Ciste na jajnicima

Šta su ciste na jajnicima (ovarijalne ciste)?

Najvažnije:

1.Većina žena imati cistu na jajniku najmanje jednom u životu , a uglavnom su bezbolne, ne izazivaju simptome, a su otkrivene su prilikom rutinskog pregleda male karlice.
2. Simptomi ciste na jajniku mogu biti: mučnina, povraćanje, nadimanje, bolovi u donjem delu stomaka i bol tokom seksualnog odnosa..
3. U retkim slučajevima, cista jajnika može da izazove ozbiljne probleme, tako da je najbolje proverite stanje sa doktorom.

Jajnici su deo ženskog reproduktivnog sistema. Oni se nalaze u donjem stomaku sa obe strane materice. Žene imaju dva jajnika koja proizvode jajne ćelije, kao i hormone estrogen i progesteron.
Ponekad, se razvije formacija ispunjena tečnošću u jajniku koja se zove cista.. Mnoge žene će razviti barem jednu cistu tokom svog života. U većini slučajeva, ciste su bezbolne i ne izazivaju simptome.

Podela cisti na jajnicima

Postoje razne vrste cisti jajnika, kao što su dermoidne ciste i endometriotične ciste (čokoladne ciste). Međutim, funkcionalne ciste su najčešći tip. Ove dve vrste funkcionalnih cista se dele na folikularne ciste i ciste žutog tela (Luteinske ciste).

Folikularne ciste (Perzistentni folikul ili Vodena cista na jajniku)

Tokom menstrualnog ciklusa žene, jajna ćelija raste u jednom od folikula koje se nalaze u jajnicima. U većini slučajeva, folikul pukne tokom ovulacije i oslobodi jajnu ćeliju.. Ali ako folikul ne pukne, tečnost unutar folikula može formirati cistu na jajnicima.

Cista žutog tela (Luteinska cista ili Corpus Luteum cista)

Folikul se nakon oslobađanja jajne ćelije resorbuje. Ali ako se folikul koji je oslobodio jajnu ćelije ne resorbuje i otvor na folikulu se zatvori, dodatna tečnost može da se sakupi i ova akumulacija tečnosti izaziva stvaranje luteinske ciste. Ponekad može doći do pucanja krvnog suda i tada se krv može “izliti” u cistu kada se ona naziva hemoragična cista.

Druge vrste cisti jajnika uključuju:
Dermoidna cista (dermoid ili teratom jajnika) : Cistična izraslina na jajnicima koje mogu da sadrže kosu, mast i različito ostalo tkivo.
Cistadenom jajnika (Cystadenoma ovarii): cista koja ima svoju kapsulu unutar koje se akumulira tečnost (mogu se razviti i na spoljašnjoj površini jajnika).
Endometriotična cista (čokoladna cista) – Endometrijum (sluzokoža materice) koji normalno raste unutar materice, može razviti izvan materice i ukoliko se nađe u jajniku formiraju čokoladnu cistu.
Neke žene imaju stanje koje se naziva sindrom policističnih jajnika. To znači između ostalog da jajnici sadrže dosta malih cisti zbog čega mogu biti uvećani.

Simptomi ciste na jajniku

Najčešće, ciste na jajnicima ne izazivaju nikakve simptome. Međutim, simptomi mogu se pojaviti kako cista raste. Simptomi mogu uključivati:
Nadimanje stomaka
Bolna peristaltika creva
Bol u maloj karlici pre ili u toku menstrualnog ciklusa
Bolan seksualni odnos
Bol u donjem delu leđa ili butina
Osetljivost grudi
Mučnina i povraćanje

Ozbiljni simptomi ovarijalnih cisti koje zahtevaju hitnu medicinsku pažnju uključuju:
Jak ili oštar bol u karlici
Groznica
Slabost ili vrtoglavica
Ubrzano disanje

Ovi simptomi mogu ukazivati na rupturu ciste (pucanje ciste) ili torziju jajnika (uvrtanje jajnika).. Obe komplikacije mogu imati ozbiljne posledice ukoliko se ne interveniše na vreme.

Komplikacije ciste na jajnicima

Većina cisti na jajnicima su benigne i prirodno će proći same od sebe bez lečenja. Ove ciste izazvati male, ili nikakve, simptome. U retkim slučajevima, Vaš ginekolog može da otkrije cističnu formaciju na jajniku koja može da izazove sumnju na maligni proces tokom rutinskog pregleda.
Torzija jajnika je još jedna retka komplikacija cisti jajnika. To se dešava kada velika cista prouzrokuje da se jajnik okrene, uvrne ili pomeri sa prvobitnog položaja. Cirkulacija (protok krvi) jajnika je poremećena i ukoliko se ne leči, može da dovede do oštećenja ili odumiranja tkiva jajnika. Iako su retke, operacije uvrnutih jajnika sastvaljaju skoro 3 procenata svih hitnih ginekoloških operacija.
Ruptura ciste, koje se takođe retko javljaju, mogu izazvati jak bol i unutrašnje krvarenje. Ova komplikacija povećava rizik od infekcije i može biti opasna po život, ako se ne leči.


Dijagnostikovanje cisti na jajnicima

Vaš ginekolog može da otkrije cistu na jajniku tokom rutinskog pregleda male karlice ispitivanja.
Ultrazvučni pregled (ultrazvuk) koristi visoko-frekventne zvučne talase za stvaranje slike vaših unutrašnjih organa. Ultrazvučni pregled će pomoći da se odredi veličina, lokacija, oblik i sastav ciste (solidna ili ispunjena tečnošću).

Ostale dijagnostičke metode koje se koriste za dijagnozu ciste na jajnicima su:
CT: koristi se za izradu slika poprečnih preseka unutrašnjih organa.
MR: koristi magnetna polja za proizvodnju detaljne slike unutrašnjih organa

Zbog toga što će većina cisti nestati nakon nekoliko nedelja ili meseci, Vaš lekar verovatno ne može odmah preporučiti plan lečenja. Umesto toga, može Vam ponoviti ultrazvučni pregled za nekoliko nedelja ili meseci da se proveri stanje.
Ako ne postoje promena ili ako dođe do povećanja veličine ciste, Vaš lekar može tražiti dodatne testove za određivanje drugih uzroka cisti.
Oni uključuju:
Test na trudnoću: da se uverite da niste trudni.
Hormonalni status: da proveri stanje sa hormonima – kao što su visok nivo estrogena ili progesterona.
Tumor markeri: skrining za rak jajnika

Lečenje

Vaš lekar može da preporuči operativno lečenje ukloniti cistu ako ne nestane sama ili ako nastavi da raste.

Ukoliko imate bilo kakvih pitanja slobodno nas pitajte – KONTAKT

Kontraceptivne pilule
Ako se često javljaju ciste na jajnicima, Vaš lekar Vam preporučiti oralne kontraceptivne pilule da se zaustavi ovulacija i spreči razvoj novih cisti. Oralni kontraceptivi mogu smanjiti rizik od raka jajnika. Rizik od raka jajnika je veća kod žena u postmenopauzi.

Laparoskopija – Laparoskopska cistektomija
Ako je vaša cista bez sumnje na rak, ginekolog koji se bavi endoskopijom može izvesti laparoskopiju da hirurški ukloni cistu. Procedura podrazumeva vaš lekar pravi mali rez blizu pupka, a zatim malim instrumentima uklanja ciste.

Dermoidna cista – laparoskopija – udaljenje ciste laparoskopskim putem.

Laparotomija – Klasična abdominalna operacija
Ako imate veliku cistu koju nije moguće udaljiti laparoskopijom, vaš lekar može hirurški odstraniti ciste kroz rez u stomaku. On će sprovesti biopsiju, a ukoliko se utvrdi da je cista nije benigna operacija se može raširiti.


Prevencija

Neke ciste na jajnicima se ne mogu sprečiti. Međutim, rutinski ginekološki pregledi mogu da otkriju ciste na jajnicima u ranoj fazi. Simptomi raka jajnika mogu imitirati simptome benigne ciste jajnika. Zbog toga je važno da posetite svog ginekologa da bi dobili tačnu dijagnozu. Upozorite svog lekara na simptome koji mogu da ukažu na problem, kao što su:
Promene menstrualnog ciklusa
Bol u maloj karlici
Gubitak apetita
Neobjašnjiv gubitak težine
Rast stomaka.

Kakvi su dugoročni izgledi?

Kod žena u premenopauzi prognoza cisti jajnika je dobra. Većina cisti nestanu u roku od nekoliko meseci. Ponovljene ciste na jajnicima se mogu javiti kod žena u premenopauzi i žena sa disbalansom hormona.
Ako se ne leči, neki ciste mogu smanjiti plodnost. Ovo važi za endometriotične ciste i kod sindroma policističnih jajnika. Da bi se poboljšala plodnost, Vaš doktor može ukloniti ciste. Funkcionalne ciste ne utiču na plodnost.
U postmenopauzi Vaš doktor može preporučiti operaciju za uklanjanje ciste da bi ispitao svaku cistu ili rast koji se razvija na jajnicima posle menopauze. To je zato sto se rizik od razvijanja kancerogene ciste ili rak jajnika povećava posle menopauze. Neki lekari će preporučiti da se cista ukloni ako je veća od 5 cm u prečniku.

Ukoliko imate bilo kakvih pitanja slobodno nas pitajte – KONTAKT

263 Comments

 1. 19. March 2018. at 19:28

  Da li ciste od 6cm mogu biti opasne po život?

 2. 17. December 2014. at 13:22

  Da li ciste od 6cm mogu biti opasne po život?

  1. 17. December 2014. at 15:14

   Mogu da izazovu hitno stanje ako se torkviraju (uvrnu) ili ako se prilikom pucanja ciste povredi krvni sud pa izazove krvarenje. Zavisi takođe kakva je cista u pitanju.

 3. 19. March 2018. at 19:28

  Da li bol u nozi moze biti usled prisustva hemoragicne ciste na jajniku?

 4. 6. June 2015. at 19:48

  Da li bol u nozi moze biti usled prisustva hemoragicne ciste na jajniku?

  1. 9. June 2015. at 07:58

   Zavisi od veličine i stanja ciste. Najčešće hemoragične ciste ne daju takve simptome, ali se nekad desi da daje bolove u maloj karlici koji se šire u leđa ili nogu. U svakom slučaju savetuje se kontrola kod ginekologa jer cista može da se uvrne (torsio) ili da rupturira pa da dođe do abdominalnog krvarenja.

 5. 19. March 2018. at 19:28

  Dali moze kod vas da se proveri dali smo suprug i ja plodni,i koliko to kosta?

 6. 21. June 2015. at 13:34

  Dali moze kod vas da se proveri dali smo suprug i ja plodni,i koliko to kosta?

  1. 27. June 2015. at 09:57

   Potrebno je da dodjete na konsultaciju kako bi se utvrdilo sta treba sve od analiza da se uradi (u zavisnosti šta Vam je potrebno).

 7. 4. July 2015. at 16:51

  Postovani, imam pitanje za vas. U 6 nedelji sam trudnoce i na UZ mi je doktorja reklada imam cistu zutog tela na desno hipoehogena zona, dala mi je utrogestan po jednu uvece, ja mirujem i trudim se da se ne zamaram puno bojim se da ne pukne, je one lako pucaju,i je l to znaci da je moja trudnoca sada rizicna,kakva su iskustva sa tim cistama u trudnoci? Hvala vam unapred

 8. 6. September 2015. at 21:30

  Postovanje imam folikularnu cistu na levom jajniku velicine 86×56 dali ce ona da pukne obzirom da sam bila na pregledu pre mesec dana i da je nije bilo.

 9. 1. November 2015. at 12:41

  Pre tri nedelje sam imala jak bol u donjem delu stomaka,javila sam se u urgentni centar.
  Hitno mi je uradjena laparoskopska operacija zbog intraabdominalnog krvarenja uzrokovanog rupturom hemoragicne ciste desnog jaknika.Molim vas ako mozete malo bolje da mi objasnite problem homoragicne ciste.Da li moze ponovo da se pojavi,da li su opasne i da li mogu da uticu na zacece.
  Hvala

 10. 19. March 2018. at 19:29

  Postovani,
  Mozete li mi reci da li moze da se radi hsg ukoliko je prisutna cista na jajniku.
  Hvala Vam unapred.

 11. 21. October 2016. at 20:22

  Postovani,
  Mozete li mi reci da li moze da se radi hsg ukoliko je prisutna cista na jajniku.
  Hvala Vam unapred.

 12. 19. March 2018. at 19:29

  Da li hemoragicna cista moze biti posledica polne infekcije?

