Miom materice

Jedna od najčešćih dijagnoza sa kojom pacijentinje izlaze iz ultrazvučnog kabineta naše ordinacije (ne računajući, naravno, trudnoću) – jeste miom na materici. Sa ovom dijagnozom povezano je mnogo mitova i strahova. Neko misli ne smeta mi – u redu je, a za nekoga je i mali miom – katastrofa. Ko je u pravu?

Miom na materici je benigni tumor mišićnog tkiva materice. To je okrugla mišićna formacija (čvor) sa kapsulom i vaskularnim pleksusom, koji može biti smešten u bilo kom delu materice i biti različitih veličina. Mnogo je uzroka ove bolesti a najčešći su genetska predispozicija i hormonski poremećaji. Miomi rastu različito – ponekad vrlo brzo, ponekad – godinama. Ovi dobroćudni tumori materice mogu predstavljati ozbiljnu prepreku ne samo začeću več i iznošenju trudnoće do kraja.

Koje su tegobe žena sa miomima materice:
• obilne menstruacije koje mogu dovesti do sniženja nivoa hemoglobina i pogoršanja kvaliteta života u “kritičnim” danima.
• bol u donjem delu stomaka
• povećana učestalost ili teškoće pri mokrenju
• zatvor
• neplodnost ili pobačaj
• distenzija abdomena
• bol tokom seksualnih odnosa.

Očigledno je da u ova bolest ozbiljno utiče na kvalitet života i u kabinetu ginekologa je potrebno da se reši problem – kako da se izleče? Ovde su moguće opcije – hirurške i konzervativne. Odabir metode se određuje individualno imajući u vidu starost pacijenta, budući planovi za trudnoću, veličina i broj čvorova, prateće bolesti.

LEČENJE MIOMA NA MATERICI

U ovom odeljku naveli smo i najnovije metode lečenja mioma koje za sada još uvek nisu u širokoj upotrebi i nema ih u našoj zemlji.

1. Hormonska terapija. Donedavno samo kao priprema za operaciju. Sada je moguća i terapija sa redovnim kontrolama.
2. Embolizacija. Minimalno invazivna procedura, koja se sastoji u zaustavljanju protoka krvi kroz grane arterije uterine – arterija koje hrane miome. Ovo je jedna od najvažnijih savremenih metoda lečenja. Na žalost nije dostupna u našoj zemlji.
3. HIFU(High Intensity Focused Ultrasound) -ablacija. Neinvazivna procedura. Uništavanje centralnog dela mioma fokusiranim ultrazvukom. Takođe nije dostupna u našoj zemlji.

4. Histeroskopska resektoskopija. Operativnom histeroskopijom submukozni miomi se mogu ukloniti vaginalnim pristupom (bez rezova na stomaku sa izuzetno brzim oporavkom).

5. Laparoskopska miomektomija. Uklanjanje mioma sa ili bez šivenja laparoskopskim dostupom. Miomektomija potrazumeva uklanjanje mioma sa očuvanjem zdravog tkiva materice. Laparoskopija je minimalno invanzivna procedura koju ginekolog izvodi uz pomoć specijalnih insturmenata kroz male rezove na trbuhu. Laparoskopska miomektomija, ukoliko je moguća, metoda je izbora i za razliku od klasične miomektomije ima manji broj postoperativnih komplikacija i brz oporavak. Jako je važna kod mlađih žena kao i kod pacijenata koji se leče od steriliteta usled mioma na materici.

6. Klasična miomektomija. Uklanjanje mioma klasičnom operacijom sa poprečnim rezom na prednjem trbušnom zidu (ispod nivoa bikinija).
7. Histerektomija. Uklanjanje materice zajedno sa ili bez grlića materice, obavlja se laparoskopski ili klasično.

Ukoliko imate problema sa miomom ili miomima na materici, u Ginekološkoj ordinaciji “Palmotićeva” možete zakazati pregled, konsultaciju, i ako je potrebno – operaciju mioma materice.
S obzirom da postoje različite vrste i veličine mioma, različite lokalizacije, kao i godine pacijentkinje i želja za trudnoćom, u ordinaciji “Palmotićeva” mozete dobiti sve potrebne informacije vezane za Vaš slučaj. U “Palmotićevoj” ponosimo se individualnim pristupom pacijentu i mnogim ušpešnim operativnim zahvatima, jer svaki je svaki slučaj da zahteva posebnu pažnju.

Dodatne informacije kao i mogućnost zakazivanja pregleda ili konsultacije možete pogledati na našoj stranici – Lečenje mioma – Bolnica Palmotićeva.

