Odlaganje menstruacije

Ponekad se možda nađete u situaciji kada želite da odložite menstruaciju. Za većinu žena odlaganje ciklusa nije opasno, ali bi uvek trebalo prvo razgovarati sa ginekologom, naročito zato što najlakši i najbolji način da se odloži menstruacija uključuje kontraceptivne pilule ili tablete koje sadrže hormone. Odlaganje menstruacije ne bi trebalo da bude redovna praksa, već da se koristi samo u hitnim situacijama. Žene koje imaju preko 35 godina, puše ili imaju povišen pritisak moraju biti naročito oprezne jer ovi faktori mogu da dovedu do neželjenih posledica.

Kontraceptivne pilule za odlaganje menstruacije

Obeležite na kalendaru su period u kome ne želite da imate ciklus i pogledajte da li u to vreme očekujete menstruaciju. Žene koje imaju redovan ciklus ili koje su već koriste kontraceptivne pilule prilično tačno mogu da odrede datum sledećeg ciklusa. Ukoliko ciklus dolazi to vreme, ne brinite, možete odložiti ciklus ukoliko planirate unapred! Kod žena sa neredovnim ciklusima nije moguće uvek znati kada će doći menstruacija.

Većina kontraceptivnih pilula u pakovanju imanju 21 aktivnu tabletu (koje sadrže hormone), zatim sedam “neaktivnih pilula” (placebo pilule). Menstruaciju možete odložiti tako što ćete koristi “aktivne pilule” duže od 21 dan (preskočite 7 “neaktivnih pilula” i počnite novo pakovanje). Ukoliko kontraceptivne pilule koje koristite imaju samo “aktivne pilule”, počnite novo pakovanje bez pravljenja pauze. Za vreme uzimanja “aktivnih pilula” ne bi trebalo da imate ciklus. Imajte u vidu da metoda nije 100% efektivna jer je moguće neke žene ne reaguju na hormonalnu promenu. Najbolje je da koristite “aktivne pilule” u periodu dok ne želite da imate menstruaciju, a zatim pređete na 7 “neaktivnih pilula” (ili napravite pauzu od 7 dana). Za vreme ovog perioda trebalo bi da dobijete menstrualni ciklus a zatim nastavite da koristite pilule kao što ste ih ranije koristili.

Tablete za odlaganje menstruacije (Gestageni preparati)

Ukoliko ne koristite pilule za kontracepciju, menstruaciju je moguće odložiti uz pomoć tableta kao što su Primolut Nor ili Orgametril. Tablete se uzimaju najmanje 3 dana pre očekivane menstruacije, dva puta na dan, i koriste se onoliko dana koliko želite da odložite menstruaciju (ne duže od 14 dana!). Menstruacija će doći u roku od nekoliko dana nakon prestanka uzimanja tableta. Jako je bitno da zapamtite da ove tablete nemaju kontraceptivno dejstvo – ne pružaju zaštitu od neželjene trudnoće. Pre upotrebe obavezno pročitajte uputstvo za upotrebu sa posebnim osvrtom na kontraindikacije i neželjene efekte. U slučaju nejasnoća – konsultujte se sa Vašim ginekologom.

[rns_reactions]

,
Call Now Button