Miom materice

Jedna od najčešćih dijagnoza sa kojom pacijentinje izlaze iz ultrazvučnog kabineta naše ordinacije (ne računajući, naravno, trudnoću) – jeste miom na materici. Sa ovom dijagnozom povezano je mnogo mitova i strahova. Neko misli ne smeta mi – u redu je, a za nekoga je i mali miom – katastrofa. Ko je u pravu?

Miom na materici je benigni tumor mišićnog tkiva materice. To je okrugla mišićna formacija (čvor) sa kapsulom i vaskularnim pleksusom, koji može biti smešten u bilo kom delu materice i biti različitih veličina. Mnogo je uzroka ove bolesti a najčešći su genetska predispozicija i hormonski poremećaji. Miomi rastu različito – ponekad vrlo brzo, ponekad – godinama. Ovi dobroćudni tumori materice mogu predstavljati ozbiljnu prepreku ne samo začeću več i iznošenju trudnoće do kraja.

Koje su tegobe žena sa miomima materice:
• obilne menstruacije koje mogu dovesti do sniženja nivoa hemoglobina i pogoršanja kvaliteta života u “kritičnim” danima.
• bol u donjem delu stomaka
• povećana učestalost ili teškoće pri mokrenju
• zatvor
• neplodnost ili pobačaj
• distenzija abdomena
• bol tokom seksualnih odnosa.

Očigledno je da u ova bolest ozbiljno utiče na kvalitet života i u kabinetu ginekologa je potrebno da se reši problem – kako da se izleče? Ovde su moguće opcije – hirurške i konzervativne. Odabir metode se određuje individualno imajući u vidu starost pacijenta, budući planovi za trudnoću, veličina i broj čvorova, prateće bolesti.

LEČENJE MIOMA NA MATERICI

U ovom odeljku naveli smo i najnovije metode lečenja mioma koje za sada još uvek nisu u širokoj upotrebi i nema ih u našoj zemlji.

1. Hormonska terapija. Donedavno samo kao priprema za operaciju. Sada je moguća i terapija sa redovnim kontrolama.
2. Embolizacija. Minimalno invazivna procedura, koja se sastoji u zaustavljanju protoka krvi kroz grane arterije uterine – arterija koje hrane miome. Ovo je jedna od najvažnijih savremenih metoda lečenja. Na žalost nije dostupna u našoj zemlji.
3. HIFU(High Intensity Focused Ultrasound) -ablacija. Neinvazivna procedura. Uništavanje centralnog dela mioma fokusiranim ultrazvukom. Takođe nije dostupna u našoj zemlji.

4. Histeroskopska resektoskopija. Operativnom histeroskopijom submukozni miomi se mogu ukloniti vaginalnim pristupom (bez rezova na stomaku sa izuzetno brzim oporavkom).

5. Laparoskopska miomektomija. Uklanjanje mioma sa ili bez šivenja laparoskopskim dostupom. Miomektomija potrazumeva uklanjanje mioma sa očuvanjem zdravog tkiva materice. Laparoskopija je minimalno invanzivna procedura koju ginekolog izvodi uz pomoć specijalnih insturmenata kroz male rezove na trbuhu. Laparoskopska miomektomija, ukoliko je moguća, metoda je izbora i za razliku od klasične miomektomije ima manji broj postoperativnih komplikacija i brz oporavak. Jako je važna kod mlađih žena kao i kod pacijenata koji se leče od steriliteta usled mioma na materici.

6. Klasična miomektomija. Uklanjanje mioma klasičnom operacijom sa poprečnim rezom na prednjem trbušnom zidu (ispod nivoa bikinija).
7. Histerektomija. Uklanjanje materice zajedno sa ili bez grlića materice, obavlja se laparoskopski ili klasično.

Ukoliko imate problema sa miomom ili miomima na materici, u Ginekološkoj ordinaciji “Palmotićeva” možete zakazati pregled, konsultaciju, i ako je potrebno – operaciju mioma materice.
S obzirom da postoje različite vrste i veličine mioma, različite lokalizacije, kao i godine pacijentkinje i želja za trudnoćom, u ordinaciji “Palmotićeva” mozete dobiti sve potrebne informacije vezane za Vaš slučaj. U “Palmotićevoj” ponosimo se individualnim pristupom pacijentu i mnogim ušpešnim operativnim zahvatima, jer svaki je svaki slučaj da zahteva posebnu pažnju.

Dodatne informacije kao i mogućnost zakazivanja pregleda ili konsultacije možete pogledati na našoj stranici – Lečenje mioma – Bolnica Palmotićeva.

Pratite stranicu i komentarišite na INSTAGRAMUMiom materice! Instagram

Copyright © 2017 JevelinTheme - Theme by Shufflehound

Call Now Button