Uklanjanje kondiloma – Kondilomi ( HPV )

Kondilomi (condylomata acuminata, genitalne bradavice) su jedna od najčešćih seksualno prenosivih bolesti. Kondilomi izgledaju kao bradavice na prstu (male ispupčine, imaju izgled karfiola), mogu biti male (oko 1 milimetar) ili pak mnogo veće. Kao i ostale bradavice koje se javljaju na drugim delovima kože, gentialne bradavice su izazvane virusom- Human Papilloma Virus, HPV. Postoji vise od 100 tipova humanog papiloma virusa ali samo nekoliko visoko zaraznih tipova izaziva kondilome. Ovi tipovi virusa se prenose seksualnim kontaktom sa inficiranom osobom. Procenjuje se da će 2 od 3 osobe koje su imale seksualni kontakt sa inficiranom osobom dobiti kondilome. Obično se pojavljuju u prva 3 meseca ali neretko se pojavljuju i posle nekoliko godina.

Koji su simptomi?

Najčešće je moguće videti bradavice u genitalnom predelu. Kod žena one se javljaju na velikim i malim usminama, na ulazu u vaginu i ređe u vagini i grliću materice. Kod muškarca javljaju se na penisu (na kožici, na otvoru penisa a moguće je da se pojave i u korenu penisa). Mogu da se jave oko anusa ili u ustima i grlu tokom oralnog seksa. Moguća je pojava peckanja ili svraba u genitalnom predelu. Često kondilomi ne izazivanju nikakve simptome.

Kada otići kod lekara?

Ako primetite kondilome u genitalnom predelu ili vas partner ima kondilome potrebno je da se javite doktoru. Genitalne bradavice mogu biti ozbiljan zdravstveni problem i ne treba odlagati lečenje. Humani papiloma virus može izazvati rak grlića materice a takođe je povezan i sa drugim vrstama genitalnih tumora kao što je rak vagine, anusa i penisa. Dobra vest je da tipovi koji izazivaju kondilome ne izazivaju rak grlića materice ali je moguća simultana infekcija sa vise tipova HPV-a.

Kako se leči?

Često neki kondilomi ne mogu da se primete golim okom. U tom slučaju doktor će upotrebiti acetilnu kiselinu da bi posvetlio bradavice i zatim će ih lokalizovati kolposkopom. Lečenje kondiloma moguće je lokalnom primenom lekova direktno na kondilome ili nekim od hiruških tehnika uklanjanja. Treba imati u vidu da otklanjanjem bradavica, ne uklanjamo i virus pa je ponekad moguća ponovna pojava kondiloma čak i posle lečenja.

Uklanjanje kondiloma se obavlja na različite načine i lečenje je individualno. Metode obuhvataju:

Elektrokauterizacija. Elektro-nož koji električnom strujom uklanja bradavice.
Krioterapija. Lokalnom primenom tečnog azota zamrzavamo kondilome. Zamrzavanje dovodi do stvaranja plikova oko kondiloma. Tokom procesa oporavka koze, plikovi zajedno sa kondilomima otpadnu, i nova koza se pojavi.
Terapija laserom. Svetlosni zrak se primenjuje za uklanjanje multiplih promena – skuplja je od drugih vidova terapije i zbog nemogućnosti precizne dubine prodiranja dolazi do otežanog zarastanja rana, skleroziranja ožiljka i hroničnog bola.
Hiruško uklanjanje. Isecanje bradavica hiruškim putem uz lokalnu anesteziju.
Preparati za lokalnu primenu. Najčešće se koriste preparati na bazi Podofilina ili trihlorsirćetna kiselina (TCA).

Kako da se zaštitim i koje su komplikacije?

HPV može da se prenese sa bilo kog dela inficirane kože, ali upotreba kondoma značajno smanjuje rizik. Ako primetite kondilome kod sebe ili seksualnog partnera izbegavajte seksualne odnose dok se kondilomi ne izleče. Kod žena je izuzetno bitno da idu na redove ginekološke preglede i Papa test na kojima je moguće otkriti promene na vagini ili grliću materice koje su uzrokovane virusom. Ako ste imali kondilome- savetuje se Papa test svakih 6 meseci.

Određeni tipovi HPV izazivaju rak grlića materice tako da se savetuje vakcinisanje novom vakcinom Gardasil koja štiti od najopasnijih tipova HPV-a. Vakcinu možete primiti u nasoj ordinaciji.

Poštovani, zbog velikog broja pitanja i veličine stranice, molimo Vas da pitanja postavljate na forumu klikom na ovaj link. Komentari na ovoj stranici su isključeni.

203 Comments

 1. 21. November 2014. at 03:37

  Postovani/a, sumnjam da imam kondilome pa me zanima koliko kod vas kosta postupak utvrdjivanja i uklanjanja. Da li postoji neka maksimalna cena koja se odnosi na uklanjanje i da li vazi i za spoljasnje i unutrasne kondilome? Unapred hvala

  1. 21. November 2014. at 14:44

   Draga Anastazija, predlažem da dodjete na pregled kako bi se konstatovalo da li uopšte imate kondilome, koliko i gde se oni nalaze, kako bi se dogovorili oko metode uklanjanja. Pozovite broj ordinacije kako bi saznali bliže informacije. Srdačno, Dr Boba

 2. 28. November 2014. at 00:02

  Juce sam uklanjala kondilome radiotalasima, i kada sam dosla kuci kada sam pogledala uz pomoc ogledala, cini mi se da imam i dalje kondilome, tj. na mestima gde sam ih imala da imam bele tackice, koje nisu ravne sa kozom, kao bubuljice. Nisam ih imala puno, samo par komada. Da li je to normalno? I da li ce se to vremenom povuci, ili mi nije dobro odradjen trentman? Molim za brz odgovor.

  1. 29. November 2014. at 01:23

   Kondilomi su promene koje mogu da se pomešaju sa mnogo drugih raznih bolesti. Bez pregleda (preko interneta) je nemoguće odgovoriti na pitanje da li su to bubuljice, kondilomi ili nešto treće. Takođe je teško odgovoriti da li su one uklonjene ili ne. Najbolje je da odete kod ginekologa koji je uradio intervenciju i da razjasnite sve vaše nedoumice.

 3. 28. November 2014. at 17:37

  Naime, sumnjao sam da sam imao kondilome. U martu mesecu ove godine, otisao sam lekaru sto je on i utvrdio. Dobio sam neku pipulu koju sam popio tog dana, i condiline tecnost da nanosim svakog dana 2 nedelje na zarazena mesta. Uz to sam dobio i neke antibiotike koje sam pio takodje 2 nedelje. Bradavice su se povukle. Danas sam primetio na istom mestu gde sam i tada imao, par mm levo novu bradavicu. Molim za savet! Sta da radim, da li postoji neko trajno resenje ovog problema, i da li to znaci da i moja partnerka sada ima jos uvek ima HPV kao i ja? S’obzirom da smo imali isti tretman i zajednicko lecenje. Mada njoj nije ustanovljen niti jedan kodnilom , ili bradavica kako se vec zove, vec ureaplasma. Unapred zahvan!!!

  1. 13. January 2015. at 20:05

   Poštovani Miloše,
   virusna infekcija koja izaziva nastajanje kondiloma može biti izuzetno uporna. I vi morate biti uporni u lečenju kondiloma. Potrebno je da dođete na pregled kako bi se utrvdilo prisutvo kondiloma, broj, lokacija i odredilo najbolje lečenje.

  2. 26. March 2016. at 21:28

   Kako i zasto si sumnjao da imas kondilome?
   Da li si obavestio bivsu devojku jer si vrvt i njoj preneo a moras joj obavezno reci da proveri

 4. 14. December 2014. at 12:52

  Postovani, posle menstruacije su mi se pojavili neki plikovi na usminama, to me pece i boli. Prvo sam mislila da mi je iritacija od ulozaka, zato sto kad radim ceo dan sam u hodu, pa sam mislila da me to izirirtiralo. Ispirala sam zalfijom i kamilicom ali nista se ne desava, plasim se da mi to nisu kondilomi…zanima me vase misljenje. Unapred hvala!

  1. 15. December 2014. at 17:29

   Kondilomi ne izgledaju kao plikovi. Najčešce izgledaju kao bradavičice. Ako niste sigurni, nek pogleda ginekolog pošto kodilome treba lečiti.

 5. 8. January 2015. at 11:28

  dobar dan pisem u vezi devojke ,vec je imala hiruski zahvat ali dosli bi na prekleg ,posto je strani drzavljanin interesuje me cena i kad bi mogli da zakazemo pregled

  1. 8. January 2015. at 20:48

   Pozovite broj ordinacije 011/322-60-40, dobićete sve potrebne informacije.

 6. 27. January 2015. at 23:42

  Zanima me dali kondilomi prenesu se samo i samo preko seksualnog odnosa?

  1. 29. January 2015. at 21:12

   HPV se prenosi preko kontakta sa inficiranom kožom, preko sluzokože i telesnim tečnostima. Međutim, ponekad prođe i nekoliko godina o prvog inficiranja do pojave simptoma, tako da je teško znati kada se osoba inficirala.

 7. 29. January 2015. at 20:09

  postovanje.. imam jedno pitanje,dali osoba na kojoj nisu vidljivi tragovi kondiloma moze odma da koristi neke preparate cisto radi sigurnosti? hvala..

  1. 29. January 2015. at 21:22

   Od infekcije do pojave kondiloma moze proći dosta vremena. Trenutno jedino promene izazvane HPV-om (kondilomi) se mogu lečiti a ne sama infekcija virusom.

