Polipektomija – Polip

Polipi predstavljaju najčešće benigne izrasline koje se javljaju na sluznicama u materici ili grliću.
Razvijaju se iz endometrijuma materice i sluznice grlića.

Polipi retko mogu da sadrže premaligne promene, a ponekad i maligne. Zato svaki polip pošto se ukloni, obavezno se pošalje na histopatološku analizu. Neretko se polipi ponovo stvaraju.
Polipi mogu da izazovu povećano krvarenje koje se ponekada javlja ciklično pre ili nakon menstruacije.

Dijagnostikuju se vizuelno pod spekulumom, vaginalnim ultrazvukom, histeroskopom, ali i posle revizije iz drugih razloga ili biopsije.

Polipektomija je postupak odstranjivanja polipa. Postoji više tehnika odstranjivanja polipa. Sam metod odstranjivanja polipa varira u zavisnosti od toga gde se polip nalazi i kolika je veličina polipa.
Za endometrijalne polipe zlatni standard i najsigurnija metoda je histeroskopija.

Cervikalni polip – Pod samim terminom polipektomija se podrazumeva odstranjivanje polipa posebnim instrumentom koji uvrtanjem odstranjuje polip ukoliko je vidljiv ili se nalazi u cervikalnom kanalu. Druge metode koje se primenjuju su elektrokauterizacija i LEEP postupak.

Polip u materičnoj šupljini – endometrijalni polip – je najčešće benigna promena na sluzokoži materice nastaje preteranim rastom jednog dela endometrijuma. Javlja se kod mlađih žena kao i kod žena u perimenopauzi i postmenopauzi. U mlađem dobu predstavlja prepreku pri zatrudnivanju, u starijem – moguće je krvarenje i maligna alteracija. Histeroskopskim putem se polip uklanja pod direktnom vizualizacijom optičkim instrumentom pomoću jako malih instrumenata kojima se uklanja samo polip presecanjem peteljke.
Odstranjivanje polipa u materičnoj šupljini je najbolje udaljiti metodom histeroskopije – pod vizuelnom kontrolom (kamerom) radi se ciljano udaljenje polipa bez povređivanja zdravog endometrijuma. Više o histeroskopiji pročitajte klikom na link – HISTEROSKOPIJA.

Tako dobijen materijal šalje se na HP verifikaciju (histološki pregled).

Intervencija se radi u kratkotrajno opštoj intravenskoj anesteziji, bezbolna je i pacijentkinja posle kratkog zadržavanja u ordinaciji može da ode kuci.

Pogledajte proces uklanjanja endometrijalnog polipa operativnom histeroskopijom (Histeroskopska polipektomija) – Dr Đorđe Petković uklanja polip endoskopskim makazicama i grasperom.

Histeroskopija – Polipektomija Pogledajte proces uklanjanja endometrijalnog polipa operativnom histeroskopijom (Histeroskopska polipektomija) Polip endometrijuma i zašto histeroskopija? Endometrijalni polip je najčešće benigna promena na sluzokoži materice nastaje preteranim rastom jednog dela endometrijuma. Javlja se kod mlađih žena kao i kod žena u perimenopauzi i postmenopauzi. U mlađem dobu predstavlja prepreku pri zatrudnivanju, u starijem – moguće je krvarenje i maligna alteracija. Histeroskopskim putem se polip uklanja pod direktnom vizualizacijom optičkim instrumentom pomoću jako malih instrumenata kojima se uklanja samo polip presecanjem peteljke. Dr Đorđe Petković uklanja polip endoskopskim makazicama i grasperom. #histeroskopija #palmoticeva #najboljaordinacija

A post shared by Ordinacija Palmotićeva (@palmoticeva) on


7 Comments

 1. 11. September 2017. at 19:38

  Postovani,
  U drugom stanju sam, 6 nedelja + 5 dana. Receno mi je da imam cervikalni polip promera 5mm do 1cm. Da li se preporucuje njegovo odstranjivanje s obzirom na trudnocu?
  Unapred hvala!!

  1. 12. September 2017. at 12:12

   Pošsotvana Ivana, zavisi da li je bezbedno ukloniti ga, kao i da li je potrebna opšta anestezija ili ne. Porazgovarajte sa ginekologom koji Vam je dijagnostikovao cervikalni polip.

 2. 21. July 2018. at 17:58

  Postovani,
  Doktor mi je rekao da treba da radim SIS metodu da potvrdi postojanje polipa endometrijuma.. sta je ta SIS metoda i kako se radi?

  Unapred zahvalna.

  1. 24. July 2018. at 19:49

   Poštovna Tatjana,

   to je metoda kojom se ubacuje kontrast u matericu i ultrazvučno dijagnostikuje da li postoji polip unutar materice ili ne.

 3. 14. April 2021. at 08:55

  Poštovani,
  kojom metodom se uklanja polypus cervicis uteri?
  Unapred hvala

  1. 14. April 2021. at 14:18

   Poštovana Majo,

   u zavisnosti od veličine i lokacije moguće ga je ukloniti radiotalasima ili hirurški.

 4. 5. October 2021. at 04:39

  Poštovani,

  da li je moguće kod Vas uraditi histeroskopsku miomektomiju?

Leave a Reply

Required fields are marked

Zakažite