Zakažite pregled online

Hormonalna kontracepcija – pilula

Hormonalne metode kontracepcije se zasnivaju na uticaju hormona na ženski menstrualni ciklus. Sve hormonalne metode kontracepcije su za sada predviđene za žene mada istraživanja u cilju nalaženja hormonalne kontracepcije za muškarca su već u završnim fazama. Hormonalne metode su pilule, flasteri i injekcije.

Pilula

Oralna kontraceptivna sredstva popularno nazvana pilule predstavljaju tablete koje sadrze sintetičke verzije ženskih polnih hormona -estrogena i progesterona. Postoji veliki broj različitih pilula ali sve one kada se imaju pravilno, utiču na menstrualni ciklus i verovatnoća oplodjenja je veoma mala. Današnje pilule imaju manje doze hormona nego ranije pilule i samim tim manje neželjenih efekata.

Vecina pilula dolaze u pakovanju od 21 tablete, koje se uzimaju svaki dan dok se ne potroši pakovanje, zatim sledi pauza od 7 dana, i onda se uzima novo pakovanje. Takodje postoje pakovanja koja sadrze 28 pilula (7 pilula su bez efekta) koje se piju svaki dan (bez pauze od 7 dana) cime se postiže bolji efekat jer teže dolazi do zaboravljanja da se uzme pilula.

Pravilno upotreba (prvo pročitajte uputstvo za vaše tablete – ovo je uputsvo za većinu pilula koje se nalaze na tržištu):

1. prva pilula se uzima prvog dana menstruacije

2. uzimajte po jednu pilulu u isto vreme svaki dan tokom 21 dana

3. napravite pauzu od 7 dana (tokom ovog perioda bi trebalo da se pojavi menstrualno krvarenje i vi ste zaštićeni i tokom ovog perioda)

4. osmog dana uzmite pilulu iz novog pakovanja čak iako vam menstruacija još traje

Pilule su veoma pouzdan i lak način kontracepcije sto ih čini veoma popularnim. Omogućavaju nesmetan seksualni odnos, periodi su manje bolni, smanjuju simptome premenstrualnog sindroma i nakon prestanka uzimanja brzo se vraća mogućnost oplođenja. Neželjeni efekti su blagi i često se mogu otkloniti prelaskom na drugi tip pilule. Oni uključuju glavobolju, osetljivost grudi, akne, nadutost stomaka, gubitak seksualne želje… Pilule ne pružaju zaštitu od seksualno prenosivih bolesti.

Poštovani, zbog velikog broja pitanja i veličine stranice, molimo Vas da pitanja postavljate na forumu klikom na ovaj link. Komentari na ovoj stranici su isključeni.

Hormonalna kontracepcija – pilula
3.8 (75.05%) Glasalo: 93
 1. Sanja:

  koje su pilule najbolje za dan posle? I kada je zadnji rok da se one popiju?

  1. Otprilike imaju sličnu efikasnost. Moguće je popiti do 72 časa nakon rizičnog odnosa, ali imajte u vidu da sa sve većim odlaganjem efikasnost pilula se smanjuje.

   1. Saska:

    Postovani, imala sam odnos sa deckom juce i odmah nakon toga popila pilulu za dan posle (escapelle). Kada dobijem sledecu menstruaciju nameravam da krenem sa koriscenjem kontraceptivnih pilula logest. Zanima me da li mogu krenuti sa logestom odmah od prve sledece menstruacije ili je bolje da ipak sacekam onaj tamo ciklus s obzirom da sam uzimala pilule za dan posle? Hvala na odgovoru

    1. Možete početi sa Logestom sa dobijanjem menstruacije.

  2. Milica:

   Postovani, pijem Qlaira teblete i ginekolog mi je preporucio da predjem na Diane 35. Da li da pocnem odmah narednog dana od poslednje 28. tablete? Da li je potrebno praviti pauzu?

   1. Odmah posle 28. tablete.

   2. Aleksandra:

    Popila sam Yaz tabletu u 10h a u 12:15 sam imala proliv.. Da li treba da popijem jos jednu..?

  3. Milica:

   Imam pitanje i molim da mi se odgovori sto pre.. naime danas sam imala odnose sa deckom gde nismo koristili zastitu i nisam sigurna dal je svrsio u mene ili ne.. tablete ne pijem pa me zanima koje da krenem da pijem i da li je dovoljna jedna tableta za jedan odnos posto necemo imati odnose duze vreme.. Imam 16 godina, pa nisam najbolje upucena u to, jel se tableta mora popiti isto vece ili ni sutra nije kasno?

   1. Tabletu za dan posle možete popiti do 3 dana nakon odnosa. Imajte u vidu da što kasnije popijete – manja je zaštita.

 2. Anđela:

  Poštovani,
  pijem pilule Jeanine, ovo mi je sada četvrta kutija…prošla je pauza od 7 dana kad ne uzimam pilule. Moje pitanje je: ako osmog dana prvo imam odnos, nezaštićen naravno, pa onda uzmem pilulu uveče u osam kao i inače i nastavim normalno da pijem pilule, da li sam zaštićena i dalje i da li je potrebno da se brinem?

  1. Zaštićeni ste. Pijte tabletu normalno kad i obično.

 3. MIMI:

  Pila sam nowinet tablete 3 godine i ginekolog mi je reko da pravim pauzu 2 meseca pa da nastavim ako zelim.Zadnja menstruacija je bila 24.08.2015 god. a danas je 26.09. a jos nisam dobila.da li je to normalno da mi kasni posto sam prstala da pijem tablete?

  1. Moguće je da dođe do neredovnog ciklusa, naročito ako je ciklus bio neredovan pre započinjanja kontraceptivnih pilula.

 4. MILA:

  Pozdrav, pijem redovno pilule diane 35, jucer (25.10.) sam popila zadnju 21 pilulu. Ciklus mi.je redovan izmedu 28_29 dana, i uvijek dobijem 5-ti dan nakon popijene zadnje pilule. Veceras (26.10.) sam imala odnos sa deckom, krenuo je da penetrira, i u zadnjem casu ga je izvadio, nismo sigurni da li je nesto ostalo u meni. Da li postoji mogucnost da zatrudnim?!

  1. Diane 35 vas štite i u onom periodu od 7 dana dok pravite pauzu između 2 kutije, tako da ne bi trebalo da bude problema. (Imajte u vidu da nijedna vrsta kontracepcije nije 100% sigurna).

 5. Andrijana:

  Potovani da li dve case vina uticu na Midiana tablete?

  1. Alkohol ne utiče na efektivnost kontraceptivnih pilula, dok sa druge strane kontraceptivne pilule često deluju na metabolizam alkohola u jetri i osoba koja koristi pilule može imati više vrednosti alkohola u krvi tj jači efekat intoksikacije.

 6. Daliborka:

  Doktorka mi je prepisala Lyndinette 20 i rekla da pocnem da ih pijem prvog ili drugog dana menstruacije i da zastita nastupa nakon deset dana.
  Ja sam pocela drugog dana da pijem, ali me je zabrinulo sto sam procitala na jednom mestu da ako se pocne bilo kog drugog dana osim prvog dana menstruacije, zastita nastupa tek nakon mesec dana. A na dosta mesta sam videla da nastupa nakon 7 dana…
  samo me zanima od kad sam ja zasticena?

