povećan rizik na dabl ili tripl testu (double test, triple test) – Ukoliko rezultati skrining testova pokažu povišen rizik, moguće je uraditi amniocentezu kako bi se isključila ili potvrdila dijagnoza.
Je u prethodnoj trudnoći bilo hromozomskih anomalija ili defekt neuralne cevi (NTD) – gentsko oboljenje kao što je NTD – ozbiljno oboljenje mozga ili kičmene moždine u prethodnoj trudnoći povečava rizik u narednoj trudnoći.
Imate 35 ili više godina života – sa starošću majke povećava se rizik za nastanak genetskih oboljenja kao što je Down sy.
U porodici imate genetska oboljenja ili je partner nosilac određenih genetskih mutacija – pored bolesti kao što su Daunov sindrom i spina bifida, amnicentezom je moguće dijagnostikovati i mnogo drugih naslednih oboljenja kao što je cistična fibroza.

Kako da se pripremim i šta da očekujem?

Ukoliko se amniocenteza radi pre 20. nedelje gestacije potrebno je da bešika bude puna. Pijte dosta tečnosti pre dolaska na intervenciju. Pre intervencije potrebno je da se potpiše informisani pristanak (saglasnost). Ukoliko ste Rh negativni doktor će vas obavestiti da je posle intervencije potrebno primiti zaštitnu injekciju Rh imunoglobulina (Rhogam).
Tokom intervencije, doktor će prvo ultrazvukom odrediti položaj bebe i gestacijsku starost trudnoće. Nakon što se stomak očisti antiseptikom, tankom iglom se kroz stomak uđe u matericu i uzme mala količina plodove vode. Procedura je kratkotrajna i blago neprijatna (kao kad se uzima krv iz vene), tako da anestetik nije potreban.
Nakon intervencije odlazite kući. Nekoliko dana posle intervencije potrebno je izbegavati fizičku aktivnost. Moguća je pojava kontrakcija ili blago vaginalno krvarenje odmah nakon amniocenteze. U međuvremenu plodova voda se šalje u genetsku laboratoriju na analizu.

Koliki je rizik?

Iako amnicenteza donosi dragocene informacije o zdravlju vaše bebe, kao i svaka invanzivna procedura, ni amniocenteza nije bez rizika. Savet uraditi amniocentezu se daje kada rezultati testa mogu imati značajan uticaj na dalji tok trudnoće. Jako je važno razumeti rizike amniocenze i biti spreman za rezultate. U donošenju odluke može da Vam pomogne Vaš ginekolog ili genetsko savetovalište.
Najvašniji rizik uključuje gubitak trudnoće (pobačaj) koji se kreće izmedju 1:200 i 1:500 slučaja. Ostali rizici su značajno manji i oni uključuju: isticanje amnionske tečnosti, infekciju, Rh senzibilizacija (sprečava se injekcijom Rh imunoglobulina)…

AMNIOCENTEZA – ODGOVORI NA PITANJA
4.7 (94.4%) Glasalo: 25
 1. Margareta:

  Postovani,
  da li se amniocenteza zakazuje i koliko ranije mora da se zakaze?

  1. Amniocenteza se zakazuje dan ili dva ranije pozivom na broj ordinacije ili preko forme sa na web stranici ordinacije.

 2. Vladimir:

  Da li se naplacuje amniocenteza i da li vazi uput od ginekologa iz doma zdravlja?

  1. Amniocenteza se naplaćuje. Uput nije potreban pošto je ordinacja Palmotićeva privatna ustanova.

 3. Rada:

  Dali radite produvavanje jajovoda?Dali je bolno?
  Kako da se pripremim,i koliko kosta?
  Unapred zahvalna!

  1. Poštovana Rado, ne radimo to. Verovatno mislite na HSG ili dijagnostičku laparoskopiju kako bi se utvrdilo da li su jajovodi prohodni.

 4. Tanja:

  Postovani,

  Ginekolog mi je rekao da zakazem analizu plodove vode u vasoj ustanovi jer imam preko 40 godina. Da li to mora licno i uz uput, ili se moze uraditi isto on line?

  Sa postovanjem,

  Tanja

  1. Poštovana Tanja, mi smo privatna ustanova i za nas nije potreban uput. Pozovite broj ordinacije 011/322-60-40 i dobićete sve potrebne informacije.

 5. Biljana:

  Postovani, prva trudnoca mi se zavrsila spontanim pobacajem i tada sam primila Rogham jer sam rh-. Sada trebam uraditi amniocentezu pa me interesuje treba li opet primiti Rogham nakon intervencije

  1. Obavezno je da primite Rhogam u roku od 72h nakon intervencije.

 6. Marija:

  Postovani,koliko kosta aminocenteza uz uput od drzavnog ginekologa,a da se sama punkcija uradi u gak-visegrackoj,zatim uzorak donese vama na ispitivanje,za zenu starosti 36god.?
  Unapred zahvalna,
  Marija Milic

  1. Pošovana Marija,

   mi smo privatna ustanova, nije potreban uput. Uzorak možete odneti u neku od laboratorija koje se time bave gde možete saznati i cenu analize.

 7. S78:

  Postovani, zanima me da li mogu raditi amniocentezu ako imam osip pityriasis rosea? Hvala

 8. Tanja:

  Interesuje me kakva je skracena verzija amniocentoze? Ne znam.da li sam se dobro izrazila. Doktor ce mi izvaditi plodovu vodu,i taj.uzorak nosim u privatnu labaratpriju,oni su to nazvali skracena.verzija. rezultati su za 5dana,a ne za tri nedelje kaonu vecini slucajeva. Nisam isla u to genetako savetovaliste ,pa me.interesuje o cemj je zapravo rec.

  1. U pitanju je druga metoda (PCR) koja daje rezultate brže (ne radi se “kultivacija” ćelija za koju je potrebno 2-3 nedelje).

 9. Mirjana:

  Postovani,
  U 4-oj nedelji trudnoće, bila sam na rendgenu i snimala lumbalni deo kičme, a da pritom nisam znala da sam trudna. Da li ce se amniocentezom moci utvrditi ukoliko postoji bilo kakav oblik anomalije ili ako je plod bio oštećen?
  Unapred zahvalna, Mirjana

  1. Poštovana Mirjana,

   amniocentezom se ne mogu otkriti poremećaji nastali usled snimanja rentgenom.

 10. Olivera:

  Potrebna mi je informacija koliko kosta vadjenje plodove vode u maloj trudnoci da bih se ustanovilo da li je trudnica rizicna, jer su oba roditelja ista krvna grupa i rh faktor negativan.

  1. Poštovana Olivera, pozovite broj ordinacije 011/322-60-40 i dobićete sve potrebne infromacije.

 11. SEMIHA:

  KOLIKO SE CEKA RAZULTAT AMNIOCINTEZE
  POSTO SAM U 17 NEDELJI TRUDNOCE?

 12. Tanja:

  Da li.moze pomoc.jedna.strucna rezultati.amino.sinteze su 47xx+3(2) 46 xx(28) da li je ovo Alarmantno molim.vas pomozite

  1. Poštovana Tanja, nije mi u potpunosti jasan nalaz koji ste napisali ali 47xx+3 predstavlja višak jednog hromozoma.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

 
,