Zakažite pregled online

Ciste na jajnicima

Šta su ciste na jajnicima (ovarijalne ciste)?

Najvažnije:

1.Većina žena imati cistu na jajniku najmanje jednom u životu , a uglavnom su bezbolne, ne izazivaju simptome, a su otkrivene su prilikom rutinskog pregleda male karlice.
2. Simptomi ciste na jajniku mogu biti: mučnina, povraćanje, nadimanje, bolovi u donjem delu stomaka i bol tokom seksualnog odnosa..
3. U retkim slučajevima, cista jajnika može da izazove ozbiljne probleme, tako da je najbolje proverite stanje sa doktorom.

Jajnici su deo ženskog reproduktivnog sistema. Oni se nalaze u donjem stomaku sa obe strane materice. Žene imaju dva jajnika koja proizvode jajne ćelije, kao i hormone estrogen i progesteron.
Ponekad, se razvije formacija ispunjena tečnošću u jajniku koja se zove cista.. Mnoge žene će razviti barem jednu cistu tokom svog života. U većini slučajeva, ciste su bezbolne i ne izazivaju simptome.

Podela cisti na jajnicima

Postoje razne vrste cisti jajnika, kao što su dermoidne ciste i endometriotične ciste (čokoladne ciste). Međutim, funkcionalne ciste su najčešći tip. Ove dve vrste funkcionalnih cista se dele na folikularne ciste i ciste žutog tela (Luteinske ciste).

Folikularne ciste (Perzistentni folikul ili Vodena cista na jajniku)

Tokom menstrualnog ciklusa žene, jajna ćelija raste u jednom od folikula koje se nalaze u jajnicima. U većini slučajeva, folikul pukne tokom ovulacije i oslobodi jajnu ćeliju.. Ali ako folikul ne pukne, tečnost unutar folikula može formirati cistu na jajnicima.

Cista žutog tela (Luteinska cista ili Corpus Luteum cista)

Folikul se nakon oslobađanja jajne ćelije resorbuje. Ali ako se folikul koji je oslobodio jajnu ćelije ne resorbuje i otvor na folikulu se zatvori, dodatna tečnost može da se sakupi i ova akumulacija tečnosti izaziva stvaranje luteinske ciste. Ponekad može doći do pucanja krvnog suda i tada se krv može “izliti” u cistu kada se ona naziva hemoragična cista.

Druge vrste cisti jajnika uključuju:
Dermoidna cista (dermoid ili teratom jajnika) : Cistična izraslina na jajnicima koje mogu da sadrže kosu, mast i različito ostalo tkivo.
Cistadenom jajnika (Cystadenoma ovarii): cista koja ima svoju kapsulu unutar koje se akumulira tečnost (mogu se razviti i na spoljašnjoj površini jajnika).
Endometriotična cista (čokoladna cista) – Endometrijum (sluzokoža materice) koji normalno raste unutar materice, može razviti izvan materice i ukoliko se nađe u jajniku formiraju čokoladnu cistu.
Neke žene imaju stanje koje se naziva sindrom policističnih jajnika. To znači između ostalog da jajnici sadrže dosta malih cisti zbog čega mogu biti uvećani.

Simptomi ciste na jajniku

Najčešće, ciste na jajnicima ne izazivaju nikakve simptome. Međutim, simptomi mogu se pojaviti kako cista raste. Simptomi mogu uključivati:
Nadimanje stomaka
Bolna peristaltika creva
Bol u maloj karlici pre ili u toku menstrualnog ciklusa
Bolan seksualni odnos
Bol u donjem delu leđa ili butina
Osetljivost grudi
Mučnina i povraćanje

Ozbiljni simptomi ovarijalnih cisti koje zahtevaju hitnu medicinsku pažnju uključuju:
Jak ili oštar bol u karlici
Groznica
Slabost ili vrtoglavica
Ubrzano disanje

Ovi simptomi mogu ukazivati na rupturu ciste (pucanje ciste) ili torziju jajnika (uvrtanje jajnika).. Obe komplikacije mogu imati ozbiljne posledice ukoliko se ne interveniše na vreme.

Komplikacije ciste na jajnicima

Većina cisti na jajnicima su benigne i prirodno će proći same od sebe bez lečenja. Ove ciste izazvati male, ili nikakve, simptome. U retkim slučajevima, Vaš ginekolog može da otkrije cističnu formaciju na jajniku koja može da izazove sumnju na maligni proces tokom rutinskog pregleda.
Torzija jajnika je još jedna retka komplikacija cisti jajnika. To se dešava kada velika cista prouzrokuje da se jajnik okrene, uvrne ili pomeri sa prvobitnog položaja. Cirkulacija (protok krvi) jajnika je poremećena i ukoliko se ne leči, može da dovede do oštećenja ili odumiranja tkiva jajnika. Iako su retke, operacije uvrnutih jajnika sastvaljaju skoro 3 procenata svih hitnih ginekoloških operacija.
Ruptura ciste, koje se takođe retko javljaju, mogu izazvati jak bol i unutrašnje krvarenje. Ova komplikacija povećava rizik od infekcije i može biti opasna po život, ako se ne leči.