 13. 2. December 2016. at 16:29

  Da li hemoragicna cista moze biti posledica polne infekcije?

 14. 19. March 2018. at 19:29

  Moze li se desiti da hemoragicna cista ne pukne?

 15. 13. December 2016. at 21:53

  Moze li se desiti da hemoragicna cista ne pukne?

  1. 13. December 2016. at 23:39

   Moguće je da ne pukne, nego se polako resorbuje (smanjuje).

 16. 19. March 2018. at 19:29

  Postovani,
  Mojoj majci je otkrivena cista na jajniku vel.do 13cm,koja remeti rad bubrega i ona trenutno neizbacuje dovoljnu kolicinu tecnosti,pa samim tim je prisutan bol bubrega. Zbog specificne situacije (trenutno je na hemoterapiji)i niza pregleda koji su zahtevani od strane dr.da utvrdi da li je za operaciju ili ne,da li postoji nesto sto bi mogli da uradimo da tu bol smanjimo?

 17. 1. February 2017. at 14:05

  Postovani,
  Mojoj majci je otkrivena cista na jajniku vel.do 13cm,koja remeti rad bubrega i ona trenutno neizbacuje dovoljnu kolicinu tecnosti,pa samim tim je prisutan bol bubrega. Zbog specificne situacije (trenutno je na hemoterapiji)i niza pregleda koji su zahtevani od strane dr.da utvrdi da li je za operaciju ili ne,da li postoji nesto sto bi mogli da uradimo da tu bol smanjimo?

  1. 1. February 2017. at 14:52

   Poštovana Jelena,

   na to pitanje mora da odgovori ginekolog i urolog koji su više upućeni u stanje Vaše majke.

 18. 19. March 2018. at 19:29

  Postovanje.Pre 2 meseca sam osetila tupi bol na dnu stomaka sa desne strane.U medjuvremenu su mi otkrili cistu na levoj strani…jel moguce da je bol zbog toga ili je nesto drugo?Hvala.

 19. 19. March 2017. at 01:16

  Postovanje.Pre 2 meseca sam osetila tupi bol na dnu stomaka sa desne strane.U medjuvremenu su mi otkrili cistu na levoj strani…jel moguce da je bol zbog toga ili je nesto drugo?Hvala.

  1. 19. March 2017. at 08:27

   Poštovana, najčešće se bolovi javljaju sa strane na kojoj je cista (mada je moguće da se jave i u dnu stomaka i sa suprotne strane). Preporuka je da se javite lekaru ukoliko se bolovi nastave.

 20. 19. March 2018. at 19:29

  Da li cista moze da poraste sa 4 na 7 cm za nedelju dana? Imala sam problema sa zadebljanjem endometrijuma materice (18mm) zbog cega mi je uradjena abrazija. Zadebljanje i cista su istovremeno otkriveni kada sam otisla kod ginekologa zbog produzenog i obilnog krvarenja. Imam 49 godina.

 21. 30. March 2017. at 22:49

  Da li cista moze da poraste sa 4 na 7 cm za nedelju dana? Imala sam problema sa zadebljanjem endometrijuma materice (18mm) zbog cega mi je uradjena abrazija. Zadebljanje i cista su istovremeno otkriveni kada sam otisla kod ginekologa zbog produzenog i obilnog krvarenja. Imam 49 godina.

 22. 19. March 2018. at 19:29

  Da li moze da izostane menstruacija ukoliko imate cistu na jajniku

 23. 10. April 2017. at 22:47

  Da li moze da izostane menstruacija ukoliko imate cistu na jajniku

 24. 19. March 2018. at 19:29

  U martu sam popila pilulu za dan posle i od tada primjecujem da mi je donji stomak prilicno uvecan. Dovoljno je da pojedem bilo sta pa da se balonira. Ginekolog je otkrio cistu velicine 2 cm na jajniku. Da li cista moze biti uzrok uvecanog stomaka iako je bas mala?
  Godinama redovno vjezbam i vodim racuna o ishrani, ne znam sta da radim. Trenutno cekam novi pregled kod ginekologa. Hvala

 25. 19. March 2018. at 19:29

  Da li cista na levom jajniku formirana 38×35 pravi problem kod zaceca???
  Unapred hvala!

 26. 4. May 2017. at 14:16

  U martu sam popila pilulu za dan posle i od tada primjecujem da mi je donji stomak prilicno uvecan. Dovoljno je da pojedem bilo sta pa da se balonira. Ginekolog je otkrio cistu velicine 2 cm na jajniku. Da li cista moze biti uzrok uvecanog stomaka iako je bas mala?
  Godinama redovno vjezbam i vodim racuna o ishrani, ne znam sta da radim. Trenutno cekam novi pregled kod ginekologa. Hvala

  1. 5. May 2017. at 21:15

   Kao što ste sami naveli mala je da bi izazvala uvećan donji stomak.

 27. 4. May 2017. at 17:58

  Da li cista na levom jajniku formirana 38×35 pravi problem kod zaceca???
  Unapred hvala!

  1. 5. May 2017. at 21:17

   Poštovana Majo, zavisi kakva je cista u pitanju. Potrebno je da dodjete na pregled kako.binse tačno utvrdilo o čemu se radi.

 28. 19. March 2018. at 19:29

  Poštovani, od januara mi se svakog meseca pojavljuje luteinska cista na desnom jajniku, posle nekog vremena nestane i sledeceg meseca se ponovo pojavi. Poslednja je bila velicine 5cm. Jedina terapija koju sam dobila su kontraceptivne pilule, ali nemaju nikakvog efekta. Svakog meseca se borim sa uzasno jakim i ostrim bolovima u desnom jajniku, toliko da jedva hodam i pomeram desnu nogu. Imam 23godine. Da li je moguce da ne postoji nikakva terapija koja bi to trajno izlacila? Sta je uzrok nastanka ciste svakog meseca? Hvala na odgovoru, pozdrav

 29. 14. May 2017. at 16:18

  Poštovani, od januara mi se svakog meseca pojavljuje luteinska cista na desnom jajniku, posle nekog vremena nestane i sledeceg meseca se ponovo pojavi. Poslednja je bila velicine 5cm. Jedina terapija koju sam dobila su kontraceptivne pilule, ali nemaju nikakvog efekta. Svakog meseca se borim sa uzasno jakim i ostrim bolovima u desnom jajniku, toliko da jedva hodam i pomeram desnu nogu. Imam 23godine. Da li je moguce da ne postoji nikakva terapija koja bi to trajno izlacila? Sta je uzrok nastanka ciste svakog meseca? Hvala na odgovoru, pozdrav

  1. 17. May 2017. at 17:23

   Poštovana Kalina, bez ultrazvučnog pregleda i potpune anamneze ne možemo Vam prepisati terapiju ovim putem.

 30. 19. March 2018. at 19:29

  Ovako bila sam danas kod ginekologa i rekao mi je da imam cistu na desni povecan 47×37 a levi 32×22 rekao mi da ce mi mestracija krenuti samo sto nije najduze za mesec dana i da cista treba da pukne a inace sam mu rekla da imam neredovne mens… cak po 4 5 meseci slabo su mi redovni rekao je da je sve u redu i da nije opasno e sad mene zanima da li zbog toga ja ne mogu da ostanem u drugom stanju sve dok imam to da li je zbog toga i da li pomazu cajevi da se otarasim ciste

 31. 16. May 2017. at 20:23

  Ovako bila sam danas kod ginekologa i rekao mi je da imam cistu na desni povecan 47×37 a levi 32×22 rekao mi da ce mi mestracija krenuti samo sto nije najduze za mesec dana i da cista treba da pukne a inace sam mu rekla da imam neredovne mens… cak po 4 5 meseci slabo su mi redovni rekao je da je sve u redu i da nije opasno e sad mene zanima da li zbog toga ja ne mogu da ostanem u drugom stanju sve dok imam to da li je zbog toga i da li pomazu cajevi da se otarasim ciste

  1. 17. May 2017. at 17:21

   Poštovana, potrebno je da uradimo ultrazvuk kako bi se utvrdilo tačno o kakvim se cistama radi kako bi Vam mogli reći dalju terapiju.

 32. 19. March 2018. at 19:29

  Postovani,

  Proslog meseca sredinom ciklusa osetila aam jak bol o grceve u predelu donjeg stomaka, a zatim nekoliko dana kasnije dobila metruaciji 26og dana ciklusa (ranoje nego uobicajeno sto je u mom slucaju 28/29 dan ciklusa). Mentruacija mi je trajala samo 2 dana i bila ke obilna (krace nego uobicajeno sto je u mom slucaju 3-4 dana). Nakon toga otisla sam kod ginekologa koji mi ke rekao da im vodenu funkcionalni cistu na desnom jajniku koja je nakverovatnije nastala s obzirom da nije doslo do prskanja folikula. Nalaz: desni ovarijum sa folikularnom cistom promera 34,3x30mm. Levi ovarijum dimenzija 30×22,6mm normalnog polozaja i teksture. Ginekolog mi nije preporucio nikakvu terapiju, vec mi je rakao da dodjem na kontrolu nakon dve menstruacije tj. tek za oko 2 meseca.

  Molim vas za misljenje u vezi opisanih simptoma – grcevi i ranija i kraca menstruacija.

  Takodje, s obzirom da pokusavam ostati u drugom stanju poslesnjih pola godine, molim vas za misljenje da li je moguca ovulacija tj.postoji li mogucnost da zatrudnim u periodu dok imam vodenu cistu na desnom jajniku tj. dok ona ne pukne?

  Da li je u redu sto mi nije propisana nikakva terapija koja bi ubrzala pucanje ciste?

  Unapred hvala na odgovoru.

 33. 17. May 2017. at 21:57

  Postovani,

  Proslog meseca sredinom ciklusa osetila aam jak bol o grceve u predelu donjeg stomaka, a zatim nekoliko dana kasnije dobila metruaciji 26og dana ciklusa (ranoje nego uobicajeno sto je u mom slucaju 28/29 dan ciklusa). Mentruacija mi je trajala samo 2 dana i bila ke obilna (krace nego uobicajeno sto je u mom slucaju 3-4 dana). Nakon toga otisla sam kod ginekologa koji mi ke rekao da im vodenu funkcionalni cistu na desnom jajniku koja je nakverovatnije nastala s obzirom da nije doslo do prskanja folikula. Nalaz: desni ovarijum sa folikularnom cistom promera 34,3x30mm. Levi ovarijum dimenzija 30×22,6mm normalnog polozaja i teksture. Ginekolog mi nije preporucio nikakvu terapiju, vec mi je rakao da dodjem na kontrolu nakon dve menstruacije tj. tek za oko 2 meseca.

  Molim vas za misljenje u vezi opisanih simptoma – grcevi i ranija i kraca menstruacija.

  Takodje, s obzirom da pokusavam ostati u drugom stanju poslesnjih pola godine, molim vas za misljenje da li je moguca ovulacija tj.postoji li mogucnost da zatrudnim u periodu dok imam vodenu cistu na desnom jajniku tj. dok ona ne pukne?

  Da li je u redu sto mi nije propisana nikakva terapija koja bi ubrzala pucanje ciste?

  Unapred hvala na odgovoru.

  1. 18. May 2017. at 15:37

   Poštovana Vera, ginekolog koji Vas je pogledao najbolje zna Vaše stanje imajući u vidu da Vas je pregledao i uzeo anamnezu. Savetujem Vam da poslušate savete ginekologa za koga ste se opredelili.

 34. 19. March 2018. at 19:29

  Potovani,suprug i ja smo primetili odnosno palpacijom vaginalno primetili jednu “lopticu” desno.Lekar mi je pre mesec dana rekao da imam hroničnu upalu slepog creva.
  Dijagnozu su mi postavili na osnovu simptoma kočenje noge i prolaznog bola.
  Da li je moguće da postave Dg na osnovu ovih simptoma gde je čak i ginekološki pregled urađen ultrazvukom?

  1. 19. March 2018. at 19:30

   Zdravo Ivana,
   Meni su u privatnoj klinici (vrlo cenjenoj u Beogradu) rekli da nemam ciste i nakon rutinskog pregleda kod njihovog hirurga su mi rekli da se hitno javim radi operisanja slepog creva zbog jakog bola u stomaku, a sat vremena nakon prijema u urgentni su mi operisali cistu koja je pukla, dok je slepo crevo bilo bez upale! Savetujem da zatrazis jos jedno misljenje jer moze da bude vrlo opasno.
   Meni je cista pritiskala slepo crevo i zato su se javili slicni simptomi upale slepog creva.