 8. 13. February 2015. at 10:19

  Pozdrav 🙂
  Pre tri godine sam imala kondilome,to se sve povuklo samo od sebe kroz nekih mesec dana ja tu bukvalno nista nisam dirala ni mazala,mislila sam da je to od mora neka prljavstina uzrokovala ali evo sad prvi put citam o tome i htela sam da pitam mislim ako je to proslo tako samo od sebe postoji li sansa da se vrati i kako da to ODMAH sprecim jer do sad evo nisam znala ni sta sam imala..Tragicno-ali tako je…

  1. 20. February 2015. at 16:25

   Kondilome možete spečiti upotrebom prezervativa i pažljivim biranjem partnera. Kod Vas postoji mogućnost da to nisu bili kondilomi.

 9. 21. February 2015. at 00:42

  Zanima me i da li je moguce da se prenesu sedenjem na istoj stolici (obucen), koriscenjem telefona, kompjutera i stola osobe koja ih ima, jer je sve puno telesnih tecnosti s obzirom da je osoba prehladjena?

  1. 9. March 2015. at 22:06

   Ne. Kondilomi se prenose direktnim kontaktom.

 10. 7. March 2015. at 00:18

  Koristim podofiln kremu i nanosio je 2 puta na dan tako nedelju dana iako mi receno od strane urologa 2 nedelje dal ce se koza na glasu regenerisati ?

  1. 9. March 2015. at 21:33

   Da li ste uklanjali kondilome ili je u pitanju samo krema?

   1. 13. March 2015. at 03:37

    Nisam uklonio jos uvek mast je u pitanju podophilin ..Ijos jedan problem imam nema nikakve veze sa kondillomom prepucijum na nekim mestima je beo nije vise crn mislim na boju..bio kod urologa kaze da moram uraditi cirkumziciju nije mi objasnio sta i kako ..i zbog cega je to belo

    1. 18. March 2015. at 18:08

     Teško mi je da Vam odgovorim na pitanje bez pregleda. Preporučujem da zakažete kod urologa, spremite spisak pitanja koja ćete postaviti.

 11. 15. March 2015. at 03:21

  Postovani dr. Imala sam nezasticeni polni odnos. Posle sest dana pojavila mi se jedna bradavica na maloj usmini. Veoma lici na kondilom. Proslo je tri meseca od tada, jos uvek je tu bradavica. Pre ovoga imala sam samo zasticenje odnose s jednim partnerom za koga sam sigurna da nema hpv. Da li je moguce da je ovo sto mi se pojavilo kondilom, s obzirom da se brzo pojavilo i da se ne siri.

  1. 18. March 2015. at 17:52

   Poštovana Milena, tako brzo nakon odnosa se neće pojaviti kodilomi. Inkubacioni period je negde između 3 nedelje i 8 mesece (nekada i nekoliko godina). Ukoliko imate bilo kakve nedoumice, idite kod ginekologa na pregled.

 12. 26. March 2015. at 00:37

  Da li je moguće da se kondilomi pojave kod nevinih devojaka..?

  1. 28. March 2015. at 09:48

   Ukoliko je bilo kontakta (ne mora da bude penetracije) sa inficiranom kožom, moguće je.

 13. 6. April 2015. at 22:03

  kod usnica mi se pojavila kao bubuljica, nema nista belo, osecam na dodir i vidim malo ispupcenje kad rasirim usnice.. da li je moguce da su kondilome

  1. 7. April 2015. at 07:35

   Potreban je pregled ginekologa kako bi se tačno ustanovilo o čemu se radi.

 14. 16. April 2015. at 15:39

  Molim za savet: pre 3 meseca bila sam na redovnoj kontroli kod ginekologa, uradila kolposkopiju i pap test i receno mi je da je sve u ok (2. grupa) . Pre par dana primetila sam malecnu izraslinu na malim usminama. U braku sam pet godina, ni suprug ni ja nismo imali druge partnere za to vreme., pa se pitam da li treba da se zabrinem da su mozda kondilomi u pitanju i da ponovo odem kod ginekologa (sto mi je u ovom trenutku veliki materijalni izdatak)
  Napominjem da sam proslog leta na istom mestu imala istu promenu, ali je prosla sama od sebe za nekoliko dana, pa joj nisam pridavala znacaj.

  1. 20. April 2015. at 11:24

   Sačekajte jos neko vreme, ukoliko ne prođe – idite kod ginekologa. Do tada odnosi sa partnerom sa upotrebom prezervativa.

 15. 19. April 2015. at 13:02

  Pre izvesnog vremena prometila sam jednu bradavicu, obratila sam se lekaru i on mi je rekao da su kondilomi i toliko je bio neljubazan, da sam posle pregleda kod njega mogla samo na najgore da pomisljam.
  Zapravo, moj partner i ja smo jako dugo zajedno, on jedini sa kojim sam ikad imala odnose, kako sam se mogla zaraziti?
  On na sebi nema nikakvih promena, a nije ni on menjao partnera. Sta nam je ciniti sada?
  Hvala!

  1. 20. April 2015. at 10:16

   Uklanjanje kondiloma i odnosi sa prezervativom do izlečenja.

 16. 20. April 2015. at 22:49

  Poštovani, ustanovljeni su mi spoljni kondilomi. Iako mi je ginekolog rekao da ću biti sasvim u redu i da ću biti kao nova za dve nedelje, čitala sam da se virus zauvek zadržava u telu.
  Moja pitanja su: da li ću zaista doživotno biti zarazna, da li
  u ikada moći da upražnjavam odnos bez zaštite, da li sam potencijalna opasnost za zdrave ljude oko sebe i da li ću ikada moću da budem majka i potpuno zdrava osoba?
  Pitanje u vezi sa mojim partnerom: kako da kod njega utvrdimo istu bolest i kako da je tretiramo da ne bismo u krug prenosili jedan drugom bolest?
  UNAPRED HVALA NA ODGOVORU

 17. 14. May 2015. at 17:35

  Ima jedno pitanje.. uradila sam papa test u jednoj privatnoj ordinaciji gde je papa bio III-a grupa gde su napisali da imam visak koilocita i samo su rekli kontrola za 3 meseca. Posle 3 meseca sam uradila papu na drugom mestu i tad mi je rekla da imam male bradavice oko vagine i par u vagini a kada je stigao rezultat papa testa bio je druga grupa i kako bi doktorka rekla cist kao suza.. da li su to kondilomi, muci me to jer mi doktorka tad nista nije rekla u vezi toga jer je papa test bio dobar?

  1. 20. May 2015. at 19:05

   Bez pregleda ne mogu da odgovorim na Vaše pitanje.

 18. 27. May 2015. at 14:35

  Postovani,
  Pre otprilike 2 meseca mi pojavila mala bradavica na vagini za koju su pre par dana dijagnostikovali da je kondilom. Danas sam isla na terapiju tecnim azotom. Zanima me koliko traje oporavak nakon ove terapije i sta je potrebno da uradim, kako bih sprecila ponovno javljanje kondiloma? Hvala unapred

  1. 28. May 2015. at 18:10

   Oporavak je individualan, zavisi od pacijenta do pacijenta. Kako bi umanjili šanse za ponovno javljanje kondiloma, potrebno je da uklonite sve kondilome i Vi i Vaš partner i koristite barijernu zaštitu (kondom).

 19. 29. May 2015. at 21:12

  Da li smemo da imamo zasticene odnose do uklanjanja kondiloma ? Da li tako mozemo da prenesemo partneru ?

  1. 2. June 2015. at 12:05

   Kondom štiti samo mesta koja on pokriva. Ukoliko se kondilomi nalaze na nekom drugom mestu, preporučuje se se suzdržavanje od odnosa do uklanjanja kondiloma.

 20. 3. June 2015. at 01:40

  Ja sam prilicno sigurna da imam kondilome, pojavili su se oko 2 meseca posle fizickog kontakta a sada su mi se pojavili i na jeziku, mene zanima kako se otklanjaju iz usta i da li mogu da se rasire vise po grlu?

  1. 4. June 2015. at 16:43

   Kondilomi iz usne duplje se uklanjanju slično kao i sa genitalne regije, ali to ne radi ginekolog.

 21. 25. June 2015. at 22:14

  Postovani,
  Interesuje me koja od ovedvije metode uklanjanja kondiloma:laserski ili radio talasi je efikasnija?
  I da li se radio talasima tretiraju i unutrasnji kondilomi?
  Hvala unaprijed.

  1. 27. June 2015. at 09:54

   Podjednako su efikasne. Radio talasima mogu da se tretiraju unuttašnji kondilomi.

 22. 28. June 2015. at 09:04

  Postovani,
  ako oba partnera imaju kondilome, da li se oni sire ako imaju odnose, da li se povecava njihov broj, ili to nema veze sa povecanjem?

  1. 29. June 2015. at 11:47

   Da, šire se i prenose se sa jednog partnera na drugog.

 23. 11. July 2015. at 15:06

  imala sam intervenciju pre mesec dana,i sad je sve u redu. Da li i sad moram da imam zasticene odnose i do kad ?

  1. 20. July 2015. at 09:54

   Ukoliko partner nema infekciju, a vama su nakon intervencije ranice zarasle, možete imati odnose.

