Histeroskopija – Minihisteroskopija

endometrial polyp

Histeroskopija predstavlja “zlatni standard” u dijagnostici i lečenju promena u šupljini materice. To je minimalno invazivna kratkotrajna procedura koja omogućava ginekologu da izvrši inspekciju materične šupljine (pregleda unutrašnjost materice) kako bi dijagnostikovao i izlečio uzroke poremećaja i bolesti materice. Kao rutinska procedura trebalo bi da se izvodi kod svih pacijentkinja koje su u planu za metode asistirane reprodukcije, pre prvog IVF ciklusa, jer se na ovaj način redukuje broj neuspešnih IVF ciklusa (1).
Histeroskopija je krucijalna u konačnoj dijagnostici intrauterine patologije. Ginekolozi obučeni za izvođenje minimalno invazivnih operacija uz pomoć histeroskopa mogu utvrditi razloge steriliteta, obilnih i neredovnih krvarenja iz materice, bola u maloj karlici i sprovesti ginekološke operacije bez upotrebe skalpela i šavova.

Šta je histeroskop i zašto se radi histeroskopija?

Histeroskop je tanki endoskopski instrument (mikrokamera sa izvorom hladnog svetla) koji se uvodi u matericu i omogućava vizualizaciju materične šupljine. Ordinacija Palmotićeva je opremljena savremenim histeroskopom marke Karl Storz koji omogućava dijagnostičku i operativnu histeroskopiju bez ili sa minimalnom dilatacijom cervikalnog kanala (grlića materice).
Histeroskopija se izvodi kako sa dijagnostičkim ciljem tako i zbog lečenja:

Dijagnostička histeroskopija (mini histeroskopija) daje ginekologu informacije neophodne za postavljanje pravilne dijagnoze (priraslice, polip endometrijuma, miom, deformacija materične šupljine, Ashermanov sindrom), kao i stanje endometrijuma, ušca jajovoda i cervikalnog kanala kao važne faktore u pripremi za vantelesnu oplodnju (VTO – IVF). Histeroskopija je radi kao dijagnostička procedura kod nejasnih oblika steriliteta.

Polip endometrijuma
Polip endometrijuma

Operativna histeroskopija predstavlja manipulacije unutar uterusa, gde doktor pažljivo uklanja uzroke bolesti materice (udaljenje / histeroskopija polipa – polipektomija, udaljenje priraslica i pregrada u materici, uzima ciljanu biopsiju endometrijuma radi histopatološke analize kao pripremu za VTO i u slučaju sumnje na premaligna i maligna oboljenja materice, itd). Neke miome (submukozne) je takođe moguće udaljiti ovim putem uz pomoć dodatnog instrumenta resektoskopa. Spirala (IUD) urasla u miometrijum se histerskopski može ukloniti.

Materične sihehije
Materične sihehije

Histeroskopija značajno povećava dijagnostičke mogućnosti u slučaju bolesti materice, omogućava izabrati najbolji metod lečenja (konzervativni ili hirurški), omogućava kontrolu efektivnosti lečenja i dozvoljava izvesti operativne manipulacije pod vizuelnom kontrolom što znatno povećava bezopasnost i smanjuje broj komplikacija. Uz pomoć operativne histeroskopije često je moguće preduprediti prelazak benignih promena u maligne, izbeći kiretažu tako što će se uzeti ciljano udaljiti polip ili uzeti biopsija bez traume cele unutrašnjosti materice. Pod kontrolom histeroskopa moguće je razrušiti sinehije koje onemogućavaju trudnoću, i udaljiti miom koji raste unutar materice.

Histeroskopija – priprema i šta je potrebno od analiza:

Priprema pacijentkinje za histeroskopiju je jednostavna. Potrebno je uzdražati se od jela i pića (uključujući vodu) u trajanju od najmanje šest sati pre intervencije. Takođe je neophodan i uredan nalaz vaginalnog i cervikalnog brisa (lekar može zatražiti i uredne briseve na hlamidiju, mikoplazmu i ureaplazmu). Histeroskopsku intervenciju je najbolje uraditi u prvoj fazi ciklusa (do 10. dana menstruacije).

Histeroskopija – iskustva i šta možete očekivati posle histeroskopije:

Histeroskopija se radi ambulanto, ne ostaje se u ordinaciji nakon intervencije. Sama histeroskopija u zavisnosti da li je dijagnostička ili operativna traje od pola sata do dva sata sa sve pripremom i oporavkom.
Oporavak od histeroskopije je jako kratak. Nakon što prođe efekat anestezije (ošamućenost, pospanost ili blaga vrtoglavica), mogu se osetiti grčevi u donjem delu stomaka. Većina pacijentkinja se već sutradan može slobodno vratiti svojim uobičajenim aktivnostima.