 35. 29. May 2017. at 07:34

  Potovani,suprug i ja smo primetili odnosno palpacijom vaginalno primetili jednu “lopticu” desno.Lekar mi je pre mesec dana rekao da imam hroničnu upalu slepog creva.
  Dijagnozu su mi postavili na osnovu simptoma kočenje noge i prolaznog bola.
  Da li je moguće da postave Dg na osnovu ovih simptoma gde je čak i ginekološki pregled urađen ultrazvukom?

  1. 13. June 2017. at 08:11

   Poštovana Ivana,
   dijagnozu hronične upale slepog creva ne postavlja ginekolog.

  2. 21. December 2017. at 10:54

   Zdravo Ivana,
   Meni su u privatnoj klinici (vrlo cenjenoj u Beogradu) rekli da nemam ciste i nakon rutinskog pregleda kod njihovog hirurga su mi rekli da se hitno javim radi operisanja slepog creva zbog jakog bola u stomaku, a sat vremena nakon prijema u urgentni su mi operisali cistu koja je pukla, dok je slepo crevo bilo bez upale! Savetujem da zatrazis jos jedno misljenje jer moze da bude vrlo opasno.
   Meni je cista pritiskala slepo crevo i zato su se javili slicni simptomi upale slepog creva.

 36. 19. March 2018. at 19:29

  Poštovani, već dve godine pijem Diane35 zbog policističnih jajnika. U poslednjih par meseci počeo je da se javlja osip koji se sastoji od veoma sitnih bubuljica, blizu ugla usana i šire, a već nekoliko dana i sitne bubuljice po čelu i obrazima… Da li to mogu bitni simptomi koji su u vezi sa hormonima?
  Pozdrav!

 37. 7. June 2017. at 00:55

  Poštovani, već dve godine pijem Diane35 zbog policističnih jajnika. U poslednjih par meseci počeo je da se javlja osip koji se sastoji od veoma sitnih bubuljica, blizu ugla usana i šire, a već nekoliko dana i sitne bubuljice po čelu i obrazima… Da li to mogu bitni simptomi koji su u vezi sa hormonima?
  Pozdrav!

  1. 13. June 2017. at 08:44

   Poštovana Marijana,

   javite se dermatologu.

 38. 19. March 2018. at 19:29

  Da li su uzrok neplodnosti ciste na jajnicima ili streptokoka u cerviksu? Hvala u napred

 39. 8. June 2017. at 19:45

  Da li su uzrok neplodnosti ciste na jajnicima ili streptokoka u cerviksu? Hvala u napred

  1. 13. June 2017. at 09:02

   Poštovana Tamara,

   pitanje neplodnosti je veoma kompleksno i nije moguće odgovoriti na Vaše pitanje. U svakom slučaju – i jedna i druga stvar se leči.

  2. 13. June 2017. at 09:11

   Poštovana Tamara,

   pitanje neplodnosti je veoma kompleksno i nije moguće odgovoriti na Vaše pitanje. U svakom slučaju – leče se obe stvari.

 40. 19. March 2018. at 19:29

  Poštovani,
  Koliko je cista sa pregrada opasnija od obične vodene ciste i da li je moguće da se leči lekovima ukoliko je dostigla 6 cm u prečniku?

 41. 13. June 2017. at 20:40

  Poštovani,
  Koliko je cista sa pregrada opasnija od obične vodene ciste i da li je moguće da se leči lekovima ukoliko je dostigla 6 cm u prečniku?

  1. 14. June 2017. at 10:22

   Poštovana Sandra,

   Preporučio bih Vam da uradite tumor markere. Ukoliko cista perzistira duže vreme, imate tegobe – preporuka je operativno lečenje (naravno bez detaljne anamneze kao i dodatnih analiza (tumor markeri, ultrazvučni nalaz, itd – nezahvalno je i nepouzdano odgovoriti ovim putem).

 42. 19. March 2018. at 19:29

  Postovani, imala sam jake bolove pre deset dana ginekolog mi je otkrio cistu velicine 4.3 cm… Prepisao mi je dve kutije dovicina. Juce sam dobila redovno, i sad pored menstrualnih bolova imam probadanja u tom jajniku. Da li treba da budem zabrinuta?

 43. 14. June 2017. at 20:09

  Postovani, imala sam jake bolove pre deset dana ginekolog mi je otkrio cistu velicine 4.3 cm… Prepisao mi je dve kutije dovicina. Juce sam dobila redovno, i sad pored menstrualnih bolova imam probadanja u tom jajniku. Da li treba da budem zabrinuta?

  1. 17. June 2017. at 10:00

   Poštovana Nevena,
   ukoliko imate bolove koji nisu menstrualni i imate već dijagnostikovanu cistu – najbolje bi bio da se javite ginekologu.

 44. 19. March 2018. at 19:29

  Postovani,
  Poslednje dve menstruacije su mi veoma bolne i pracene dijarejom. Inace pijem po 1 kafetin, za poslednje dve sam morala 2. Pored toga ostatak meseca me u toku odnosa boli desni jajnik, al samo tokom duboke penetracije. Da li treba da posumnjam na cistu? Slican bol osecam svaki mesec pred ciklus i ginekolog mi je rekao pre 2, 3 godine da su mi jajne celije malo vece i da mi spustaju jajnik na dole sok su u njemu, zbog tezine, pa me zato boli jajnik tokom odnosa. Ali me brine to sto mi nikada nisu menstruacije bile bolne kao poslednje dve. Sta je Vas savet?

 45. 30. June 2017. at 12:26

  Postovani,
  Poslednje dve menstruacije su mi veoma bolne i pracene dijarejom. Inace pijem po 1 kafetin, za poslednje dve sam morala 2. Pored toga ostatak meseca me u toku odnosa boli desni jajnik, al samo tokom duboke penetracije. Da li treba da posumnjam na cistu? Slican bol osecam svaki mesec pred ciklus i ginekolog mi je rekao pre 2, 3 godine da su mi jajne celije malo vece i da mi spustaju jajnik na dole sok su u njemu, zbog tezine, pa me zato boli jajnik tokom odnosa. Ali me brine to sto mi nikada nisu menstruacije bile bolne kao poslednje dve. Sta je Vas savet?

  1. 1. July 2017. at 10:59

   U svakom slučaju preporuka je da se javite ginekologu zbog bolova pa će Vam on reći o čemu se radi.

 46. 19. March 2018. at 19:29

  Zdravo,
  Zadnju menstruaciju sam imala prije dva mjeseca, pisle toga sam radila dva testa za trudnocu, i ova su pozitivna, ali sam zbog privatnih problema bila 24h pod stresim i posle toga sam pocela krvarit.. Sad me stalno boli stomak, bol je neizdrziva.. Ali samo na desnoj strani.. Pogotovo posle polnih odnosa,ek tad je neizdrzivo.. I cesto mi je muka ili povracam, ili mi jednostavno nije dobro.. Sta bi to moglo biti?

 47. 12. July 2017. at 00:58

  Zdravo,
  Zadnju menstruaciju sam imala prije dva mjeseca, pisle toga sam radila dva testa za trudnocu, i ova su pozitivna, ali sam zbog privatnih problema bila 24h pod stresim i posle toga sam pocela krvarit.. Sad me stalno boli stomak, bol je neizdrziva.. Ali samo na desnoj strani.. Pogotovo posle polnih odnosa,ek tad je neizdrzivo.. I cesto mi je muka ili povracam, ili mi jednostavno nije dobro.. Sta bi to moglo biti?

  1. 12. July 2017. at 10:28

   Javite se obavezno ginekologu!

 48. 19. March 2018. at 19:29

  Imam cistu 50mm na lijevom jajniku. Tolika je vec par mjeseci. Na terapiji sam. Doktorica mi nije nista rekla o mirovanju , odnosima i vjezbanju. A negdje sam procitala da je to zabranjeno da cista ne bi pukla. Da li moram da mirujem?

 49. 14. July 2017. at 18:37

  Imam cistu 50mm na lijevom jajniku. Tolika je vec par mjeseci. Na terapiji sam. Doktorica mi nije nista rekla o mirovanju , odnosima i vjezbanju. A negdje sam procitala da je to zabranjeno da cista ne bi pukla. Da li moram da mirujem?

  1. 15. July 2017. at 13:52

   Poštovana Jelena, s obzirom da vaša doktorka ima detaljni uvid u Vaše stanje ako i o tome o kakvoj je cisti reč – to pitanje morate njoj da postavite.

 50. 19. March 2018. at 19:29

  Postovani
  Mozete li mi reci staznaci cista sacastog izgleda4*3cm na jajniku lijevom?
  Da li je topasno stanje ili?
  Na desnom pise bistog sadrzaja.
  Radjena mi je prije tog kontrolnog pregleda kiretaza zbog missed ab.
  Bojana

 51. 15. July 2017. at 15:34

  Postovani
  Mozete li mi reci staznaci cista sacastog izgleda4*3cm na jajniku lijevom?
  Da li je topasno stanje ili?
  Na desnom pise bistog sadrzaja.
  Radjena mi je prije tog kontrolnog pregleda kiretaza zbog missed ab.
  Bojana

  1. 15. July 2017. at 17:43

   Poštovana Bojana, s obzirom da može imati mnogo značenja – bez pregleda Vam ništa bliže ne mogu odgovoriti.

 52. 19. March 2018. at 19:29

  Postovani,

  Vec drugi put poslije menstruacije imam blago, braonkasto-bordo krvarenje koje traje oko 2 dana. I to od 12 do 14 dan od pocetka menstruacije. Bolova nemam. Da li je to ovulacijsko krvarenje ili je moguce da su u pitanju ciste?

 53. 17. July 2017. at 21:26

  Postovani,

  Vec drugi put poslije menstruacije imam blago, braonkasto-bordo krvarenje koje traje oko 2 dana. I to od 12 do 14 dan od pocetka menstruacije. Bolova nemam. Da li je to ovulacijsko krvarenje ili je moguce da su u pitanju ciste?

  1. 18. July 2017. at 08:02

   Poštovana Katarina,
   dijagnostika cisti na jajniku nije moguća bez ultrazvučnog pregleda.

 54. 19. March 2018. at 19:29

  Imala sam luteinske ciste velicine 45 mm, posle veoma kratkog perioda su pukle i nakon toga su mi bolne i produzene menstruacije. Bila sam nedavno na ginekoloskom pregledu, doktor kaze da je sve u redu a ja i dalje cesto krvarim. Da li je u pitanju neki hormonski poremecaj?

 55. 25. July 2017. at 10:13

  Imala sam luteinske ciste velicine 45 mm, posle veoma kratkog perioda su pukle i nakon toga su mi bolne i produzene menstruacije. Bila sam nedavno na ginekoloskom pregledu, doktor kaze da je sve u redu a ja i dalje cesto krvarim. Da li je u pitanju neki hormonski poremecaj?

  1. 25. July 2017. at 10:23

   Moguće je. Potreban je detaljni pregled i analize kako bi se utvrdio razlog čestog krvarenja.

 56. 19. March 2018. at 19:29

  Postovanje,imam cesto bolove u predelu leve strane stomaka (u visini pupka i malo nize)narocito u nekim duzim polozajima tela kao sto je stajanje…sedenje ili lezanje u jednoj pozi.u tim momentima kad osetim da krenu bolovi promenim polozaj tela i prosetam se.Radila sam skener trbuha i male karlice.Nalazi su bilo ok jedino su mi rekli da imam policisticne jajnike tj ciste i da se obratim ginekologu.Ginekolog je to potvrdio ali reko je da od cisti nemogu biti bolovi u toj visini stomaka samo skroz dole.Molila bi Vas za vase misljenje…da li zaista nemogu bolovi biti tako “visoko” ili da potrazim pregled jos nekog ginekologa.Unapred hvala na odgovoru

 57. 25. July 2017. at 20:30

  Postovanje,imam cesto bolove u predelu leve strane stomaka (u visini pupka i malo nize)narocito u nekim duzim polozajima tela kao sto je stajanje…sedenje ili lezanje u jednoj pozi.u tim momentima kad osetim da krenu bolovi promenim polozaj tela i prosetam se.Radila sam skener trbuha i male karlice.Nalazi su bilo ok jedino su mi rekli da imam policisticne jajnike tj ciste i da se obratim ginekologu.Ginekolog je to potvrdio ali reko je da od cisti nemogu biti bolovi u toj visini stomaka samo skroz dole.Molila bi Vas za vase misljenje…da li zaista nemogu bolovi biti tako “visoko” ili da potrazim pregled jos nekog ginekologa.Unapred hvala na odgovoru

  1. 26. July 2017. at 10:04

   Poštovana Mirka,
   ginekolog Vam je tačno potvrdio – takvi bolovi se ne javljaju od policističnih jajnika.