 24. 12. July 2015. at 09:56

  Poštovani,
  U zivotu sam bila samo sa 2 partnera. Pre 3 meseca sam otkrila da imam kondilome na lokalnom spoljnjem delu. Obratila sam se ginekologu i uklonjeni su mi laserskom vaporizacijom. Medjutim posle skoro 2 nedelje ponovo su se pojavili i laserski su doradjeni. Tako su mi se ponavljali vise puta na svake 2 nedelje otprilike ili na nedelju dana. Svaki put je radjena dorada na vulvi. Prvo su to bile male bradvice a kasnije su neke postale plocaste, cak i belicaste. Poslednji put mi je u ulovima lokalne infiltacione i spreja anestezije najpre uradjen loop ekcizija a potom i laserska vaporizacija na vulvi. Sve je u ranama i tesko zarasta, ali su se ponovo pojavili kondilomi i to u roku od nedelju dana. Koristila sam sve kako mi je receno po dijetskom rezimu: Tantum rose za ispiranje, Geramicin mast, Pantenol mast, Oligogal za imunitet kao i Imunaktiv, Glizigen sprej, dezinfekcija vesa asepsolom, zatim Hlorofenikol posto imam zuti deo na ranama u vidu gnoja, kutija Hemomicina sada i pijem jos uvek Isoprinosin.
  Ocajna sam i ne znam sta vise da radim. Treba ponovo da se javim svom ginekologu vec za 2 dana. Interesuje me postoji li nesto cime bi trajno mogla da otklonim ove uporne izrasline i naravno PHV virus? Da li postoji metod kojim se trajno uklanja PHV virus ili se on sam od sebe zamrzne i ostaje u organizmu? Postoje li preparati koje bih dodatno mogla da koristim u vidu masti, tableta bilo cega da mi se ove uporne bradavice u svim razlicitim oblicima ne ponavljaju vise? Sta da radim? Mozete li mi pomoci sa odgovorom, a da to ne bude da se obratim svom ginekologu kod koga idem na skoro svakih nedelju dana?
  Hvala unapred

  1. 20. July 2015. at 09:51

   Potrebno je da se partner izleči i da se suždržavate od odnosa dok se svi kondilomi ne uklone. HPV virus ostaje u organizmu i može da se javi ponovo. Imajte strpljenja, to je jedna jako uporna infekcija.

 25. 4. August 2015. at 17:03

  Postovani,
  pre mesec i po dana su mi otkriveni kondilomi, i bakterijska vaginoza, dobila sam vaginalete za tu infekciju a receno mi je da ne koristim kremu za kondilome dok ne zavrsim sa terapijom, jer se mozda povuku. Kad sam otisla na kontrolu, kondilomi su i dalje bili tu, a doktor mi je rekao da i dalje ne koristim kremu jer sam pred menstruaciju i jer se nisu prosirili vec da dodjem za dva, tri meseca na pregled opet. Zanima me jel to ispravno, i da li oni mogu sami od sebe da nestanu, jer mi je to malo nelogicno i plasim se da se ne prosire i ne uvecaju.. Unapred zahvalna.

  1. 5. August 2015. at 20:21

   Kondilomi nekada mogu da se povuku, nekada se i prošire i uvećaju. U svakom slučaju ne preporučuju se seksualni odnosi dok ima kondiloma (da se ne prenose sa jednog na drugog partnera), a kondilome bi trebalo ukloniti.

 26. 8. August 2015. at 14:02

  Postovani,
  Pre dve nedelje radila sam hirursku intervenciju,tj uklanjali su mi kondilome strujom i kiretom. Zanima me da li je normalno da imam jake bolove zbog velikih rana i koliko ce to da traje?
  Unapred zahvalna

  1. 11. August 2015. at 17:54

   Zarastanje rana je individualno kod svake osobe. Potrebno je da se javite na pregled, kako bi se utrvrdilo da li pravilno zarasta i da nije došlo do neke infekcije.

 27. 14. August 2015. at 01:03

  Postovani,
  Na unutrsnjem delu penisa, pojavile su mi se dve crvene tackice, koje izgledaju kao bubuljice. Nisu ni bradavice niti neka ispupcenja. Srazmerne sa kozom. Koje su se posle par dana polako povukle. Da li treba da sumnjam na kondilome?

  1. 14. August 2015. at 09:07

   Ukoliko su bile u ravni kože i tako su se brzo povukle, najverovatnije nisu kondilomi.

   1. 14. August 2015. at 11:43

    Mozda malo izvan ravni koze, ali, opet kazem, niti su bradavice niti ispupcenja. Bukvalno, kao da se ljuste i nestaju posle par tusiranja. Imao sam neki osip ali to sam sa dermatologom resio uspesno. Vise od godinu dana je proslo od osobe na koju sumnjam. Samo sada mi se to pojavilo i brzo nestalo. Sada imam redovnog partnera. Hvala unapred na odgovoru.

 28. 18. August 2015. at 16:50

  Postovani !
  Moj decko ima kondilome. Zanima me da li mogu biti zarazena ako sam ga oralno zadovoljila ili ako je sperma dospjela u usnu supljinu?
  Unaprijed hvala na odgovoru!

 29. 9. September 2015. at 12:09

  Decko sa kojim sam imala nezasticeni odnos 1 samo ima kondilome i to mi je sada saopstio. Od tada je proslo mesec dana (od odnosa) medjutim ja nisam primetila nikakve promene. Da li je se uvek prenose ili je moguce da neko ima odnos a da prodje bez istih? Svakako cu ici ginekologu

  1. 11. September 2015. at 14:50

   Moguće je i da se ne prenesu. Srećno!

 30. 4. October 2015. at 20:01

  Poštovani,
  Da li postoji atipična vrsta kondiloma i kako oni izgledaju? Da li mogu da budu lokalizovani na rubu malih usana? Hvala

 31. 19. October 2015. at 18:18

  Da li se kondilomi prenose nezasticenim odnosom, ako trenutno nisu vidljivi, a virus je u telu?

  1. 20. October 2015. at 14:04

   Mogu se prenesti i ako nisu vidljivi.

   1. 20. October 2015. at 23:22

    I to ce da traje tako ceo zivot?

    1. 21. October 2015. at 09:38

     Ne, ponekad infekcija prođe sama od sebe, u drugim slučajevima potrebno je lečenje.

 32. 22. October 2015. at 01:36

  Postovani dr,
  Mom decku su dijagnostikovani kondilomi.On ja smo zajedno skoro 12 godina i nikad jedno drugo nismo prevarili.
  Ja sam njemu prva,kao i on meni.Da li to sto on ima kondilome znaci i da je imao sexualni odnos sa nekim drugim?Molim Vas da mi odgovorite jer sam veoma zbunjena jer jedan dr kaze DA,a jedan NE.
  Unapred hvala.

  1. 24. October 2015. at 09:41

   HPV se najčešće prenosi seksualnim kontaktom. Postoje neki sojevi virusa za koje ne mora da znači da su preneseni seksualnim kontaktom (moguće je sa ruku prenesti na genitalnu regiju).

 33. 26. October 2015. at 23:18

  Postovani dr,
  Mom decku su ustanovljeni kondilomi pre 3 meseca. Isao je kod lekara, dobio je kreme i nije bilo potrebe za hiruskim zahvatom ili laserskim skidanjem. Jednostavno se izlecio. Imali smo nezasticeni odnos.Kasni mi nedelju dana, pa me zanima da li sam mogla da ostanem u drugom stanju i ako je on pri kraju lecenja tih kondiloma?
  Unapred Hvala

  1. 27. October 2015. at 19:37

   Da. Te dve stvari nisu povezane.

 34. 6. November 2015. at 11:42

  Imala sam kondilome, bila sam na ginekoloskom pregledu i on je ustanovio da jesu, bila je samo jedna, da bi za nekoliko meseci pojavilo se njih jako puno, ali pre nekoliko meseci su se sami povukli, tj, ja sam samo mazala sam kantarionovim uljem, bilo ih je jako punom. Uradila sam papa test gde je ustanovljeno da je sve u redu, citala sam po na mnogim sajtovima da to prosto nije moguce, al meni se to desilo, da su se same povuke i da ih vise nema.

 35. 17. November 2015. at 03:53

  Moj momak je imao kondilome pre vise godina, dok nije bio sa mnom u vezi, sada nema nikakvih znakova da su se vratili, ali mene zanima da li moze da mi prenese iako ih trenutno nema(znakova na kozi) ? Da li taj virus ostaje u telu, i moze da se prenese samo tako, a kasnije da se pojave i kod mene? Hvala unapred

  1. 25. November 2015. at 16:42

   Ukoliko trenutno nema kondilome, male su šanse da Vam može preneti.

 36. 21. November 2015. at 04:21

  posla sam na pregled prvenstveno zbog vaginalnog sekreta koji imam godinama, ali vaginalete i antibiotici ne pomazu mnogo. na pregledu su mi ustanovili nekoliko bradavica spolja, i nekoliko unutra (od kojih je jedna bila velika kao zrno kukuruza). uradili smo nalaze na hlamidiju, ureoplazmu i mikoplazmu, papa test i sve je u redu. kondilomi skinuti radiotalasima, sve zaraslo kako treba. jako sam se potrudila da ojacam svoj imuni sistem, treniram, zdravo se hranim, smanjila slatko, pijem vitamine. odem na kontrolu posle 2 nedelje, nema nista, nema kondiloma. posle par dana vidim jedan, pa dva, pa tri, potrazim neki prirodni lijek, htjela sam da pokusam tako…na jendom forumu nadjem savjete djevojaka koje su se izlijecile, pisu kak osu se izlijecile jabukovim sircetom, natopile vatu i drzale tokom noci, kondilomi nestali posle par dana. ja stavim sirce pola sata, nakon toga vidim da su kondilomi bijeli, i vidim da ih zapravo ima mnoooooogo vise! mislim da ce se opet vratiti nakon skidanja radiotalasima, ali ako bude moralo opet cu ih tako ukloniti. doktorica mi nije preporucila nikakvu kremu, nego odmah intervenciju. da li znate postoji li neka krema koja se pokazala kao efikasna. da li je moguce da su se vise pojavili odkad pijem isoprinosin tablete i da li mislite da jabukovo sirce moze da skodi ukoliko se drzi tokom noci. hvala unaprijed, pozdrav!