Cenu histeroskopije možete pogledati u cenovniku.
Zakazite pregled ovde.

Pogledajte na novom sajtu.

Submukozni miom
Submukozni miom

Histeroskopija – Polipektomija Pogledajte proces uklanjanja endometrijalnog polipa operativnom histeroskopijom (Histeroskopska polipektomija) Polip endometrijuma i zašto histeroskopija? Endometrijalni polip je najčešće benigna promena na sluzokoži materice nastaje preteranim rastom jednog dela endometrijuma. Javlja se kod mlađih žena kao i kod žena u perimenopauzi i postmenopauzi. U mlađem dobu predstavlja prepreku pri zatrudnivanju, u starijem – moguće je krvarenje i maligna alteracija. Histeroskopskim putem se polip uklanja pod direktnom vizualizacijom optičkim instrumentom pomoću jako malih instrumenata kojima se uklanja samo polip presecanjem peteljke. Dr Đorđe Petković uklanja polip endoskopskim makazicama i grasperom. #histeroskopija #palmoticeva #najboljaordinacija

A post shared by Ordinacija Palmotićeva (@palmoticeva) on

(1) – http://www.doiserbia.nb.rs/img/doi/0042-8450/2011/0042-84501106476T.pdf

endometrial polypГистероскопия- это методика,которая позволяет доктору осмотреть изнутри полость матки ,диагностировать и устранить возможную внутри маточную патологию. Данная методика позволяет проводить малоинвазивные манипуляции, выявить и устранить причины бесплодия, болей в малом тазу и нерегулярного менструального цикла.
Что такое гистероскопия и когда ее применяют?
Гистероскоп-это тонкий эндоскопический инструмент, имеющий на конце микрокамеру,которая позволяет визуализировать полость матки. Ординация Палмотичева оснащена современным гистероскопом марки Карл Шторц, который позволяет проводить диагностическую и оперативную гистероскопию при минимальном расширении цервикального канала(шейки матки).
Гистероскопия может проводиться как с диагностической , так и с лечебной целью. Диагностическая гистероскопия позволяет гинекологу установить правильный диагноз ( внутриматочные спайки, миома матки , полип эндометрия, деформация полости матки и другая внутриматочная патология). Оперативная гистероскопия представляет собой внутри маточную манипуляцию, при которой доктор может устранить причины гинекологической патологии ( разделение внутриматочных синехий, рассечение внутриматочной перегородки,удаление полипа, забор биопсии эндометрия при подозрении на злокачественную патологию). Некоторая патология например субмукозные миоматозные узлы( подслизистые) могут быть моментально удалены при помощи дополнительного инструмента ( резектоскопа).
Гистероскопия значительно повышает диагностические возможности, позволяет выбрать наиболее подходящий метод лечения ( консервативные или хирургический) , контролировать эффективность проводимой терапии и проводить оперативное лечение под визуальным контролем. С помощью оперативной гистеооскопии можно предупредить переход пограничных состояний в злокачественные, прицельно удалить полип эндометрия без травматизации и выскабливания стенок полости матки.
Под контролем гистеооскопа можно разрушить внутриматочные синехии, мешающие наступлению беременности и удалить миоматозные узлы , которые растут в строну полости матки.

Polip endometrijuma
Polip endometrijuma

86 Comments

 1. 3. July 2015. at 10:00

  Postovani!

  Prilikom ginekoloskog predloga, predlozena mi je histeroskopija.
  Najlepse Vas molim za cenu navedene intervencije kod Vas.

  Unapred zahvaljujem!

  1. 13. July 2015. at 14:24

   Poštovana Tijana, histeroskopija je trenutno na popustu, cena je poslata na email a možete i pogledati cenovnik na glavnoj stranici. Pozdrav!

 2. 22. February 2016. at 00:02

  Poštovani,dijagnostikovan mi je polip na zidu materice i moja lekarka ne preporucuje kiretazu jer jos uvek nisam radjala nego histeroskopiju. Medjutim lekar u opstoj bolnici koji bi trebao da me radi ubedjuje me da radim kiretazu. Molim za savet,da li devojke treba ili ne da rade kiretazu i sta je za mene medicinski bolje. Unapred hvala.

