Boja krvi u toku menstrualnog ciklusa: smeđa, crna ili crvene – da li je važno?

Možda ste primetili boja menstrualne krvi ponekad varira. Ponekad je malo smeđe, ili gotovo crno, da bi kasnije bilo svetlo crveno. Šta znače različite nijanse?

Ništa medicinski relevantno.

Krv menja boju u zavisnosti od toga koliko je dugo bila izložena kiseoniku. Endometrijum je unutrašnja obloga materice (sluzokoža), mesto gde će se oplođena jajana ćelija implantirati i rasti. Endometrijum se sastoji od visoko vaskularizovanog tkiva koje obezbeđuje oplođenenoj jajnoj ćeliji brz i lak pristup snabdevanju svežom krvlju (nosi hranljive materije i kiseonik), kako bi moglo početi da se razvija.
Kada dobijete ciklus, mišići materice se kontrahuju kako bi ograničili veliki gubitak krvi. Dakle, iako može izgledati da krv sveže crvene boje izlazi iz vaše vagine, budite sigurni, da nema rane iz koje krvarite. Vaš endometrijum se ne odvaja odjednom i potrebno vam je vreme da vaše tkivo endometrijum prođe kroz grlić materice i vaginu.

Evo šta znače različite boje:

Smeđa / tamno crvena boja – Na početku ili kraju vašeg perioda, krv može biti tamne boje i može imati gustu konzistenciju. Ukoliko ciklus počinje ili se završava branokastim sekretom – to je zbog toga što je endometrijumu bilo potrebno više vremena da izađe iz materice. Imajte u vidu i da ciklus može da počne i sa svetlo crvenom krvlju – to je takođe normalno.

Svetlo crvena boja – Menstrualno krvarenje obično postaje obilnije drugi ili treći dan ciklusa, jer se endometrijum brže odvaja. Krv crvene boje je nova krv koja nema vremena da se zatamni pre nego što izađe iz vašeg tela.

Roze boja – Ukoliko se javi u sredini ciklusa u pitanju je – spotting krvarenje – krvarenje ovulacije. Nastaje zbog blagog pada nivoa određenih hormona u vreme ovulacije i pomešano sa cervikalnom sluzi daje ružičastu boju.

Raspon boja menstrualne krvi kao što je opisano je normalan, i ne znači ništa ozbiljno. Ipak obratite pažnju na obim krvarenja, promene u dužini ciklusa i jačini bola, jer to može ukazati na neke probleme. Konsultujte se sa ginekologom ukoliko dođe do nekim promena, kao i u slučaju da se krvarenje javi van ciklusa!!!

Boja krvi u toku menstrualnog ciklusa: smeđa, crna ili crvene – da li je važno? Možda ste primetili boja menstrualne krvi ponekad varira. Ponekad je malo smeđe, ili gotovo crno, da bi kasnije bilo svetlo crveno. Šta znače različite nijanse? Ništa medicinski relevantno. Krv menja boju u zavisnosti od toga koliko je dugo bila izložena kiseoniku. Endometrijum je unutrašnja obloga materice (sluzokoža), mesto gde će se oplođena jajana ćelija implantirati i rasti. Endometrijum se sastoji od visoko vaskularizovanog tkiva koje obezbeđuje oplođenenoj jajnoj ćeliji brz i lak pristup snabdevanju svežom krvlju (nosi hranljive materije i kiseonik), kako bi moglo početi da se razvija. Kada dobijete ciklus, mišići materice se kontrahuju kako bi ograničili veliki gubitak krvi. Dakle, iako može izgledati da krv sveže crvene boje izlazi iz vaše vagine, budite sigurni, da nema rane iz koje krvarite. Vaš endometrijum se ne odvaja odjednom i potrebno vam je vreme da vaše tkivo endometrijum prođe kroz grlić materice i vaginu. Evo šta znače različite boje: Smeđa / tamno crvena boja – Na početku ili kraju vašeg perioda, krv može biti tamne boje i može imati gustu konzistenciju. Ukoliko ciklus počinje ili se završava branokastim sekretom – to je zbog toga što je endometrijumu bilo potrebno više vremena da izađe iz materice. Imajte u vidu i da ciklus može da počne i sa svetlo crvenom krvlju – to je takođe normalno. Svetlo crvena boja – Menstrualno krvarenje obično postaje obilnije drugi ili treći dan ciklusa, jer se endometrijum brže odvaja. Krv crvene boje je nova krv koja nema vremena da se zatamni pre nego što izađe iz vašeg tela. Roze boja – Ukoliko se javi u sredini ciklusa u pitanju je – spotting krvarenje – krvarenje ovulacije. Nastaje zbog blagog pada nivoa određenih hormona u vreme ovulacije i pomešano sa cervikalnom sluzi daje ružičastu boju. Raspon boja menstrualne krvi kao što je opisano je normalan, i ne znači ništa ozbiljno. Ipak obratite pažnju na obim krvarenja, promene u dužini ciklusa i jačini bola, jer to može ukazati na neke probleme. Konsultujte se sa ginekologom ukoliko dođe do nekim promena, kao i u slučaju da se krvarenje javi van ciklusa!!!

A post shared by Ordinacija Palmotićeva (@palmoticeva) on

,
Call Now Button