 37. 21. November 2015. at 04:27

  zaboravila sam da napisem da mi je na grlicu materice pronasla veliku ranu, ali kako ona kaze nje smjestena u regiji gdje uglavnom budu smjesteni virusi, nego u regiji gdje su uglavnom bakterije. nije mi nista rekla sta da radim povodom toga. i htjela sam da pitam, da li se kondilomi u analnom otvoru uklanjaju takodje radiotalasima, i da je izlecenje teze nego inace. nisam bila na tom pregledu, ali sam citala da je moguce i tako da se pojave. moj momak, sa kojim sam u dugoj vezi, nema kondilome, bio je na pregled, ali ima bradavice po rukama. sumnjam da mi je tako preslo…da li uopste postoje simptomi za kondilome unutar analnog otvora, i ako ih ima unutra da li to znaci da ih mora imati i spolja, oko analnog otvora?

  1. 25. November 2015. at 21:10

   Nakon korišćenja kiseline (u vašem slučaju jabukovo sirće) kondilomi pobele i lakše ih je primetiti. Kao terapija se ne koristi. Uklanjanje kondiloma oko analnog otvora se radi na isti način, oporavak traje malo duže. Potrebna je upotreba kondoma sve dok se ne otstrane svi kondilomi kako ne bi prelazili sa Vas na partnera i obratno.

 38. 25. November 2015. at 16:21

  Sa deckom sam u vezi godinu dana i od početka on ima genitalne bradavice oko analnog otvora ali sam ga tek sad nagovorila da ode kod doktora koji je potvrdio da ima kondilome. Medjutim, mi smo u inostranstvu i njemu su zakazali tek za 2 meseca sledeći pregled kada bi dermatolog trebalo da mu da kremu.
  Ja sam pre mesec dana bila na kompletnom ginekoloskom pregledu(pre nego što je njemu doktor potvrdio postojanje kondiloma) i ginekolog nije mogao da vidi niakav naznacaj kondiloma kod mene. PAPA test je bio uredan, VS III grupa, koristila sam vaginalete macmiror 12 dana i tu je završena priča.
  Interesuje me šta je potrebno da uradim da bih videla da li imam HPV? I da li postoji mogućnost da nakon godinu dana odnosa bez zaštite(koristim pilule) nisam zaražena HPV? Šta dalje jer je sledeći pregled tek za 2 meseca a do tada nemamo nikakvu terapiju?

  1. 25. November 2015. at 16:32

   Poštovani, moguće je da niste bili u direktnom kontaktu sa kondilomima ili da se Vaš organizam dobro brani od virusa. Do uklanjanja kondiloma kod partnera koristite kondom.

 39. 27. November 2015. at 01:07

  Postovani,
  Decko i ja nismo imali odnose godinu i po dana, zato sto se on lecio od kondiloma.
  Sada je izlecen, tacnije nema vidljivih znakova (bradavica).
  Da li to znaci da mozemo sada imati odnos?
  Da li znaci da sada i u buduce nas odnos iskuljucivo mora biti zasticen?
  Hvala na odgovoru!

  1. 28. November 2015. at 14:53

   Možete imati odnose (ukoliko se ponovo pojave – odnosi sa kondomom).

 40. 27. November 2015. at 17:59

  Dobro vece…
  Vec nego vreme imam sitne bubuljice na rektalnom predelu,ne boli me,nema iritacije,samo osecam povremen svrab..Prvo sam pomislio da sam dobio hemoroide.Koristio sam AH bilknu kremu,faktu jremu ali mi nista nije pomoglo..Nakon toga sam samo jednom stavio AlfaBeta kapi i te bradavice su pobelele i jako me je peklo..Molim Vas recite mi sta je najbolje da uradim…
  Veliki pozdrav,
  Stefan

  1. 28. November 2015. at 14:54

   Javite se lekaru kako bi se utvrdilo o čemu se radi.

 41. 29. November 2015. at 13:46

  Dobar dan, pre 3 meseca sam primetila malu neravninu na spoljasnjosti oko vagine,posto sam prilikom porodjaja bila toliko isecena I lose usivena mislila sam da je samo mrtvi deo koze. Ali je to do sada toliko naraslo a I sa druge strane se pojavilo oko 7 bradavica. Ginekolog je ustanovio da su u pitanju kondilomi. Dobila sam neku 5% kremu koju mazem 3 puta nedeljno,nazalost u inostranstvu sam,I termin mi je tek za 5 nedelja. Ali ja I dalje ne vidim bilo kakvu promenu,osim da me bole vise. U 7-om sam mesecu trudnoce I plasim se kako ce to uticati na porodjaj I koliko uopste traje terapija. Unapred hvala.

  1. 30. November 2015. at 14:06

   Poštovana Selvija, koju kremu koristite? Kondilome je potrebno izlečiti pre porođaja, ukoliko ne potreban je pregled ginekologa.

   1. 30. December 2015. at 01:51

    Aldara 5% krema i kao dodatak magnezijum. Evo vec je mesec i drugo pakovanje vise ali oni i dalje stoje tu. Samo su malo pobeleli i kao poceli puckati po povrsini. Hvala Vam na odgovoru…

    1. 30. December 2015. at 10:52

     Ukoliko ne prođu potrebno je da odete na pregled kako bi se odredila dalja taktika lečenja (da li će se ukloniti nekom drugom metodom, ili su na takvoj lokaciji da neće smetati porođaju, retko ukoliko ih ima mnogo odlučuje se za carski rez).

 42. 6. December 2015. at 22:08

  Pozdrav, kondilome sam dobio 29.3.2015 godine , resio sam se njih pocetkom maja meseca ove godine,uz pomoc krio terapije . Od kako se zavrsila terapija nisu se vracali . Imao sam seksualni odnos sa devojkom pre par dana , vrlo sam uplasen da ona to ne dobije jer sam joj prvi. Zanima me koliko je verovatnoca da ce ona dobiti kondilome , ako se oni meni nisu pojavili posle izvesnog vremena . Zamoli bih vas da mi sto pre odgovorite

  1. 8. December 2015. at 18:45

   Ukoliko nemate aktivnu infekciju ne bi trebalo da bude problema.

 43. 7. December 2015. at 15:02

  Postovani, imam jako izrazene male stidne usne I sa unutrasnje strane I jedne I druge neka ispupcenja koja su identicna sa obe strane, da li su to kondilomi? Jedan Dr mi je rekao da imam kondilome a drugi nakon dva meseca je uradio papa test i nije pomenuo nikakve kondilome.. Hvala unapred

  1. 9. December 2015. at 17:41

   Poštovani, da bi se postavila dijagnoza kondiloma potreban je ginekološki pregled.

 44. 21. December 2015. at 16:29

  Dobar dan.. prilikom pregleda i razgovora s doktorom poslala me je na bolničko lecenje i nakon posjete i pregleda utvrđeno je da imam jedan kondilom i time je nakon 5 minuta elektro putem uklonjeno i nemam sluz nit bilo kakve reakcije na tjelu.. ali u ustima na kraju jezika pri ulazu u grlo imam neke 3,4 tacke u obliku bubuljica pa me zanima dali je to šta povezno?

  1. 23. December 2015. at 19:45

   Ne bi trebalo. Potrebno je da se javite specijalisti ORL kako bi se utvrdilo o čemu se radi.

 45. 22. December 2015. at 16:38

  Poštovani, decko i ja vec 3ipo godine imamo odnose, na penesu je imao neke izrasline nalik na bradavicu, na moje insistiranje posjetio je urologa, i potvrdjeno mu je da ima kondilome i zakazana mu je operacija da se to ukloni. Pa nas zanima, posto kod mene nema nikakvih promjene koliko vidim sve je uredu, dali bi ja trebala posjetiti ginekologa, i dali postoji mogucnost da sam i ja zarazena.

  1. 23. December 2015. at 19:46

   Ukoliko ste imali odnose postoji mogućnost da ih imate i Vi. Potrebno je da se javite ginekologu na pregled, a dok ne odete na pregled i dok se partner ne izleči – odnosi samo sa kondomom.

 46. 11. January 2016. at 00:14

  Devojka i ja smo bili prvi jedno drugome, imamo odnose vec nekih godinu dana, odrasli smo oboje i nije bilo drugih partnera. Medjutim, ona je primetila nesto nalik na bradavicu pravouganog oblika 2-3mm na velikim usminama malo ispod venerinog brega. Da li je to karakteristicna regija za kondilome ili je moguce da je urasla dlaka u pitanju? I postoji li neki drugi nacin za dobijanje ovog virusa, a da nema veze sa polnim odnosima ili fiz.kontaktom sa nekim trecim licem? Hvala.

  1. 12. January 2016. at 17:34

   Mora se uraditi pregled kako bi se utrvdilo o čemu se radi. Nisu sve izrasline kondilomi.

 47. 17. January 2016. at 23:49

  Postovani, vec par meseci imam oko korena penisa i na njemu par bradavica. Da li su to kondilomi i kome bih trebao da se obratim? Da li dermatologu ili urologu? A i moja supruga takodje ima, ali jednu samo pored anusa?
  Unapred zahvalan…

  1. 18. January 2016. at 11:55

   Poštovani Ivane, pošto je oko korena penisa možete se javiti i urologu i dermatologu. Vaša supruga ginekologu. Potrebno je lečenje oba partnera.