  1. 23. February 2016. at 08:38

   Poštovana za uklanjanje polipa u materici (endometrijalnog polipa) svakom slučaju, bez obzira da li ste rađali ili ne – metoda izbora je histeroskopija (histeroskopska polipektomija).

 3. 5. March 2016. at 11:02

  Poštovani,
  Preporucena mi je histeroskopija zbog planiranog fet-a u julu. Imala sam 2 kiretaze posle carskog reza zbog neprestanog krvarenja, a ciklusi su mi redovni na 24 dana ali oskudni (2 dana krvarenja) te se sumnja na mogućnost priraslica. Zanima me šta od nalaza treba da uradim za histeroskopiju, koliko dana moram da budem hospitalizovana i koliko vremena treba da protekne nakon intervencije do FETa?

  1. 5. March 2016. at 13:36

   Potrebno je da imate uredne nalaze briseva, krvnu grupu i Rh faktor. Uradi se pregled i ultrazvuk, histeroskopija se radi ambulantno, to znači da već za sat – dva napuštate ordinaciju. Preporučuje se da prođe 3 ciklusa nakon intervencije do planirane VTO.

 4. 6. March 2016. at 00:08

  Hvala na brzom odgovoru, ali imam još pitanja: Kojih briseva? Kog dana ciklusa može da se vrši intervencija?
  Da li se radi u opštoj anesteziji? Na državnoj klinici traže i rendgen pluća zenama preko 40 godina starosti. Kod vas nije neophodno?
  Hvala još jednom

  1. 8. March 2016. at 10:52

   Histeroskopija se radi u opštoj anesteziji, nije potreban rentgen pluća. Radi se u prvoj polovini ciklusa (potrebno je da se porazgovarate sa ginekologom kako bi se dogovorili oko najoptimalnijeg vemena za intervenciju, kao i o analizama koje su Vam potrebne).

 5. 13. May 2016. at 16:34

  Postovani,
  Prilikom ultrazvucnog pregleda dijagnostigikovan mi je polip u materici. Da li se uklanjanje obavezno radi pod totalnom anestezijom?

  1. 13. May 2016. at 20:31

   Moguće je ali je procedura neprijatna tako da se savetuje da se uradi po kratkotrajnom intravenskom anestezijom.

   1. 26. February 2024. at 14:43

    POŠTOVAI DA LI SE DAJE HEPARIN NAKON OPŠTE ANESTEZIJE,,,

 6. 14. May 2016. at 21:01

  Postovani, Nakon ultrazvucnog pregleda postavljena mi je Dg. Tu ovarii dex. Hzperplasio endometrii
  predlog ,eksplorativna kiretaza. Sta to u stvari znaci, Dali to isto moze da se uradi i sa histeroskopijom Napomena Ovar D Tu formacije 7,30×6 sm, Endometrium 2.10 sm. hvala unapred

  1. 15. May 2016. at 21:18

   Savetuje se da se eksplorativna kiretaža uradi pod kontrolom histeroskopa. Što se tiče promene na jajniku – nju nije moguće ukloniti histeroskopski, potrebna je dodatna dijagnostika kako bi se utvrdila dalja taktika lečenja.

 7. 18. May 2016. at 18:21

  Поштовани,
  интересује ме да ли је, ако затрудним, а ендометријални полип није одстрањен, трудноћа ризична?!? И да ли је уопште могућа трудноћа, ако постоји полип у материци?
  Hvala

  1. 20. May 2016. at 11:18

   Poštovana Nela,
   Polip u materici deluje kao strano telo, i smanjuje verovatnoću da dođe do začeća (trudnoća je manje verovatna). Sve zavisi od veličine polipa kao i njegove lokalizacije.

 8. 8. June 2016. at 19:52

  Postovani,
  Zanima me da li je moguce ukloniti endometrijalni polip bez totalne anestezije? Na primer sa lokalnom ili bez anestezije?
  Unapred hvala,
  Mirjana

  1. 10. June 2016. at 20:48

   Poštovana Mirjana, moguće je, ali takva procedura može biti izuzetno neprijatna.

 9. 14. June 2016. at 12:29

  Postovani, da li tadite operativni histeroskopiju ( otkriven mi je subseptum ) ukoliko je bris na kandidu pozitivan? Pokusavam se oterasiti kandide godinama ali izgleda da je to u mom slucaju neizvodljivo .

  1. 14. June 2016. at 12:38

   Potrebno je da brisevi budu u redu.

