Uklanjanja materice i jajnika

Home – Medical Forumфорум Ginekologija Uklanjanja materice i jajnika

Viewing 2 posts - 1 through 2 (of 2 total)
  • Author
    JelenaPetric
    Participant

Postovani, pre tri nedelje mi je odstranjena hiruskim putem materica i jajnici kako bi se sprecilo sirenje tumora na jajniku.
    Od doktora jos uvek nisam dobila terapiju kojom bi trebala da zamenim nedostatak materice i jajnika. Na forumima sam proscitala da zene obicno piju hormonske tablete kako bi se ponovo uspostavio balans u organizmu. Imam 32 godine i plasim se za zdravlje.
    Molim Vas da mi kazete svoje misljenje u vezi terapije. Dali je potrebno piti odredjene lekove ili nije i kome da se obratim.
    Hvala.

dr Boba
    Guest

Poštovana Jelena,

Vaše pitanje je na mestu mada je na njega malo teže odgovoriti jer ima mnogo faktora koji su uključeni u donošenje odluke da li ili ne početi HRT(Hormone Replacement Therapy).
    Mora se imati u vidu zbog čega je operacija urađena, anamnestički podaci (da li u porodici postoje rođaci sa rakom dojke), da li imate i koliko su izraženi menopauzalni simptomi, da li imate problema sa jetrom itd…
    S obzirom da su Vam udaljeni jajnici i materica, terapija bi bila estrogenom. Međutim, kako ima i pluseva i minuseva povezanih sa tom terapijom, predlažem da odete kod ginekologa kako bi porazgovarali o vašem pojedinačnom slučaju, kako bi bili upoznati o koristima i rizicima i dogovorili se o mogućoj terapiji.
    Srdačan pozdrav,
    Dr Slobodanka Petković

Viewing 2 posts - 1 through 2 (of 2 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.
,
Call Now Button