Dijagnostikovanje cisti na jajnicima

Vaš ginekolog može da otkrije cistu na jajniku tokom rutinskog pregleda male karlice ispitivanja.
Ultrazvučni pregled (ultrazvuk) koristi visoko-frekventne zvučne talase za stvaranje slike vaših unutrašnjih organa. Ultrazvučni pregled će pomoći da se odredi veličina, lokacija, oblik i sastav ciste (solidna ili ispunjena tečnošću).

Ostale dijagnostičke metode koje se koriste za dijagnozu ciste na jajnicima su:
CT: koristi se za izradu slika poprečnih preseka unutrašnjih organa.
MR: koristi magnetna polja za proizvodnju detaljne slike unutrašnjih organa

Zbog toga što će većina cisti nestati nakon nekoliko nedelja ili meseci, Vaš lekar verovatno ne može odmah preporučiti plan lečenja. Umesto toga, može Vam ponoviti ultrazvučni pregled za nekoliko nedelja ili meseci da se proveri stanje.
Ako ne postoje promena ili ako dođe do povećanja veličine ciste, Vaš lekar može tražiti dodatne testove za određivanje drugih uzroka cisti.
Oni uključuju:
Test na trudnoću: da se uverite da niste trudni.
Hormonalni status: da proveri stanje sa hormonima – kao što su visok nivo estrogena ili progesterona.
Tumor markeri: skrining za rak jajnika

Lečenje

Vaš lekar može da preporuči operativno lečenje ukloniti cistu ako ne nestane sama ili ako nastavi da raste.

Kontraceptivne pilule
Ako se često javljaju ciste na jajnicima, Vaš lekar Vam preporučiti oralne kontraceptivne pilule da se zaustavi ovulacija i spreči razvoj novih cisti. Oralni kontraceptivi mogu smanjiti rizik od raka jajnika. Rizik od raka jajnika je veća kod žena u postmenopauzi.

Laparoskopija – Laparoskopska cistektomija
Ako je vaša cista bez sumnje na rak, ginekolog koji se bavi endoskopijom može izvesti laparoskopiju da hirurški ukloni cistu. Procedura podrazumeva vaš lekar pravi mali rez blizu pupka, a zatim malim instrumentima uklanja ciste.

Dermoidna cista – laparoskopija – udaljenje ciste laparoskopskim putem.

Laparotomija – Klasična abdominalna operacija
Ako imate veliku cistu koju nije moguće udaljiti laparoskopijom, vaš lekar može hirurški odstraniti ciste kroz rez u stomaku. On će sprovesti biopsiju, a ukoliko se utvrdi da je cista nije benigna operacija se može raširiti.


Prevencija

Neke ciste na jajnicima se ne mogu sprečiti. Međutim, rutinski ginekološki pregledi mogu da otkriju ciste na jajnicima u ranoj fazi. Simptomi raka jajnika mogu imitirati simptome benigne ciste jajnika. Zbog toga je važno da posetite svog ginekologa da bi dobili tačnu dijagnozu. Upozorite svog lekara na simptome koji mogu da ukažu na problem, kao što su:
Promene menstrualnog ciklusa
Bol u maloj karlici
Gubitak apetita
Neobjašnjiv gubitak težine
Rast stomaka.

Kakvi su dugoročni izgledi?

Kod žena u premenopauzi prognoza cisti jajnika je dobra. Većina cisti nestanu u roku od nekoliko meseci. Ponovljene ciste na jajnicima se mogu javiti kod žena u premenopauzi i žena sa disbalansom hormona.
Ako se ne leči, neki ciste mogu smanjiti plodnost. Ovo važi za endometriotične ciste i kod sindroma policističnih jajnika. Da bi se poboljšala plodnost, Vaš doktor može ukloniti ciste. Funkcionalne ciste ne utiču na plodnost.
U postmenopauzi Vaš doktor može preporučiti operaciju za uklanjanje ciste da bi ispitao svaku cistu ili rast koji se razvija na jajnicima posle menopauze. To je zato sto se rizik od razvijanja kancerogene ciste ili rak jajnika povećava posle menopauze. Neki lekari će preporučiti da se cista ukloni ako je veća od 5 cm u prečniku.

Ciste na jajnicima
4 (80.2%) Glasalo: 100
 1. Mateja Misic:

  Da li ciste od 6cm mogu biti opasne po život?

  1. Mogu da izazovu hitno stanje ako se torkviraju (uvrnu) ili ako se prilikom pucanja ciste povredi krvni sud pa izazove krvarenje. Zavisi takođe kakva je cista u pitanju.

 2. Jasmina:

  Da li bol u nozi moze biti usled prisustva hemoragicne ciste na jajniku?

  1. Zavisi od veličine i stanja ciste. Najčešće hemoragične ciste ne daju takve simptome, ali se nekad desi da daje bolove u maloj karlici koji se šire u leđa ili nogu. U svakom slučaju savetuje se kontrola kod ginekologa jer cista može da se uvrne (torsio) ili da rupturira pa da dođe do abdominalnog krvarenja.