 58. 19. March 2018. at 19:29

  Dobar dan, ja bih da pitam vec drugi mesec ne dobijam menstruaciju, utvrdjena mi je cista na levom jajniku, zadnji put smo izazvali Primolut Norom menstruaciju, ali doktorica kaze da je moguce da nije pukla jer se problem ne dobijanja menstruacije nastavio i ovog meseca. Sta dalje raditi u vezi pregleda i lecenja?
  Hvala unapred. Jelena Stosic

 59. 30. July 2017. at 14:16

  Dobar dan, ja bih da pitam vec drugi mesec ne dobijam menstruaciju, utvrdjena mi je cista na levom jajniku, zadnji put smo izazvali Primolut Norom menstruaciju, ali doktorica kaze da je moguce da nije pukla jer se problem ne dobijanja menstruacije nastavio i ovog meseca. Sta dalje raditi u vezi pregleda i lecenja?
  Hvala unapred. Jelena Stosic

  1. 31. July 2017. at 11:00

   Potrebno je da se uradi ultrazvučni pregled kako bi se utvrdilo da li cista i dalje postoji i da li čekati menstrualni ciklus ili ne.

 60. 19. March 2018. at 19:29

  Molim vas da mi objasnite rezultate sa magnetne rez.Desni ovarijum 60x48x28 u njemu bilokularna cista 33x24mm. Levi ovarijum 42x35x35 :centralno endometriotska cista 23x23mm. Zakljucak.Uvecan nehomogen cerviks uterusa,prosirenog kavuma:izdasno opacifikovan i.v. aplikovanim kontrastom.PVU in obs.Ciste oba ovarijuma,levo endometriotska.Neophodna korelacija sa ginekoloskim i ukupnim klinickim statusom.Icicu kod ginekologa kad mi je zakazano ali me jako interesuje sta znace ove ciste,da li moraju da se operisu jer cesto imam bolove i sta znaci ono”endometriotska”?.Hvala Vam puno na odgovoru.Pozdrav

 61. 31. July 2017. at 15:19

  Molim vas da mi objasnite rezultate sa magnetne rez.Desni ovarijum 60x48x28 u njemu bilokularna cista 33x24mm. Levi ovarijum 42x35x35 :centralno endometriotska cista 23x23mm. Zakljucak.Uvecan nehomogen cerviks uterusa,prosirenog kavuma:izdasno opacifikovan i.v. aplikovanim kontrastom.PVU in obs.Ciste oba ovarijuma,levo endometriotska.Neophodna korelacija sa ginekoloskim i ukupnim klinickim statusom.Icicu kod ginekologa kad mi je zakazano ali me jako interesuje sta znace ove ciste,da li moraju da se operisu jer cesto imam bolove i sta znaci ono”endometriotska”?.Hvala Vam puno na odgovoru.Pozdrav

  1. 1. August 2017. at 11:09

   Poštovana,

   nalaz navodi da imate ciste na oba jajnika od kojih je jedna endometriotska (još se u narodu naziva čokoladna cista). Odluku o operativnom lečenju ukoliko je potrebno će doneti Vaš ginekolog u skladu sa ostalim nalazima i analizama ukoliko budu bile potrebne (kao što je navedeno u zaključku magnetne rezonance).

 62. 19. March 2018. at 19:29

  Postavani, boli me stomak 4 dan. U dno stomaka i bol se siti prema gore, nije preveliki bol i imam grceve? Moze li biti da je pukla cista i kako se to lijeci?

 63. 3. August 2017. at 22:37

  Postavani, boli me stomak 4 dan. U dno stomaka i bol se siti prema gore, nije preveliki bol i imam grceve? Moze li biti da je pukla cista i kako se to lijeci?

  1. 3. August 2017. at 22:39

   Poštovana Jelena, zbog bolova koje imate potrebno je da se javite lekaru kako bi se utvrdilo o čemu se radi.

 64. 19. March 2018. at 19:29

  Postovani, imam problem i zakazan mi je pregled..a ne mogu da cekam, pa ako mozete da mi odgovorite na pitanje. Imala sam menstruaciji pre redovnog ciklusa (a dobijam tacno u dan), i trajala je normalno ali je vise bilo braon. Dobila sam za 15 dana ponovo i ovo mi sad traje 21 dan, ne curim mnogo i imam bolova u predelu jajnika. Pa me zanima da li je moguce da imam cistu?

 65. 12. August 2017. at 18:14

  Postovani, imam problem i zakazan mi je pregled..a ne mogu da cekam, pa ako mozete da mi odgovorite na pitanje. Imala sam menstruaciji pre redovnog ciklusa (a dobijam tacno u dan), i trajala je normalno ali je vise bilo braon. Dobila sam za 15 dana ponovo i ovo mi sad traje 21 dan, ne curim mnogo i imam bolova u predelu jajnika. Pa me zanima da li je moguce da imam cistu?

  1. 12. August 2017. at 20:02

   Poštovana,
   Kako bi se dijagnostikovala cista potrebno je da se uradi ginekološki i ultrazvučni pregled.

 66. 19. March 2018. at 19:29

  Imam redovne menstruacije al su obilne i imaju ugrušak,sad osjećam bol u lijevom dijelu stomaka blizu pupka,uradila sam test urina i broj leukocita mi je bio malo povišen a epitela je bilo mnogo,da li je moguće da se radi o cisti ili nekom drugom problemu

 67. 16. August 2017. at 18:49

  Imam redovne menstruacije al su obilne i imaju ugrušak,sad osjećam bol u lijevom dijelu stomaka blizu pupka,uradila sam test urina i broj leukocita mi je bio malo povišen a epitela je bilo mnogo,da li je moguće da se radi o cisti ili nekom drugom problemu

  1. 19. August 2017. at 16:21

   Ciste je moguće dijagnostikovati ultrazvučnim i ginekološkim pregledom. Morate se javiti ginekologu.

 68. 19. March 2018. at 19:29

  Uzimala sam pilule za odlaganje ciklusa i ciklus mi se posle poremetio (imala sam braonkasti sekret i krvavi iscedak nakon 10dana od redovnog ciklusa) kada sam otišla na kontrolu doktorka je rekla da je zbog pilula ;na ultrazvuku mi je ustanovila vodenu cistu na desnom jajniku 5×5 i predložila da odem na kliniku kako bi utvrdili lečenje ili odstranjivanje; šta mi vi preporučujete,da li moze da pukne sama ili je neophodan hirurški zahvat
  Doktorka je bila prilično nejasna a ja vidno potresena pa nisam stigla ni da pitam za neko detaljnije objašnjenje,hvala unapred!

 69. 25. August 2017. at 13:13

  Uzimala sam pilule za odlaganje ciklusa i ciklus mi se posle poremetio (imala sam braonkasti sekret i krvavi iscedak nakon 10dana od redovnog ciklusa) kada sam otišla na kontrolu doktorka je rekla da je zbog pilula ;na ultrazvuku mi je ustanovila vodenu cistu na desnom jajniku 5×5 i predložila da odem na kliniku kako bi utvrdili lečenje ili odstranjivanje; šta mi vi preporučujete,da li moze da pukne sama ili je neophodan hirurški zahvat
  Doktorka je bila prilično nejasna a ja vidno potresena pa nisam stigla ni da pitam za neko detaljnije objašnjenje,hvala unapred!

  1. 30. August 2017. at 12:02

   Poštovana Danice, potrebno je tačno utvrditi o kakvoj se cisti radi, ukoliko nemate druge tegobe a doktorka misli da je folikularna cista potrebno je praćenje.

 70. 19. March 2018. at 19:29

  Poštovani, pre mesec dana mi je otkrivena cista na levom jajniku velicine 3,5cm, a posle 2 nedelje porasla na 4,5cm. Dobila sam da pijem hormone, ništa nisam osećala do juče, povremeno slabe bolove sa desne strane ili u predelu stomaka i povremeno mučnina. Da li treba da idem ponovo kod ginekologa, jer terapiju počinjem da pijem za 3 dana? Molim Vas, šta znači mirovanje, ja idem na fakultet, da li moram da ležim?

 71. 28. September 2017. at 21:10

  Poštovani, pre mesec dana mi je otkrivena cista na levom jajniku velicine 3,5cm, a posle 2 nedelje porasla na 4,5cm. Dobila sam da pijem hormone, ništa nisam osećala do juče, povremeno slabe bolove sa desne strane ili u predelu stomaka i povremeno mučnina. Da li treba da idem ponovo kod ginekologa, jer terapiju počinjem da pijem za 3 dana? Molim Vas, šta znači mirovanje, ja idem na fakultet, da li moram da ležim?

  1. 29. September 2017. at 12:05

   Poštovana Milice, ne znamo prirodu ciste ali ukoliko imate jače bolove obavezno se javite ginekologu. Izbegavajte nagle pokrete (sport, trčanje, stepenice, skakanje). Ukoliko Vam je savetovano strogo mirovanje – onda to podrazumeva ležanje u krevetu.

 72. 19. March 2018. at 19:29

  Imam cistu na janiku 6.4×3.2.Moj ginekolog mi je rekao hiruski zahvet,vadjenje oba jajniika i materice.Nalaz je TU ADNEXORM LAT.SIN.Ginekolog drugi je rekao da ne moram vaditi sve,nalaz je cistis ovari.Da mi je da popijem dvije kutije cefaleksina 500mg. i brufena jednu kutiju 500mg.I onda na kontrolu.Od tumor markera jedino mi je povecana ref. CA 19-9 44.1 a granica je ispod 37.Cekam papa test i MRI karlice zakazan 16.10.Kakvo je Vase misljenje o mojoj situaciji.Imam 61 godinu.Imam i mijom uteri..Pozdrav

 73. 4. October 2017. at 07:47

  Imam cistu na janiku 6.4×3.2.Moj ginekolog mi je rekao hiruski zahvet,vadjenje oba jajniika i materice.Nalaz je TU ADNEXORM LAT.SIN.Ginekolog drugi je rekao da ne moram vaditi sve,nalaz je cistis ovari.Da mi je da popijem dvije kutije cefaleksina 500mg. i brufena jednu kutiju 500mg.I onda na kontrolu.Od tumor markera jedino mi je povecana ref. CA 19-9 44.1 a granica je ispod 37.Cekam papa test i MRI karlice zakazan 16.10.Kakvo je Vase misljenje o mojoj situaciji.Imam 61 godinu.Imam i mijom uteri..Pozdrav

  1. 4. October 2017. at 13:31

   Poštovana Milka,

   s obzirom da rešenje o hirurškom zahvatu ili lečenju ozbiljnijih problema nije moguće putem interneta na žalost nista bliže Vam ovim putem ne možemo odgovoriti. Sačekate rezultate MRI kada ćete imati još važnih dijagnostičkih informacija.

 74. 19. March 2018. at 19:29

  Imala sam cistu vodenu na jajniku i ginekolog moj mi je dao da pijem kontracepciju yaz i cista mi je pukla kad sam isla na kontrolu posle 7dana i evo vec 29dana krvarim doktor kaze da ce to proci dali je to zbog ciste,tableta ili nesto trece?

 75. 10. October 2017. at 20:35

  Imala sam cistu vodenu na jajniku i ginekolog moj mi je dao da pijem kontracepciju yaz i cista mi je pukla kad sam isla na kontrolu posle 7dana i evo vec 29dana krvarim doktor kaze da ce to proci dali je to zbog ciste,tableta ili nesto trece?

  1. 10. October 2017. at 20:55

   Moguće je i jedno i drugo i treće. S obzirom da je 29 dana dovoljno dug period, javite se ginekologu na pregled.

 76. 19. March 2018. at 19:30

  Postovanje. Imam cistu na lijevom jajniku. Koja je 7cm,radila sam tumor marke bio je u redu kao i papa test koji je isto bio u redu. Doktor mi nije dao nikakve tablete,samo mi je rekao da mi cista ne moze puci jer jmam tvrde jajnike (citiram ga). Sad mi recite da li treba da pijem neke ljekove,cajeve itd. Hvala.

 77. 21. October 2017. at 18:38

  Postovanje. Imam cistu na lijevom jajniku. Koja je 7cm,radila sam tumor marke bio je u redu kao i papa test koji je isto bio u redu. Doktor mi nije dao nikakve tablete,samo mi je rekao da mi cista ne moze puci jer jmam tvrde jajnike (citiram ga). Sad mi recite da li treba da pijem neke ljekove,cajeve itd. Hvala.

