Zakažite pregled online

Histeroskopija – Minihisteroskopija

endometrial polyp

Histeroskopija predstavlja “zlatni standard” u dijagnostici i lečenju promena u šupljini materice. To je minimalno invazivna kratkotrajna procedura koja omogućava ginekologu da izvrši inspekciju materične šupljine (pregleda unutrašnjost materice) kako bi dijagnostikovao i izlečio uzroke poremećaja i bolesti materice. Kao rutinska procedura trebalo bi da se izvodi kod svih pacijentkinja koje su u planu za metode asistirane reprodukcije, pre prvog IVF ciklusa, jer se na ovaj način redukuje broj neuspešnih IVF ciklusa (1).
Histeroskopija je krucijalna u konačnoj dijagnostici intrauterine patologije. Ginekolozi obučeni za izvođenje minimalno invazivnih operacija uz pomoć histeroskopa mogu utvrditi razloge steriliteta, obilnih i neredovnih krvarenja iz materice, bola u maloj karlici i sprovesti ginekološke operacije bez upotrebe skalpela i šavova.

Šta je histeroskop i zašto se radi histeroskopija?

Histeroskop je tanki endoskopski instrument (mikrokamera sa izvorom hladnog svetla) koji se uvodi u matericu i omogućava vizualizaciju materične šupljine. Ordinacija Palmotićeva je opremljena savremenim histeroskopom marke Karl Storz koji omogućava dijagnostičku i operativnu histeroskopiju bez ili sa minimalnom dilatacijom cervikalnog kanala (grlića materice).
Histeroskopija se izvodi kako sa dijagnostičkim ciljem tako i zbog lečenja:

Dijagnostička histeroskopija (mini histeroskopija) daje ginekologu informacije neophodne za postavljanje pravilne dijagnoze (priraslice, polip endometrijuma, miom, deformacija materične šupljine, Ashermanov sindrom), kao i stanje endometrijuma, ušca jajovoda i cervikalnog kanala kao važne faktore u pripremi za vantelesnu oplodnju (VTO – IVF). Histeroskopija je radi kao dijagnostička procedura kod nejasnih oblika steriliteta.

Polip endometrijuma
Polip endometrijuma
Operativna histeroskopija predstavlja manipulacije unutar uterusa, gde doktor pažljivo uklanja uzroke bolesti materice (udaljenje / histeroskopija polipa – polipektomija, udaljenje priraslica i pregrada u materici, uzima ciljanu biopsiju endometrijuma radi histopatološke analize kao pripremu za VTO i u slučaju sumnje na premaligna i maligna oboljenja materice, itd). Neke miome (submukozne) je takođe moguće udaljiti ovim putem uz pomoć dodatnog instrumenta resektoskopa. Spirala (IUD) urasla u miometrijum se histerskopski može ukloniti.

Materične sihehije
Materične sihehije
Histeroskopija značajno povećava dijagnostičke mogućnosti u slučaju bolesti materice, omogućava izabrati najbolji metod lečenja (konzervativni ili hirurški), omogućava kontrolu efektivnosti lečenja i dozvoljava izvesti operativne manipulacije pod vizuelnom kontrolom što znatno povećava bezopasnost i smanjuje broj komplikacija. Uz pomoć operativne histeroskopije često je moguće preduprediti prelazak benignih promena u maligne, izbeći kiretažu tako što će se uzeti ciljano udaljiti polip ili uzeti biopsija bez traume cele unutrašnjosti materice. Pod kontrolom histeroskopa moguće je razrušiti sinehije koje onemogućavaju trudnoću, i udaljiti miom koji raste unutar materice.

Histeroskopija – priprema i šta je potrebno od analiza:

Priprema pacijentkinje za histeroskopiju je jednostavna. Potrebno je uzdražati se od jela i pića (uključujući vodu) u trajanju od najmanje šest sati pre intervencije. Takođe je neophodan i uredan nalaz vaginalnog i cervikalnog brisa (lekar može zatražiti i uredne briseve na hlamidiju, mikoplazmu i ureaplazmu). Histeroskopsku intervenciju je najbolje uraditi u prvoj fazi ciklusa (do 10. dana menstruacije).

Histeroskopija – iskustva i šta možete očekivati posle histeroskopije:

Histeroskopija se radi ambulanto, ne ostaje se u ordinaciji nakon intervencije. Sama histeroskopija u zavisnosti da li je dijagnostička ili operativna traje od pola sata do dva sata sa sve pripremom i oporavkom.
Oporavak od histeroskopije je jako kratak. Nakon što prođe efekat anestezije (ošamućenost, pospanost ili blaga vrtoglavica), mogu se osetiti grčevi u donjem delu stomaka. Većina pacijentkinja se već sutradan može slobodno vratiti svojim uobičajenim aktivnostima.

Cenu histeroskopije možete pogledati u cenovniku.
Zakazite pregled ovde.