 3. Olivera:

  Dali moze kod vas da se proveri dali smo suprug i ja plodni,i koliko to kosta?

  1. Potrebno je da dodjete na konsultaciju kako bi se utvrdilo sta treba sve od analiza da se uradi (u zavisnosti šta Vam je potrebno).

 4. Mirela:

  Postovani,
  Mozete li mi reci da li moze da se radi hsg ukoliko je prisutna cista na jajniku.
  Hvala Vam unapred.

 5. Mina:

  Da li hemoragicna cista moze biti posledica polne infekcije?

 6. Nina:

  Moze li se desiti da hemoragicna cista ne pukne?

  1. Moguće je da ne pukne, nego se polako resorbuje (smanjuje).

 7. Jelena:

  Postovani,
  Mojoj majci je otkrivena cista na jajniku vel.do 13cm,koja remeti rad bubrega i ona trenutno neizbacuje dovoljnu kolicinu tecnosti,pa samim tim je prisutan bol bubrega. Zbog specificne situacije (trenutno je na hemoterapiji)i niza pregleda koji su zahtevani od strane dr.da utvrdi da li je za operaciju ili ne,da li postoji nesto sto bi mogli da uradimo da tu bol smanjimo?

  1. Poštovana Jelena,

   na to pitanje mora da odgovori ginekolog i urolog koji su više upućeni u stanje Vaše majke.

 8. Stasa:

  Postovanje.Pre 2 meseca sam osetila tupi bol na dnu stomaka sa desne strane.U medjuvremenu su mi otkrili cistu na levoj strani…jel moguce da je bol zbog toga ili je nesto drugo?Hvala.

  1. Poštovana, najčešće se bolovi javljaju sa strane na kojoj je cista (mada je moguće da se jave i u dnu stomaka i sa suprotne strane). Preporuka je da se javite lekaru ukoliko se bolovi nastave.

 9. Marija:

  Da li cista moze da poraste sa 4 na 7 cm za nedelju dana? Imala sam problema sa zadebljanjem endometrijuma materice (18mm) zbog cega mi je uradjena abrazija. Zadebljanje i cista su istovremeno otkriveni kada sam otisla kod ginekologa zbog produzenog i obilnog krvarenja. Imam 49 godina.

 10. Jelena:

  Da li moze da izostane menstruacija ukoliko imate cistu na jajniku

 11. Jelena:

  U martu sam popila pilulu za dan posle i od tada primjecujem da mi je donji stomak prilicno uvecan. Dovoljno je da pojedem bilo sta pa da se balonira. Ginekolog je otkrio cistu velicine 2 cm na jajniku. Da li cista moze biti uzrok uvecanog stomaka iako je bas mala?
  Godinama redovno vjezbam i vodim racuna o ishrani, ne znam sta da radim. Trenutno cekam novi pregled kod ginekologa. Hvala

  1. Kao što ste sami naveli mala je da bi izazvala uvećan donji stomak.

 12. Maja:

  Da li cista na levom jajniku formirana 38×35 pravi problem kod zaceca???
  Unapred hvala!

  1. Poštovana Majo, zavisi kakva je cista u pitanju. Potrebno je da dodjete na pregled kako.binse tačno utvrdilo o čemu se radi.

 13. Kalina:

  Poštovani, od januara mi se svakog meseca pojavljuje luteinska cista na desnom jajniku, posle nekog vremena nestane i sledeceg meseca se ponovo pojavi. Poslednja je bila velicine 5cm. Jedina terapija koju sam dobila su kontraceptivne pilule, ali nemaju nikakvog efekta. Svakog meseca se borim sa uzasno jakim i ostrim bolovima u desnom jajniku, toliko da jedva hodam i pomeram desnu nogu. Imam 23godine. Da li je moguce da ne postoji nikakva terapija koja bi to trajno izlacila? Sta je uzrok nastanka ciste svakog meseca? Hvala na odgovoru, pozdrav

  1. Poštovana Kalina, bez ultrazvučnog pregleda i potpune anamneze ne možemo Vam prepisati terapiju ovim putem.

 14. Gaga:

  Ovako bila sam danas kod ginekologa i rekao mi je da imam cistu na desni povecan 47×37 a levi 32×22 rekao mi da ce mi mestracija krenuti samo sto nije najduze za mesec dana i da cista treba da pukne a inace sam mu rekla da imam neredovne mens… cak po 4 5 meseci slabo su mi redovni rekao je da je sve u redu i da nije opasno e sad mene zanima da li zbog toga ja ne mogu da ostanem u drugom stanju sve dok imam to da li je zbog toga i da li pomazu cajevi da se otarasim ciste

  1. Poštovana, potrebno je da uradimo ultrazvuk kako bi se utvrdilo tačno o kakvim se cistama radi kako bi Vam mogli reći dalju terapiju.

