Boja krvi u toku menstrualnog ciklusa: smeđa, crna ili crvene – da li je važno?

Možda ste primetili boja menstrualne krvi ponekad varira. Ponekad je malo smeđe, ili gotovo crno, da bi kasnije bilo svetlo crveno. Šta znače različite nijanse?

Ništa medicinski relevantno.

Krv menja boju u zavisnosti od toga koliko je dugo bila izložena kiseoniku. Endometrijum je unutrašnja obloga materice (sluzokoža), mesto gde će se oplođena jajana ćelija implantirati i rasti. Endometrijum se sastoji od visoko vaskularizovanog tkiva koje obezbeđuje oplođenenoj jajnoj ćeliji brz i lak pristup snabdevanju svežom krvlju (nosi hranljive materije i kiseonik), kako bi moglo početi da se razvija.
Kada dobijete ciklus, mišići materice se kontrahuju kako bi ograničili veliki gubitak krvi. Dakle, iako može izgledati da krv sveže crvene boje izlazi iz vaše vagine, budite sigurni, da nema rane iz koje krvarite. Vaš endometrijum se ne odvaja odjednom i potrebno vam je vreme da vaše tkivo endometrijum prođe kroz grlić materice i vaginu.

Evo šta znače različite boje:

Smeđa / tamno crvena boja – Na početku ili kraju vašeg perioda, krv može biti tamne boje i može imati gustu konzistenciju. Ukoliko ciklus počinje ili se završava branokastim sekretom – to je zbog toga što je endometrijumu bilo potrebno više vremena da izađe iz materice. Imajte u vidu i da ciklus može da počne i sa svetlo crvenom krvlju – to je takođe normalno.

Svetlo crvena boja – Menstrualno krvarenje obično postaje obilnije drugi ili treći dan ciklusa, jer se endometrijum brže odvaja. Krv crvene boje je nova krv koja nema vremena da se zatamni pre nego što izađe iz vašeg tela.

Roze boja – Ukoliko se javi u sredini ciklusa u pitanju je – spotting krvarenje – krvarenje ovulacije. Nastaje zbog blagog pada nivoa određenih hormona u vreme ovulacije i pomešano sa cervikalnom sluzi daje ružičastu boju.

Raspon boja menstrualne krvi kao što je opisano je normalan, i ne znači ništa ozbiljno. Ipak obratite pažnju na obim krvarenja, promene u dužini ciklusa i jačini bola, jer to može ukazati na neke probleme. Konsultujte se sa ginekologom ukoliko dođe do nekim promena, kao i u slučaju da se krvarenje javi van ciklusa!!!

Boja krvi u toku menstrualnog ciklusa: smeđa, crna ili crvene – da li je važno? Možda ste primetili boja menstrualne krvi ponekad varira. Ponekad je malo smeđe, ili gotovo crno, da bi kasnije bilo svetlo crveno. Šta znače različite nijanse? Ništa medicinski relevantno. Krv menja boju u zavisnosti od toga koliko je dugo bila izložena kiseoniku. Endometrijum je unutrašnja obloga materice (sluzokoža), mesto gde će se oplođena jajana ćelija implantirati i rasti. Endometrijum se sastoji od visoko vaskularizovanog tkiva koje obezbeđuje oplođenenoj jajnoj ćeliji brz i lak pristup snabdevanju svežom krvlju (nosi hranljive materije i kiseonik), kako bi moglo početi da se razvija. Kada dobijete ciklus, mišići materice se kontrahuju kako bi ograničili veliki gubitak krvi. Dakle, iako može izgledati da krv sveže crvene boje izlazi iz vaše vagine, budite sigurni, da nema rane iz koje krvarite. Vaš endometrijum se ne odvaja odjednom i potrebno vam je vreme da vaše tkivo endometrijum prođe kroz grlić materice i vaginu. Evo šta znače različite boje: Smeđa / tamno crvena boja – Na početku ili kraju vašeg perioda, krv može biti tamne boje i može imati gustu konzistenciju. Ukoliko ciklus počinje ili se završava branokastim sekretom – to je zbog toga što je endometrijumu bilo potrebno više vremena da izađe iz materice. Imajte u vidu i da ciklus može da počne i sa svetlo crvenom krvlju – to je takođe normalno. Svetlo crvena boja – Menstrualno krvarenje obično postaje obilnije drugi ili treći dan ciklusa, jer se endometrijum brže odvaja. Krv crvene boje je nova krv koja nema vremena da se zatamni pre nego što izađe iz vašeg tela. Roze boja – Ukoliko se javi u sredini ciklusa u pitanju je – spotting krvarenje – krvarenje ovulacije. Nastaje zbog blagog pada nivoa određenih hormona u vreme ovulacije i pomešano sa cervikalnom sluzi daje ružičastu boju. Raspon boja menstrualne krvi kao što je opisano je normalan, i ne znači ništa ozbiljno. Ipak obratite pažnju na obim krvarenja, promene u dužini ciklusa i jačini bola, jer to može ukazati na neke probleme. Konsultujte se sa ginekologom ukoliko dođe do nekim promena, kao i u slučaju da se krvarenje javi van ciklusa!!!

A post shared by Ordinacija Palmotićeva (@palmoticeva) on

6 Comments

 1. 2. June 2019. at 22:34

  Meni se dešava već nekoliko dana da mi je prvo bila smeđa krv a sad crna i to gusta.4 dana smeđa krv i evo dva dana već crna gusta krv.I to mi se nikada nije deśavalo ne znam da li je ovo uopśte dobro što mi se dešava.Da li se ovo dešava zbog toga što sam imala odnose?

  1. 8. July 2019. at 14:37

   Poštovana Ana,

   javite se ginekologu.

 2. 9. September 2019. at 00:35

  Postovani, jako sam uplasena, imam redovne menstruacije, nekada na 28.dana, ili na 25 ili 26. U avgustu dobijem 9.08, pa zatim 27.08 ponovo sto je 19. dan od poslednje, prvo me je to uplasilo, danas mi je 13 dan i ja ne znam da li sam ja ponovo dobila ili meni nije ni prestalo, jer je danas bas crveno i moram opet ulozak da koristim, inace od 7. dana je islo sve po malo, crveno, braon i tako sve do danas. Na ginekoloskom pregledu sam bila pre tacno mesec dana papa je II grupa, i bris III, doktorka je rekla da imam neku infekciju i da koristim macmiror 6 tableta, sto sam i uradila posle menstruacije. Nisam imala odnose, da li treba da budem jako zabrinuta, nikada mi se ovo nije desilo. Hvala unapred.

 3. 10. July 2023. at 07:53

  Imam menstruacije redovne koje traju 5 dana.Ovaj mesec mi traje 8,9 dan i to blago rozo krvarenje tek tek na dnevnom ulosku ili kad se obrisem.Da li je to razlog za brigu??

 4. 1. November 2023. at 12:38

  Imam redovne menstruacije koje mj traju do 5 dana, medutim pretposlednja mi je kasnila dva dana a poslednja 4, imala sam grčeve u stomaku, vrtelo mi se u glavi, bila sam malaksala, bolovi su bili kao kad trebam da dobijem i još jači. Evo četvrti dan sam dobila i prvog dana braon krv, ali imam samo par tačkica

 5. 12. November 2023. at 21:55

  Imam neredovne cikluse koji mi traju samo dva dana,a juce dobila po prvi put ciklus crne boje i bas bolan sta da radim sta bi to moglo da bude?

Leave a Reply

Required fields are marked

Zakažite