 10. 21. July 2016. at 10:11

  Postovani,
  Imam jedan miom veličine 8-9cm i dva manja oko 2-3 cm (rezultati od prosle godine). Operacija mi nije zakazana zbog lose krvne slike. Trebala je biti klasična operacija mioma (klinika u Visegradskoj ulici u Beogradu). Da li umesto klasične moze da se uradi laparokopija ili histeroskopija uz dobre nalaze. Nisam radjala i imam 41 godinu. Zelela bih resiti problem i onda pokusati da se ostvarim i kao majka.
  Hvala.

  1. 22. July 2016. at 12:37

   Poštovana Nevena, potrebno je da se uradi ulztrazvučni pregled, kako bi se utvrdila veličina i lokalizacija mioma nakon čega će se odrediti metod lečenja.

 11. 26. October 2016. at 10:25

  Poštovani,

  Na ginekoloskom pregledu, dijagnoza je vagina prolazna za dva pp glatkih elastirčnih zidova, septirana, cerviks dva jedan normalno dug levo, drugi desno rudimentaran, uterus u AVG pokretan, palpatorno neosetljiv, adneksa obostrano bez palpatorne rezistencije.

  Ginekolog mi je samo saopštiio da je u pitanju septirana vagina i ništa dalje nije objašnjavao, ukoliko papa test bude uredan, kontrola za nedelju dana.
  Papa nalaz sam dobila i 2. grupa je u pitanju, tako da je to uredno.
  Budući da mi nikakvo objasnjnje nije dostavljeno, zanima me koje korae dalje da preuzimam? Ne znam koliko je ozbiljno, da li utiče na mogućnost trudnoće i slično…
  U braku sam 6 meseci, pokušavam da zatrudnim, medjutim bezuspešno. Pre nego odem kod drugog ginekologa i zatrazim mišljenje, savet, molim Vas za pomoć.

  Hvala unapred

 12. 26. October 2016. at 14:06

  Postovani,
  Da li je ova dijagnostička metoda indikovana kod otkrivanja uzroka spontanih pobačaja? Imala sam dva spontana, uspesnu trudnocu pa ponovo spontani ponacaj. Sva tri spontana pobacaja su bila u prvom tromesečju.
  I da li je metoda kao terapeutska indikovana kod mioma koji se nalaze na spoljasljem delu materice?
  Unapred hvala.

  1. 27. October 2016. at 20:04

   Poštovana Marija, histeroskopijom se mogu otkriti neki od uzroka ponovljenih spontanih pobačaja. Što se tiče mioma na spoljašnjem delu materice – ne.

 13. 22. November 2016. at 01:11

  postovani
  vrsim pripremu za vto… svi brisevi su negativni,medjutim dr sumnja na pregradu u materici pa mi preporucuje histeroskopiju …koliko posle nje moze da se krene sa postupkom vto?

  1. 22. November 2016. at 21:36

   Poštovana Ivana, to zavisi od veličine pregrade.

 14. 5. December 2016. at 15:16

  Postovani,predlozena mi je histeroskopija,interesuje me koje su mi analize sve potrebne da bih dosla na intervenciju kao i koji je najbolji period ciklusa za izvodjenje intervencije,i naravno koliko stare mogu biti analize.Sve ovo me intrresuje da bih se mogla pripremiti za zakazivanje kod vas.Unapred zahvaljujem.

  1. 5. December 2016. at 16:39

   Poštovana Jasmina, potrebno je: cervikalni bris negativan na hlamidiju, mikoplazmu, ureaplazmu (ne sme biti stariji od 6 meseci), uredni nalazi cervikalnog i vaginalnog brisa (ne stariji od 30 dana), kompletna krvna slika, krvna grupa sa rezus faktorom i ukoliko je u pitanju operativna histeroskopija potrebni su rezultati biohemije, vremena krvarenja i vremena koagulacije (ne starije od 30 dana). Radi se u prvoj fazi ciklusa (oko termina i detaljnih informacije potrebno je da pozovete broj ordinacije 011/322-60-40).

 15. 28. December 2016. at 19:55

  U cervikalnom brisu enterokoka i kod partnera u spermi. Ako bude enterokoka u brisu da li mogu da radim histeroskopiju. Bili smo pod antibioticima 8 dana.

  1. 29. December 2016. at 09:33

   Pošto ste primali terapiju, potrebno je da ponovite briseve.

 16. 25. January 2017. at 01:35

  Poštovani,dijagnostikovan mi je polip na zidu materice i moj lekar preporucuje histeroskopiju sa epiduralnom anestezijom. Zanima me da li je to bolja opcija od totalne anestezije.

  Unapred hvala.