 15. Vera:

  Postovani,

  Proslog meseca sredinom ciklusa osetila aam jak bol o grceve u predelu donjeg stomaka, a zatim nekoliko dana kasnije dobila metruaciji 26og dana ciklusa (ranoje nego uobicajeno sto je u mom slucaju 28/29 dan ciklusa). Mentruacija mi je trajala samo 2 dana i bila ke obilna (krace nego uobicajeno sto je u mom slucaju 3-4 dana). Nakon toga otisla sam kod ginekologa koji mi ke rekao da im vodenu funkcionalni cistu na desnom jajniku koja je nakverovatnije nastala s obzirom da nije doslo do prskanja folikula. Nalaz: desni ovarijum sa folikularnom cistom promera 34,3x30mm. Levi ovarijum dimenzija 30×22,6mm normalnog polozaja i teksture. Ginekolog mi nije preporucio nikakvu terapiju, vec mi je rakao da dodjem na kontrolu nakon dve menstruacije tj. tek za oko 2 meseca.

  Molim vas za misljenje u vezi opisanih simptoma – grcevi i ranija i kraca menstruacija.

  Takodje, s obzirom da pokusavam ostati u drugom stanju poslesnjih pola godine, molim vas za misljenje da li je moguca ovulacija tj.postoji li mogucnost da zatrudnim u periodu dok imam vodenu cistu na desnom jajniku tj. dok ona ne pukne?

  Da li je u redu sto mi nije propisana nikakva terapija koja bi ubrzala pucanje ciste?

  Unapred hvala na odgovoru.

  1. Poštovana Vera, ginekolog koji Vas je pogledao najbolje zna Vaše stanje imajući u vidu da Vas je pregledao i uzeo anamnezu. Savetujem Vam da poslušate savete ginekologa za koga ste se opredelili.

 16. Ivana:

  Potovani,suprug i ja smo primetili odnosno palpacijom vaginalno primetili jednu “lopticu” desno.Lekar mi je pre mesec dana rekao da imam hroničnu upalu slepog creva.
  Dijagnozu su mi postavili na osnovu simptoma kočenje noge i prolaznog bola.
  Da li je moguće da postave Dg na osnovu ovih simptoma gde je čak i ginekološki pregled urađen ultrazvukom?

  1. Poštovana Ivana,
   dijagnozu hronične upale slepog creva ne postavlja ginekolog.

  2. Ninica:

   Zdravo Ivana,
   Meni su u privatnoj klinici (vrlo cenjenoj u Beogradu) rekli da nemam ciste i nakon rutinskog pregleda kod njihovog hirurga su mi rekli da se hitno javim radi operisanja slepog creva zbog jakog bola u stomaku, a sat vremena nakon prijema u urgentni su mi operisali cistu koja je pukla, dok je slepo crevo bilo bez upale! Savetujem da zatrazis jos jedno misljenje jer moze da bude vrlo opasno.
   Meni je cista pritiskala slepo crevo i zato su se javili slicni simptomi upale slepog creva.

 17. Marijana:

  Poštovani, već dve godine pijem Diane35 zbog policističnih jajnika. U poslednjih par meseci počeo je da se javlja osip koji se sastoji od veoma sitnih bubuljica, blizu ugla usana i šire, a već nekoliko dana i sitne bubuljice po čelu i obrazima… Da li to mogu bitni simptomi koji su u vezi sa hormonima?
  Pozdrav!

  1. Poštovana Marijana,

   javite se dermatologu.

 18. Tamara:

  Da li su uzrok neplodnosti ciste na jajnicima ili streptokoka u cerviksu? Hvala u napred

  1. Poštovana Tamara,

   pitanje neplodnosti je veoma kompleksno i nije moguće odgovoriti na Vaše pitanje. U svakom slučaju – i jedna i druga stvar se leči.

  2. Poštovana Tamara,

   pitanje neplodnosti je veoma kompleksno i nije moguće odgovoriti na Vaše pitanje. U svakom slučaju – leče se obe stvari.

 19. Sandra:

  Poštovani,
  Koliko je cista sa pregrada opasnija od obične vodene ciste i da li je moguće da se leči lekovima ukoliko je dostigla 6 cm u prečniku?

  1. Poštovana Sandra,

   Preporučio bih Vam da uradite tumor markere. Ukoliko cista perzistira duže vreme, imate tegobe – preporuka je operativno lečenje (naravno bez detaljne anamneze kao i dodatnih analiza (tumor markeri, ultrazvučni nalaz, itd – nezahvalno je i nepouzdano odgovoriti ovim putem).

 20. Nevena:

  Postovani, imala sam jake bolove pre deset dana ginekolog mi je otkrio cistu velicine 4.3 cm… Prepisao mi je dve kutije dovicina. Juce sam dobila redovno, i sad pored menstrualnih bolova imam probadanja u tom jajniku. Da li treba da budem zabrinuta?

  1. Poštovana Nevena,
   ukoliko imate bolove koji nisu menstrualni i imate već dijagnostikovanu cistu – najbolje bi bio da se javite ginekologu.