  1. Nakon 7-10 nastupa zaštita nevezano da li ste počeli prvog ili drugog dana. Ipak se savetuje i kontracepcija kondomom u prvom mesecu korišćenja pilula.

   1. Malena:

    Postovani-a,
    Htela bih da pocnem da koristim tablete za kontracepciju,ali obzirom da mi je radno vreme takvo da ne mogu da odem na konsultacije kod ginekologa,mozete li mi preporuciti koje bi bilo nabolje koristiti.Nisam alergicna ni na jednu supstancu,zdrava sam,imam samo mali visak kg.
    Unapred hvala

    1. Poštovana, ipak je potrebno da se javite ginekologu kako bi se utvrdilo da li ste kandidat da koristite oralne kontraceptivne pilule i koje.

 7. Iva:

  Poštovani,

  Doktorka mi je rekla da mi ne preporučuje pilule zbog viška kilograma. Da li postoje neke pilule koje i buce mogu da koriste i zaštite se? I ako biste mogli da pojasnite zašto nije dobro uzimati pilulu ako se ima višak kilograma?

  Srdačan pozdrav,
  Iva

  1. Žene sa viškom kilograma imaju povećan rizik od venske tromboembolije pa neki ginekolozi izbegavaju prepisivanje kontraceptivnih pilula. Savetuje konsultacija sa endokrinologom i nutricionistom kako bi se isključio neki endokrini uzrok gojaznosti ili korigovala telesna masa, nakon čega odabrati kontraceptivnu metodu koja Vam najviše odgovara.

 8. Anči:

  Postovani, pijem pilule vec 4 meseca u 20h uvece.
  Da li mogu novi blister, dakle prvu tabletu novog pakovanja 8. dan da popijem u 21h? i da nastavim ceo taj mesec i dalje da pijem u tom periodu. Zelim da promenim satnicu za sat kasnije jer mi tako vise odgovara.I da li trebam neku dodatnu zastitu? Unapred hvala

  1. Možete da pomaknete za sat vremena, bićete zaštićeni kontraceptivnim pilulama.

 9. Sonja:

  Pocinjem ponovo da pijem pilule yasmin , pravila sam pauzu godinu dana. Trenutno traje menstrualno krvarenje, da li mogu da po nem petog dana dok traje, da li ce tada i prestati odgovaralo bi mi i ubog odlaska na odmor?

  1. Možete početi petog dana.

 10. Samrichak:

  Postovani,
  Pijem ligest pilule godinama. V dan pauze doslo je oskudno krvarenje. Drugi dan krvarenja imala sam nezasticeni odnos sa ejakulacijom.
  Prije toga na dva dana sam zavrsila sa terapijom baktrimom zbog urinarne inf.(za vrijeme pijenja baktrima nisam imala odnose).
  Zanima me postoji li mogucnost trudnoce s obzirom na pomenute okolnosti?
  Ps.ciklus i dalje oskudan se nastavio i nakon tog odnosa.

  1. Ukoliko ste pravilno koristili logest pilule, šanse su minimalne.

 11. Nana:

  Imam jedan problem , počela sam sa pilulama midiana 5 dana ciklusa , koji je pao u subotu prošlog meseca . Zanima me kako se tablete dalje piju pošto znam da ne sme da se piju tek tako . Odnosno moje pitanje glasi kako da počnem sa novom kutijom , tj od koje tablete da krenem pošto bi trebalo novu kutiju da načnem ponovo u subotu ?
  Da li da krenem od subote pa da nastavim kako ide strelica ili da krenem od subote i popijem nedelju ali ponedeljak pijem ne kako strelica nastavlja nego da se vratim na početak i popijem tu prvu celu nedelju.
  Nadam se da ste nekako razumeli moje pitanje.

  1. Sledeću kutiju počinjete 7. dana nakon što ste završili prethodnu kutiju. To bi trebalo da se poklapa ukoliko ste počeli u subotu, da počnete sledeću kutiju u subotu 4 nedelje nakon početka. Počinjete od prve tablete i dalje pratite strelicu.

 12. Mirjana:

  Poštovani,
  Po savetu lekara prelazim sa diane 35 na yasmin. Ali me zanima da li da posle poslednje tablete diane 35 napravim pauzu od 7 dana i onda uzmem yasmin ili da odmah počnem korišćenje yasmin tableta nakon što popijem poslednju tabletu diane 35? Unapred Vam hvala.

  1. Počnite sa Yasminom nakon 7 dana pauze posle poslednje tablete Diane 35.

 13. Sara:

  Koristim pilule lindynette 20, i na ginekoloskom pregledu ginekolog mi je prepisao polyginax od 12 vaginalnih kapsula. Zanima me da li koriscenje ovih vaginaleta utice na smanjenje efekta kontraceptivnih pilula? Polyginax sadrzi nistatin, neomicin, polimixin b. Unapred zahvalna!

  1. Ne. Možete slobodno koristiti istovremeno.

 14. Maja:

  Postovani,

  Pijem logest tablete. Medjutim, partner je ejakulirao u mene. Da li mogu biti sigurna da nece doci do nezeljene trudnoce?

  1. Nijedna kontracepcija nije 100% sigurna ali ukoliko pravilno pijete pilule šansa za trudnoćom je izuzetno mala.

 15. Ljiljana:

  Poštovani, planiram da počnem da pijem pilule, pa me interesuje da li je za to potreban prvo pregled ili su dovoljne samo konsultacije sa ginekogom. Unapred, hvala.

  1. Preporučuje se konsultacija sa ginekologom.

 16. Marija:

  Zelim da pocnem da koristim pilule, imam 18 i zanima me koju vrstu pilula biste mi preporucili, bila sam na pregledu i sve je uredu ali ginekolog smatra da sam premlada za pilule, ali sve jedno zelim da pocnem da ih koristim kako bih bila sigurna i zasticena od nezeljene trudnoce.

  1. Poštovana Marija, bez potpune anamneze ne mogu Vam preporučiti konkretni preparat, imajući u vidu Vaš uzrast preporuka bi bila kombinovana kontraceptivna pilula sa minimalnom dozom hormona.

 17. Milica:

  Poštovani,
  Pijem Diane 35 već 3 ipo godine, koje su mi prepisane radi policističnih jajnika. Imam 21. godinu. Nakon uzimanja poslednje tablete, povratila sam zbog alkohola, a pre toga sam imala nezaštićene odnose, kao i nakon toga, naravno, dečko je svršio u mene. Menstruaciju sam dobila 5. dan nakon zadnje tablete, ali sam tokom menstruacije imala takođe nezaštićen odnos koji je takođe završio svršavanjem u mene. Zanima me da li postoji mogućnost za trudnoćom i ako postoji, kolike su šanse? Počela sam normalno 29. dana da uzimam tabletu, tačno na vreme, u 20h, a prethodnu kutiju u 19h.
  Hvala unapred!
  Srdačan pozdrav!

  1. Postoji mogućnost ali su šanse male. Ukoliko Vam bude kasnila sledeća menstruacija uradite test na trudnoću.

 18. Jelena:

  Dobar dan. Imam jedno pitanje. Pijem kontraceptivne pilule yeanin vec vise od godinu dana. Medjutim, desila mi se mala nezgoda u period u od 7 dana kada je pauza. Naime, u toku seksa sa deckom pukao je kondom. Pilulu sam popila nakon dva dana kada je i trebalo. Zanima me da li mogu ostati trudna? Srdacan pozdrav i hvala unapred.