  1. 25. January 2017. at 14:29

   Poštovana Aleksandra, nema potrebe za epiduralnom anestezijom. Radi se u opštoj kratkojtrajnoj intravenskoj anesteziji – ne u totalnoj (endotrahealnoj).

 17. 3. February 2017. at 15:08

  Poštovani, na UZ pre dva dana mi je rečeno da imam uterus bicornis septus, koliko sam ja shvatila kongenitalnu anomaliju materice – dvorigu matericu, odnosno matericu sa septumom (pregradom). Takođe, to sam saznala nakon krvarenja koje mi se pojavilo u trudnoći (prva trudnoća je u pitanju), gde mi je beta hCG nalaz bio uredan, ja sam se osećala dobro, jedino što se ustanovio prestanak rada srca ploda u 7. nedelji, dok je pre nedelju dana isti konstatovan.
  Doktor mi nije ništa rekao o anomaliji, sama sam to pročitala na nalazu i saznala šta znači. Takođe mi je rekao da je moguća sasvim “normalna” trudnoća već za nekoliko meseci.
  Zanima me da li histeroskopija podrazumeva korekciju ovih anomalija i prevenira rizike koje ona nosi u narednoj trudnoći?
  Hvala Vam unapred na odgovoru,
  Srdačan pozdrav!

  1. 3. February 2017. at 18:02

   Poštovana Nina, žene sa septiranom matericom imaju povećan rizik od pobačaja u prvom i drugom trimestru trudnoće kao i blago povišen rizik od prevremenog porođaja. Sve to naravno ne znači da nije moguća sasvim “normalna” trudnoća. Histeroskopskom operacijom moguće je ukloniti septum. Porazgovarajte sa Vašim ginekologom šta Vam on preporučuje.

 18. 18. February 2017. at 12:16

  Poštovani, koliko vremena nakon urađene histeroskopije treba sačekati do trudnoće?
  Hvala unapred.

  1. 23. February 2017. at 20:53

   Zavisi koja se vrsta histeroskopije radi. To će Vam reći ginekolog koji Vam bude radio histeroskopiju.

 19. 14. March 2017. at 21:24

  Nasli su mi polip u materici velicine 6mm,da li je to opasno, i da li to smeta da ostanem u drugom stanju? Da li je to nesto ozbiljno, i da li se mora uklanjati?

  1. 14. March 2017. at 21:57

   Polip može da smeta da ostanete u drugom stanju. Preporuka je da se polip ukloni.

 20. 18. May 2017. at 15:01

  Postovani,

  Savetovana mi je biopsija endometrijuma – office histeroskopija ili pipelom.
  Koja metoda je manje bolna ili bolja?
  I da li se u slucaju biopsije histeroskopom daje anestezija i koja?

  Hvala unapred
  Marina

  1. 18. May 2017. at 15:33

   Pajpel (Pipelle) biopsija je intervencija kojom se tankom kanilom uzima uzorak endometrijuma koji se dalje šalje na histopatološku analizu. Nije bolna i govori o stanju endometrijuma. Histeroskopija obuhvata dosta širu analizu kada se pored uzimanja uzorka na HP analizu sagledava i stanje endometrijuma, kao i izgled i oblik materične šupljine i cervikalnog kanala. Radimo je u opštoj anesteziji tako da ni ona nije bolna. U zavisnosti od indikacija određuje se koja je metoda potrebna.

 21. 18. May 2017. at 21:43

  Postovana,radila sam hiseroskopiju i imala sam submukozni miom 3,5cm i jedan polip,e sad mene zanimakrvarenje,jer evo danas je 6 dan od OP i jos imam krvarenje a to je jako malo ali bas jako malo…e sad menstuaciju ne mogu da odredim jer zadnjih 6 meseci je to bilo jako krvarenje koje je trajalo i po 20 dana pa 10 dana pauza i ne mogu da odredim da li se sad povezuje mentruacija ili? moram kod dr….unapred zahvalna i PoZZ

  1. 25. May 2017. at 14:57

   Pošovana Anice, to je pitanje za ginekologa koji Vam je radio intervenciju (ne mogu Vam bliže odgovoriti s obzirom da samo ginekolog koji je radio zna Vaše tačno stanje).

 22. 2. June 2017. at 16:33

  Poštovani imam miom veličine 7cm koji se nalazi na prednjem zidu materice, i trudna sam 21 nedelja.Dali je i kako je moguće sprečiti rast mioma u daljoj trudnoći?
  I da li mogu raditi histeroskopiju posle porođaja?