  1. 21. October 2017. at 19:50

   Poštovana Biljana,
   putem interneta Vam ne možemo savetovati lečenje. Vaš ginekolog verovatno ima najbolji uvid u Vaše stanje.

 78. 19. March 2018. at 19:30

  pozdrav imam godine i prije dvije godine sam imala hemoragicnu cistu koja je pukla i izazvala krvarenje,cista je odklonjena i pola desnog jajnika je spaseno. Zanima me da li je moguce da se je cista vratila na isti jajnik jer imam bolove u predijelu desne strane i kao da osjetim da mi se nesto desava kao i prije . pozdrav

 79. 24. October 2017. at 13:23

  pozdrav imam godine i prije dvije godine sam imala hemoragicnu cistu koja je pukla i izazvala krvarenje,cista je odklonjena i pola desnog jajnika je spaseno. Zanima me da li je moguce da se je cista vratila na isti jajnik jer imam bolove u predijelu desne strane i kao da osjetim da mi se nesto desava kao i prije . pozdrav

  1. 25. October 2017. at 20:31

   Poštovana Miro,

   moguće je ali nemojte odmah sumnjati na najgore. Javite se ginekologu da se utvrdi o čemu se radi.

 80. 19. March 2018. at 19:29

  zdravo imam cistu na levim i na desnim jajniku rekli su mi da je puna krva .jedna je od 6 cm a druga 4 cm dali je opasno mnogo se sikiram nisam dobila menstroaziju 2 nedelje mi kasni .mozete da mi odgovorite jer opasno .

 81. 30. October 2017. at 19:15

  zdravo imam cistu na levim i na desnim jajniku rekli su mi da je puna krva .jedna je od 6 cm a druga 4 cm dali je opasno mnogo se sikiram nisam dobila menstroaziju 2 nedelje mi kasni .mozete da mi odgovorite jer opasno .

  1. 31. October 2017. at 13:43

   Poštovana Magdalena,

   to su pitanja za doktora koji Vam je radio pregled. Na žalost ovim putem, bez pregleda, ne možemo ništa bliže odgovoriti.

 82. 19. March 2018. at 19:30

  Kakva je hipoehogena cista? Velicina.je 40mm

 83. 6. November 2017. at 23:50

  Kakva je hipoehogena cista? Velicina.je 40mm

  1. 8. November 2017. at 11:16

   Hipoehogena cista je cista koja se na ultrazvučnom pregledu manifestuje kao polje sa smanjenim odjekom – pretpostavka je da je cista bistrog sadržaja.

 84. 19. March 2018. at 19:30

  Poštovani doktore,
  moja ćerka ima 25g. Prošle godine joj je urađena laparoskopska operacija i uklonjena je cista od 10cm na levom janiku. na ph nalazu je utvrđeno da se radi o cistoadenoma mucinosum ovarii. Dva meseca nakon operacije joj se ponovo na istom jajniku javila cista. Opet je operisana i opet je isti tip ciste. Lekar koji je operisao nije joj ni prvi put a ni drugi put prepisao nikakvu terapiju da se cista ne bi ponovo vratila jer je rekao da kontracepcija tu ne pomaže. Imate li Vi rešenje? Hvala unapred na odgovoru.

 85. 9. November 2017. at 22:17

  Poštovani doktore,
  moja ćerka ima 25g. Prošle godine joj je urađena laparoskopska operacija i uklonjena je cista od 10cm na levom janiku. na ph nalazu je utvrđeno da se radi o cistoadenoma mucinosum ovarii. Dva meseca nakon operacije joj se ponovo na istom jajniku javila cista. Opet je operisana i opet je isti tip ciste. Lekar koji je operisao nije joj ni prvi put a ni drugi put prepisao nikakvu terapiju da se cista ne bi ponovo vratila jer je rekao da kontracepcija tu ne pomaže. Imate li Vi rešenje? Hvala unapred na odgovoru.

  1. 16. November 2017. at 20:23

   Poštovana Sladjana, lekar Vam je pravilno rekao – ne postoji lek koji može sprečiti nastanak takvih cisti.

 86. 19. March 2018. at 19:30

  Poštovanje. Da li je moguće da imam cistu na jajniku ako imam redovne menstruaalne cikluse? Imam pojačano bijelo pranje. Hvala

 87. 14. November 2017. at 19:40

  Poštovanje. Da li je moguće da imam cistu na jajniku ako imam redovne menstruaalne cikluse? Imam pojačano bijelo pranje. Hvala

 88. 19. March 2018. at 19:30

  Da li je moguce doci do izostanka menstrualnog ciklusa 2 meseca zbog ciste?

 89. 23. November 2017. at 01:35

  Da li je moguce doci do izostanka menstrualnog ciklusa 2 meseca zbog ciste?

 90. 19. March 2018. at 19:30

  Imam cistu na desnom jajniku ne mogu da je otkriju na ultrazvuk imam 18 god ne mogu ginekoloski da odradim jer nissm udata,nemam prevelike bolove kakva je opasnost od te ciste

 91. 23. November 2017. at 18:36

  Imam cistu na desnom jajniku ne mogu da je otkriju na ultrazvuk imam 18 god ne mogu ginekoloski da odradim jer nissm udata,nemam prevelike bolove kakva je opasnost od te ciste

  1. 24. November 2017. at 12:48

   Poštovana Majo, nisam razumeo pitanje.

 92. 19. March 2018. at 19:30

  Postovani doktore,
  Da li su dve ciste na oba jajnika od po 4cm opasne?
  Nakon pet godina mi se opet vraca endometrioza i doktora mi je rekla da mi he tuba prositena,imam neku vodu i ranicu. Ne znam sta da radim. Da li cu uopste moci da zatrudnim?
  Imam 28.5 godina

 93. 28. November 2017. at 16:26

  Postovani doktore,
  Da li su dve ciste na oba jajnika od po 4cm opasne?
  Nakon pet godina mi se opet vraca endometrioza i doktora mi je rekla da mi he tuba prositena,imam neku vodu i ranicu. Ne znam sta da radim. Da li cu uopste moci da zatrudnim?
  Imam 28.5 godina

  1. 5. December 2017. at 19:08

   Poštovana Sanja,

   imajući u vidu da je endometrioza kompleksna bolest i zavisi od mnogo faktora potrebno je da se javite ginekologu kako bi se uradila sva potrebna dijagnostika.

 94. 19. March 2018. at 19:30

  Postovani doktore,
  menstruacija mi kasni 2 meseca, imam cistu na desnom jajniku. A moj dr mi je rekao da nista ne pijem i da ce se cista sama povuci. Da li je opasno sto ne dobijam? Da navedem imam 22 godine.i menstruacije su mi bile redovne. Prvo zakasnjenje je bilo pre 5 meseci kasnilo mi je 20 dana i sada 2 meseca.

 95. 24. December 2017. at 15:46

  Postovani doktore,
  menstruacija mi kasni 2 meseca, imam cistu na desnom jajniku. A moj dr mi je rekao da nista ne pijem i da ce se cista sama povuci. Da li je opasno sto ne dobijam? Da navedem imam 22 godine.i menstruacije su mi bile redovne. Prvo zakasnjenje je bilo pre 5 meseci kasnilo mi je 20 dana i sada 2 meseca.

  1. 26. December 2017. at 22:18

   Pošovana Marija,

   moguće je da menstruacija izostane zbog ciste. Ukoliko je cista prosta “vodena”, poslusajte Vašeg ginekologa.

 96. 19. March 2018. at 19:30

  U sedmoj nedelji trudnoće sam, na ultrazvucnom pregledu videla se anehogena cista 20mm,doktorka mi nije to ni spomenula, nego sam procitala u izvestaju kad sam dosla kuci. Recite mi molim vas da li je to opasno, i da li treba sa se zabrinem?

 97. 25. December 2017. at 23:00

  U sedmoj nedelji trudnoće sam, na ultrazvucnom pregledu videla se anehogena cista 20mm,doktorka mi nije to ni spomenula, nego sam procitala u izvestaju kad sam dosla kuci. Recite mi molim vas da li je to opasno, i da li treba sa se zabrinem?

  1. 26. December 2017. at 22:22

   Poštovana Anamarija,
   s obzirom da Vam doktorka nije ništa spomenula – ne bi trebalo se brinete.

 98. 19. March 2018. at 19:30

  Postovani.
  Pre mesec dana dobila sam jake bolove, kao kontrakcije pred porodjaj u donjoj karlici. Ginekolog je ustanovio cistu bistrog sadrzaja na levom jajniku velicine 3cm. Prepisao mi je Microgynon od prvog dana menstruacije, ali se meni pre pocetka terapije, nedelju dana nakon prvog pregleda jos jednom javio tako jak bol pa sam opet otisla na ultrazvuk i doktor je ustanovio jaku upalu i uvecanje levog jajnika, a cista je i dalje bila prisutna. Prepisao mi je antibiotik i vaginalete i bolove vise nemam, a pocela sam sa drugom kutijom Microgynona. Rekao mi je kontrola nakon popijene trece kitije, ali sam citala da simptomi koje sam ja imala mogu biti opasni pa me zanima da li treba da idem na dalja ispitivanja ciste ili da cekam da prodju 3 meseca? Hvala

 99. 26. December 2017. at 10:09

  Postovani.
  Pre mesec dana dobila sam jake bolove, kao kontrakcije pred porodjaj u donjoj karlici. Ginekolog je ustanovio cistu bistrog sadrzaja na levom jajniku velicine 3cm. Prepisao mi je Microgynon od prvog dana menstruacije, ali se meni pre pocetka terapije, nedelju dana nakon prvog pregleda jos jednom javio tako jak bol pa sam opet otisla na ultrazvuk i doktor je ustanovio jaku upalu i uvecanje levog jajnika, a cista je i dalje bila prisutna. Prepisao mi je antibiotik i vaginalete i bolove vise nemam, a pocela sam sa drugom kutijom Microgynona. Rekao mi je kontrola nakon popijene trece kitije, ali sam citala da simptomi koje sam ja imala mogu biti opasni pa me zanima da li treba da idem na dalja ispitivanja ciste ili da cekam da prodju 3 meseca? Hvala

  1. 26. December 2017. at 22:23

   Ukoliko nemate više bolove – poslušajte Vašeg ginekologa.

 100. 19. March 2018. at 19:30

  Dobar dan.
  Imam cistu na jajniku koja je 4.2 cm i cokoladna je
  Pre toga je ta ista cista bila vodena i malo veca. Da li to ssmanjuje plodnost ? I koliko je opasna ta cista.
  Znaci mi puno vase misljenje

 101. 10. January 2018. at 17:04

  Dobar dan.
  Imam cistu na jajniku koja je 4.2 cm i cokoladna je
  Pre toga je ta ista cista bila vodena i malo veca. Da li to ssmanjuje plodnost ? I koliko je opasna ta cista.
  Znaci mi puno vase misljenje

  1. 14. January 2018. at 18:49

   Poštovana Ivana,
   cista koju navodite je verovatno endometriotična cista. Ona može da stvara problem pri začeću. Ukoliko ne možete da ostanete u drugom stanju duže vremena – razmislite o uklanjanju ciste.

 102. 19. March 2018. at 19:30

  Prepisana mi je kontracepcija diane 35. Pa cemo videti da li se smanjuje da li ce da nestane.
  Hvala puno

 103. 16. January 2018. at 11:26

  Prepisana mi je kontracepcija diane 35. Pa cemo videti da li se smanjuje da li ce da nestane.
  Hvala puno

 104. 19. March 2018. at 19:30

  Da li smem imati odnose u koliko sam pre godinu dana operisala ciste na jajnicima laparoskopijom,pijem kontracepciju i sve je okej..Imala sam na jednom jajniku 19cm a drugom 17cm cistu ..Uklonjeno je sve,nemam nikakve bolove osim kad treba da dobijem..Doktor mi je rekao da ne smem imati odnose dok ne budem planirala da rodim,ali ne znam zasto ne bih smela kad je sve u redu? Treba mi hitno odgovor,jer imam decka kog stvarno jako volim i veza nam je super,zajedno smo godinu dana i stvarno oboje zelimo..

 105. 4. February 2018. at 09:49

  Da li smem imati odnose u koliko sam pre godinu dana operisala ciste na jajnicima laparoskopijom,pijem kontracepciju i sve je okej..Imala sam na jednom jajniku 19cm a drugom 17cm cistu ..Uklonjeno je sve,nemam nikakve bolove osim kad treba da dobijem..Doktor mi je rekao da ne smem imati odnose dok ne budem planirala da rodim,ali ne znam zasto ne bih smela kad je sve u redu? Treba mi hitno odgovor,jer imam decka kog stvarno jako volim i veza nam je super,zajedno smo godinu dana i stvarno oboje zelimo..