 21. Milica:

  Postovani,
  Poslednje dve menstruacije su mi veoma bolne i pracene dijarejom. Inace pijem po 1 kafetin, za poslednje dve sam morala 2. Pored toga ostatak meseca me u toku odnosa boli desni jajnik, al samo tokom duboke penetracije. Da li treba da posumnjam na cistu? Slican bol osecam svaki mesec pred ciklus i ginekolog mi je rekao pre 2, 3 godine da su mi jajne celije malo vece i da mi spustaju jajnik na dole sok su u njemu, zbog tezine, pa me zato boli jajnik tokom odnosa. Ali me brine to sto mi nikada nisu menstruacije bile bolne kao poslednje dve. Sta je Vas savet?

  1. U svakom slučaju preporuka je da se javite ginekologu zbog bolova pa će Vam on reći o čemu se radi.

 22. Zorica:

  Zdravo,
  Zadnju menstruaciju sam imala prije dva mjeseca, pisle toga sam radila dva testa za trudnocu, i ova su pozitivna, ali sam zbog privatnih problema bila 24h pod stresim i posle toga sam pocela krvarit.. Sad me stalno boli stomak, bol je neizdrziva.. Ali samo na desnoj strani.. Pogotovo posle polnih odnosa,ek tad je neizdrzivo.. I cesto mi je muka ili povracam, ili mi jednostavno nije dobro.. Sta bi to moglo biti?

  1. Javite se obavezno ginekologu!

 23. Jelena:

  Imam cistu 50mm na lijevom jajniku. Tolika je vec par mjeseci. Na terapiji sam. Doktorica mi nije nista rekla o mirovanju , odnosima i vjezbanju. A negdje sam procitala da je to zabranjeno da cista ne bi pukla. Da li moram da mirujem?

  1. Poštovana Jelena, s obzirom da vaša doktorka ima detaljni uvid u Vaše stanje ako i o tome o kakvoj je cisti reč – to pitanje morate njoj da postavite.

 24. Bojana:

  Postovani
  Mozete li mi reci staznaci cista sacastog izgleda4*3cm na jajniku lijevom?
  Da li je topasno stanje ili?
  Na desnom pise bistog sadrzaja.
  Radjena mi je prije tog kontrolnog pregleda kiretaza zbog missed ab.
  Bojana

  1. Poštovana Bojana, s obzirom da može imati mnogo značenja – bez pregleda Vam ništa bliže ne mogu odgovoriti.

 25. Katarina:

  Postovani,

  Vec drugi put poslije menstruacije imam blago, braonkasto-bordo krvarenje koje traje oko 2 dana. I to od 12 do 14 dan od pocetka menstruacije. Bolova nemam. Da li je to ovulacijsko krvarenje ili je moguce da su u pitanju ciste?

  1. Poštovana Katarina,
   dijagnostika cisti na jajniku nije moguća bez ultrazvučnog pregleda.

 26. Imala sam luteinske ciste velicine 45 mm, posle veoma kratkog perioda su pukle i nakon toga su mi bolne i produzene menstruacije. Bila sam nedavno na ginekoloskom pregledu, doktor kaze da je sve u redu a ja i dalje cesto krvarim. Da li je u pitanju neki hormonski poremecaj?

  1. Moguće je. Potreban je detaljni pregled i analize kako bi se utvrdio razlog čestog krvarenja.

 27. Mirka:

  Postovanje,imam cesto bolove u predelu leve strane stomaka (u visini pupka i malo nize)narocito u nekim duzim polozajima tela kao sto je stajanje…sedenje ili lezanje u jednoj pozi.u tim momentima kad osetim da krenu bolovi promenim polozaj tela i prosetam se.Radila sam skener trbuha i male karlice.Nalazi su bilo ok jedino su mi rekli da imam policisticne jajnike tj ciste i da se obratim ginekologu.Ginekolog je to potvrdio ali reko je da od cisti nemogu biti bolovi u toj visini stomaka samo skroz dole.Molila bi Vas za vase misljenje…da li zaista nemogu bolovi biti tako “visoko” ili da potrazim pregled jos nekog ginekologa.Unapred hvala na odgovoru

  1. Poštovana Mirka,
   ginekolog Vam je tačno potvrdio – takvi bolovi se ne javljaju od policističnih jajnika.

 28. Jelena:

  Dobar dan, ja bih da pitam vec drugi mesec ne dobijam menstruaciju, utvrdjena mi je cista na levom jajniku, zadnji put smo izazvali Primolut Norom menstruaciju, ali doktorica kaze da je moguce da nije pukla jer se problem ne dobijanja menstruacije nastavio i ovog meseca. Sta dalje raditi u vezi pregleda i lecenja?
  Hvala unapred. Jelena Stosic

  1. Potrebno je da se uradi ultrazvučni pregled kako bi se utvrdilo da li cista i dalje postoji i da li čekati menstrualni ciklus ili ne.