  1. Ukoliko pravilno pijete pilule one štite od neželjene trudnoće i u periodu kada pravite pauzu između dve kutije.

 19. Ivana:

  Počela sam da pijem prvi put diane 35. Počela sam prvi dan menstruacije i pijem ih redovno… šesti dan smo imali nezasticen odnos. Nisam sigurna da li je izvadio na vreme.Daa li je moguća trudnoća?

  1. Mala je verovatnoća.

 20. Ivana:

  Poštovani .
  Još jedno pitanje. Danas je deveti dan kako pijem diane 35. Menstruacija je prošla pre četiri dana ali još uvek imam braon iscedak . Da li trebam da se zabrinem? Da li je to normalno ?

  1. Ukoliko se sa vremenom smanjuje – u redu je.

 21. Iva:

  Postovani, pijem jaz pilule godinu ipo dana. Sa prvom tabletom iz nove kutije sam kasnila jedan dan, a 5-og dana sam imala nezasticen odnos. Pre nove kutije nisam imala odnose, i novu kutiju sam pocela da pijem uvece, a predhodnu sam pila pre podne. Da li postoji rizik od trudnoce?

  1. Ne bi trebalo da bude problema. Ukoliko Vam bude kasnila menstruacija uradite test na trudnoću.

 22. Anci:

  Postovani da li se escapelle apsorbovala ukoliko sam imala proliv nakon 2 sata i 50 minuta od popijene? Popila sam je u 8.00 a proliv je bio u 10.50
  trebam li popiti jos jednu

  1. Sve bi trebalo da bude u redu.

 23. Jelena:

  Postovani, pocela sam da pijem pilule Jeanine I nakon zavrsene prve kutije u pauzi od 5 dana, dok cekam menstruaciju imala sam nezasticen odnos 3-ci dan. Da li postoji mogucnost trudnoce?

  Hvala

  1. Izuzetno mala verovatnoća trudnoće ukoliko ste pravilno koristili pilule.

 24. Nena:

  Juce mi je malo krenula mens.i popila sam prvu pilulu,ali danas nemam krvarenje,da li da nastavim sa pilulama ili da sacekam da krene mens.?

  1. Nastavite sa pilulama.

 25. Valentina:

  Postovani, imam sindrom policisticnih jajnika i pocela sam da pijem pilule diane 35 14. aprila, prvog dana ciklusa. Danas je 26. april a vec 5-6 dana imam braon iscedak sa tragovima krvi. Zanima me da li je to zbog priivikavanja na pilule ili moram da idem kod ginekologa na konsultacije?
  Hvala.

  1. Najverovatnije je zbog privikavanja na pilule. Ponekad je potrebno oko 3 meseca da bi se organizam privikao na pilule.

 26. Milica:

  Poštovani, pijem Diane-35 već skoro pola godine. Nakon pauze od 7 dana, 8. dan sam imala nezaštićen odnos i tek uveče u 19h sam popila tabletu. Zanima me da li sam i dalje zaštićena i da li mogu ostati trudna?

  1. Milica:

   a pri tom sam imala i menstruaciju..

   1. I dalje ste zaštićeni.

 27. Jovana:

  Postovani,pijem Novynette vec 3 meseca.Nisam imala do sada tegoba.Medjutim juce kada sam popila pilulu u 20:00 (kao i uvek) dobila sam dijareju 2h nakon toga.Posto sam imala odnos sa deckom taj isti dan i on je ejakulirao u mene.Uzela sam jos jednu pilulu predvidjenu za cetvrtak (jer sam citala na forumima da tableti treba 3-4h da se apsorbuje).Zanima me kako sada da nastavim sa uzimanjem tableta? Jer sam u manjku sa jednom tabletom.Da li da ovaj mesec imam ciklus 20 dana + 7dana pauza,pa da krenem novo pakovanje dan ranije i da opet uspostavim ciklus 21 dan + 7 dana pauza. I da li treba da koristim dodatnu zastitu ili zam i dalje zasticena? Unapred hvala

  1. Popijte kutiju do kraja, napravite pauzu 7 dana i nastavite normalno sledeću kutiju.

 28. Nena:

  Postovani, pijem logest tablete godinu dana, popila sam kutiju u subotu i sada pravim pauzu od 7 dana, a u nedelju sam imala nezasticen odnos. Da li postoji zastita i za vreme pauze? Unapred hvala.

  1. Postoji zaštita i u vreme pauze.

 29. Katarina:

  Postovani,
  pijem vec godinu i dva meseca jeanine pilule i nisam do sada pravila nikakvu pauzu, da li je potrebna pauza i koliko treba da traje?
  Sta ce se promeniti tokom pauze, da li ce se dobiti na kilazi ili izgubiti ?

  1. Nije potrebno da pravite pauzu.

 30. Ivka:

  Poštovani. Prvi i drugi mesec koriscenja diane 35 menstruacije su mi bile kao inače. Jedino počinju svaki 24 dan. Ova treca menstruacija je bila dosta manje obilna i manje krvi više braon onako. Nisam propustila ni jednu pilulu. Da li trebam da se brinem ?

  1. Prva 3 meseca korišćenja pilule moguće su takve pojave (organizam se privikava).

 31. Andrea:

  Da li treba popiti “pilulu za dan posle” ukoliko sam imala odnos sa deckom i zavrsilo se ejakulacijom unutra, a vec pijem kontraceptivne pilule Baleara? Trudnoca mi jos uvek nije u planu, pa zbog toga.. Hvala unapred na odgovoru.

  1. Ne. Ukoliko pravilno i redovno koristi kontraceptivne pilule, “pilula za dan posle” nije potrebna.

 32. Brankica:

  Postovani,
  moja cerka ima 16 godina. Zbog akni ginekolog joj je prepisao Diana35, koje je pocela da pije 1 maja. Problem je u tome sto ciklus i dalje traje to je vec 15 dana. Da li je to normalno ili mora da predje na neke druge pilule. Da inace na ultrazvuku koji je uradjen utvrdjeno joj je da ima policisticne jajnike. Da li je to normalno da ciklus toliko traje ili joj pilule ne odgovaraju? Hvala

  1. Ukoliko je krvarenje obilnije (nisu u pitanju tragovi na ulošku) potrebno je da se javi ginekologu kako bi se utrvrdilo o čemu se tačno radi.

 33. Ljubicica:

  Postovanje. Pijem Microgynon 30 vec 3godine i ne odgovaraju mi zbog zadrzavanja vode i otvaranja apetita. Promenila bi ih za neke druge pilule ali ne znam koje. Imam 35godina,ne planiram vise trudnoca,krvna slika i stanje organizma je ok. Koje biste vi predlozili kao pilule sa najmanje kontraindikacija?

  1. Poštovani,
   odabir pilule je individualan (nekom odgovaraju jedne, drugom druge). Nije moguće preporučiti “najbolju” pilulu. Javite se ginekologu kako bi probali sa nekom drugom.

 34. Teodora:

  Postovani, pocela sam da pijem prvi put Novinete prosle god, tada su me 2 meseca bolele grudi.
  Od tad nisam pila jedno 10 meseci pilule i pocela sam ovaj mesec zbog neredovnih menstruacija a i strahujem da cu ostati trudna iako nemam odnose, a sada nemam bolova u grudima, ali mi se uzasno naduvava stomak ceo mesec, sta da radim i da li ce proci?

