Почетак › Forum › Ginekologija › bakterije u brisu
Означено: bakterije u brisu
- This topic has 57 одговора, 13 гласова, and was last updated 1 month, 1 week раније by Gordana.
-
АуторЧланци
-
saka87Учесник
Postovani dr,
Molim Vas da mi odgovorote ns pitanje.PRe 4 godine imala sam mikoplazmu u brisu, uspesnp sam je izlecila.U medjuvremenu nisam imala seks.odnose, samo samozadovoljenja.Prosle godine radila sam sve briseve, uz, kolkoskopiju, papa, sve bilo u redu.Medjutim, pre nekolokl dana u urinokulturi mi je izolovana Proteus mirabilis.Moje pitamje je otkud mi ta bakterija ako nisam imala odnose 5 godina i da li se mikoplazma ili neka druga moze razviti ako su brisevi bili u redu, a nisam imala sek.odnlse zadnjih 5 godina?
dr Djordje PetkovicМодераторPoštovana,
Proteus mirabilis se ne prenosi seksualnim putem.
saka87УчесникHvala puno na odgovoru. A kako se prenosi mozete li mi reci? Da li moze od toga kad se uzimao bris ili sa zastitnih rukavica? Ili mi je od peska u mokracnim kanalima to sam imala cesto?
dr Djordje PetkovicМодераторProteus mirabilis pripada fiziološkoj flori intestinalnog trakta (normalan stanovnik creva).
saka87УчесникDoktore, hvala puno na odgovoru. Znaci ne mora biti poseban uzrok da bi se nasle u urinu? A da li mogu imati opet mikoplazmu ili neku drugu infekciju, ako sam usam uspesno izlecena, a nisam
imala odnose u medjuvremenu?dr Djordje PetkovicМодераторPoštovana,
potrebno je da se urade brisevi na mikoplazmu kako bi se utvrdilo da li je prisutna ili ne.
SanjaГостPoštovani, da li možete da mi protumačite nalaz vaginalnog brisa koji sam skoro radila? Kada sam pitala svog doktora, rekao je da to tako treba da piše i nije želeo dalje da objašnjava. Ovako: Izveštaj o mikrobiološkom ispitivanju:
Vrsta uzorka: vaginalni sekret
Vrsta analize: vaginalni sekret-preparat
Rezultat analize: pločast epitel, gram pozitivni bacili.
Zatim:
Vrsta uzorka: vaginalni bris
Vrsta analize: vaginalni bris- kultura. Tu je izolovana eserihija i uradjen antibiogram i dobila sam terapiju, to sredila.
Ono što me buni su gram pozitivni bacili, zatim ovo ,,preparat” i ,,kultura”. Da li gram pozitivni bacili asociraju na eserihiju i zašto mi nije određena grupa sekreta i da li se kulturom vaginalnog brisa mogu otkriti da imam gonoreju ili mora drugačiji bris? Valjda nisam zakomplikovala. Hvala!dr Djordje PetkovicМодераторPoštovana Sanja,
analizom vaginalnog sekreta bi se otkrila gonoreja. U vaginalnom preparatu su nađene bakterije koje su zatim rasle na veštačkoj podlozi (kultura ćelija). Izolovana Vam je Ešerihija koli za koju ste dobili terapiju.
SanjaГостHvala Vam! Pozdrav!
saka87УчесникPostovani, Koja je terapija za proteus u vag.brisu?
dr Djordje PetkovicМодераторTerapija se prepisuje prema antibiogramu.
saka87Гостako je ima u urinokulturi znaci li da je i prisutna u vaginal.i cervik.brisu? i da li terapija ako je ima u urinokulturi moze uticati da se izleci i iy vaginalnog brisa?
dr Djordje PetkovicМодераторNe znači da je ima u druga dva brisa. Terabija bi delovala i u slučaju da je ima u cervikalnom i vaginalnom brisu.
rezultati testovaГостRekli su mi da mi je nalaz briseva i sekreta uredan. Sekret je 3.grupa, uz napomenu da ima nekog epitela, polimorfnih, tako nesto leukocita, gram bacili itd. U vag.brisu i cervikalnom nema izolovanih patogenih bakterjja, ali pise masa polimorfnih tih leukocita, kad su radjeni brisevi bila u ovulaciji.Ostalo uzv, papa, uredno sve. Sad me ovo zbunjuje. Medjutim dr rece uredan nalaz. Sta vi mislite?
-
АуторЧланци