Hepatitis

Hepatitis je bolest koja napada jetru i neki od njih mogu da izazovu cirozu ili rak jetre. Postoji nekoliko vrsta ovog virusa Hepatitis A, B, C, D, E. Najznačajnije vrste hepatitis virusa su A,B,C.

Hepatitis A se prenosi oralnim putem i nije toliko opasan jer se lakše leči i ne ostavlja trajna oštećenja jetre.

Hepatitis B se prenosi najčešće nezaštićenim seksom, ali može i nekim drugim putem gde virus direktno u krv dolazi. Postoji nekoliko terapija za lečenje od Hepatitisa B, ali nijedna ne garantuje 100% oporavak. Međutim postoji vakcina kao preventivno sredstvo borbe protiv ove bolesti koja se preporučuje i ulazi u spisak obavezne vakcinacije (U Srbiji je 2002. godine uvedena obavezna vakcinacija protiv Hepatitisa B za svu novorođenčad).

Hepatisis C se ređe prenosi seksualnim putem jer se prenosi samo preko krvi. Do infekcije seksualnim putem dolazi ukoliko su prisutne ranice na polnom organu.

Simptomi mogu da budu žuta boja kože i beonjača , groznica, mučnina, gubitak apetita, ali oni mogu da se i ne iskažu. Veoma je teško otkriti zarazu hepatitisom iz razloga što se simptomi retko javljaju, a mogu da budu budu i slični simpomima neke druge uobičajenije bolesti. Pouzdano se dijagnostikuje specifičnim testiranjima uzoraka krvi.

Leave a Reply

Required fields are marked

Zakažite