 48. 18. January 2016. at 01:22

  Postovani,
  Nedavno sam izasla iz ozbiljne veze, sa momkom sam par puta samo imala nezasticen seks i kao posledica su mi se pojavili kondilomi…Pristalica sam alternativne medicine i ne plase me vaginalni kondilomi, vec sam primetila da ih imam u usnoj duplji, odnosno u grlu, oko resice sa obe strane pre krajnika… Jako sam uplasena i molim vas za savet kako da ih resim?
  Unapred hvala.

  1. 18. January 2016. at 12:00

   Poštovana, ukoliko sumnjate na kondilome u usnoj duplji potrebno je da se javite specijalisti ORL. Što se tiče genitalnih kondiloma potrebno je lečenje i odnosi sa kondomom dok se kondilomi ne uklone.

 49. 21. January 2016. at 19:09

  Poštovani doktore, molim Vas za pomoć ako je ikako moguće u par rečenica. Pre tri meseca primetila sam da sam nekoliko kondiloma, do nedavno nisam ni znala da postoji ovakvo nešto tako da sam se nadala da će proći medjutim posle nekog vremena raširili su se svuda po stidnim usnama i 1-2 oko anusa. Očajna, vršljala sam po internetu tražeći neko rešenje i nadjem da su neke devojke skidale sa sirćetom i propolis kapima. Verovali ili ne za dva dana su svi nestali, medjutim ostalo je par oko vagine koje ne mogu da tretiram sa tim jer poprilično boli. Da napomenem da imam blaga peckanja i svrab da li je zbog tih par koji su ostali?Promenila sam ishranu ne bi li se odbranila od ovog užasnog virusa. Posetila sam ginekologa ustanovljeno je da nemam unutrašnje što mi je laknulo. I još nešto, zajedno sam sa dečkom 7 godina, oboje smo prvi jedno drugom, ali sam poprilično rano stupila u taj prvi odnos, on nije imao nikakve simptome do posle nekog vremena nakon moje infekcije ali da napomenem da nisam imala druge partnere. Molim vas da mi kažete da li postoji ikoji drugi način zaraze ovom infekcijom??? Hvala Vam unapred!

  1. 22. January 2016. at 18:33

   HPV se prenosi preko kontakta sa inficiranom kožom, preko sluzokože i telesnim tečnostima. Međutim, ponekad prođe i nekoliko godina o prvog inficiranja do pojave simptoma, tako da je teško znati kada se osoba inficirala. Potrebno je lečiti oba parnera, a do izlečenja odnosi sa kondomom.

 50. 23. January 2016. at 10:33

  Imala sam kondilome i oni su mi uklonjeni elektro putem,moj ih muž ima i dalje i ima li smo odnos samo jednom bez kondoma,da li mogu opet da ih dobijem posle tog jednog puta?

  1. 23. January 2016. at 16:59

   Ne znači da ćete dobiti ali postoji mogućnost. Potrebno je da se oba partnera izleče da ne bi prenosili jedan drugom.

 51. 23. January 2016. at 20:27

  Dobar dan,primetila sam jednu mali belu bradavicu I tako stoji vec dva meseca, kod ginekologa imam pregled tek polovinom februara, pa me interesuje da li postoji mogucnost da to nisu kondilomu?

  1. 25. January 2016. at 12:03

   Postoji mogućnost ali je potrebno uraditi pregled da bi se tačno ustanovilo.

 52. 23. January 2016. at 22:20

  Postovanje,
  Da li se kondilomi mogu preneti rukama, na drugu osobu, interesuje me da li je to moguce? Hvala

 53. 28. January 2016. at 12:17

  Postovani,moja situacija je sledeca…Isla sam par puta na uklanjanje kondiloma hirurskim putem.Pre 15ak dana,primetila sam bele tackice na mestima gde su bili kondilomi,koje su oseljive na dodir,i nisu sravnjene sa kozom.Juce na kontroli su mi rekli da su to navodno oziljci od kondiloma,te mi dali kremu od koje ce ti oziljci nestati,koju tek treba da pocnem koristiti.Molim Vas da mi odgovorite,da li zaista postoji mogucnost da su to oziljci od skidanja kondiloma,ili je pak moguce i da mi nisu dobro rekli,te da su to opet kondilomi? Srdacan pozdrav

  1. 30. January 2016. at 14:50

   Poštovana Dajana,

   na to pitanje ne nemoguće odgovoriti bez pregleda.

 54. 28. January 2016. at 15:40

  Postovani,
  Pre mesec dana smo i momak i ja otkrili kondilome. Skidali smo ih i njemu se nakon prvog skidanja nisu pojavljivali vise, dok se meni cetvrti put navracaju. Pre ih je bilo samo spolja, a sada sam pronasla dva i sa unutrasnje strane usmina. Koji je razlog sto se navracaju i koliko je potrebno da nestanu??

  1. 30. January 2016. at 14:55

   Kondilomi mogu biti jako uporni. Mogu se vraćati ukoliko imate snižen imunitet ili predispoziciju. Takođe mogu se prenositi sa jednog partnera na drugog ukoliko nisu potpuno izlečeni. Potrebno je da se lečite dok se svi kondilomi ne uklone a do tada odnosi samo sa kondomom.

 55. 25. February 2016. at 17:38

  Postovani, pre tri meseca moj partner je otkrio da ima kondilome tacnije izasao mu je samo jedan, otisao je i to su mu spalili, posle nekog vremena i ja sam ih dobila bili su jako sitni, ali odlucili su da ce ih spaliti, medjutim nisu se svi skinuli, sada mi preporucuju neku kremu, da li ja smem da imam odnose sa partnerom, a da se njemu ne pojave novi kondilomi, naglasavam on je cec zarazen virusom? 🙂

  1. 26. February 2016. at 12:21

   Suzdravajte se od odnosa ili odnos sa kondomom (zavisi od lokalizacije kondiloma), dok se oboje ne izlečite.

 56. 29. February 2016. at 21:50

  Imam pitanje, imam 14 godina i izasle su mi dvije jako jako male tackice u unutrasnjosti polnog organa na krajevima glavica i to me jako muci, jako me muci jer ne znam da li se u mojim godinama dobijaju kondilomi,i ako ih uopste koji pur lijecenja je najmanje bolan
  Molim vas da mi brzo odgovorite

  1. 29. February 2016. at 22:04

   Ukoliko ste imali odnose, moguće je. Potrebno je da se javite urologu kako bi uradio pregled.

 57. 29. February 2016. at 23:00

  A ja nisam nikad imao nikakve seksualne odnose, pa je li to od neke vaznosti u procijenjivanju da li neko ima kondilome

  1. 1. March 2016. at 09:49

   Poštovani Filipe, pročitajte tekst – kondilomi spadaju u seksualno prenosive bolesti.

 58. 8. March 2016. at 00:35

  Postovani,pre oko 20ak dana mi se u predelu anusa pojavilo nekoliko belih tackica nalik bradavicama,dijagnosticirani su kondilomi i zapoceo sam terapiju skidanja tecnim azotom. Zanima me da li za to vreme mnogo imat sa devojkom odnose obzirom da mi je pregledom utvrdjeno da na penisu nema promena ni tragova virusa,koliko moze trajati terapija skidanja na pomenuti nacin,kao i da li je moguce da prilikom nezasticenog odnosa preneti virus na partnerku ukoliko se radi samo o kondilomima u perianalnoj regiji?

  1. 8. March 2016. at 11:11

   Savet je da se u svakom slučaju uzdržavate od odnosa dok se ne završi lečenje.

 59. 8. March 2016. at 16:57

  Postovani,
  Bila sam na pregledu, receno mi je da imam kondilome, u unutrasnjosti vagine, i zakazno mi je skidanje tek posle prvog aprila? da li smem toliko da cekam, i da li mogu da se prosire do tada? Imam decka vec godinu ipo dana, on nema kondilome, pa me zanima da li moze da se desi da ih nema ali ih samo prenosi, i sta se desava nakon sto ja skinem kondilome ,da li mogu ponovo od njega da mi se vrate ? Hvala

  1. 9. March 2016. at 15:49

   Poštovana Aleksandra,
   Zavisi od vrste i količine kondiloma kao i stanja Vašeg imuniteta da li će se proširiti ili ne. Preporuka je da se i partner javi na pregled kako bi se ustanovilo da li ima kondilome kada se možete dogovoriti o daljem lečenju.

 60. 16. March 2016. at 21:54

  Postovani,
  zanima me da li je moguce da papa test bude dobar ukoliko imam kondilome? pojavile su mi se neke sitne irasline na velikim stidnim usnama, a radjen mi je papa test i cb koji su bili, po recima ginekologa, besprekorni.

  1. 17. March 2016. at 12:31

   Moguće je ukoliko imate kondilome samo na spoljašnjim genitalijama.

 61. 5. April 2016. at 12:33

  Moje ime je Danijela ja imam HPV Virus koliko je to opasno i sta trebam da radim.

 62. 7. April 2016. at 22:12

  Postovani,
  Pre par nedelja sam primetila bradavicicu pored vagine i prvo sam pomislila da je urasla dlaka, medjutim pojavile su mi se jos 1-2 iste izrasline pored. Citala sam na internetu da to mogu biti kondilomi. Sada me zanima da li mi je to preneo partner sa kojim sam par godina u vezi, od kada sam u vezi sa njim nisam imala drugih sekusalnih partnera, ali da li sada to znaci da ih je on imao (druge seksualne partnere) u tom periodu i da mi ih je tako preneo?

