Seksualno prenosive bolesti

Seksualno prenosive bolesti su infekcije koje se prenose putem seksulanog odnosa sa jednog partnera na drugog. Pod seksualnim odnosom se pored klasičnog odnosa uključuje i oralni i analni seks. Neke od ovih bolesti mogu i drugim načinima da se prenesu međutim najveća je verovatnoća za zarazu putem seksualnog odnosa. Izazivači seksualno prenosivih bolesti mogu da budu bakterije, virusi, paraziti i protozoe.

Nijedna od seksualno prenosivih bolesti nije naivna iako se neke lakše leče, međutim postoje neke koje se veoma teško leče i često ostavljaju posledice do kraja života. U nekim slučajevima se lekovima samo ublažavaju tegobe koje prate pacijenta tokom celog života. Neke izazivaju sterilitet, a neke dovode i do tragičnog ishoda.
Zbog toga je vrlo važna preventivna zaštita koju obezbeđuje siguran seks i uz podnošljive troškove čuva naše zdravlje sa kojim ne smemo da se igramo.

11 Comments

 1. 27. September 2016. at 14:16

  Postovani, momku je pre mesec dana otkirvena Hlamidija. Automatski sam i ja otisla na testiranje gde su mi radili metodom antigen antitelo testiranje brisa i moj nalaz je bio negativan. Mikoplazma i Ureoplazma isto sve negativno,nikad nisam imala ni jednu polnu bolest. Papa 2 grupa sekret 3. Stavljala sam samo vaginalete 6 dana.
  Momak je dobio terapiju 10 dana, juce je bio zakazan kod urologa na ponovno testiranje i negativan je. Sledece testiranje mu je tek za mesec ipo dana.
  Ceo mesec smo u apstinenciji posto je moj ginekolog rekao da dok tri uzastopna ne budu negativna ne smemo imati odnose.
  Htela sam da Vas pitam da li mozemo imati odnos uz prezervativ naravno? ili naredna 3 meseca apstinencija?
  pozdrav

  1. 28. September 2016. at 09:57

   Možete imati odnose sa prezervativom.

 2. 8. December 2016. at 12:23

  Moze li mi neko preporuciti kliniku gde kogu uraditi test na polne bolesti (musko). Hvala unapred

  1. 9. December 2016. at 09:02

   Možete otići u Gradski zavod za kožne i venerične bolesti ili na VMA (Klinika za kožne i polne bolesti).

 3. 11. September 2017. at 14:58

  Postovani,
  Imao sam odnose s 10 godina starijom zenom bez zastite, koja je imala mnogo partnera, a ja imam 25 godina, zanima me kolika je mogucnost da li sam zarazen nekom od spolno prenosivih bolesti?
  Unaprijed hvala!

  1. 12. September 2017. at 12:10

   Poštovani Marko, nije moguće odrediti nikakvu verovatnoću. Ukoliko Vam se pojave neki simptomi javite se urologu.

 4. 17. April 2018. at 17:28

  postovani,imala sam prvi seksualni odnos bez zastite,sad sam mnogo uplasena,koje labaratorijske preglede treba da obavim da bih znala da nisam dobila neku polnu bolest.hvala na odgovoru

  1. 18. April 2018. at 13:07

   Poštovana Branka,
   potrebno je da se javite ginekologu kako bi se uzeli brisevi, i tom prilikom će Vam reći koje još laboratorijske analize treba uraditi.

 5. 21. July 2020. at 11:55

  Poštovani,

  Prilikom pregleda ultrazvukom – double test, rečeno je da potrebno da uradim TORCH parvo B 19. Nije mi jasno da li je potrebno uraditi samo parvo B 19 ili sve TORCH testove?

  Pozdrav

  1. 23. July 2020. at 15:29

   Poštovana,

   potrebno je uraditi sve TORCH testove, i test na parvo B19 (on ne ulazi u TORCH analize).

Leave a Reply

Required fields are marked

Zakažite