LEEP ( Loop electrical excision procedure )

LEEP predstavlja medicinsku tehniku noviju od laserske tehnike. LEEP je postupak u kome se koristi specijalni elektrohirurški nož u obliku omče (loop). Najčešće se ovaj postupak koristi pri uklanjanju abnormalnih izraštaja na grliću otkrivenih kolposkopijom ili skirning testom. Takve promene obično nisu maligne, ali je bitno odstraniti ih i poslati na histopatološku analizu, čime se sprečava mogućnost eventualne maligne alteracije.
U ovom postupku su komplikacije ređe nego u konizaciji.

Šta se Loop Electrosurgical Excision Procedure (LEEP) – Hirurška ekscizija radio nožem uz pomoć petlje i zašto se to radi?

Ukoliko imate nepovoljan rezultat skrininga na rak grlića materice, Vaš ginekolog može sugerisati da uradite LEEP proceduru kao deo evaluacije promene ili tretman – lečenje promene. LEEP je jedan od načina da se uklone abnormalne ćelije iz grlića materice pomoću tanke petlje koja se ponaša kao skalpel (hirurški nož). Radio talasi ili električna struja prolazi kroz petlju, koja seče tanak sloj grlića materice gde se promena nalazi.

Kako se izvodi LEEP?

LEEP treba da se radi u vremenu kada nema menstrualnog krvarenje kako bi se dobio bolji pregled grlića materice. U većini slučajeva, LEEP se radi u ambulantnim uslovima a procedura traje samo nekoliko minuta.

Tokom procedure ćete ležati na hirurškom stolu u ginekološkom položaju (kao tokom pregleda).
Sam postupak se radi u opštoj anesteziji, ali može i da se uradi i u lokalnoj anesteziji. Petlja se ubacuje u vaginu do grlića materice. Postoje različite veličine i oblici petlji koji se mogu koristiti (u zavisnosti od karaktera promene i veličine.
Nakon procedure, posebna pasta može biti primenjen na vaš grlića da zaustavi krvarenje. Elektrokauterizacija se takođe može koristiti za kontrolu krvarenja. Tkivo da se ukloni će se poslati na histopatološki pregled (HP nalaz) u patohistološku laboratoriju za potvrdu dijagnoze.

Koji su rizici LEEP procedure?

Najčešći rizik u prve 3 nedelje nakon LEEP je krvarenje. Ako imate obilnih krvarenja, obratite se ginekologu koji je radio intervenciju.
U retkim slučajevima, grlić materice može da se suzi nakon postupka. Ovo sužavanje može izazvati probleme sa menstruacijama (mogu se javiti nešto bolnije menstruacije).

Šta mogu da očekujem za vreme oporavka od LEEP?

Nakon sprovedenog postupka, možete imati:
voden ili ružičast sekret ili blage grčeve. Biće potrebno nekoliko nedelja za Vaš cerviks zaleči. Dok ranica na grliću ne zaraste, ne bi trebalo da stavljajte ništa u vaginu, kao što su tamponi ili da imate seksualne odnose. Vaš lekar će vam reći kada je bezbedno da to uradite.

Trebalo bi da se obratite lekaru ako imate neki od sledećih problema:

Obilno krvarenje (obilnije od normalne menstruacije).
Krvarenje sa ugrušcima.
Ozbiljan bol u stomaku.

Da li je potreban kontrolni pregled?
Nakon sprovedenog postupka, potrebno je da dodje na kontrolu i redovno praćenje stanja grlića materice. Radiće se skrining za rak grlića da bi bili sigurni da su sve abnormalne ćelije ukonjenje, i da se nisu vratile.

Saveti za zaštitu i zdravlja vašeg grlića i prevencija razvoja bolesti cerviksa:

Imati redovne ginekološke preglede i skrining za rak grlića materice.
Ostavite pušenje – pušenje povećava rizik od raka grlića materice.
Ograničite broj seksualnih partnera i koristi kondom kako bi smanjili rizik od seksualno prenosivih bolesti.

,
Call Now Button