 63. 10. April 2016. at 11:10

  Postovani, skidala sam kondilome 06.04.2016, i vec danas 10.04.2016, nemam nista, sve se povuklo i opet je kao sto je nekada bilo. Moj momak je bio kod urologa odmah posle moje intervencije, i urolog je rekao da sacekamo jos par dana, da opet ode, jer za sada ne vidi nikakve promene. Pa mi kazite, ukoliko i on ima, i skine ih. Da li smemo da imamo odnose bez kondoma nakon toga? I sta nam preporucujete da radimo da se kondilomi ne bi pojavljivali opet? Hvala unapred

 64. 11. May 2016. at 20:18

  Postovani da li se mogu kondilomi dobiti na pegledu kod ginekologa?
  Naime pre mene moja doktorka je spaljivala devojci kondilome dok sam ja bila u sobi pored i sve cula..
  Kad sam ja usla na redovan pregled sela sam na istu tu stolicu gde je devojci to radjeno..
  Verujem da je promenila rukavice ali opet me je strah
  nisam cula da je prala ruke.. ne znam da li je promenila onaj papir za sedanje
  uzasno sam zabrinuta 🙁

  1. 12. May 2016. at 10:36

   Poštovana Anči,
   ruke se peru pre i posle svakog pacijenta, rukavice i papir za sedanje se menjaju za svakog pacijenta.

 65. 12. May 2016. at 12:58

  Ukoliko doktorka to nije uradila trebam li se brinuti?

  1. 13. May 2016. at 20:33

   Ne, šanse su u domenu teorije.

 66. 12. May 2016. at 16:03

  Poštovani, imala sam odnos sa dečkom, a da pritom nisam ni znala da imam kondilome. Kada sam otišla na pregled ustanovili su mi kondilome i potrebno je spaljivanje. Zanima me, da li će mi se ponovo pojaviti kondilomi, ako budem imala odnos sa svojim dečkom i posle spaljivanja?

  1. 13. May 2016. at 20:35

   Moguće je. Kondilomi su manifestacija virusne infekcije i umeju da budu vrlo uporni.

 67. 28. May 2016. at 05:42

  Postovani, pre mesec dana partner je primetio dve bradavice, jednu na penisu, drugu na korenu penisa. Posetio je urologa i receno mu je da su u pitanju kondilomi. Takodje, njegova bivsa partnerka mu je u tih mesec dana saopstila da ima kondilome, mi smo vec 3 meseca zajedno ali ne koristimo kondom. Ja nemam nikakvih vidljivih promena, nisam radila papa test ali sam bila na pregledima kod vise razlicitih ginekologa u proteklih pola godine jer sam imala trudnocu koja je morala biti prekinuta zbog visokog rizika jer sam bila nekoliko puta na rendgenu. Niko od lekara nije primetio nista neobicno. Ja sam izuzetno loseg imuniteta, slabo i nedovoljno spavam, ne hranim se najkvalitetnije, neverovatno mi je da se jos nisu manifestovali ako sam zarazena. Postoji li mogucnost da nisam zarazena ili se prosto nisu jos manifestovali?

  1. 29. May 2016. at 11:38

   Postoji i jedna i druga mogućnost. U svakom slučaju odnosi samo sa kondomom dok se partner ne izleči a Vama se savetuju redovne kontrole.

   1. 30. June 2016. at 13:39

    Postovani, nakon pregleda ginekologa i predloga da se odradi tipifikacija virusa, nalazi su mi cisti i ustanovljeno je da kondilome nemam. Decko je isao na skidanje spaljivanjem u drzavnoj bolnici bez da mu je iko predlozio imunoloske testove i tamo su sem te dve bradavise spaljivali masu nekih izbocenja koja ima na svakom korenu dlake i na kraju odustali jer nisu bili sigurni da su u pitanju kondilomi, rekavsi mu da dodje na kontrolu za mesec dana. Smatrate li da bi ipak trebao i on da uradi laboratorijske nalaze i da je mozda bila u pitanju slucajna losa procena urologa, jer mi je vrlo neobicno da sam ja potpuno zdrava

    1. 1. July 2016. at 11:12

     Ukoliko posle kontrole bude sve u redu, ne mora da radi nikakve laboratorijske analize.

 68. 21. June 2016. at 12:08

  Pojavile su mi se bele flekice, u predelu iznas usana, gde rastu dlacice, jel su to kondilomi?

  1. 21. June 2016. at 21:15

   Bez pregleda nije moguće odgovoriti.

 69. 24. June 2016. at 09:41

  BIO SAM NA UKLANJANJU KONDILOMA I SAD SU MI SE OPET VRATILI,INTERESUJE ME JEL POSTOJI NEKA KREMA DA SE MAZE PA DA SAMI OTPADNU

  1. 29. June 2016. at 09:37

   Možete da probate sa kremom na bazi Podofilina, ukoliko se ne povuku potrebno je ukloniti ih drugim putem.

 70. 25. June 2016. at 09:51

  Postovani, decko je proslog leta primetio jednu tackicu i nije obracao paznju, prekjuce je uplasen rekao da sumnja na kondilome. Otisao je na uroloski pregled, doktor mu je rekao da ne moze sa sigurnoscu da tvrdi da je to u pitanju jer su oni siljati i da posto se brije da bih se prosirilo jos vise, nema nikakve druge tegobe, radjen je ultrazvuk i sve drugo je u redu. Ipak je odlucio da skine to. Ja sam uplasena da se nisam ni ja zarazila otisla na ginekoloski pregled kolkoskopija, papa test,
  ultrazvuk. Meni je receno da mi je sve u redu,
  da nemam kondilome, nikakve promene nema, cekam rezultate Papa testa. Zbunilo me je to sto doktorka misli doduse iz moje price i da ih ni on nema, nego da je nesto drugo. Postoji li mogucnost da on zapravo nema kondilome, nego da je nesto drugo u pitanju? I da li nas odnos dalje mora biti iskljucivo zasticen? Mi smo zajedno 3 godine i nismo menjali partnere.

  1. 29. June 2016. at 09:56

   Ne mogu da Vam odgovorim da li je Vaš partner imao kondilome ili ne, bez pregleda.

 71. 27. June 2016. at 19:10

  Poštovani,
  Potreban mi je Vaš savet. Prvi put sam spavala sa dečkom , koji je posle mesec dana veze saznao da ima kondilome. Mi smo naravno koristili kondom svaki put kad smo imali odnos. Međutim, njemu su se kondilomi pojavili na mestu koje kondom ne pokriva. Naravno nismo imali odnose od kad je saznao da ima kondilome, išao je na spaljivanje tri puta.I posle trećeg puta rekli su mu da je sve u redu i da sačeka da spadnu kraste . Posle toga smo imali odnos sa kondomom. Za mene je svaki odnos bio bolan. Otišla sam kod ginekologa u dom zdravlja , gde sam bila na prvom pregledu kod ginekologa i doktorka mi je rekla da ništa nemam. Međutim, na sreću otišla sam privatno kod dr i ona mi je rekla da na unutrašnjoj strani usnica imam papilomatozu tj. kondilome i da bi trebala da ih uklonim.
  Zanima me da li to trebam da uklonim, kako tj. kojom metodom, da li će se proširirti, da li će mi to što imam to uticati na nešto, da li bi možda trebala i kod trećeg dr da odem, da li će se to ponovo javiti i kad uklonim?
  Hvala Vam unpared na odgovorima.
  Srdačan pozdrav,
  Laura

  1. 29. June 2016. at 09:46

   Poštovana Laura, potrebno je da se uklone ukoliko postoje kondilomi. Ukoliko se ne uklone moguće je da se prošire. Možete ukloniti bilo kojom metodom (radio talasi, laser, elektronož). Postoji mogućnost da se ponovo pojave nakon uklanjanja (HPV je veoma uporna infekcija).

 72. 30. June 2016. at 00:45

  Imam dosta sitnix kondiloma,oko glavica i na telu penisa,doktor mi je rekao da mora da ih spali u dva puta jer se plasi da ne bih doslo do infekcije. I za oba ta puta kostace me 16 xijada 8 po tretmanu dali mi mozete reci koliko bih to kod vas kostalo?

  1. 30. June 2016. at 21:24

   Morate doći na pregled kako bi se tačno videlo o čemu se radi.

   1. 1. July 2016. at 13:04

    kada se skidaju kondilomi,dali treba da inekciju daje doktor ili anisteziolog ?

    1. 6. July 2016. at 12:25

     Ukoliko se rade u lokalnoj anesteziji – doktor.

 73. 30. June 2016. at 03:36

  Postovani molim vas za odgovor i savet…
  Mom decku su pocele izlaziti dole cudne bubuljice koje nusu xtele da nestanu cak su se i sirile,ja sam isla kod ginekologa rekao mi je da ja to nemam da imam samo pojacan sekret,dao mi je vaginalne tablete i canesten kremu,posle mene moj decko je posetio urologa rekao mu je da ima kondilome on sada ide na uklanjanje kondiloma mi smo imali odnos bez zastite dok je on imao te bubuljice odnosno kondilome… Od kako smo saznali da je rec o kondilomima nemamo odnos,kod mene nema nikakvih znakova niti promena sta da radim? Dali mozemo imati odnos kada se njemu uklone kondilomi? Dali treba da idem na neki test,dali treba “bolje spreciti nego leciti” STA TREBA DA URADIMO DA BIH SVE BILO NORMALNO?

 74. 10. July 2016. at 13:02

  25.07 imam zakazanu intervenciju uklanjanja kondiloma koliko vremena treba da prodje za zasticen sexualni odnos ?

  1. 11. July 2016. at 15:38

   Poštovana Dragana, to će Vam reći lekar koji bude radio uklanjanje kondiloma.