  1. 13. June 2017. at 08:38

   Poštovana Marija,

   miom u trudnoći se prati (porazgovarajte sa ginekologom koji Vam vodi trudnoću). Moguće je uraditi histeroskopiju posle porođaja.

 23. 20. June 2017. at 09:59

  Imala sam dva spontana pobacaja jedan u 20nedelji (2016) drugi u 18 nedelji (2017) u obe trudnoce pojavio mi se polim na grlicu materice ,prva trudnoca je bila slucajna ,a drugu sam radila briseve cervikalni ,vaginalni,briseve na hlamidiju,mikoplazmu,ureaplazmu sve je bilo negativno ,rekli su mi da nije potrebno da uklanjam polipe da je moguce da se u trudnoci povuku i nestanu,zanimame sta je sve potrebo da se odradi za sledecu trudnocu i koliko je vremena potrebno da se napravi pauza i dali je moguce dali cu ponovo moci ostati trudna. Hvala

  1. 22. June 2017. at 08:28

   Poštovana Majo,

   preporuka je da se polipi uklone pre sledeće trudnoće. Potrebno je da dodjete na pregled kako bi se utvrdilo o čemu se radi, kako bismo Vam mogli savetovati lečenje.

 24. 23. June 2017. at 15:46

  Vec duze vreme imam problem sa oskudnim menstruacijama. Citajuci o problemima koje imam zakljucila sam da postoji verovatnoca da je u pitanju Asherman (s obzirom da su drugi nalazi u redu). Medjutim, prilikom pregleda mi nije preporuceno da idem na histeroskopiju nikada. Da li je preporucljivo da odradim histeroskopiju na svoju ruku?

  1. 24. June 2017. at 08:48

   Poštovana Ana, potrebno je da dođete na pregled sa svim analizama koje imate do sada, kako bih mogao da Vam odgovorim da li Vam je potrebna hiseroskopija ili ne.

   1. 27. June 2017. at 17:57

    Hvala na odgovoru. U slucaju da pacijent nije iz Srbije, da li je ista procedura u pitanju i da li se moze doci bez uputa?

    1. 28. June 2017. at 08:56

     Poštovana Ana,

     mi smo privatna ustanova, uputi nisu potrebni.

 25. 4. August 2017. at 12:07

  Postovani, ovog meseca mi se desila druga po redu biohemijska trudnoc, prva je bila pre godinu ipo dana. Sistematski sam radila pre 3 meseca i sve je bilo uredu. Sta treba da ispitam, kao bih saznala u cemu je problem. Jako zelim bebu! Unapred hvala!

  1. 5. August 2017. at 11:01

   Poštovana Ivana,

   potrebno je da se javite ginekologu koji će utvrditi koje analize su potrebne nakon kompletnog pregleda i uzimanja anamneze.

 26. 6. September 2017. at 17:53

  Postovani,
  urađena mi je histeroskopija i odstranjenje polipa veličine 10mm u šupljini materice, pre dva dana.
  Da li u ovom ciklusu mogu ici na aspiraciju jajne celije u postupku VTO ili da sačekam i koliko…?
  hvala unapred
  Aleksandra

  1. 7. September 2017. at 15:22

   Poštovana Aleksandra, o tome je najbolje da popričate sa lekarima koji će Vam raditi VTO.

 27. 12. October 2017. at 14:01

  Postovani,
  mene zanima da li moze histeroskopija i laparaskopija da se radi ako imas bakteriju Strepotoku i Citrobakter?
  Ovde u Nemacku to kao nije problem a ja sam od danas pocela da pijem lekove za baketrije a za 2 nedelje imam intervenciju Histeroskopiju i Laparaskopiju, i dr i u bolnici kao nije to problem,moze da se radi a inace treba 2 miom da mi skinu jedan je submukozni jedan je intramuralni…
  Hvala na odgovoru

 28. 13. October 2017. at 12:58

  Hvala vam na odgovoru, imam jos jedno pitanje.
  Do kakvih komplikacija se moze doci?
  Veliko vam HVALA jos jednom i veliki POZDRAV!

 29. 25. October 2017. at 20:19

  Postovani, zakazana mi je histeroskopija i laparoskopija. Svi nalazi su u redu, rtg pluca, nalaz interniste, urinokultura cista, cervikalni bris uredan dok na vaginalnom pise Retka candida. Da li postoji mogucnost da se intervencije svejedno odrade ili bi me zbog ovoga vratili? Hvala Vam unapred na odgovoru.

