Zakažite pregled online

Miom materice

Jedna od najčešćih dijagnoza sa kojom pacijentinje izlaze iz ultrazvučnog kabineta naše ordinacije (ne računajući, naravno, trudnoću) – jeste miom materice. Sa ovom dijagnozom povezano je mnogo mitova i strahova. Neko misli ne smeta mi – u redu je, a za nekoga je i mali miom – katastrofa. Ko je u pravu?

Miom materice je benigni tumor mišićnog tkiva materice. To je okrugla mišićna formacija (čvor) sa kapsulom i vaskularnim pleksusom, koji može biti smešten u bilo kom delu materice i biti različitih veličina. Mnogo je uzroka ove bolesti a najčešći su genetska predispozicija i hormonski poremećaji. Miomi rastu različito – ponekad vrlo brzo, ponekad – godinama.

Koje su tegobe žena sa miomima materice:
• obilne menstruacije koje mogu dovesti do sniženja nivoa hemoglobina i pogoršanja kvaliteta života u “kritičnim” danima.
• bol u donjem delu stomaka
• povećana učestalost ili teškoće pri mokrenju
• zatvor
• neplodnost ili pobačaj
• distenzija abdomena
• bol tokom seksualnih odnosa.

Očigledno je da u ova bolest ozbiljno utiče na kvalitet života i u kabinetu ginekologa je potrebno da se reši problem – kako da se izleče? Ovde su moguće opcije – hirurške i konzervativne. Odabir metode se određuje individualno imajući u vidu starost pacijenta, budući planovi za trudnoću, veličina i broj čvorova, prateće bolesti. Prema tome podelili smo lečenje po stepenu traume:

1. Hormonska terapija. Donedavno samo kao priprema za operaciju. Sada je moguća i terapija sa redovnim kontrolama.
2. Embolizacija. Minimalno invazivna procedura, koja se sastoji u zaustavljanju protoka krvi kroz grane arterije uterine – arterija koje hrane miome. Ovo je jedna od najvažnijih savremenih metoda lečenja.
3. HIFU(High Intensity Focused Ultrasound) -ablacija. Neinvazivna procedura. Uništavanje centralnog dela mioma fokusiranim ultrazvukom.
4. Histeroskopska resektoskopija. “Rezanje” čvora vaginalnim pristupom (samo za određene miome).
5. Laparoskopska miomektomija. Uklanjanje mioma sa ili bez šivenja laparoskopskim dostupom.
6. Klasična miomektomija. Uklanjanje mioma klasičnom operacijom sa poprečnim rezom na prednjem trbušnom zidu (ispod nivoa bikinija).
7. Histerektomija. Uklanjanje materice zajedno sa ili bez grlića materice, obavlja se laparoskopski ili klasično.

Pratite stranicu i komentarišite na INSTAGRAMUMiom materice! Instagram


Call Now Button