Barijerne metode – kondom

Barijerne metode kontracepcije predstavljaju fizičke metode koje spečavaju da semena tečnost (sperma) dođe u kontakt sa jajnom ćelijom i tako speče da dođe do neželjene trudnoće. U njih spadaju muški i ženski kondom (condom).

Kondom za muškarce

Verovatno najpopularnija metoda kontracepcije. Kondom ili prezervativ je zaštita koja se stavlja pre seksualnog odnosa na penis u erekciji. Napravljen je najčešće od lateksa (latex) ili poliuretana (polyurethane) koji su izuzetno rastegljivi i sprečavaju odlazak semene tečnosti u vaginu. Kondome ne bi trebalo koristiti sa lubrikantima na bazi ulja kao sto je Vazelin zato sto mogu da dovedu do pucanja lateksa. Takođe stavljanje dva kondoma (jedan preko drugog) ne dovodi do veće sigurnosti – naprotiv usled trenja dovodi do pucanja oba kondoma. Posle seksa, kondom treba zaviti u maramicu i baciti (ali ne u wc šolju). U slučaju da kondom pukne treba odmah staviti novi i ako je potrebno uzeti pilile “dan posle” o kojima mozete procitati u drugom odeljku.

Ako se koriste pravilno kondomi pružaju zastitu u 98% slučajeva – sto predstavlja izuzetno visoku zaštitu od nezeljene trudnoće. Jako je bitno da se kondomi ne upotrebljavaju samo u kontraceptivne svrhe nego pružaju izuzetnu zastitu i protiv seksualno prenosivih bolesti kao sto su SIDA (AIDS, HIV infekcija), gonoreja ili kondilomi. Neki muškarci navode da je kondom tesko neki put iskoristiti jer prekida kontinuitet seksualnog odnosa ili smanjuje seksualno uzbuđenje. Naš savet je da ukoliko niste apsolutno sigurni u partera obavezno koristite kondom da posle ne bi razmisljali o posledicama.

Kondom za žene

Kondom za žene se drugačije naziva femidom. U današnje vreme se retko koristi i nije tako rasprostranjen kao klasični kondom. Predstavlja zastitu od poliuretana koja se stavlja u vaginu pre početka odnosa tako da spoljasnji prsten ostane izvan vagine. Teže puca nego kondom za muškarce i efikasan je u 95% slučajeva.

2 Comments

 1. 15. February 2017. at 13:33

  Postovani,
  Popila sam tabletu za dan posle, posle 48 sati od odnosa gde je pukao kondom. Ejakulacija se nije dogodila unutra. Dobila sam menstruaciju 6. Januara, nekoliko dana posle toga, po ocekivanom terminu. Medjutim, sada mi kasni 9 dana, ne osecam nikakve simptome kao da cu dobiti, niti simptome trudnoce. Nije bilo rizicnih odnosa nakon te menstruacije. Poremetio mi se ritam spavanja, obrnula sam dan za noc. I takodje, posle mentruacije imala sam malo braonkastog iscedka nekih nedelju dana. Uradila sam juce test za trudnocu i negativan je. Kakve su sanse za trudnocu? Da li je to normalno da tableta tako deluje?

  Hvala Vam!

  1. 23. February 2017. at 20:50

   Najverovatnije niste trudni. Javite se ginekologu kako bi se utvrdilo o čemu se radi.

Leave a Reply

Required fields are marked

Zakažite