  1. 25. October 2017. at 20:34

   Poštovana Zorana,

   zavisi od ustanove u kojoj budete radili. Ukoliko imate vremena, izlečite kandidu i uradite kontrolne briseve za svaki slučaj.

 30. 28. October 2017. at 22:28

  Da li je moguće da je polip od 13mm uzrok što ne mogu da ostanem trudna,a rodila sam jedno dete ali tada nisam imala polip?Pokušavam već 3 godine!

  1. 28. October 2017. at 23:15

   Poštovana Sunčice,

   moguće je. Polip u materici deluje kao strano telo, i smanjuje verovatnoću da dođe do začeća (trudnoća je manje verovatna). Sve zavisi od veličine polipa kao i njegove lokalizacije.

 31. 18. January 2018. at 22:14

  Postovani,
  Indikovana mi je histeroskopija zbog polipa na meterici, dimenzija 24x12x15mm. Zbog ucestalih ciklusa, trenutno pijem Primolut nor, i za 7 dana treba da se javim na konzilijum. Lekar mi je rekao da ce raditi pod opstom anestezijom, ali me buni sto nisam dobila uput za anesteziologa, rtg pluca i vreme krvarenja. Samo mi je navedeno: brisevi grlica i vagine, internisticki pregled i EKG, velika lista, KKS, Hb, Urin. Hvala unapred.

  1. 19. January 2018. at 07:48

   Poštovana Zvezdana, to je pitanje za lekare ili Konzilijum ustanove u kojoj ćete raditi histeroskopiju.

 32. 19. March 2018. at 03:18

  Pozdrav,

  Zakazana mi je biopsija grlica materice za 10.4 (papa 3a grupe, asc-us). Pisem ovo iz razloga sto mi je za 7.5 zakazana histeroskopija polipa na endometrijuma, pa me zanima jel izvodljivo?

  1. 19. March 2018. at 17:22

   Poštovana Marija,

   ukoliko grlić lepo zaraste – moguće je.

 33. 3. April 2018. at 09:03

  Koji nalazi su potrebni za histeroskopiju i da li se vrši u opštoj ili lokalnoj anesteziji?

  1. 3. April 2018. at 18:16

   Poštovana Nina,

   potrebna je krvna grupa i Rh faktor kao i uredni nalazi briseva (CB, VB; Chl, UU, MH). Radi se u opštoj anesteziji.

 34. 11. April 2018. at 13:02

  Zdravo! Da li se operativna histeroskopija može raditi ako uzimam kontraceptivne pilule? Hvala.

 35. 19. April 2018. at 19:01

  Zdravo, da li skidanje polipa histeroskopom moze raditi i ako imam kandidu?

  1. 20. April 2018. at 08:24

   Poštovana Bojana,

   potrebno je prvo izlečiti kandidu.

 36. 20. April 2018. at 11:27

  Ponovo se vraćam na ovaj divni sajt! Htela bih da se zahvalim dr Đorđu Petkoviću za operaciju koju mi je uradio i odličnu saradnju sa doktorima iz inostranstva gde sam radila vantelesnu oplodnju! Doktor je predložio proceduru zbog koje danas imamo divnu ćerku – Milu!!! Puno pozdrava i još jednom hvala i na operaciji i na posvećenosti svih u ordinaciji Palmotićeva.

 37. 25. June 2018. at 19:09

  Postovani, imam uredne nalaze papa druga grupa, bris zadovoljavajuci, nemam nikakve bakterije, ali imam pojavu braon sekreta deset dana pre ciklusa i pet dana posle ciklusa, koji su verovatno posledica polipa u materici dimenzija 6×4mm, i u polipa u cervikalnom kanalu od 10mm… imam 40god i zanima me da li je neophodno raditi histeroskopiju ili postoji mogucnost lecenja lekovima. Unapred zahvalna…

  1. 28. June 2018. at 13:11

   Poštovana Violeta,

   nije moguće lekovima ukloniti polipe. Savet je histeroskopska polipektomija.