 29. Mara:

  Molim vas da mi objasnite rezultate sa magnetne rez.Desni ovarijum 60x48x28 u njemu bilokularna cista 33x24mm. Levi ovarijum 42x35x35 :centralno endometriotska cista 23x23mm. Zakljucak.Uvecan nehomogen cerviks uterusa,prosirenog kavuma:izdasno opacifikovan i.v. aplikovanim kontrastom.PVU in obs.Ciste oba ovarijuma,levo endometriotska.Neophodna korelacija sa ginekoloskim i ukupnim klinickim statusom.Icicu kod ginekologa kad mi je zakazano ali me jako interesuje sta znace ove ciste,da li moraju da se operisu jer cesto imam bolove i sta znaci ono”endometriotska”?.Hvala Vam puno na odgovoru.Pozdrav

  1. Poštovana,

   nalaz navodi da imate ciste na oba jajnika od kojih je jedna endometriotska (još se u narodu naziva čokoladna cista). Odluku o operativnom lečenju ukoliko je potrebno će doneti Vaš ginekolog u skladu sa ostalim nalazima i analizama ukoliko budu bile potrebne (kao što je navedeno u zaključku magnetne rezonance).

 30. Jelena:

  Postavani, boli me stomak 4 dan. U dno stomaka i bol se siti prema gore, nije preveliki bol i imam grceve? Moze li biti da je pukla cista i kako se to lijeci?

  1. Poštovana Jelena, zbog bolova koje imate potrebno je da se javite lekaru kako bi se utvrdilo o čemu se radi.

 31. Djurdja:

  Postovani, imam problem i zakazan mi je pregled..a ne mogu da cekam, pa ako mozete da mi odgovorite na pitanje. Imala sam menstruaciji pre redovnog ciklusa (a dobijam tacno u dan), i trajala je normalno ali je vise bilo braon. Dobila sam za 15 dana ponovo i ovo mi sad traje 21 dan, ne curim mnogo i imam bolova u predelu jajnika. Pa me zanima da li je moguce da imam cistu?

  1. Poštovana,
   Kako bi se dijagnostikovala cista potrebno je da se uradi ginekološki i ultrazvučni pregled.

 32. Lejla:

  Imam redovne menstruacije al su obilne i imaju ugrušak,sad osjećam bol u lijevom dijelu stomaka blizu pupka,uradila sam test urina i broj leukocita mi je bio malo povišen a epitela je bilo mnogo,da li je moguće da se radi o cisti ili nekom drugom problemu

  1. Ciste je moguće dijagnostikovati ultrazvučnim i ginekološkim pregledom. Morate se javiti ginekologu.

 33. Danica:

  Uzimala sam pilule za odlaganje ciklusa i ciklus mi se posle poremetio (imala sam braonkasti sekret i krvavi iscedak nakon 10dana od redovnog ciklusa) kada sam otišla na kontrolu doktorka je rekla da je zbog pilula ;na ultrazvuku mi je ustanovila vodenu cistu na desnom jajniku 5×5 i predložila da odem na kliniku kako bi utvrdili lečenje ili odstranjivanje; šta mi vi preporučujete,da li moze da pukne sama ili je neophodan hirurški zahvat
  Doktorka je bila prilično nejasna a ja vidno potresena pa nisam stigla ni da pitam za neko detaljnije objašnjenje,hvala unapred!

  1. Poštovana Danice, potrebno je tačno utvrditi o kakvoj se cisti radi, ukoliko nemate druge tegobe a doktorka misli da je folikularna cista potrebno je praćenje.

 34. Milica:

  Poštovani, pre mesec dana mi je otkrivena cista na levom jajniku velicine 3,5cm, a posle 2 nedelje porasla na 4,5cm. Dobila sam da pijem hormone, ništa nisam osećala do juče, povremeno slabe bolove sa desne strane ili u predelu stomaka i povremeno mučnina. Da li treba da idem ponovo kod ginekologa, jer terapiju počinjem da pijem za 3 dana? Molim Vas, šta znači mirovanje, ja idem na fakultet, da li moram da ležim?

  1. Poštovana Milice, ne znamo prirodu ciste ali ukoliko imate jače bolove obavezno se javite ginekologu. Izbegavajte nagle pokrete (sport, trčanje, stepenice, skakanje). Ukoliko Vam je savetovano strogo mirovanje – onda to podrazumeva ležanje u krevetu.

 35. Milka:

  Imam cistu na janiku 6.4×3.2.Moj ginekolog mi je rekao hiruski zahvet,vadjenje oba jajniika i materice.Nalaz je TU ADNEXORM LAT.SIN.Ginekolog drugi je rekao da ne moram vaditi sve,nalaz je cistis ovari.Da mi je da popijem dvije kutije cefaleksina 500mg. i brufena jednu kutiju 500mg.I onda na kontrolu.Od tumor markera jedino mi je povecana ref. CA 19-9 44.1 a granica je ispod 37.Cekam papa test i MRI karlice zakazan 16.10.Kakvo je Vase misljenje o mojoj situaciji.Imam 61 godinu.Imam i mijom uteri..Pozdrav

  1. Poštovana Milka,

   s obzirom da rešenje o hirurškom zahvatu ili lečenju ozbiljnijih problema nije moguće putem interneta na žalost nista bliže Vam ovim putem ne možemo odgovoriti. Sačekate rezultate MRI kada ćete imati još važnih dijagnostičkih informacija.

