Endometrioza

Endometrioza je stanje gde se ćelije endometrijuma (unutrašnjeg sluzokožnog sloja materice) pojavljaju i van unutrašnjosti materice. One mogu da se jave na vagini, jajnicima, jajovodima, crevima, plućima itd.

Takvo tkivo je hormonski zavisno, pa tokom menstruiranja ima manje ili više izražene simptome. Otok, krvarenje iz takvog tkiva u ograničenom prostoru dovodi do stvaranje endometrijalnih cisti koje ukoliko puknu dovode do unutrašnjeg krvarenja, rasipanja, do iritacije susednih abdominalnih organa, ožiljaka i stvaranja novih masa, tumora ali i stvaranja novih žarista. Ukoliko se jave na jajniku najčešće dovode do stvaranja takozvanih čokoladnih cisti. Ukoliko se jave na jajovodima muguće je da dođe i do trajnog steriliteta.

Simptomu nisu karakteristični jer se mogu vezati i za druga oboljenja. Uglavnom je to bol u stomaku, jaki mestrualni bolovi, mučnina ,povraćanje, dugi menstrualni periodi, bolan snošaj itd.

Dijagnostikovanje je veoma teško. Ultrazvukom može samo da se posumnja, ali samo operativnim putem, najbolje laparoskopijom, može da se pouzdano postavi dijagnoza.

Lečenje se uglavnom vrši hormonskim terapijama ili operativno lečenje (najčešće laparoskopija).

Leave a Reply

Required fields are marked

Zakažite