  1. 4. February 2018. at 13:19

   Poštovana Marinaa,

   javite se ginekologu koji Vam je dao takav savet kako bi se uradio pregled, nakon čega će Vam izložiti svoje mišljenje.

   1. 4. February 2018. at 20:24

    Ali koje je vaše mišljenje ?

    1. 4. February 2018. at 21:00

     S obzirom da nemam uvid kakve su ciste u pitanju, kao ni kakav je obim operacije bio, ne mogu Vam odgovoriti na to pitanje.

 106. 19. March 2018. at 19:30

  Ginekolog mi je otkrio sindrom policisticnih jajnika,terapija inofolic 2x na dan,da li ce mi to izleciti ciste i da li cu moci da zatrudnim ?

 107. 8. February 2018. at 01:35

  Ginekolog mi je otkrio sindrom policisticnih jajnika,terapija inofolic 2x na dan,da li ce mi to izleciti ciste i da li cu moci da zatrudnim ?

  1. 8. February 2018. at 23:01

   Poštovana Bojana,

   to je pitanje za Vašeg ginekologa.

 108. 19. March 2018. at 19:30

  Postovana/i,
  Zanima me vase misljenje u vezi ovog nalaza:
  UZ uterus u avf 63mm35mm pravilnih ivica bez prekida kontinuiteta. Homogeni odjek myom, entrijua mcijelim povrsinom. Kav uterusa peraza n endometrijum 6mm homogen bez znakova razdvajanja u fundusus. Cavum Douglasis prazan.
  O dex na topografski ocekivanoj poziciji 36mmx29mm mikrocistican
  O sin na topografski ocekivanoj poziciji 33mmx26mm mikrocistican

 109. 8. February 2018. at 11:37

  Postovana/i,
  Zanima me vase misljenje u vezi ovog nalaza:
  UZ uterus u avf 63mm35mm pravilnih ivica bez prekida kontinuiteta. Homogeni odjek myom, entrijua mcijelim povrsinom. Kav uterusa peraza n endometrijum 6mm homogen bez znakova razdvajanja u fundusus. Cavum Douglasis prazan.
  O dex na topografski ocekivanoj poziciji 36mmx29mm mikrocistican
  O sin na topografski ocekivanoj poziciji 33mmx26mm mikrocistican

  1. 8. February 2018. at 22:40

   Poštovana Lana,

   šta Vas interesuje u vezi nalaza?

 110. 19. March 2018. at 19:31

  Postovani,
  Meni su na pregledu rekli da imam polucisticne jajnike i imala sam neredovne cikluse tj po par meseci ih nisam ni imama.Medjutim u zadnje 2 godine sam imala redovno nisam osecala nikakav bol jajnika.Do par dana unazad kada je ponovo poceo bol jajnika i to kratkotrajno kao daih neko steze.Sad mene zanima kako znati da li je doslo do pucanja tih cisti ili sta li je vec uzrok? Hvala unapred

 111. 19. March 2018. at 19:30

  Dali ciste bilo koje vrste mogu uticati na pozitivnost testa za trudnocu?

 112. 21. February 2018. at 14:22

  Postovani,
  Meni su na pregledu rekli da imam polucisticne jajnike i imala sam neredovne cikluse tj po par meseci ih nisam ni imama.Medjutim u zadnje 2 godine sam imala redovno nisam osecala nikakav bol jajnika.Do par dana unazad kada je ponovo poceo bol jajnika i to kratkotrajno kao daih neko steze.Sad mene zanima kako znati da li je doslo do pucanja tih cisti ili sta li je vec uzrok? Hvala unapred

  1. 21. February 2018. at 20:03

   Poštovana Anna,

   potrebno je da se javite na ultrazvučni pregled kako bi se ustanovilo o čemu se radi.

 113. 21. February 2018. at 17:37

  Dali ciste bilo koje vrste mogu uticati na pozitivnost testa za trudnocu?

 114. 19. March 2018. at 19:30

  Postovanje. Ja imam vec duzi period problema sa policisticnim jajnicima. Pila sam kontrarecepcione pilule,i dok sam pila njih nisam imala nikakvih problema. U poslednjih dva meseca mens je postala cesca,pocela sam da dobijam na nepune tri nedelje,nekad i ranije. I imam bolove u donjem delu stomaka u tom periodu,otprilike kao da mi neko vrti noz po stomaku. A pritom imam 17 godina,da li je moguce da je to neki ozbiljniji problem? Hvala!

 115. 27. February 2018. at 13:26

  Postovanje. Ja imam vec duzi period problema sa policisticnim jajnicima. Pila sam kontrarecepcione pilule,i dok sam pila njih nisam imala nikakvih problema. U poslednjih dva meseca mens je postala cesca,pocela sam da dobijam na nepune tri nedelje,nekad i ranije. I imam bolove u donjem delu stomaka u tom periodu,otprilike kao da mi neko vrti noz po stomaku. A pritom imam 17 godina,da li je moguce da je to neki ozbiljniji problem? Hvala!

  1. 27. February 2018. at 18:27

   Poštovana Milice,

   s obzirom da imate bolove – u svakom slučaju se preporučuje poseta ginekologu.

 116. 19. March 2018. at 19:31

  Postovani -Danas sam bila kod ginekologa i otkrili su mi cistu velicine 15cm na levoj strani stomaka. U petak imam operaciju da mi odstrane tu cistu i takodje moraju levi jajnik da mi maknu.Imam 25 god pa me zanima da li ce to biti problem da ne ostanem vise u drugom stanju i da li je to opasno? Hvala vam

 117. 12. March 2018. at 02:18

  Postovani -Danas sam bila kod ginekologa i otkrili su mi cistu velicine 15cm na levoj strani stomaka. U petak imam operaciju da mi odstrane tu cistu i takodje moraju levi jajnik da mi maknu.Imam 25 god pa me zanima da li ce to biti problem da ne ostanem vise u drugom stanju i da li je to opasno? Hvala vam

  1. 13. March 2018. at 10:50

   Poštovana Dzeneta,

   to su sve pitanja za doktora koji će Vam raditi operaciju.

 118. 19. March 2018. at 19:31

  Sta znaci anehogena septirana cista vel 47×40mm

 119. 14. March 2018. at 19:39

  Sta znaci anehogena septirana cista vel 47×40mm

  1. 17. March 2018. at 11:14

   Poštovana Violeta,

   znači da je cista bistrog sadržaja koja ima pregradu/pregrade.

 120. 19. March 2018. at 19:31

  Poštovani, u oktobru prošle godine sam pod pritiskom ruke osetila u stomaku kuglu koja je kasnije dijagnostikovana kao vodena cista na desnom jajniku koja je dostigla veličinu 11cm. a operacija mi je zakazana tek sredinom juna. Povremeno mi pravi neprijatnosti i osećam pritisak i bolove, doktor mi je i ultrazvukom utvrdio da mi sve pritiska u stomaku i inače sam sitne konstitucije. Zanima me da li jedna takva cista može da izdrži čekanje od 9 meseci na operaciju ili bi mi bilo pametnije da se obratim na drugom mestu radi ranije intervencije. I kolika je učestalost uvrtanja jajnika kod takvih cisti?

 121. 16. March 2018. at 21:12

  Poštovani, u oktobru prošle godine sam pod pritiskom ruke osetila u stomaku kuglu koja je kasnije dijagnostikovana kao vodena cista na desnom jajniku koja je dostigla veličinu 11cm. a operacija mi je zakazana tek sredinom juna. Povremeno mi pravi neprijatnosti i osećam pritisak i bolove, doktor mi je i ultrazvukom utvrdio da mi sve pritiska u stomaku i inače sam sitne konstitucije. Zanima me da li jedna takva cista može da izdrži čekanje od 9 meseci na operaciju ili bi mi bilo pametnije da se obratim na drugom mestu radi ranije intervencije. I kolika je učestalost uvrtanja jajnika kod takvih cisti?

  1. 17. March 2018. at 11:18

   Poštovana Slavice,

   s obzirom na veličinu i bolove, potrebno je učestalo praćenje ciste, ukoliko se simptomi nastave – možda je potrebno razmisliti o ranijem operativnom lečenju.

   1. 17. March 2018. at 18:48

    Hvala vam puno na brzom odgovoru. Još me interesuje koliko je česta pojava kod tako velikih cisti da dođe do uvrtanja jajnika, pretpostavljam da je to individualno i da se ne može predvideti hoćeli do toga doći ali mi opet znači to saznanje o učestalosti te pojave.

    1. 17. March 2018. at 22:39

     Poštovana Slavice,

     velike ciste imaju tendenciju da se urvnu (torzija jajnika), to je jako individualno i zavisi od fizičke aktivnosti (ne preporučuje se bavljenje sportom, nakli pokreti itd…).

     1. 18. March 2018. at 11:12

      Hvala vam puno!

 122. 19. March 2018. at 19:31

  Postovani . Imam bolove u desnom bubregu i desnom delu stomaka pred menstuaciju 7do 10 dana jake bolove .Na desnom jajniku mi je pronadjena cista od 30 mm. Ginekolog kaze da to nema veze sa bubregom. Sve moguce preglede sam presla svi rezultati su super gastro ,uz stomaka ,krv,… A mene svaki put pocinje prvo bubreg pa se siri bol u struku . Sta to moze biti

 123. 18. March 2018. at 16:07

  Postovani . Imam bolove u desnom bubregu i desnom delu stomaka pred menstuaciju 7do 10 dana jake bolove .Na desnom jajniku mi je pronadjena cista od 30 mm. Ginekolog kaze da to nema veze sa bubregom. Sve moguce preglede sam presla svi rezultati su super gastro ,uz stomaka ,krv,… A mene svaki put pocinje prvo bubreg pa se siri bol u struku . Sta to moze biti

  1. 19. March 2018. at 17:22

   Poštovana Dada,

   javite se nefrologu kako bi se videlo da li je problem u bubrezima.

 124. 27. March 2018. at 15:56

  Postovani imam bolove i nadimanje u stomaku pritom sam krvarila 17dana lekar mije dao kapi ya skupljanje materice i posle tri dana kada krvarenje nije stalu oradjen je pregled i ultrazvuk receno mije daj bila cista koja je pukla i izazvala krvarenje recite mi sta da radim i kome da se obratim posto su mi pre 8god otklonili grlic dijagnoza je bila cin3

 125. 27. March 2018. at 16:13

  A zaboravila sam krvarenje je stalo tek kada mije ukljucena terapija hormona to jest lek Primolut nor 5

  1. 27. March 2018. at 18:54

   Poštovana Marina,
   koliko vidim Vi ste već bili kod ginekologa i dobili ste terapiju.

 126. 11. April 2018. at 07:03

  Imam spiralu…zanima me da li ce ona smetati pri operativnom zahvatu ciste na lijevom jajniku …cista 58mm.

  1. 11. April 2018. at 08:45

   Ukoliko se operiše samo jajnik – ne bi trebalo da smeta.

 127. 22. April 2018. at 17:51

  Zdravo. Prije mjesec dana otkriven mi je cista na desnom jajniku velika 8 cm. Rijec je o krvavoj cisti. Moj ginekolog mi je odma predpisao laproskopiju na koju ja sa previsokim hormonima tsh3 i tsh4 ne mogu ici jer mi anasteziolog po 4 put odbija operaciju. Cista me u podpunosti nista ne boli. Zanima me koliko dugo jos mogu biti sa tom cistom na jajniku jer mi je operacija predpisana tek za mjesec dana pod uslovom da budi hormoni stitnjace uredu. Ima li mogucnosti da ta cista pukne?

  1. 22. April 2018. at 18:04

   Poštovana Sanja,

   u svakom slučaju Vaš ginekolog najbolje zna vašu situaciju i o kakvoj cisti je reč. Ponekad cista može sama proći – ponekad ne. Ukoliko se pojave bolovi – obavezno se javite ginekologu.

 128. 25. April 2018. at 21:46

  Postovani, imam cistu koja nije vodena, kazu da ima krvi u njoj na levom jajniku velicine 4,7 cm, tumor markeri c 125 su mi 64, predlozena mi je operacija laparaskopijom, medjutim imam i pupcanu kilu i hirurg smatra da nece moci zbog nje da se radi laparaskopija vec da se sece trbuh, a ja sam vec pre skoro dve godine imala porodjaj carskim rezom. Molim vas da li je moguce da se ta cista smanji ili mozda i nestane? Pijem redovno caj od virka i nadam se da ce pomoci. Unapred hvala.