Pratite stranicu i komentarišite na INSTAGRAMUMiom materice! Instagram

16 Comments

 1. 21. July 2020. at 12:02

  Poštovani ,

  prilikom pregleda ultrazvukom – double test, utvrđena 2 mioma. Miom zadnjeg zida 31x20mm. Suspektan miom prednjeg zida 20x24mm koji je van posteljičnog tkiva.
  Molim Vas za informaciju da li ima razloga za brigu? I šta dalje raditi povodom ove informacije?

  Pozdrav

  1. 23. July 2020. at 15:20

   Poštovana Andreja,

   napomenite lekaru koji Vam bude vodio trudnoću, potrebno je praćenje.

 2. 24. August 2020. at 20:10

  Poštovani,
  da li se abdominalnim ultrazvukom mogu videti miomi?

 3. 24. March 2021. at 14:14

  Postovanje,imam miom 75×65 intramuralni.Imam 43 godine,2 porodjaja vaginalna.Zakazana je operacija.Interesuje me ima li sanse da bude laparoskopska pa iako histerektomija bude u pitanju s obzirom na velicinu mioma i polozaj? Jos mi nista nije receno od strane doktora.HVALA

  1. 25. March 2021. at 08:40

   Poštovana Jelena,

   to zavisi od položaja mioma, ukoliko je potrebno histerektomiju uraditi moguće je laparoskopski. Laparoskopska miomektomija zahteva individualan pristup, prema tome potrebno je da pitate lekara kod koga imate zakazanu operaciju.

 4. 22. May 2021. at 11:22

  postovani, nije meni jasno a sto imam ovo ne razumem kaze nema operacije enoometrijum 10, mion na prednjem zidu33*37 subseroznji na zadnjem zidu 20*16 u fundusu17,, DO 28*16 LO 20*20 to nije u redu bez recepta nisam se radjala nisam udate..Kao da nemam slobodne tecnosti zasto dugo traje mioma..a sta da radimo? A, jer sam bila na oprezu, da li je operacija mioma bude uspesna da li ce imati polni odnos..

  1. 26. May 2021. at 13:08

   Poštovana Veka,

   prema ovome što ste napisali nije potrebna operacija, ali nisam u mogućnosti bliže da Vam odgovorim bez pregleda.

 5. 8. August 2021. at 04:25

  Postovani pre dva meseca sam otkrila da imam miom na jajniku moj ginekolog mi predlaze operaciju a mene zanima dali moze nekako drugacije da se leci. Skener je pokazao ovo

 6. 15. September 2021. at 05:41

  Poštovanje,odrađena mi je klasična operacija mioma 29.07,ali ja i dalje imam obilne menstruacije. Da li je to normalno? Hvala

 7. 25. September 2021. at 02:48

  Imam 42 god.. I imama nekoliko mioma na materici.. 2 du po 62mm oatali su manji… Interesuje me da li se miomi mogu operisati ili mora da ide ullanjanje materice.
  Hvala

  1. 1. October 2021. at 06:15

   Poštovana,

   kako bih Vam odgovorio na pitanje, molim Vas da pošaljete medicinsku dokumentaciju na moj email : djordje@palmoticeva.com , ukoliko je moguće sa slikama.

 8. 25. September 2021. at 11:38

  Poštovani, na poslednjem lek. pregledu, konstatovano mi je miom zadnji zid desno 49x44x40 mm, bez polja nekroze i klasifikacije, nalaz Papa uredan, druga grupa, da li postoje lekovi kojim bi se zaustavilo uvećanje mioma, jer je prošle godine ne pregledu bio 30 mm, što znači da je narastao za poslednjih godinu dana.

 9. 25. September 2021. at 16:36

  Poštovani,
  radili ste mi histeriskopsko uklanjanje polipa pre godinu dana.
  Sada se pojavio jedan vrlo mali.
  Kako imam i dva manja mioma, zanima me da li sve to može istovremeno da se ukloni histeroskopski? (Među metodama ste naveli da može…)

  1. 1. October 2021. at 06:14

   Poštovana Vesna,

   zavisi od položaja mioma. Molim Vas da pošaljete medicinsku dokumentaciju na moj email : djordje@palmoticeva.com , ukoliko je moguće sa slikama.

 10. 26. August 2023. at 14:17

  Nadjem ni je suspektan intramuralni miom 1,4×1,5 cm na prednjem zidu, pa me zanima šta to znači i da li je nešto zabrinjavajuće

Leave a Reply

Required fields are marked

Zakažite