 75. 26. July 2016. at 17:15

  Postovani, 2 godine sam u vezi sa momkom. Koristeci kontraceptivne pilule, misili smo da nema potrebe za kondomom. Tek nakon dve godine su mi se pojavili kondilomi utvrdjeni ginekoloskim pregledom, da li je moguce da je tako duga inkubacija? Partner tvrdi da nije pored mene imao odnose sa drugim osobama. On nema promena, da li to znaci da je ovo slucaj da je on samo prenosioc?

  1. 15. August 2016. at 10:44

   Postoji mogućnost da tako dugo traje inkubacija, ili se stara infekcija vratila (zbog sniženog imunitete itd…)

 76. 4. August 2016. at 09:27

  Na spoljnoj usni mi se vec duze vrijeme pojavila kao neka bubuljica,ljubicaste je boje.da li je to kondilom. Da napomenem da mi je to i u trudnoci stajalo,nekad je vece nekad se malo smanji. Da li je to kondilom?

  1. 15. August 2016. at 12:24

   Poštovana, da bi se odgovorilo na to pitanje potrebno je da se dođe na pregled.

 77. 4. August 2016. at 11:51

  Postovani, mojoj sestri su danas otkriveni unutrasnji kondilomi. Ona je imala seksualne odnose, a ja jos uvek nisam. Nas dve nekada nosimo isto rublje (naravno oprano) pa me zanima da li je moguce da ja imam isto kondilome ili ne. U spoljnjem delu nemam nikakve brdavice niti bilo sta, ali se plasim i pitam da li je moguce da imam u unutrasnjem delu iako sam nevina, i kako bi me uopste pregledao ginekolog. Hvala unapred.

  1. 15. August 2016. at 12:25

   Poštovana Nikolina, ne bi trebalo da se plašite, unutrašnje kondilome ne možete dobiti preko veša.

 78. 13. August 2016. at 23:21

  Postovani primjetio sam neke bubuljice izmedju anusa i penisa bubuljice su boje koze,tvrde su na dodir,ne bole,ne peckaju,ne sire se ima ih oko 5 i tako stoje ima 15 dana pa me zanima jesu li to kondilomi ili nesto drugo unaprijed hvala nadam se brzom odgovoru

  1. 15. August 2016. at 12:39

   Poštovani Mario, potrebno je da dođete na pregled kako bi se utvrdilo da li se radi o kondilomima ili ne.

 79. 28. August 2016. at 15:16

  Poštovani,
  24.08 sam išla da mi uklanjaju kondilome, a danas 28.08 sam dobila menstruaciju, da li to može da izazove infekciju?
  I takođe, videla sam krv i viđam je već 3, 4 dana, ali na ulazu i ne znam kako da je očistim vodom, plašim se da se nešto ne desi ako voda dospe malo dublje?
  Hvala unapred

  1. 30. August 2016. at 10:46

   Poštovana Ana, ukoliko su ranice zarasle ne bi trebalo da dođe do infekcije.

   1. 30. August 2016. at 19:17

    Da li je normalno da idalje osećam peckanje, malo svrab i bol i ako je od operacije prošlo nedelju dana? Hvala na odgovoru.

 80. 1. September 2016. at 03:48

  Postovani,
  otkriveni su mi kondilomi, koje sam odmah i uklonila operacijom. Nakon toga sam deset dana mazala flogocid, kako mi je receno i otisla na kontrolu i sve je bilo u redu. S tim sto nisam pila lekove, ali ginekolog mi je rekao da jos uvek nije kasno, da krenem sad i da mesec dana prskam neku tecnost i da opet dodjem na kontrolu. Od tada je proslo 20 dana, a to nisam ispostovala, niti taj sprej, niti lekove. Plus sam spavala pre par dana sa svojim deckom, koji je takodje zarazen i to bez kondoma. Da li to znaci da ce mi se kondilomi opet vratiti i da je kasno za lekove i sprej. Ili ipak mogu da krenem i dalje sa lekovima i sprejem?
  Hvala unapred i nadam se da cete mi brzo odgovoriti.

  1. 5. September 2016. at 17:35

   Nije moguće predvideti da li će se pojaviti ili ne. Javite se Vašem ginekologu na pregled.

 81. 7. September 2016. at 19:30

  Postovani, mozete li da mi kazete da li se veca bol oseca pri uklanjanju kondiloma radio talasima ili laserom? Unapred hvala.

  1. 22. September 2016. at 17:58

   Otprilike isto. Pre intervencije se daje lokalni anestetik.

 82. 24. September 2016. at 17:26

  Poštovani,moj dečko je primetio dve bradavice,otišao kod doktora on mi je uklonio,bili su kondilomi… Da li bismo mi trebali od sada da koristimo uvek zaštitu iako su mu ranice zarasle?

 83. 29. September 2016. at 03:31

  Poštovani,
  Prošlo je mesec i 5 dana od uklanjanja kondiloma, ali sam danas videla da mi curi kao bela tečnost iz vagine. Šta bi to moglo da bude i je l’ to normalno?
  Hvala unapred na odgovoru

  1. 30. September 2016. at 10:12

   Poštovana Ana, te dve stvari nisu povezane. Javite se ginekologu kako bi se utrvrdilo o čemu se radi.

   1. 30. September 2016. at 12:24

    Hvala Vam na odgovoru.

 84. 11. October 2016. at 01:27

  Pozz.2013 godine juna meseca sam osetio peckanje u predelu glansa i regije okolo njega.Suvoca koze glansa…otisao sam u Bolnicu na pregled sutradan i kozni lekar me je pregledao i rekao da je to samo iritacija koze,katkad bi mi se koza glansa perutala…sto sam isto naveo.Dala mi je neke dve kreme koje sam mazao i rekla mi je da izbegavam kupke i jake hemije za higijenu i kupanje.Sve se to kao malo smirilo pa sam pomislio da je to to.Zatim posle se opet vratilo na isto.Pomislio sam da je iritacija jer mi majka pere ves a ne ispita ga uopste…pa kad ga osusi prasak kao brasno izlazi iz garderobe.Pomislio sam da je od toga…2015 sam otisao nanovo na pregled,ovo puta privatno kod dermatovenerologa.Rekao sam mu da sam uocio u predelu glansa sa leve strane i desne neke kao belicaste bradavice jako sitne…pomislio sam da su kondilomi.On mi je rekao da jesu i dao mi neke kreme da mazem i sprej antibakterijski…i da dodjem posle te terapije da mi on te kondilome ukloni tecnim azotom(hladnom terapijom)kada sam dosao on mi je tog istog dana rekao da nema vise nista i da je to sve nestalo.Uporno sam tvrdio da nije nestalo…ona kaze koza ti je cista…sve je ok.Od tada nisam isao na preglede ali mi se posle izvesnog vremena pojavila jedna bradavica koja je ovog puta bila malo veca…dugo je to mesecima trajalo i bio sam moralno pao sto se tice pregleda…nisam imao volje da idem.I jednog dana osetim da mi se jako ta bradavica kao koja mi je bila ovog puta na spoljasnjem delu kozice penisa zacrvenela i pocela da me boli na dodir.Ja sam tu bradavicu ili sta god jako lako iscedio …kao da se radi o bubuljici…mada cisto sumnjam.Izaslo je nesto kao gnoj sa par kapljica krvi…bas kao bubuljica kad se iscedi na bilo kom delu koze.I to sam iscedio i kroz 4-5 dana je nestalo.Nema nista na tom delu sada.No kasnije su mi se nove te belicaste jako sitne tackice pojavile.Dal su kondilomi to ili bubuljice…ali kontam bubuljice brzo jako sazru i ne zadrzavaju se tako dugo.E sad moram navesti da te od pre kao dve tri male tackice na levom delu glansa me ponekad na trenutak zabole i peckaju.Takodje nekad kada mokrim me pecka…imam ne uvek ali ponekad neprijatan miris penisa bas kao sto je opisano u gljivicnom ili kandida simptomima.Ali sam pre neki dan primetio da mi se osetio taj miris penisa tek posle mokrenja.Sto me je skroz i sasvim zbunilo.Hvala unapred na odgovoru.

  1. 12. October 2016. at 09:55

   Poštovani Danijele, na Vaše pitanje nije moguće odgovoriti bez pregleda.

 85. 17. October 2016. at 16:49

  Pozdrav Poštovani. Pre 3 meseca sam dobio dve male bele izrasline na penisu tj tačnije glanusu,imam samo 2 tačkice. Mada i mene to brine, trazio sam resenje po internetu kako mogu da ih otklonim,nalazio sam raznorazne predloge od ricinusovog ulja,do jabukovog sirćeta,crnog luka i slično..A uklanjanje radio talasima i slično ne bih voleo da praktikujem, više sam za kućno lečenje koliko god ono trajalo.. Moj problem je u tome što mi se kondilomi nalaze na glaviću ( osetljivom delu penisa) i brinem se da ako budem koristio nešto od tih ulja ne dobijem neku infekciju ili rane,jer je ipak u pitanju taj deo penisa.. Ako bi ste mogli da me posavetujete sta da radim,i dal je pametno primenjivati naprimer to jabukovo sirće na glanusu penisa? Ne mogu ga držati celu noć,eventualno 20 minuta posle tople kupke da natopim vatu sa tim i da držim,pa kasnije sačekam da se osuši..Jako me zabrinjava sto je na takvom mestu,ne znam vise sta da radim izludeću.. Molim vas da mi odgovorite. Unapred zahvalan.