 38. 12. September 2019. at 23:32

  Poštovani, imam 51 godinu, pre više od godinu i po dana doktorka kod koje sam bila na pregledu posumnjala je da imam polip na zidu materice, ali mi je rekla da se ta činjenica može utvrditi samo ultrazvučnim pregledom neposredno nakon prestanka ciklusa, ali da nema potrebe sa žurbom jer ona čak nije ni sigurna da se radi o polipu. U međuvremenu sam, nakon par meseci, sticajem okolnosti bila primorana da odem na kontrolni pregled zbog mioma koje imam i koji se samo prate jer ne izazivaju krvarenje, a počeli su da se smanjuju, ali i tom prilikom nije sa sigurnošću utvrđeno da li uopšte imam polip, a kako su tada počeli mnogo ozbiljniji zdravstveni problemi, koji nisu ginekološke prirode, rečeno mi je da bih mogla da uradim taj UZ posle ciklusa, ali da ništa nije hitno. Potom sam imala operaciju na tankom crevu, pokušaj lečenja HT, silnu dijagnostiku abdomena, uključujući PET sken i MR, ponovnu operaciju tankog creva i sada sam na terapiji Everolimusom. Ciklusi su počeli da budu sasvim neredovni, što, osim mojih godina može da bude prouzrokovano i lekom, s tim da sam negde u februaru ove godine imala izuzetno obilan ciklus koji je trajao 4 nedelje i jako mnogo mi oborio vrednosti gvožđa. Otišla sam potom kod svoje dr koja je rekla da na to moram da se naviknem jer sam očigledno u perimenopauzi, ponovo nije bila sigurna da li imam polip, ali je preporučila histeroskopiju, opet uz napomenu da se prvenstveno bavim svojom osnovnom bolešću i da ništa nije hitno. Papa test je bio u redu. Od tada sam imala nekoliko ciklusa koji traju nešto duže, do desetak dana, ali su manje obilni nego inače, s tim da mi je poslednji trajao gotovo mesec dana i još uvek nije sasvim prestao. Uplašila sam se da se i “dole” stvari ne komplikiju u smislu moje osnovne bolesti, na šta sam od lekara, ne ginekologa, dobila negativan odgovor jer sam u junu radila kontrolni skener, ali mi ova produžena krvarenja ponovo obaraju gvožđe. Ne znam da li eventualni polip može da izaziva ova produžena krvarenja, pošto su miomi mirni i samo se smanjuju, ne znam da li bi mi eventualna intervencija izazvala dodatno krvarenje (uzgred, kao posledica terapije trombociti su mi trenutno 115, pa ne znam da li bi i to bila smetnja za intervenciju), jednostavno, pitam se da li je uopšte izvodljivo, i da li je i potrebno pored ovih drugih pregleda, konkretno MSCT donjeg abdomena, ulaziti u priču histeroskopije?

 39. 13. January 2020. at 10:17

  Poštovani doktore,

  Da li je postojanje mozaika na grliću, sa urednim PAPA nalazom, i svim ostalim analizama, prepreka za histeroskopsku polipektomiju (endometrijalni polip)?

  Hvala i srdačan pozdrav,
  Jovana

  1. 22. January 2020. at 19:21

   Poštovana Jovana,

   nije prepreka.

 40. 11. February 2020. at 00:25

  Poštovani, koliko dugo se ne može ići na treninge nakon histeroskopije?

  1. 14. February 2020. at 10:17

   Obično se ne preporučuje dok traje krvarenje.

 41. 27. February 2020. at 12:17

  Dobar dan,utvrdjen mi je polip 15.5×7.5 povecao se za 3 meseca.Receno je da moram da ga uklonim.Imam prevelik strah od anestezije jer sam jednom podnela jako lose.Da li je ikako moguce histeskopiju uraditi bez anestezije?Inace podnosim bol dobro.Hvala unapred na odgovoru

  1. 23. March 2020. at 11:41

   Poštovana Jelena,

   s obzirom da je polip poveći, savetuje se da se uradi u kratkotrajnoj analgosedaciji.

 42. 18. May 2021. at 15:13

  Postovanje.. Da li Vi radite analize za histeroskopiju u ordinaciji ili moram da donesem vec uradjene analize. Koliko bi kostala histeroskopija kad bi radila kod vas? Hvala

  1. 26. May 2021. at 13:09

   Poštovana,

   radimo sve analize potrebne za histeroskopiju.
   Cenovnik možete pogledati na sledećem linku: https://www.palmoticeva.com/cenovnik/

 43. 24. July 2021. at 04:17

  Nakon urađene histeroskopije, dobijen je nalaz Hyperlasia endometrii complex atypica.
  Da li mi možete protumačiti nalaz?
  Na osnovu čega se utvrđuje da li su promene maligne, predmaligne.
  Koliko razumem rezultat je negativan ali ne i koja vrsta promene je u pitanju. Pri tom papa gupa je II, svi brisevi su ok.
  Hvala.

  1. 4. August 2021. at 13:26

   Poštovna Jelena,

   doktor koji Vam je radio histeroskopiju će Vam sve detaljno objasniti.

Leave a Reply

Required fields are marked

Zakažite