 36. Rada97:

  Imala sam cistu vodenu na jajniku i ginekolog moj mi je dao da pijem kontracepciju yaz i cista mi je pukla kad sam isla na kontrolu posle 7dana i evo vec 29dana krvarim doktor kaze da ce to proci dali je to zbog ciste,tableta ili nesto trece?

  1. Moguće je i jedno i drugo i treće. S obzirom da je 29 dana dovoljno dug period, javite se ginekologu na pregled.

 37. Biljana Nikolic:

  Postovanje. Imam cistu na lijevom jajniku. Koja je 7cm,radila sam tumor marke bio je u redu kao i papa test koji je isto bio u redu. Doktor mi nije dao nikakve tablete,samo mi je rekao da mi cista ne moze puci jer jmam tvrde jajnike (citiram ga). Sad mi recite da li treba da pijem neke ljekove,cajeve itd. Hvala.

  1. Poštovana Biljana,
   putem interneta Vam ne možemo savetovati lečenje. Vaš ginekolog verovatno ima najbolji uvid u Vaše stanje.

 38. Mira:

  pozdrav imam godine i prije dvije godine sam imala hemoragicnu cistu koja je pukla i izazvala krvarenje,cista je odklonjena i pola desnog jajnika je spaseno. Zanima me da li je moguce da se je cista vratila na isti jajnik jer imam bolove u predijelu desne strane i kao da osjetim da mi se nesto desava kao i prije . pozdrav

  1. Poštovana Miro,

   moguće je ali nemojte odmah sumnjati na najgore. Javite se ginekologu da se utvrdi o čemu se radi.

 39. Magdalena petrovic:

  zdravo imam cistu na levim i na desnim jajniku rekli su mi da je puna krva .jedna je od 6 cm a druga 4 cm dali je opasno mnogo se sikiram nisam dobila menstroaziju 2 nedelje mi kasni .mozete da mi odgovorite jer opasno .

  1. Poštovana Magdalena,

   to su pitanja za doktora koji Vam je radio pregled. Na žalost ovim putem, bez pregleda, ne možemo ništa bliže odgovoriti.

 40. Samra:

  Kakva je hipoehogena cista? Velicina.je 40mm

  1. Hipoehogena cista je cista koja se na ultrazvučnom pregledu manifestuje kao polje sa smanjenim odjekom – pretpostavka je da je cista bistrog sadržaja.

 41. Slađana:

  Poštovani doktore,
  moja ćerka ima 25g. Prošle godine joj je urađena laparoskopska operacija i uklonjena je cista od 10cm na levom janiku. na ph nalazu je utvrđeno da se radi o cistoadenoma mucinosum ovarii. Dva meseca nakon operacije joj se ponovo na istom jajniku javila cista. Opet je operisana i opet je isti tip ciste. Lekar koji je operisao nije joj ni prvi put a ni drugi put prepisao nikakvu terapiju da se cista ne bi ponovo vratila jer je rekao da kontracepcija tu ne pomaže. Imate li Vi rešenje? Hvala unapred na odgovoru.

  1. Poštovana Sladjana, lekar Vam je pravilno rekao – ne postoji lek koji može sprečiti nastanak takvih cisti.

 42. Jasmina:

  Poštovanje. Da li je moguće da imam cistu na jajniku ako imam redovne menstruaalne cikluse? Imam pojačano bijelo pranje. Hvala

 43. Tatjana:

  Da li je moguce doci do izostanka menstrualnog ciklusa 2 meseca zbog ciste?

 44. Maja:

  Imam cistu na desnom jajniku ne mogu da je otkriju na ultrazvuk imam 18 god ne mogu ginekoloski da odradim jer nissm udata,nemam prevelike bolove kakva je opasnost od te ciste

  1. Poštovana Majo, nisam razumeo pitanje.

 45. Sanja:

  Postovani doktore,
  Da li su dve ciste na oba jajnika od po 4cm opasne?
  Nakon pet godina mi se opet vraca endometrioza i doktora mi je rekla da mi he tuba prositena,imam neku vodu i ranicu. Ne znam sta da radim. Da li cu uopste moci da zatrudnim?
  Imam 28.5 godina

  1. Poštovana Sanja,

   imajući u vidu da je endometrioza kompleksna bolest i zavisi od mnogo faktora potrebno je da se javite ginekologu kako bi se uradila sva potrebna dijagnostika.

 46. Marija:

  Postovani doktore,
  menstruacija mi kasni 2 meseca, imam cistu na desnom jajniku. A moj dr mi je rekao da nista ne pijem i da ce se cista sama povuci. Da li je opasno sto ne dobijam? Da navedem imam 22 godine.i menstruacije su mi bile redovne. Prvo zakasnjenje je bilo pre 5 meseci kasnilo mi je 20 dana i sada 2 meseca.