  1. Poštovana Teodora, probajte sa drugim pilulama.

 35. Dragana:

  Pijem pilule microgynon 30 zanima me da li smem da se suncam i da koristim mleko za suncanje

 36. Teodora:

  Postovani, da li je moguce ostati u drugom stanju bez seksualnog odnosa i bez prisustva muskarca, a npr ako smo negde u javnom wcu i ako sednemo na wc solju ili nesto prsne odatle ili se obrisemo s nekim toalet papirom? mislim da umisljam dosta. zato sam i pocela da pijem antibebi pilule, cak sam u I nedelji antibebi pilula popila pilulu za dan posle iako nemam odnose vec skoro god dana..nadam se da cu u ovoj pauzi od 7 dana dobiti menstruaciju iako sam popila tu pilulu za dan posle

  1. Ne (šanse su samo u domenu teorije).

 37. Teodora:

  Hvala Vam. Popila sam I kutiju Novineta, i u I nedelji popila pilulu za dan posle ( jer sam umisljala da sam se obrisala sa toalet papirom kad sam bila u gostima), da li sad moze da mi kasni menstruacija u toku 7 dana pauze?

  1. Moguće je. Nemojte uzimati i kontraceptivne pilule i za dan posle u isto vreme.

 38. Jelena:

  Poštovani, nisam u mogućnosti da se konsultujem sa ginekologom, a zanima me da li je uredu da nakon nezaštićenog odnosa na svoju inicijativu uzmem pilulu za dan posle(koju do sada nikada nisam koristila, niti bilo kakve kontraceptivne tablete)? Jedino što znam je da trebam da je popijem u roku od 72 sata nakon odnosa, i da ne bih trebala da je pijem često. Da li postoji još nešto bitno što bih trebala da znam?

  1. Možete! Pažljivo pročitajte uputstvo- tamo je sve napisano!

 39. Tijana:

  Poštovani, da li Flavamed utiče na pilule za kontracepciju? Gusi me grlo i morala sam da pijem nesto, posto nije za antibiotik dali su mi sirup. Pise da Flavamed nije antibiotik. A u uputstvu Novineta i pise da uglavnom uticu na dejstvo pilula lekovi koji su za ozbiljne bolesti, HIV, epilepsija, kantarion caj…

  1. Ne utiče.

   1. Tijana:

    Hvala

 40. Dijana:

  Da li moze da se pocne sa uzimanjem pilule kad nemam menstuaciju i posle koliko dana pocinje zastita?

  1. Najbolje je da sačekate menstruaciju i da počnete sa kontraceptivnim pilulama (razlog je taj što je kasnije u tom ciklusu moguća trudnoća a u tom slučaju su kontraindikovane kontraceptivne pilule).

 41. Marta:

  Postovani, pila sam logest tabletice 4 i po godine i sve mi je bilo ok, do aprila meseca ove godine…tada sam promenila nacin ishrane i uzimala neke cajeve i semenke za ciscenje organizma, i dobila sam pre vremena, tj ostalo mi je jos 5 tabl da zavrsim,kutiju, ja sam normalno zavrsila kutiju, i ta prevremena menstruacija mi je normalno trajala….za to vreme sam isla kod dr na spoljasnji ultrazvuk i on mi je predlozio pauzu od 2 meseca, pa da predjem na druge tablete…napravila sam pauzu, medjutim jos uvek nisam dobila…poslednja menstruacija mi je bila 24.04.2016….a vec 2 meseca nisam imala odnose…cak sam pre par dana uvece uradila test i bio je negativan , ali i dalje ne dobijam…da li je moguce da mi kasni zbog te pauze ?

  1. Da li su Vam menstruacije bile uredne pre nego što ste počeli da koristite logest? Moguće je takođe da je poremećaj ciklusa nastao zbog promene načina ishrane.

 42. Milica:

  Postovani doktore
  Dobila sam tablete Espumisan zbog problema sa crevima i nadutoscu a pijem i Novinete vec 2 meseca. Pa me interesuje uticu li tabletw jedne na druge?

  1. Ne utiču.

 43. Jovana:

  Poštovani,

  Molim Vas za pomoc. Kondom kao kontracepcija ne odgovara ni meni ni decku. Seksualni zivot nam je katastrofa. Pilulice ne mogu da pijem,jer imam visak kilograma. Pitanje za vas,koliki bmi treba da imam da bih mogla da pijem piluice? Postoji li bilo kakav drugi vid kontrcepcije koji bi mogli da koristimo? Hvala unapred!

  1. Poštovana Jovana, možete koristiti IUD (spiralu) kao vid kontracepcije (sa ili bez hormona). Višak kilograma bi trebalo u svakom slučaju korigovati (ne samo zbog kontracepcije), savetujem da se javite nutricionisti.

 44. Suza:

  Dobar dan postovani. Da li je obavezno poceti pilule prvog dana menstruacije ili moze i drugog dana ? Da li sam zasticena svo vreme ako pocnem da pijem drugog dana menstruacije ?
  (Fali mi jedna pilula u kutiji zato pitanje)
  Unapred hvala…

  1. Idealno je da počnete u prvih 5 dana menstruacije. Prvih nedelju dana od početka korišćenja pilula potrebno je da koristite i kondom kao zaštitu.

 45. Kaca:

  Pocela sam ovog meseca da pijem pilule Yasmne–mogu li obzirom d da je ova orva kutija da nastavim da ih pijem drzgu odmah u kontinuitetu kako bih odlozila menstruaciju..ili je to moguce samo kad se pilule duze koriste

  1. Možete na taj način odložiti menstruaciju.

 46. Zorica:

  Koje vi pilule za kontracepciju preporucujete da se koriste ?

  1. Vrstu kontraceptivnih pilula određujemo individualno.

 47. Iva:

  Postovani,upravo zavrsavam kutiju Yasmina ali za vikend idem na godisnji.Da li mogu nastaviti piti drugu kutiju odmah posle ove,bez pauze?Koje su posledice po organizam?

  1. Poštovana Iva, možete početi odmah sledeću kutiju (bez pauze), posledica će biti odlaganje menstruacije.

 48. Kata:

  Postovani, zelela bi da saznam pre 7 dana sam krenula da pijem jasmin da bi odlozila menstruaciju zbog puta, ali mi se cudne stvari desavaju kao da sam trudna. Uzela sam babyrapid test, da li ce mi on pokazati tacnost bez obzira sto pijem Jasmin? Haval unapred

  1. Ukoliko je prošlo više od 2 nedelje nakon nezaštićenog odnosa, test bi trebalo da pokaže tačno bez obzira na to što ste počeli da uzimate Jasmin.

 49. Milica:

  Da li pilulom moze da se odlozi krvarenje na nekoliko dana i kako?
  I koliko dana je maksimalno?

  1. Poštovana Milice, sve zavisi od faze ciklusa. Potrebno je se javite ginekologu kako bi dobili bliže informacije.

 50. Sanja:

  Uzimam pilule Clara,vec duzi period.Skroz sam redovna,svakodnevno iz uzimam u isto vreme.Medjutim,juce ujutru nisam uzela tabletu,a sinoc sam imala nezasticeni odnos.Jutros sam nastavila redovno sa tabletom.Da li postoji rizik od trudnoce?Hvala unapred.