  1. 21. October 2016. at 09:18

   Poštovani, morate se prvo javiti doktoru kako bi se utvrdilo da li se radi o kondilomima, kada možete dobiti i savet za lečenje.

 86. 26. October 2016. at 06:17

  Postovani,

  Uklanjali su mi kondilome (sitne) pre mesec dana,ali sada vidim da su se opet pojavili. Iskreno mislim da su tada bili sitni i da nisu uklonjeni. Recite mi da li posle skidanja kndiloma trebam koristiti neku jremu, kao i da pijem antibiotike zbog imuniteta?
  Unapred zahvalan.

  1. 27. October 2016. at 20:02

   Poštovani Marko, to pitanje morate postaviti doktoru koji Vam je radio intervenciju.

 87. 2. November 2016. at 22:21

  Sumnjam da imam kondilome, da li sa menstruacijom mogu da odem kod ginekologa da bi pregledao da li ih imam? I citala sam po internetu da izazivaju rak grlica materice, da li je to istina i posle koliko se javlja rak?

  1. 7. November 2016. at 17:09

   Poštovana Katarina, javite se ginekologu i on će ustanoviti da li imate kondilome i objasniti Vam o HPV virusu.

 88. 3. November 2016. at 16:12

  Postovani, decko je pre par godina otklanjao kondilome, od tada nije imao nikakve promene sličnog tipa. Zanima me koja je verovatnoća da sam i ja zaražena obzirom da virus ostaje u organizmu? Ne zaštićene odnose imamo oko godinu dana.

  1. 7. November 2016. at 17:11

   Ukoliko nemate simptome (bradavice) nemojte da brinete.

 89. 4. November 2016. at 18:31

  Postovani, nezasticen odnos sa osobom za koju ne znam da li je ikada imala kontakta sa HPV virusom, imala sam pre tacno mesec dana. Vidnih simptoma na njegovom organu nije bilo, niti ih za sada ima na mom genitalnom podruciju. Ono sto me je zabrinulo je promena na vrhu jezika koja izgleda kao blago naglasena vec postojeca papila i bele je boje. Kada je malo pomerim zubom na primer, podigne se u siljatu strukturu iznad povrsine. Opet napominjem, sitna je. Primecujem i neke sitne bele tackice na krajnicima, skroz pozadi, takodje neobicnog porekla jer nisu bolni, nisu naduveni, ne lice mi na afte kao ni ovo na jeziku. Nemam anginu. Grlo me blago pecka. Sa sumnjivom osobom o kojoj pricam nije bilo oralnog sexa, ali posto sam sada u vezi i oralno sam zadovoljila momka koji je pre toga gurnuo svoj penis u moju vaginu, ukoliko sam zarazena HPVom od proslog puta, kolika je verovatnoca da su ove promene u grlu i na jeziku kondilomi? Od tog oralnog sexa je proslo mozda 3 nedelje a od onog sexa cetiri. ”PLIK’ na jeziku nije bolan, imam ga vec nedelju dana, imam samo malo cudan osecaj na tom delu jezika, pogotovo kada se nagrize. Isla sam kod lekara opste prakse i zena mi je samo rekla da na osnovu jedne sitne vezikule ne moze da zna nista i kada sam je pitala da li je bas toliko moguce preneti tu vrstu zaraze oralno ona je rekla PA ZATO SE TO NE RADI itd, sto je meni samo pojacalo neprijatnost i nisam vise ni pitala. Postoje li neki testovi na osnovu kojih mogu pouzdano utvrditi sta je uzrok ovim sitnim promenama na sluzokozi usne dublje, odnosno jezika prvenstveno. Inace ne vodim promiskuitetan zivot i ne menjam partnere cesto ali ovaj put se tako desilo pa mi je sve malo sok. Hvala unapred na odgovoru.

  1. 7. November 2016. at 17:15

   Izuzetno male šanse ali ukoliko Vas brine javite se specijalisti ORL.

 90. 10. November 2016. at 03:35

  Postovani, meni nikako nisu jasni testovi krvi na sva ta silna antitela ili sta vec kada se radi o proveri prisustva nekog virusa. Imam potrebu da se testiram na HIV, hepatitis C i ako je moguce HPV virus? Da li je moguce dobiti ikakve pouzdane rezultate ukoliko simptoma jos nema i koliko traju ti periodi prozora i ostala cuda? Postoje li razliciti testovi u zavisnosti od perioda koji je prosao od infekcije do testiranja? Da li je to nekome bitno napomenuti i gde je u Beogradu najbolje uraditi testove privatno, drzavno..? Posto bih, npr, volela da se testiram na HIV zbog rizicnog odnosa koji je bio pre jedno 5 nedelja, ali isto tako da utvrdim da li postoji u mom organizmu od pre recimo godinu i po dana… Isto to me zanima i za hpv itd, itd… Planiram porodicu ove godine i nekako imam strah dok se svaka sumnja vezana za ove stvari ne ocisti… Hvala unapred 🙂

  1. 11. November 2016. at 09:17

   Poštovana, za HIV period prozora je oko 6 meseci. Preporučujem Vam da se konsultujete sa hematologom oko svih analiza koje su Vam potrebne.

 91. 3. December 2016. at 09:22

  Poštovanje,
  zanima me da li posle uklonjenih kondiloma i ispijanja isoprinosine mogu da prenesem virus partneru? Koliko sam shvatila ja cu HPV virus uvek da imam u organizmu pa me interesuje kako da zastitim partnera da mu ne prenesem?

 92. 10. December 2016. at 00:11

  Postovani,molim Vas za odgovor. Citam o kondilomima i nacinu uklanjanja. Kada sam primetila da imam nesto cudno na ulazu u rodnicu ,obratila sam se lekaru. Rekao mi je da su to polne bradavice i iscupao ih je samo . Nije rekao koja vrsta,ali po slikama bih rekla da su kondilomi bili u pitanju. Da li je normalno da ih iscupa samo ? i da li su onda sad skroz uklonjeni. I kad smem da imam odnose? i zanima me da li bih trebala da uradim kolposkopiju? jer ne znam da li su se i unutra prosirili? ili bi mi to lekar predlozio da smatra da treba. Jako sam zbunjena,kolika je cena kad bih radila kolposkopiju i papa ?

  1. 10. December 2016. at 08:26

   Poštovana Jovana, sva pitanja ste trebali da postavite lekaru kod koga ste bili. Bez pregleda Vam ništa bliže ne mogu reći.

 93. 16. December 2016. at 12:03

  Postovani,
  interesuje me koji od navedenih metoda smatrate najboljim za uklanjanje kondiloma tj estecki najboljim.
  Hvala unapred.

  1. 16. December 2016. at 13:12

   Sve metode daju približno slične rezultate. Kako će izgledati estetski najviše zavisi od Vašeg organizma.

 94. 4. October 2018. at 19:20

  Nisam jos spavala sa deckom ali on je imao kondilome koje mu je vrv bivsa devojka prenela, i koji su hirurski uklonjeni. Da li ja mogu da dobijem kondilome ako su oni kod njega uklonjeni 🙂

  1. 18. October 2018. at 12:02

   Poštovana Anđela,

   zavisi od mnogo faktora, u svakom slučaju savetuje se pregled kako bi se potvrdilo da kondiloma zaista nema, i nakon uzimanja anamneze moguće je dati neki konkretan odgovor.

 95. 18. October 2018. at 22:52

  Pozdrav pre jedno mesec dana nakon brijanja izasle su mi dve bubuljicice u reonu stidnih dlaka na donjem stomaku malo iznad penisa, sad primecujem da to izgleda kao mala viseca bradavičica i imam ih 3-4 da li smem da se obrijem i sta savetujete ne znam da li su to kondilomi, deluje mi kao obicna bradavicica koja moze da izadje i na vratu. Hvala

  1. 22. October 2018. at 12:16

   Poštovani Marko,

   javite se doktoru na pregled kako bi se utrvrdilo o čemu se radi.

 96. 29. January 2019. at 16:09

  Pozdrav, par puta sam skidao bradavice do sada. Posledji put pre malo manje od 6 meseci. Pre neki dan mi se pojavio plik ispod usne sa unutrasnje strane. Da li to moze da bude hpv bradavica i kako da je prepoznam?

 97. 29. January 2019. at 16:18

  Pozdrav, par puta sam skidao bradavice do sada. Posledji put pre malo manje od 6 meseci. Pre neki dan mi se pojavio plik ispod usne sa unutrasnje strane. Da li to moze da bude hpv bradavica i kako da je prepoznam?

  1. 31. January 2019. at 18:02

   Poštovani Aleksandre,

   potrebno je da se javite orl specijalisti, mi smo ginekološka ordinacija.

 98. 21. July 2020. at 11:48

  Poštovani,

  Imala sam kondilome pre 10ak godina, sada sam trudna 3 mesec i primetila sam malu bradavicu na spoljasnjem delu vagine, nije blizu usana vagine. Kako da prepoznam HPV bradavicu i da li je moguće da se vraćaju u trudnoći? Ukoliko se vraćaju, kako ih skidati, koji je najbezbolniji i najbezbedniji put?

  Pozdrav

  1. 23. July 2020. at 15:29

   Poštovana,

   Oni se često vraćaju u trudnoći, potrebno ih je ukloniti.

 99. 14. June 2021. at 10:05

  Poštovani,

  Da li je moguće dobiti unutrašnje kondilome prilikom depilacije u salonu?
  U pitanju je šećerna pasta, trake se bacaju nakon upotrebe.
  Međutim, pasta se uzima iz iste posude, ali se zagreva.

 100. 28. June 2021. at 18:39

  Cd

Leave a Reply

Required fields are marked

Zakažite