Toksoplazmoza


Toksoplazmoza u trudnoći

Složićete se da u reči “toksoplazmoza” postoji nešto zlokobno, zastrašujuće za buduće mame?!

U vezi sa tim pokušaćemo da Vam pomognemo da shvatite ovaj problem.

Toksoplazmoza je parazitska bolest izazvana protozoom Toxoplasma gondii. Nosioci ovog organizma su životinje (uglavnom mačke). Međutim, opasnost može pretstavljati i neoprano voće, povrće, meso bez potpune termičke obrade.
U većini slučajeva, bolest kod odraslih prolazi asimptomatski ili klinička slika maskira druge bolesti, na primer, grip.
Nažalost, u nekim (prilično retkim) slučajevima, infekcija se može preneti sa majke na fetus, i nanesti mu ozbiljne poremećaje raznih organa i sistema i može dovesti do pobačaja.

Imajući to u vidu, žena koja planira trudnoću ili sama trudnica bi trebalo da uradi test na antitela na toksoplazmu.
Odsustvo takvih antitela ukazuje na odsustvo infekcije i to bi, reklo bi se, trebalo da nas zadovolji. Međutim, u ovom slučaju, postoji verovatnoća primarne infekcije tokom trudnoće, što predstavlja najveću opasnost za fetus. Takvim trudnica treba dodatno ispitivanje da bi na vreme reagovale, ukoliko se pokaže da je do infekcije ipak došlo. Pojava “ranih” (IgM) antitela može da ukaže na prisustvo “sveže” infekcije. Nedostatak “ranih” antitela, a prisustvo “kasnih” (IgG) antitela je možda najčešća i najpovoljnija situacija, koja ukazuje da je žena je verovatno jednom u životu patila od ove bolesti a da je nije ni primetila i da se kod nje formirao imuni odgovor (među ženama u reproduktivnog dobu takvih je više od polovine). Ovde postoji masa nijansi koje je najbolje ostaviti stručnjacima. Njima ćemo takođe ostaviti i lečenje, koje je apsolutno neophodno ukoliko se radi o primarnoj infekciji.

Važno je primenjivati jednostavne mere koje mogu značajno smanjiti rizik od infekcije toksoplazmom u toku trudnoće:

– Rukujte sirovim mesom noseći gumene rukavice, a samo meso temeljno kuvati ili pržiti;
– Rukavice su korisne kada se radi sa zemljom (na primer, u bašti), i neophodno je temeljno oprati voće ili povrće pre upotrebe;
– Čišćenje toaleta kućnih ljubimaca, naročito mačke, prepustite nekom drugom da obavlja, najbolje sa rukavicama;
– Nepotrebno je reći, u svim ovim slučajevima na kraju rada treba pažljivo oprati ruke;
– Nema potrebe da ljubite svoju voljenu mačku, jer pri se pri akutnoj infekciji mačke toksoplazma nalazi u njenoj pljuvački i sekretu iz nosa.

Svima želimo puno zdravlja i lako trudnoću!

Da li su vama poznate ove opasnosti?

Složićete se da u reči "toksoplazmoza" postoji nešto zlokobno, zastrašujuće za buduće mame?! U vezi sa tim pokušaćemo da Vam pomognemo da shvatite ovaj problem. Toksoplazmoza je parazitska bolest izazvana protozoom Toxoplasma gondii. Nosioci ovog organizma su životinje (uglavnom mačke). Međutim, opasnost može pretstavljati i neoprano voće, povrće, meso bez potpune termičke obrade.  U većini slučajeva, bolest kod odraslih prolazi asimptomatski ili klinička slika maskira druge bolesti, na primer, grip. Nažalost, u nekim (prilično retkim) slučajevima, infekcija se može preneti sa majke na fetus, i nanesti mu ozbiljne poremećaje raznih organa i sistema i može dovesti do pobačaja. Imajući to u vidu, žena koja planira trudnoću ili sama trudnica bi trebalo da uradi test na antitela na toksoplazmu. Odsustvo takvih antitela ukazuje na odsustvo infekcije i to bi, reklo bi se, trebalo da nas zadovolji. Međutim, u ovom slučaju, postoji verovatnoća primarne infekcije tokom trudnoće, što predstavlja najveću opasnost za fetus. Takvim trudnica treba dodatno ispitivanje da bi na vreme reagovale, ukoliko se pokaže da je do infekcije ipak došlo. Pojava "ranih" (IgM) antitela može da ukaže na prisustvo "sveže" infekcije. Nedostatak "ranih" antitela, a prisustvo "kasnih" (IgG) antitela je možda najčešća i najpovoljnija situacija, koja ukazuje da je žena je verovatno jednom u životu patila od ove bolesti a da je nije ni primetila i da se kod nje formirao imuni odgovor (među ženama u reproduktivnog dobu takvih je više od polovine). Ovde postoji masa nijansi koje je najbolje ostaviti stručnjacima. Njima ćemo takođe ostaviti i lečenje, koje je apsolutno neophodno ukoliko se radi o primarnoj infekciji. Važno je primenjivati jednostavne mere koje mogu značajno smanjiti rizik od infekcije toksoplazmom u toku trudnoće: (Pročitajte dalje u komentarima)

A post shared by Ordinacija Palmotićeva (@palmoticeva) on


Leave a Reply

Required fields are marked

Zakažite