  1. Mali je rizik.

 51. Ivka:

  Poštovani. Da li se kontracepcija belara pije ovako. Od prvog dana ciklusa pa sedam dana pauza. Bez obzira dal se menstruacija javila u toj pauzi novu kutiju pijem 8 dan ? Hvala vam unapred.2

 52. Jelena:

  Postovani, pocela sam 20.06 tj.5 dan ciklusa da pijem Jasmin da bi odlozila ciklus za godisnji odmor po preporuci lekara ali nakon nepune 2 nedelje sam prokrvarila….da li da prestanem sa terapijom ili da nastavim? Napominjem da je proslog meseca radjena inseminacija sa predhodnom stimulacijom i posle sam 13 dana uzimala 3x200g utrogestan. Najgore mi je vikend i sto nemam koga da pitam za savet. Nadam se da ce te mi vi odgovoriti najbrze. Unapred hvala

  1. Poštovana Jelena, potrebno je da se uradi ultrazvuk kako bi se utrvdilo koje tablete i kako da ih pijete da bi odložili menstruaciju.

 53. Jovana:

  Postovani, pijem Novinete vec duze vreme. Medjutim ustanovljena mi je intenstinalna kandidijaza i lekar mi je prepisao Nistatin.Da li utice na dejstvo kontraceptivnih pilula?

  1. Ne. Možete nastaviti sa kontraceptivnim pilulama.

 54. Sandra:

  Dali je normalno da se krvari jako malo dan dva posle onako braonkasto pijem diane 35 duze vreme i grudi di mi naduvane

  1. Dan dva posle čega?

 55. Bilja:

  Pijem novynette vec tri meseca.Sada bih zbog odmora da spojim ovu kutiju sa sledecom.Medjutim zaboravila sam da popijem pilulu u toku prve nedelje ove kutije,posle sam nastavila redovno da ih pijem.I da napomenem da uzela porpustenu pilulu.Od tada je prsolo vec deset dana.Zanima me hocu li biti zasticena u toku ove i naredne kutije.Malo sam zakomplikovala.nadam se d aste shvatili pitanje..Hvala unapred!

  1. U ciklusu u kom ste propustili pilulu postoji nesto malo veća šansa za trudnoćom nego da kontracepciju koristite redovno.

 56. Nataša:

  Da li smem da koristim pilule za odlaganje menstruacije ukoliko već koristim pilule za kontracepciju?

  1. Ukoliko već koristite pilule, možete odložiti menstruaciju tako što ćete odmah nastaviti sledeću kutiju (bez pauze).

 57. Jelena:

  Popila sam jednu prvu kutiju jeanine pilula i evo vec sesti dan kako nisam dobila menstruaciju. Ginekolog mi je rekao da moze da se desi da prvi mesec bude poremecen ciklus pa da pitam da li je neko imao iskustvo slicno? Hvala unapred

 58. Jelena:

  Da a popila sam zadnju pilulu u subotu ovu

 59. Kaca:

  Postovani, imala sam odnos sa deckom i ejakulirao je u meni. Da treba da popijem pilulu “za dan posle” ako vec uredovno pijem kontraceptivne pilule Yaz? Hvala Vam unapred.

 60. Milica:

  Postovani, pijem pilule 3.mesec – Novinete, i pre nego sto sam ih pila, menstruacije su bile kratke, npr samo je isla menstruacija 2, 3 dana, a posle kao neki iscedak. Interesuje me da li i sad sa pilulama nekad menstruacija moze da traje duze, a nekad kao sad 2 dana? A nemam odnose godinu dana, pijem pilule jer se plasim da mogu ostati trudna ako se s nekim rukujem, pa se pipnem dole,ili ako sednem negde. Ili panicim dosta?

  1. Moguće je da menstruacija nekad bude duža nekad kraća.

 61. Teodora:

  Poštovan,i pijem Diane 35 veeć sedmi mesec .Po savetu ginekologa uradila sam analizu krvne slike i povisen mi je ukupan holesterol 8,11 a LDL 4,64.Imam 22 go. sportista sam i zdravo se hranim.Raniji nalazi su bili dobri.jako sam zabrinuta i zelim da promenim diane za drugi tip niskodoznih pilula.Moja dr.je na godišnjem i trenutno ne mogu da odem na konsultaciju.Ranije je spominjala Jeanine tbl. da su bolja opcija.Da li smem da predjem na njih? Hvala

  1. Poštovana Teodora, to pitanje morate postaviti Vašem ginekologu koji Vam je prepisao Diane 35 (verovatno iz određenog razloga).

 62. Aleksandra:

  Htela bih da počnem sa korišćenjem kontraceptivnih pilula, međutim moj ginekolog neće raditi do septembra, a ja bih išla na more sa dečkom.Da li možete da mi preporučite neke? da li mogu da ih uzmem u apoteci bez recepta? Visoka sam 164cm imam 50kg nemam problema sa zdravljem i imam stalnog partnera.hvana unapred

  1. Poštovana Aleksandra, možete ih uzeti bez recepta, međutim ne praktikujemo preporuku određenih pilula bez prethodne konsultacije.

 63. Tanja:

  Postovani,pijem Yasmin tablete vec 10 meseci i sve je bilo u redu,menstruacije redovne…ali ovaj mesec dobijem ranije,tacnije imam jos dve tablete do pauze…da li je to normalno ili postoji neki problem? Hvala

  1. Poštovana Tanja, moguće je da se tako nešto desi. Ukoliko krvarenje bude neuobičajeno, javite se ginekologu.

 64. Aleksandar:

  Pozdrav.Moja devojka je pocela sa pije ‘novinette’ ali je ubrzo prestala jer joj ne odgovaraju.Zatim je 2 dana nakon prestanka sa uzimabjem dobila menstruaciju,iako je trebala da dobije 13avgusta.Jel to normalno,da li ima razloga za brigu?

  1. Moguće je da se tako nešto dogodi.

 65. Emy:

  Postovani,
  Nemam redovne menstruacije tj. dobijam na svaka 3-4 meseca, znam da je to normalno, ali svakako, volela bih da sredim ciklus. Imam 16 godina, menstruaciju sam dobila pre 2 godine. Volela bih da posetim ginekologa, ali bez maminog prisustva, jer ona ne odobrava to. Da li mogu da odem na pregled, ako vec nemam izabranog ginekologa, bez prisustva roditelja?

  1. S obzirom da imate preko 16 godina, možete ići kod ginekologa bez prisustva roditelja.

 66. Marina:

  Evo ovako zanima me..kontracepciju pijem vec 3g bez prestanka i nikad nisam nista preskocila pijem uvijek u isto vrijeme i sve…uvijek bi mi dosla 4 dan u periodu kada se nepiju tablete i to ujutro…evo sad je vec popodne 3 sata dali imam razlog za paniku ?? Zadnji odnos sam imala zadnji dan menstruacije tj prvi dan kada sam opet pocela piti tablete nakon tjedan dana pauze…hvala

  1. Poštovana Marina, s obzirom da Vam kasni samo nekoliko sati ne bi trebalo da brinete.

 67. Mica:

  Imam 16 godina i sa deckom sam godinu dana. Sa njim sam pre par dana izgubila nevinost. Kao zastitu koristili smo kondom,ali bih ja htela da pored tog vida zastite pocnem da pijem i pilule kako bih se na sto efikasniji nacin zastitila od nezeljene trudnoce, pa me zanima da li zbog mojih godina ili iz nekog drugog razloga postoji mogucnost da mi ginkolog ne prepise pilule? Hvala puno

  1. Postoji mogućnost (kao i za sve preparate postoje kontraindikacije koje možete pročitati u uputstvu za pilule koje Vam ginekolog preporuči).