  1. 26. April 2018. at 11:46

   Poštovana Tatjana,

   ukoliko su Vam predložili operaciju – najverovatnije sve druge mogućnosti su isključene.

   1. 26. April 2018. at 13:11

    Hvala na odgovoru.

 129. 15. June 2018. at 21:58

  Postovani, unazad 2-3 meseca sam imala krvarenje koje nije prestajalo. Otisla sam kod ginekologa i otkrivena mi je cista. Prepisao mi je mycroginon 30 i vec posle nedelju dana osecam jake bolove u jajnicima i donjem delu ledja. Da li je to zbog pilula, mozda cista puca pa me zbog toga boli?

  1. 16. June 2018. at 09:39

   Poštovana Milice,

   s obzirom da imate jake bolove – javite se ginekologu!

 130. 21. June 2018. at 14:18

  Dragi moji, nalazim se u 17 nedelji trudnoce i jos na pocetku mi je na ultrazvuku nadjena cista koja je oko 3cm velika. Moj doktor prilikom svakog pregleda zanemaruje ozbiljnost ciste. Ja poslednjih dana osecam jake bolove u desnoj strani donjeg stomaka ( odprilike gde se cista nalazi) i taj bol se spusta niz desnu nogu sve do kolena i zahvata malli deo kuka. Bolovi su nesnosno jaki ali se uvek vracaju i nestaju. Ja sam se ponovo javila ginekogu i on i dalje to pripisuje sirenju materice i rastu bebe. Da li ta cista moze da mi napravi problem? Ja sam ubedjena da ta cista prouzrokuje bol. Hvala unapred
  Irena

  1. 22. June 2018. at 08:29

   Poštovana Irena, cista nije velika, trebalo bi da poslušate Vašeg doktora. Ipak ukoliko su jako bolovi – idite češće na kontrole.

 131. 24. June 2018. at 13:53

  Postovani, mesec i po nakon carskog reza ustanovili su da imam dermoidnu cistu na jajniku velicine 7,5cm. Ginekolog mi je rekao da se prati ali ukoliko ja zelim moze odmah da se operise,pa me zanima Vase misljenje koliko moze da se ceka jer ipak nije mala cista? Receno mi je da ne smem nista da radim da se cista ne bi uvrnula pa ako mozete da mi kazete do koje mere da ne radim i sta jos moze da prouzrokuje uvrtanje ciste? I da li bi mogla da se otkloni laparoskopski? Izvinite na duzem tekstu poprilicno sam se uplasila a i malo je proslo od carskog reza. Hvala Vam u napred na odgovoru.

  1. 28. June 2018. at 13:17

   Poštovana Andrea,

   Dermoidnu cistu bi svakako trebalo ukloniti. Moguće je laparoskopskim putem.

 132. 29. June 2018. at 16:11

  Zdravo , kasni mi 3 dana vec . test negativan .. u stomaku cuju se crijeva kao luda , ne bih rekao da nisam jela 2 dana nista , muka mi je jucer bila velika .. zadnja mens bila 01.06-06.06 . Razmak 25 dana .. danas muka mi i kada sjedim i ustanem kao da mi se manta hocu da padnem ali za par sekundi sve ok .. pozdrav za Vas i ostale citaoce . Lg Samra

  1. 3. July 2018. at 12:02

   Poštovana Samra,

   javite se ginekologu kako bi se utrvrdilo o čemu se radi.

 133. 6. August 2018. at 19:23

  Bila sam kod ginekologa i ustanovila mi je da imam cistu, zanima me šta znači : ‘Uterus AVF promera 56x45x60mm miometrium homogen endometrium debljine 10mm desni jajnika 32x30mm,levi jajnika sa slobodnom tečnošću oko njega Cavum Douglass bez slobodne tečnosti’. Hvala u napred

  1. 9. August 2018. at 21:27

   Poštovana Milice,
   koje je vaše pitanje?

 134. 24. September 2018. at 21:25

  Mala pomoc mi treba uteris promer mi je 88/45/50Polozaj Avf ovarijum desni 33*28 a Levi 31*12 zadnji nekoliko Dana imam mucnine samo nemogu da jedem kisrlina me ubi inace dobijam ciklus dva puta u mesecu bolni ciklusi radila sam nekoliko testova nisam trudna pomozite mi

  1. 28. September 2018. at 09:22

   Poštovana Zlatka,

   ipak je potrebno da dodjete na pregled kako bi se ustanovilo o čemu se radi.

 135. 4. October 2018. at 08:17

  Имам цисту на десном јајнику. Данас би требало да ми је дан овулације. Избацујем неку беличасту течност(није слузава као секрет) да ли постоји могућност да се та циста празни и да је та течност, заправо, њена садржина или је то ипак само знак овулације?
  Напоменућу да је та беличаста течност помало непријатног мириса.
  Хвала на одговору.

  1. 18. October 2018. at 12:04

   Poštovana,

   tečnost iz ciste jajnika se ne prazni se preko materice. Najverovatnije je u pitanju znak ovulacije, međutim s obzirom da ima neprijatan miris preporuka je da se uzme bris kako bi se videlo o čemu se radi.

 136. 23. October 2018. at 15:34

  Postovanje. Imam cistu na desnom jajniku. Izvjestaj dr: cisticni tumefakt 35 mm ispunjen mucinoznim sadrzajem.. vec dvije godine se lijecim od upale tog jajnika.. zadnja 3 mjeseca sam stalno pod antibbioticima.. osjecam.konstantan bol u desnom dijelu stomaka, ranije je to bilo u donjem dijelu stomaka sada se bol rasirio preko cijele desne strane i ledja.. danas mi je dr preporucila operaciju ciste.. a, obzirom da se ciste uklanjaju kada dostignu velicinu preko 50mm postoji mogucnost da se ukloni i jajnik.. apsolutno nemam nista protiv da se ukloni jajnik( jer jako dugo trpim bolove od istog) ako bi to rijesilo moju situaciju. Da li postoji jos neki nacin lijecenja takve ciste ili je to jedini? Da napomenem..odavno imam problem sa cistama ( zadnjih 6,7 god) koristila sam i hormonsku terapiju.. povlacile su se pa vracale..do sad.. ova je tu zadnjih pola godine.. mozda i vise.. izvinjavam se na opsirnosti.. i molim za misljenje! Hvala.

  1. 24. October 2018. at 17:46

   Poštovana Snežana,

   Vaša doktorka ima bolji uvid u Vaše zdravstveno stanje. Kako bi mogli da Vam damo konkretniji odgovor potrebno je dođete na pregled sa kompletnom medicinskom dokumentacijom.

  2. 3. February 2020. at 20:34

   Pozdrav Snezana da li ste uklonili jajnik? Zanima me jer imam cistu vec 3 godine i uz to policistican taj desni jajnik koji me i muci. Niko mi jos ne predlaze operaciju a ja vec bolove trpim kontsantno ..ledja i cijela desna strana me bole. Hvala .

  3. 3. February 2020. at 21:18

   Postovana Snezana da li ste uklonuki jajnik zanima me jer isto me muci vec tri godine s tim da u zadnjih godinu dana imam konstantne bolove i cijela desna strana me boli. Niko mi jos nije preporucio operaciju. Bila sam kod par ginekokoga svako kaze drugacije misljenje

 137. 4. December 2018. at 20:39

  E ovako dobro vece svima imam veliki problem jer na na jajnicima imam neku cistu koju su mi nasli doktori i na besici neku cistu Pa sad mene mene mnogo plasi jer mnogo veliki Costa Pa nose da pukne e
  Sad neznam start sad da radon molim bad brz komentar u da napomenem imam
  Jos e bolove jaki neznam sta da radim
  Dalì ta
  ebam da ti uklonim
  sa antebanjotic ili operacija Treba molim vas
  imam 19god

  1. 12. December 2018. at 12:29

   Poštovana Lorena,

   potreban je pregled kako bi mogao da odgovorim na Vaše pitanje.

 138. 17. December 2018. at 20:45

  Dobar dan, pre nedelju dana mi se pojavio bol u stomaku sa desne strane, isla san kod doktora opste prakse i uradila mi je analize i imala sam upalu nokracnih kanalabi besike.dala mi je inekcije za bolove, isprimala sam ih ali kada sam otisla privatno kod doktora on mi je uvideo cistu na desnom jajniku, danas sam dobila i imala sam velike bolove. Otisla sam kod ginekologa i pregledom na ultra zvuku .videlo se da je cista pukla. Dobila sam inekciju i bol je stao. Sad me pomalo bolucka i boli me butima, pa me zanima da kolko traje oporavak jajnika posle pucanja ciste i da li to moze da stvori takav pritisak?. Inace dobila sam jutros.
  A i u strahu sam dal’ nije slepo crevo.
  Hvala vam unapred.
  Pozdrav

  1. 18. December 2018. at 18:35

   Poštovana Katarina,

   ukoliko se bolovi nastave javite se hirurgu.

 139. 11. January 2019. at 17:24

  Poastovani, bila sam na ultrazvuku. uterus auf 54x31x39 homogen
  endometrijum 3,5
  l.o. 34*20 , d.o. 33*19 oba cisticne gradje, u duglasu malo slobodne tecnosti. dat savet da uradim ca-123,he-4,roma-index. Da li treba da se brinem ipak su to tumor markeri ,da li je nalaz koliko toliko uredan ? hvala

  1. 25. January 2019. at 21:30

   Poštovana Majo,

   tumor markeri su samo dijagnostičko sredstvo. Ne znači da bi trebalo da se brinete zbog analiza koje su Vam predložili.

 140. 19. February 2019. at 18:13

  Poštovani, imam 18 godina i imam neke od ovih simptoma, lekar opšte prakse me je uputio da izvadim krv i dam urin. Da li se cista moze nekako ustanoviti putem krvi i urina?

 141. 9. April 2019. at 15:44

  Postovani,
  hvala Vam na ovako detaljnom i lepo objasnjenom tekstu o cistama.
  Nazalost, pre par meseci sam i ja otkrila da imam jednu. Imam 18. godina, saznala sam da je imam pre 3 meseca, kad me je nedelju dana jako boleo jajnik dok hodam i mokrim.
  Skoro sam pocela da se bavim sportom.Juce sam imala trening i sad je opet poceo da me boli jajnik u tom predelu. Da li je uopste pozeljno da se bavim sportom s obzirom na to sa imam malo vecu cistu? Na sta bih trebala da obratim paznju?
  poz!

  1. 9. April 2019. at 17:46

   Poštovana Marija,

   nije preporučljivo da se bavite sportom dok imate cistu. Idite na redovne kontrole, ukoliko se pojavi jaki bol – hitno se javite u bolnicu.

   1. 9. April 2019. at 18:16

    Hvala Vam puno na brzom i konkretnom odgovoru. Sve najlepse

 142. 11. April 2019. at 15:30

  Поштовани,

  Колико може бити опасан миом (5 цм)? Препоручено ми је да пијем чај три месеца који ублажава тегобе током менструације (Јосиф Панчић), након тога поново контрола. У случају да дође до операције да ли је она болна? Унапред хвала.

  1. 12. April 2019. at 11:10

   Poštovna Nevena,

   sve zavisi od toga gde se miom nalazi, da li raste, da li imate tegoba. Potreban je detaljan ultrazvučni pregled kako bi se odgovorilo na Vaše pitanje.

 143. 17. April 2019. at 22:25

  Levo od uterusa postoji hipoehogena formacija,promera 43×30mm. Da je to opasno? Uzimala sam Primolut-Nor 7 dana,da bih ubrzala ciklus i mogla da uradim analize hormona,ali ni posle 7 dana nisam nemam ciklus. Da li bih trebala da se obratim lekaru?

  1. 18. April 2019. at 21:15

   Poštovana Marina,

   verovatno je u pitanju cista. Javite se lekaru.

 144. 25. July 2019. at 12:45

  Postovani, dijagnostikovana mi je cista na jajniku velicine 39mm, bila sam kod tri ginekologa, jedan kaze da je ispunjena krvlju, drugi kaze da je ispunjena zutom tecnoscu. Jedan doktor mi je prepisao himolar i dovicin drugi kaze da ne pijem nista. Jedna menstruacija je prosla i nije pukla. Pa me zanima vase misljenje.

 145. 27. July 2019. at 17:38

  Zdravo, imam jedno pitanje za vas… Bila sam kod ginekologa i rekao mi je da imam vodenu cistu na levom jajniku.. Rekao mi je da moram da pijem tablete da bi cista pukla, jer od te ciste ne mogu da ostanem u drugom stanju, pa sam htela da pitam dal je opasna ta cista, i dal cu moci da rodim… Hvala vam unapred na odgovoru….