  1. Pošovana Marija,

   moguće je da menstruacija izostane zbog ciste. Ukoliko je cista prosta “vodena”, poslusajte Vašeg ginekologa.

 47. Anamarija:

  U sedmoj nedelji trudnoće sam, na ultrazvucnom pregledu videla se anehogena cista 20mm,doktorka mi nije to ni spomenula, nego sam procitala u izvestaju kad sam dosla kuci. Recite mi molim vas da li je to opasno, i da li treba sa se zabrinem?

  1. Poštovana Anamarija,
   s obzirom da Vam doktorka nije ništa spomenula – ne bi trebalo se brinete.

 48. Maja:

  Postovani.
  Pre mesec dana dobila sam jake bolove, kao kontrakcije pred porodjaj u donjoj karlici. Ginekolog je ustanovio cistu bistrog sadrzaja na levom jajniku velicine 3cm. Prepisao mi je Microgynon od prvog dana menstruacije, ali se meni pre pocetka terapije, nedelju dana nakon prvog pregleda jos jednom javio tako jak bol pa sam opet otisla na ultrazvuk i doktor je ustanovio jaku upalu i uvecanje levog jajnika, a cista je i dalje bila prisutna. Prepisao mi je antibiotik i vaginalete i bolove vise nemam, a pocela sam sa drugom kutijom Microgynona. Rekao mi je kontrola nakon popijene trece kitije, ali sam citala da simptomi koje sam ja imala mogu biti opasni pa me zanima da li treba da idem na dalja ispitivanja ciste ili da cekam da prodju 3 meseca? Hvala

  1. Ukoliko nemate više bolove – poslušajte Vašeg ginekologa.

 49. Ivana:

  Dobar dan.
  Imam cistu na jajniku koja je 4.2 cm i cokoladna je
  Pre toga je ta ista cista bila vodena i malo veca. Da li to ssmanjuje plodnost ? I koliko je opasna ta cista.
  Znaci mi puno vase misljenje

  1. Poštovana Ivana,
   cista koju navodite je verovatno endometriotična cista. Ona može da stvara problem pri začeću. Ukoliko ne možete da ostanete u drugom stanju duže vremena – razmislite o uklanjanju ciste.

 50. Ivana:

  Prepisana mi je kontracepcija diane 35. Pa cemo videti da li se smanjuje da li ce da nestane.
  Hvala puno

 51. Marinaa:

  Da li smem imati odnose u koliko sam pre godinu dana operisala ciste na jajnicima laparoskopijom,pijem kontracepciju i sve je okej..Imala sam na jednom jajniku 19cm a drugom 17cm cistu ..Uklonjeno je sve,nemam nikakve bolove osim kad treba da dobijem..Doktor mi je rekao da ne smem imati odnose dok ne budem planirala da rodim,ali ne znam zasto ne bih smela kad je sve u redu? Treba mi hitno odgovor,jer imam decka kog stvarno jako volim i veza nam je super,zajedno smo godinu dana i stvarno oboje zelimo..

  1. Poštovana Marinaa,

   javite se ginekologu koji Vam je dao takav savet kako bi se uradio pregled, nakon čega će Vam izložiti svoje mišljenje.

   1. Marinaa:

    Ali koje je vaše mišljenje ?

    1. S obzirom da nemam uvid kakve su ciste u pitanju, kao ni kakav je obim operacije bio, ne mogu Vam odgovoriti na to pitanje.

 52. Bojana:

  Ginekolog mi je otkrio sindrom policisticnih jajnika,terapija inofolic 2x na dan,da li ce mi to izleciti ciste i da li cu moci da zatrudnim ?

  1. Poštovana Bojana,

   to je pitanje za Vašeg ginekologa.

 53. Lana:

  Postovana/i,
  Zanima me vase misljenje u vezi ovog nalaza:
  UZ uterus u avf 63mm35mm pravilnih ivica bez prekida kontinuiteta. Homogeni odjek myom, entrijua mcijelim povrsinom. Kav uterusa peraza n endometrijum 6mm homogen bez znakova razdvajanja u fundusus. Cavum Douglasis prazan.
  O dex na topografski ocekivanoj poziciji 36mmx29mm mikrocistican
  O sin na topografski ocekivanoj poziciji 33mmx26mm mikrocistican

  1. Poštovana Lana,

   šta Vas interesuje u vezi nalaza?

 54. Anna:

  Postovani,
  Meni su na pregledu rekli da imam polucisticne jajnike i imala sam neredovne cikluse tj po par meseci ih nisam ni imama.Medjutim u zadnje 2 godine sam imala redovno nisam osecala nikakav bol jajnika.Do par dana unazad kada je ponovo poceo bol jajnika i to kratkotrajno kao daih neko steze.Sad mene zanima kako znati da li je doslo do pucanja tih cisti ili sta li je vec uzrok? Hvala unapred

  1. Poštovana Anna,

   potrebno je da se javite na ultrazvučni pregled kako bi se ustanovilo o čemu se radi.

 55. Lara:

  Dali ciste bilo koje vrste mogu uticati na pozitivnost testa za trudnocu?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

 
,