 68. Jana:

  Postovani da li antibiotik CIPROCINAL smanjuje dejstvo Jeanine pilula?
  Pocela sam prvi dan krvarenja da ih pijem a u medjuvremenu sam dobila urinarnu infekciju- eserihija koja mora da se leci.
  Molim za brz odgovor

 69. Noemi:

  Postovani, pijem tablete Legravan vec 2 godine. Moje pitanje glasi, da li je obavezna pauza od par meseci, pa onda ponovo poceti sa tabletama?

 70. Maya9:

  Dali se preporucuje pilula iako imam odnos samo par puta godisnje?

  1. Ukoliko ne želite trudnoću, obavezno se preporučuje neki vid kontracepcije.

 71. Kaca:

  da li ako spojim2 kutije novinetta…drugu kutiju moram da popijem do kraja..ili mogu da prekinem sa njom posle dedetak dana?

  1. Možete prekinuti posle desetak dana.

 72. Snezana:

  Postovani,
  pijem Logest vec 3 meseca (3 kutije sam popila) i onda sam prestala, pauza od nekih malo jace od mesec dana…Moje pitanje je da li mogu ponovo da pocnem da koristim pilule a da pritom jos uvek nisam dobila pravu menstruaciju i da ne moram da cekam tu prvu menstruaciju pa da pocnem prvog dana menstruacije? Inace imam simp.kao da cu dobiti ali jos uvek nista… Hvala na odg.

  1. Najbolje bi bilo da sačekate menstruaciju pa da onda počnete sa Logestom.

 73. Djurdjina:

  Dobar dan, pijem tablete Lindynette 20 sada sam na trecoj kutiji ginekolog mi je preporucio zbog problema sa jajnikom. Ja sam pocela 3 kutiju dan ranije, da li to ima neke veze i hoce li uticati na nesto?

 74. Jelena:

  Poštovani,
  Pijem Tri regol već 7 godina zbog jakih bolova sa povraćanjem usled kojih često idem na injekcije (oduvek je bilo tako). Rečeno mi je da sačekam 3 meseca da se organizam očisti od lekova, da bih mogla da počnem da radim na trudnoći. Da li taj period može da bude kraći?

  1. Ukoliko ste samo koristili hormonalnu kontracepciju (nikakve druge lekove) možete raditi na trudnoći već sledeći ciklus od prestanka.

 75. Jandra:

  Postovani, da li mogu da pocnem sa koriscenjem Midiana tableta (koristila sam ih ranije i napravila pauzu od 8 meseci) iako mi kasni menstruacija vec 30 dana (inace ne ide redovno) ili je obavezno na 1. dan menstruacije da se krene?

  1. Ukoliko Vam menstruacija kasni, potrebno je da se prvo ustanovi uzrok pre početka uzimanja kontraceptivnih pilula.

 76. Kristina:

  Postovani, koristim lindynette 20 vec 6 meseci, zbog privatnih problema sa deckom zeim prestati. Da li u slicaju da se predomislim sa koriscenjem pilula mogu nastaviti da ih prijem naredni mesec? Odnosno da pauziram mesec dana i krenem sledeci mesec prvog dana menstruacije? Unapred hvala.

 77. Jovana:

  Postovani, da li se smanjuje dejstvo kontraceptivnih pilula u koliko koristim Canesten 3 vaginalete?

 78. Ivana:

  Poštovani, u panici sam. Prvi put sam imala odnos sa deckom u toku menstruacije (2 dan) i ejakulirao je u mene. Logest pijem vec nekoliko godina, nisam nijednom preskocila pilulu i maximalno se trudim da pijem tacno na vreme (desi mi se ponekad da popijem ranije ili kasnije u zavisnosti od obaveza). Da li postoji mogucnost da zatrudnim, odnosno, da li sam uasticena i u toku te pauze izmedju dve kutije??? Hvala unapred.

  1. Zaštićeni ste i u pauzi između 2 kutije.

 79. Monika:

  Poštovani, menstruaciju u avgustu sam imala 2.8. Dužina ciklusa mi je 31 dan. Imala sam rizičan odnos 25.8. Escapelle sam popila 11h nakon odnosa. Nakon toga, menstruacija je došla 5.9. sa tri dana zakašnjenja i trajala je pet dana kao i obično. Da li to znači da sigurno ne postoji mogućnost za trudnoćom? Hvala unapred.

  1. Znači da je šansa izuzetno mala. Ukoliko ipak sumnjate uradite test na trudnoću.

 80. Mare:

  Postovani,posto pijem yanine pilule vec dvije godine i sad bih da napravim pauzu tri mjeseca jer mi muz nece biti kuci …da li mogu napr.da pocnem sledecu kutiju 25decembra ako meni to nije prvi dan menstruacije…

  1. Najbolje bi bilo da nakon pauze počnete sa kutijom od 1. do 5. dana menstruacije.

 81. Nacka:

  Koristim logest od maja meseca i primetila sam pre i posle ciklusa belicast iscedak i blago neprijatan miris iz vagine. Vagina mi je postala suvlja. Interesuje me ima li to veze sa pilulama? Hvala unapred

  1. Poštovani, potrebno je da se javite ginekologu kako bi se uzeo bris i utvrdilo zbog čega imate pojačan sekret.

 82. Uplasena:

  Postovani, uzimam vec tri meseca pilule diana 35, ranije sam imala poremecaj hormona urokovan policisticnim jajnicima i pila sam Logest kao terapiju, ali sam prestala na svoju ruku da ih pijem.. Sada sam krenula da zivim sa momkom, pa sam na svoju ruku uzela piti dianu kao kontracepciju, elem, kada sam krenula sa zadnjom kutijom grudi su krenule da me bole grudi kao da treba da dobijem i stomak po sredini, izmedju jajnika, radila sam test za trudnocu dva puta, oba puta je bio negativan.. Ne znam sta mi je ciniti, da prestanem piti pilule, ili da se obratim doktoru? Pomozite, molim Vas.

  1. Ukoliko Vam pilule ne odgovaraju, prestanite da ih pijete i konsultujte se sa ginekologom o mogućoj zameni.

 83. Tamara:

  Pre mesec dana sam imala seksualni onos sa deckom,kasni mi menstruacija,da li je moguce da sam ostala u rugom stanju i da li je moguce da sada popijem pilulu za kontracepciju? Hvala unapred

  1. Uradite prvo test na trudnoću.

 84. Duskica:

  Pocela sam piti Jaz pilule pre nekih dva meseca. Pijem ih redovno i trudim se u isto vreme. Par puta sam zakasnila pa popila par sati kasnije. Medjutim, za tih dva meseca dobila sam dodatnik 10kg na moju normalnu kilazu. Nista nisam promenila u nacinu ishrane. Da li povecan broj kilograma moze biti od Jaz pilula i sta mi preporucujete da uradim?

  1. Preporučujem da se javite endokrinologu.

 85. Andrea:

  Poštovani, pijem pilule Diane 9 meseci. Pre toga sam pila yasmim godinu i po dana.
  Sada bih volela da se vratim na yasmin pa mezanima kako bi trebalo da uradim taj prelaz? Da li samo umesto dana kada pijem prvu diane pilulu posle pauze da uzmem yasmin. Sutra bih inacr uzela pilulu, pošto mi se završava pauza pa mi je malo hitno.