 146. 28. July 2019. at 23:44

  Poštovani,
  Prije 3 godine otkrivena mi je vodena cista. Imam 23 godine. Prvih godinu dana sam pila Diana 35 i ciklus mi se popravio ali ne zadugo. Nekih 7 mjeseci menstruacija mi je bila uredna do 30ti dan sam dobijala. Posle mi je naglo stala menstruacija. Isla sam na kontrole kao i do sada mi se opet stvorila cista na desnom jajniku oko 3 cm. Doktorica mi je prepisala da jedno vrijeme pijem Primolut al mi ni to nije pomoglo dobijala sam neredovno i prije menstruacije mi se desavalo da imam malo cokoladne sluzi, hormoni su mi bili u granici normalne. Kroz par mjeseci opet sam isla na kontrolu i doktorica mi je prepisala Inofol da pijem 2 puta na dan do daljnjeg. Medjutim sa njima dobijam na skoro svakih mjesec i po, imala sam jak i ostar bol da mi je doslo da povracam. I dalje imam taj osjecaj i krvarenje vanenstruacije. Ako bi ste mi mogli kako pomoci oko toga jer mi je to postalo psihicki neizdrzivo. Unaprijed hvala na odgovoru.

 147. 29. July 2019. at 13:33

  Poštovani, imam 57 godina i cistu na desnom jajniku koja je otkrivena pre 9 godina (pre menopauze). Tada je bila veličine 4 cm a sada je 7 cm. Naraste odprilike 1 cm za dve godine. Pratila sam je do sada svake dve godine, i uvek je bila prisutna, rasla je postepeno. Dva puta sam radila markere (2012 i 2017. godine) i vrednosti su bile slične, CA 125 vrednost 10.04, HE4 vrednost 33,5 i Roma index premenopauza 2.93 a postmenopauza 6.01, Sada treba da radim ponovo. U nalazima piše da je to unilokularna formacija tankih ivica ispunjena bistrim sadržajem. Uglavnom je ni ne osetim, mada odkad je porasla preko 6 cm povremeno imam utisak da mi pritiska creva jer imam bolove u donjem desnom delu stomaka desno od pupka. Kao da mi je tu naduven stomak, priklješten i bolan već po površini, posebno posle jela. To traje nedelju-dve dana pa prestane. U poslednjih nekoliko meseci nemam uopšte tih problema, sve je u redu. Moja doktorka je sad zatražila drugo mišljenje radi daljeg praćenja i terapije. Na oba pregleda na poliklinici su mi rekli da je indikovana operacija, ali nije hitna. Problem je što sam ja imala dva carska reza, vertikalna i ožiljak je ružan, ulegnut, a i ja sam malo punija. Znam da ne može da se radi laparoskopija zbog toga, ali me je strah od klasične operacije, jer sam čula da može da bude jako rizična zbog priraslica i da dođe do povrede drugih organa. Zato Vas molim da mi odgovorite što pre: da li ovakva cista može samo da se prati čestim kontrolama, sve dok mi ne stvara probleme i dok su nalazi uredni? Da li postoji opasnost da je to nešto maligno ili da postane kasnije maligno, ako sad ne operišem? Koliko je opasna klasična operacija kad postoje priraslice, to jest, da li je, po Vašem mišljenju, to dovoljan razlog da odustanem od operacije? Unapred hvala na odgovoru!

 148. 6. August 2019. at 03:29

  Da li mi mozete reci ako se izvrsi punkcija ciste na jajniku da li moze doci do kakvih kontra efekata ili do bolova u donjem djelu stomaka ili u ledjima.

 149. 5. September 2019. at 15:36

  Dobar dan, imala sam cistu na jajniku pre tri meseca pre par dana sam otisla na kontrolu i doktor mi je rekao da uradim opet tumor marker gde su vrednosti opet povisene. Da li je moguca pojava ciste na levom jajniku iako mi je otklonjen ceo desni jajnik?

 150. 5. September 2019. at 16:01

  Postovani, pre tri meseca sam imala operaciju ciste na jajniku gde mi je otklonjen ceo desni jajnik…bila sam na kontroli i moj lekar mi je rekao da uradim ponovo tumor marker gde su vrednosti opet povisene kao i pre operacije. Da li je moguce da se cista pojavila na levom jajniku ili mi je uklonjen desni umesto levog? Hvala!

 151. 5. September 2019. at 19:12

  Recite mi molim vas da li je moguce da se cista pojavi na drugom jajniku posle operacije i odstranjivanja jednog jajnika zbog iste ili je doslo do greske gde mi je odstranjen zdrav jajnik a ostavljen ovaj sa cistom ? Ponovo sam radila tumor markere i isto su poviseni kao i pre operacije.

 152. 6. September 2019. at 20:22

  Postovani,
  od juna meseca kad sam imala zadnji put ciklus,naglo sam pocela osecati oticanje stomaka bol u dodjem stomaka, bol u grudima pra en naletima hladnoce i vrucine,nagle promene u raspolozena nervoza koja je kako izrazena….jednom rečju osecam se “odvratno”.
  Obratila sam se lekaru i dobila sam estrogen tablete da pijem dva puta dnevno 12dana.
  Ustanovio je da pored dva mioma koje znam da imam ,evo vec 8god.imam i cistu.
  Mene jako zabrinjava moj stomak je je jako otečen kao da sam 4ti mesec trudnoce i tupi bol. Posle evo 5tog dana imam krvarenje al jako malo u obrisima nista od normalnog ciklusa.
  Znam da imam policisticne jajnike i da zbog Toga jako otezano da ostanem u drugom stanju.
  Vise to ni ne planiram…., pa me interesuje da li je bolje da operisem cistu i miome i sta vec drugo da preduzmem jer ovako da ostavim svaki mesec da me muči i boli ne zelim. Normalnim sportom trcanjem koje volim ne mogu vise zbog bolova i otezanog stomaka a i primetila sam da hormonalnim poremecajem se narusila i moja tezima i figura.
  Bas sam očajna, depresivna i zabrinuta.
  Hvala unapred.

  1. 7. December 2019. at 22:52

   Postovana, ne mogu da nadjem vas odgovor.

 153. 17. September 2019. at 16:06

  Cao. Ja sam od jutros dobila jake bolove i neavesticu. Bolove u predelu jajnika. I krvarim koji je savet. Hvala. Inace imam problem sa stomakom donjim vec 3godine uvecava se boli… Menstruacija neuredna jako.

 154. 6. October 2019. at 21:44

  Postovani,
  Pre 3 noci sam se probudila, posla u kupatilo i vec mi je krenula tecnost da curi. Kad sam sela na solju teklo je kao sa cesme, mozda i litar. Onda sam normalno mokrila, vratila se u krevet i na tome se zavrsilo. Malo me bolucka sa leve strane, a to se desavalo i pre toga. Da li je pukla cista za koju nisam znala? Godisnje idem na ginekoloski pregled, ultrazvuk i PAPA test, i upravo sam trebala da odem ovih dana na kontrolu.
  Imam 57 godina.
  Gordana.

  1. 14. October 2019. at 07:58

   Poštovana Gordana,

   obavezno se javite ginekologu na pregled.

 155. 7. December 2019. at 22:52

  Postovani, ne mogu da pronadjem vas odgovor.
  Recite mi molim vas da li je moguce da se cista pojavi na drugom jajniku posle operacije i odstranjivanja jednog jajnika zbog iste ili je doslo do greske gde mi je odstranjen zdrav jajnik a ostavljen ovaj sa cistom ? Ponovo sam radila tumor markere i isto su poviseni kao i pre

 156. 28. February 2020. at 12:30

  Postovani imam cistu na levom jajniku velicine 4,5 sa 6,7 endometriza je u pitanju. Kaze dr da je cokoladna. Upozorio me je na uvrtanje jajnika. Ja sam se setila kuci da sam imala pre nekih 3 meseca ostar bol u tom delu kada sam se okrenula u snu bukvalno 3 sekunde ali je ostalo na tome nije me bolelo nista nakon toga niti temperatura, niti bol i sada se jako brinem da nije mozda tada bilo to a da nema nikakvih simtoma vise… hvala na odgovoru.

  1. 23. March 2020. at 11:41

   Poštovana,

   koje je vaše pitanje?

 157. 2. May 2020. at 22:56

  Postovani doktore. Imala sam cistu na desnom jajniku oko 5cm i radili su mi laparaskopiju pre pola god.Isla sam posle toga na pregled i lekarka mi je rekla da izgleda opet imam cistu(cokoladnu) i da mi je najbolje da ostanem trudna da bi ona navodno nestala tim postupkom.Ja ne zelim i dalje da ostanem trudna.Recite mi molim vas sta da radim,kako je moguce da se opet ista cista vratila i na isti jajnik.Hvala unapred.

  1. 22. June 2020. at 18:57

   Poštovana Ana,

   kakav je bio histopatološki nalaz nakon operacije?

 158. 26. May 2020. at 07:40

  Imala sam dve operacije cisti na jajnicima. Jednu na levom jajniku i drugu na desnom. Zanima me da li neko zna da li mogu posle toga ostati trudna?? Pila bih inofem ali ne znam da li smem, a ne bih kod lekara jer kad odem uvek otkriju nesto novo.

  1. 22. June 2020. at 18:53

   Poštovana Ivana,

   bez odlaska kod lekara putem interneta nećete rešiti Vaš problem.

 159. 29. May 2020. at 16:25

  Postovani , vidim da je tema stara.Ali se nadam da i dalje funkcionise platforma.Ovako kasni mi men. vec 3 meseca.Uradila sam 13 testova na trudnocu i svi su negativni.Isla sam na uz i dobila ovu dijagnozu.Oba jajnika neaktivna,desni 24 × 24 mm.Levi 31×32 mm sa prezidentnim folikulom 20×16mm.Endometrijum hipogen zadebljan 18 mm.Kazem, da su i oni iskljucili trudnocu.Inace imam 35 god.Moje pitanje je sada da li je moguce da mi iz ovog razloga kasni 3 meseca? Ili treba da se i dalje brinem da nije u pitanju trudnoca?Terapiju nisam dobila , a i ne neki precizan odgovor sta bi dalje mogla da uradim povodom toga.Da li trebam ici na jos neke dodatne analize?Unapred hvala

  1. 22. June 2020. at 18:53

   Poštovana Slavice,

   kod Vas je očigledno isključena trudnoća. Javite se ginekologu kako bi se uradile dodatne analize i našao razlog izostanka ciklusa od 3 meseca.

 160. 20. August 2020. at 01:14

  Postovani,
  Juce mi je bio poslednji dan menstrualnog ciklusa. Medjutim danas sam imala neki tupi bol u donjem stomaku i pocelo je da se pogorsava tokom noći. Nadutost je prisutna, i dobijam povremene bolove u butinama. Da li treba da zabrine ili se to prosto desava nekada posle ciklusa? (Za sada nisam imala te situacije, 34 god).

 161. 1. March 2021. at 09:45

  Poštovani imala sam endomwteiozu i uradili su mi laparoskopski i odsrranili mi na ljevoj srrani pola jajnika a na desnoj ništa jer su rekli da je ok ali sad imam bolove i išla sad doktoru i kaže mi smo odradili sve što smo mogli spasili smo i sad se to pola jajnika priljepilo za crijeva i imam bolove u leđima nogama nervozna sam sva kao napuhanu balon šta mi vi savjetujete dali da odsrranim to pola jajnka ili oba šta da radim molim savjet.Unaprijed hvala!

 162. 14. June 2021. at 12:40

  Cao, imam verovatno cistu na jajniku koja je 6,8cm radili su mi tumor marker koji je visok 400 ne mogu biti laparoskopski operisana jer sam otvarana 2 puta prva operacija slepo crevo a druga apces koji je puko tj. Sepsa.. I da li mi mozete reci nesto o ovome i dalje sam na posmatranju?

  1. 18. June 2021. at 15:44

   Poštovana Helena, koliko imate godina? Koji tumor marker je u pitanju?

  2. 18. June 2021. at 15:44

   Poštovana Helena, koliko imate godina? Koji tumor marker je u pitanju?

 163. 22. September 2021. at 15:13

  Poštovani, u poslednja tri dana imala sam tamno braon sekret, nakon toga imam kondtantan bol u predelu jajnika, i bas jak bol u levoj donjoj starni kičme. Da li mi možete reći nešto oko ovoga? Hvala Vam.

Leave a Reply

Required fields are marked

Zakažite