  Hvala unapred!

  1. Nakon što završite sa Diane, možete odmah početi yasmin.

 86. Ivana:

  Poštovani. Pijem lek belara redovno. Menstruacija mi kasni 6 dana, grudi bole . Uskoro trebam novu kutiju da krenem. Da li je moguća trudnoća i ako sam uzimala redovno lekove ? Hbala vam puno

  1. Nijedan vid kontracepcije nije 100 % siguran, tako da neka izuzetno mala šansa postoji.

 87. Jovana:

  Uzimam pilule za kontracepciju 21dan sada pravim pauzu od 7 danaa. Zanima me da li decko u toj pauzi moze svrsavati u meni bez problema a da ne ostanem trudna? Unapred hvala

  1. Zaštićeni ste i u periodu dok pravite pauzu od 7 dana.

 88. Nevena:

  Postovani,
  Pijem tablete Yaz vec 3 godine kao terapiju za policisticne jajnike. Tokom poslednjeg odnosa sam krvarila i krvarenje je prestalo odmah nakon. Da li treba da se obratim svom lekaru? I da li smem prestati koriscenje tableta sa ovom kutijom?

  1. Poštovana Nevena, najbolje je o tome da popričate sa lekarom koji Vam je prepisao tablete.

 89. Silvana:

  Poštovani,

  Počela sam sa upotrebom Logesta pre 18 dana, počevši od prvog dana ciklusa. Da li je zaštita nastupila posle 18. tablete ili je još potrebna dodatna zaštita?

  1. Zaštita je nastupila. Imajte u vidu da nijedan vid kontracepcije nije 100% siguran.

 90. Marina:

  Imala sam nezasticen odnos sa deckom, a zatim nam je, oko dve nedelje kasnije, pukao kondom zbog cega sam popila dve pilule za dan posle u veoma kratkom vremenskom periodu. Dva meseca kasnije, juce, samo opet imali nezasticeni i ne znam koliko je pametno opet je uzeti… Inace kasni mi 20 dana, a radila sma test pre nedelju dana i bio je negativan. Molim Vas hitno mi je

  1. Uradite test na trudnoću i počnite da koristite neki vid kontracepcije.

 91. Ja:

  Postovani, prethodna tri meseca sam koristila Jeanine tablete koje mi nisu odgovarale jer menstruaciju gotovo da nisam dobijala, ginekolog mi je preporucio da probam Belara tablete.
  Ja sam napravila pauzu 7 dana i 8. dan sam pocela sa Belarom. Da li je to u redu ili nisam ni trebala da pravim pauzu od 7 dana? I da li sam sad zasticena ili treba neka dodatna zastita? pozdrav

  1. Dobro ste uradili.

 92. Sonja:

  Postovani imam 26god, pila sam Logest pilule 4godine a onda prestala sa pilulama ima vec godinu dana.Trenutno zivim u Nemackoj i doktorka mi je preporucila Maxim pilule kao najbolji vid zastite od trudnoce.Medjutim, meni menstruacija kasni vec 52dana.Radila sam 3testa i sva 3 su bila negativna.Imam sve simptome kao kad trebam da dobijem menstruaciju ali menstruacije nema.Sticajem okolnosti moj ginekolog je mogao samo da me posavetuje preko tel.Rekla mi je da pocnem sa uzimanjem Maxim pilula i da se vidimo za 3mes.Da li je to normalan savet i da li bih trebala da pocnem sa pilulama i ako nisam dobila.Sta ako su testovi iz nekog razloga omasili pa sam zaista trudna, u tom slucaju ne smem da pijem pilule?!Da li je moguce da pilule izazovu menstruaciju?Uopste ne znam sta da radim.Hvala puno

  1. Sonja:

   Pardon, ne kasni mi 52dana nego 20dana.52 dana je proslo od prvog dana poslednje menstruacije.

   1. Poštovana Sonja, potrebno je da se javite na pregled kako bi se utvrdio razlog kašnjenja mensturacije.

 93. Slavica:

  Postovani,koristim Microginon vec godinu dana,medjutim poslednja 2x tj.2 nedelje pred menstruaciju dobijem braon sekret koji traje par dana,zatim sam dobila menstruaciju na vreme,nakon sledece menstruacije mi se desilo isto to,pored toga osetim blagu nelagodu u stomaku.Da li treba da me brine tako nesto?

  1. Poštovana Slavice, ne bi trebalo da bude ništa ozbiljno. Ipak se javite ginekologu i popričajte o eventualnoj promeni kontraceptivnih pilula.

 94. Ivana:

  Postovani imam 23godine,pre 9 meseci sam se porodila carskim rezom. Kontracepciju nisam koristila nikad. Pre dve nedelje sam popila pilulu za dan posle i poremetilo mi se sve,tjst krvarenje pre redovne menstruacije sa bolovima. Doktorka mi je sad dala kontracepciju Legravan. E sad mene zanima da li taj Legravan spada u grupu sa minimum hormana ili ne? I da li postoji mogucnost da mi se opet nesto pogorsa kao sa pilulom za dan posle. Plasim se da krenem da ih pijem. I jos nesto. Doktora mi rece da krenem da pijem isti dan kad mi prepisala a bio mi je kraj te prevremene menstruacije. Molim vas za odgovor. Hvala unapred

  1. Poslušajte doktorku.

 95. Ivana:

  Postovani a mozete li mi reci da li Legravan spada u grupu minimalne doze hormona ili ne?

  1. Legravan spada u kategoriju niskodoznih kontraceptivnih pilula.

 96. Lena:

  Poštovani,
  Popila sam novynette pilule celo pakovanje i nastavila jos tri dana, kako bih odložila, da li mogu da prekinem s pilulama u bilo kom trenutku i ponovo nastavim za 7dana sa njima?
  Unapred hvala

 97. Zaklina:

  Menstruacija mi se zavrsila pre 5dana . Danas sam spavala sa deckom i svrsio je u meni. Da li smem da krenem sutra sa kontracepcijom tj sa jez tabletama?

  1. Ne. Sačekajte sledeću menstruaciju i počnite sa kontraceptivnim pilulama između 1. i 5. dana menstruacije.

 98. Jelena:

  Uzimam lek Diane vec 7 meseci i pre mesec dana sam krenula sa uzimanjem leka Rivotril 2x cetvrtinu leka. Da li ovaj lek smanuje dejstvo leka Diane? I da li moze da utice na rezultate hormonskih analiza?

  1. Prema uputstvu i jednog i drugog leka nije opisanjo da smanjuje efekat Diane. Ipak preporučuje se prestanak uzimanja Diane u slučaju pojave teške depresije.

 99. Tamara:

  Poštovani,
  Pijem tablete 16 dana. Ostalo mi je još 5 tableta. Međutim, ja sam dobila menstruaciju a tablete još uvek pijem. Da li je to u redi i sta se desava?

  1. Koje tablete pijete i koliko dugo ih pijete?

 100. Danica:

  Postovani,pocela sam da pijem Legravan 2.novembra ,pocetkom menstruacije. Prestala mi je nakon 5 dana,na dan i onda je 6-og dana krenuo samo braon sekret da ide i povremeno krvarenje ali jako retko. Jos nije prestalo,a proslo je 12 dana od kad sam dobila. Da li je to normalno,dok se telo ne privikne? jer u uputsvu pise da se to desava izmedju dva perioda ali sredinom ne neposredno posle menstruacije. Hvala unapred.
  i samo jos nesto moj ginekolog je smatrao da ne treba da radim nikakve testove,samo me je pitao da li sam imala neke bolesti ranije i to je to. Da li je to dovoljno da bi mogao da mi prepise Legravan? (posto sam procitala da je obavezan papa test i analiza krvi) . Zato i necu njemu da se obratim odmah za ovaj problem,a ne znam kome drugom,jer nemam para da idem po privatnim klinikama. Hvala jos jednom.

  1. Može se to desiti naročito u početku primene hormonalne kontracepcije. U se tiče prepisivanja Legravana – ukoliko Vam je lekar uzeo anamnezu nisu potrebne posebne analize pre početka primenjivanja Legravana.

 101. Alma:

  Postovani,
  Pijem Diane 35 vec godinu dana redovno,svako vece u 22h. Medjutim,posle pauze od 7.dana,pocela sam novu kutiju (11.11.),ali sam pre tri dana zaboravila da popijem tabletu u ustaljeno vreme,pa sam popila ujutru cim sam se probudila i onda uvece drugu u 22h. Sinoc sam imala nezasticen odnos sa deckom. Da li postoji verovatnoca da ostanem u drugom stanju? Hvala

  1. Šansa je mala.

 102. Marija:

  Imam 40 godina, oko godinu dana pijem YAZ zbog neredovnog ciklusa, ginekolog mi je prepisao. Ciklus je postao redovan, medjutim ovog meseca dobila sam na 15 dana, bila sam bolesna i pila antibiotik, pa me zanima da li je to možda uticalo i da li da nastavim normalno da uzimam tablete! Hvala

  1. Savetujem uradite test na trudnoću i ultrazvuk a zatim nakon toga se konsultujte sa Vašim ginekologom.

   1. Marica:

    Poštovani,

    Pijem tablete Mikroginon 30. Prvu kutiju sam ispila kako treba. Prvu tabletu druge kutije sam popila kasnije – ne u uobicajeno vreme kao prošle (oko 20h) vec kasnije, oko ponoci, jer sam zaboravila. Da li je smanjena ucinkovitost tableta sad?

    1. Ne bi trebalo.

 103. Sandra:

  Postovani,
  pijem diane 35 vec 4 mes, i interesuje me da li mogu da dobijem mens tek 6 ili 7 dan pauze, jer sam do sada dobijala uvek 5ti osim ovog meseca? Pila sam redovno sve i decko nije ejakulirao u mene

  1. Moguće je.

 104. Nina:

  Imam 21.godinu i zelim da pocnem kontracepciju sa pilulama. Da li moram na ginekoloski pregled da bi mi ginekolog rekao koje pilule da krenem da koristim ili je dovoljno samo da ga konsultujem? Hvala unapred

  1. Možete se samo konsultovati.

 105. Tijana:

  Poštovani,
  Pila sam Yazz pilule 4 godine i prestala pre 4 meseca. Prvu menstruaciju sam dobila normalno, a drugu čekam već 3 meseca. Bila sam na ultra zvuku i utvrđeno je da mi je desni jajnik blago policističan. Da li je moguće da zbog tog korišćenja pilula u tako dugom periodu ne dobijem 3 meseca? Inače, pre nego što sam počela sa pilulama često mi je ciklus bio neredovan, ali su kašnjenja bila do 7 dana, nikad ovako drastična.

  1. Razlog najverovatnije nisu kontraceptivne pilule nego neki drugi razlog koji je verovatno postojao i pre uzimanja pilula.

 106. Jovana:

  Postovani,
  Dana 24.11.2016.godine sam imala prekid trudnoce vakumom. Interesuje me kada mogu otpoceti sa primenom kontraceptivnih pilula.

  1. Poštovana Jovana, počnite sa kontraceptivnim pilulama između prvog i petog dana narednog ciklusa.

 107. Dragana:

  Poštovani, koristim dve godine pilule logest, ali u poslednje vreme imam pojačane probleme sa hemoroidima (koje sam dobila pre nego što sam počela sa pilulama)lečila sam ih faktu supozitorijama ali je poboljšanje bilo kratkotrajno, takođe, pojavila mi se proširena vena na levoj nozi (proširene vene ima i moj otac), pa me zanima da li su ove komlikacije podstaknute pilulama, i da li da nastavim da ih pijem?
  Radila sam testove krvarenja, i sve je bilo uredu.

  1. Poštovana Dragana, obično proširene vene nastaju usled naslednog faktora, kontraceptivne pilule mogu da dovedu do promena zbog hormona koji dovode do dilatacije vena “kao u trudnoći”, ali nisu kontraindikacija za upotrebu kontraceptivnih pilula. Ukoliko se ipak brinete – razmislite o nekom drugom vidu kontracepcije.

 108. Marinica:

  Poštovani, jednu pilulu (sedmu po redu) sam zaboravila popiti (kasnjenje 23h) i popila sam je istovremeno sa sledećom. Da li je i koliko smanjena ucinkovitost?

  1. Poštovani, pravilno ste uradili. Ipak savetuje se da koristite još neki vid kontracepcije (kondom) do sledećeg ciklusa.

 109. Tasa:

  Pocela sam da pijem Diane35 cetvrog dana ciklusa, a sedmog dana sam imala nezasticene odnose, kolika he verovatnoca trudnoce?

  1. Prvih sedam dana korišćenja niste zaštićeni, ali imajući u vidu da je u ranoj fazi ciklusa, šansa je mala.

 110. Ana:

  Poštovani , pilulu Yas sam popila pola sata ranije , a inace sam u minut tacna .Da li sam idalje zasticenaa od trudnoce?

 111. Vanja:

  Zdravo. Pijem tablete mikrogynon za kontracepciju. Menstruacija mi je poranila 10dana. Da li treba da nastavim tablete da pijem 21dan(kao sto se i piju) i da li se to desilo jer sam pocela da treniram prije par dana. Unaprijed zahvalna, pozdrav!

  1. Nastavie da pijete do kraja.

 112. Marta:

  Postovani,koristim novinete tablete vec tri meseca… Kad sam popila prvu tabletu trece kutije pukao nam je i kondom(koristimo i to),a onda se desilo to jos jednom,pri kraju uzimanja tableta..imam jos cetiri da pijem ,pa pauza.. Da li postoji mogucnost trudnoće? Bas se brinem jer ne planiram jos da zatrudim…

  1. Mala je šansa, redovno ste uzimali tablete.

   1. Marta:

    Sve tablete sam redovno uzela u isto vreme. HVALA na odgovoru.

 113. Ljiljana:

  Zdravo. Imam problem sa dobijanjem menstroacije tokom cele ove godine svega sam imala 4 puta. Radila sam hormone i sve mi je uredu sem progesterona koji je jako malo povisen. Na levom jajniku imam vodenu cistu a na desnom veci broj policisticni jajnika. Doktorka mi preporucuje lekove za kontracepciju sa kojim bih ja redovno dobijala. E sada ja se bojim da kasnije kad budem htela da zatrudnim da ne mogu. Mene sada zanima sta bi to kontretno bilo i koliko su ti lekovi dobri stim da cu za nekih 7 meseci tek 20 god.? Hvala unapred

  1. Poštovana Ljiljana, to pitanje ćete morati da postavite Vašoj doktorki.

Komentari nisu dozvoljeni.

 
,