Submukozni miom
Submukozni miom

(1) – http://www.doiserbia.nb.rs/img/doi/0042-8450/2011/0042-84501106476T.pdf

Histeroskopija – Minihisteroskopija
4.9 (97.36%) Glasalo: 129
 1. Tijana:

  Postovani!

  Prilikom ginekoloskog predloga, predlozena mi je histeroskopija.
  Najlepse Vas molim za cenu navedene intervencije kod Vas.

  Unapred zahvaljujem!

  1. Poštovana Tijana, histeroskopija je trenutno na popustu, cena je poslata na email a možete i pogledati cenovnik na glavnoj stranici. Pozdrav!

 2. Darija Nedeljković:

  Poštovani,dijagnostikovan mi je polip na zidu materice i moja lekarka ne preporucuje kiretazu jer jos uvek nisam radjala nego histeroskopiju. Medjutim lekar u opstoj bolnici koji bi trebao da me radi ubedjuje me da radim kiretazu. Molim za savet,da li devojke treba ili ne da rade kiretazu i sta je za mene medicinski bolje. Unapred hvala.

  1. Poštovana za uklanjanje polipa u materici (endometrijalnog polipa) svakom slučaju, bez obzira da li ste rađali ili ne – metoda izbora je histeroskopija (histeroskopska polipektomija).

 3. Nena:

  Poštovani,
  Preporucena mi je histeroskopija zbog planiranog fet-a u julu. Imala sam 2 kiretaze posle carskog reza zbog neprestanog krvarenja, a ciklusi su mi redovni na 24 dana ali oskudni (2 dana krvarenja) te se sumnja na mogućnost priraslica. Zanima me šta od nalaza treba da uradim za histeroskopiju, koliko dana moram da budem hospitalizovana i koliko vremena treba da protekne nakon intervencije do FETa?

  1. Potrebno je da imate uredne nalaze briseva, krvnu grupu i Rh faktor. Uradi se pregled i ultrazvuk, histeroskopija se radi ambulantno, to znači da već za sat – dva napuštate ordinaciju. Preporučuje se da prođe 3 ciklusa nakon intervencije do planirane VTO.

 4. Nena:

  Hvala na brzom odgovoru, ali imam još pitanja: Kojih briseva? Kog dana ciklusa može da se vrši intervencija?
  Da li se radi u opštoj anesteziji? Na državnoj klinici traže i rendgen pluća zenama preko 40 godina starosti. Kod vas nije neophodno?
  Hvala još jednom

  1. Histeroskopija se radi u opštoj anesteziji, nije potreban rentgen pluća. Radi se u prvoj polovini ciklusa (potrebno je da se porazgovarate sa ginekologom kako bi se dogovorili oko najoptimalnijeg vemena za intervenciju, kao i o analizama koje su Vam potrebne).

 5. Marijana:

  Postovani,
  Prilikom ultrazvucnog pregleda dijagnostigikovan mi je polip u materici. Da li se uklanjanje obavezno radi pod totalnom anestezijom?

  1. Moguće je ali je procedura neprijatna tako da se savetuje da se uradi po kratkotrajnom intravenskom anestezijom.

 6. Slavuca:

  Postovani, Nakon ultrazvucnog pregleda postavljena mi je Dg. Tu ovarii dex. Hzperplasio endometrii
  predlog ,eksplorativna kiretaza. Sta to u stvari znaci, Dali to isto moze da se uradi i sa histeroskopijom Napomena Ovar D Tu formacije 7,30×6 sm, Endometrium 2.10 sm. hvala unapred

  1. Savetuje se da se eksplorativna kiretaža uradi pod kontrolom histeroskopa. Što se tiče promene na jajniku – nju nije moguće ukloniti histeroskopski, potrebna je dodatna dijagnostika kako bi se utvrdila dalja taktika lečenja.

 7. Нела:

  Поштовани,
  интересује ме да ли је, ако затрудним, а ендометријални полип није одстрањен, трудноћа ризична?!? И да ли је уопште могућа трудноћа, ако постоји полип у материци?
  Hvala

  1. Poštovana Nela,
   Polip u materici deluje kao strano telo, i smanjuje verovatnoću da dođe do začeća (trudnoća je manje verovatna). Sve zavisi od veličine polipa kao i njegove lokalizacije.

 8. Mirjana:

  Postovani,
  Zanima me da li je moguce ukloniti endometrijalni polip bez totalne anestezije? Na primer sa lokalnom ili bez anestezije?
  Unapred hvala,
  Mirjana

  1. Poštovana Mirjana, moguće je, ali takva procedura može biti izuzetno neprijatna.

 9. Aleksandra:

  Postovani, da li tadite operativni histeroskopiju ( otkriven mi je subseptum ) ukoliko je bris na kandidu pozitivan? Pokusavam se oterasiti kandide godinama ali izgleda da je to u mom slucaju neizvodljivo .

  1. Potrebno je da brisevi budu u redu.

 10. Nevena:

  Postovani,
  Imam jedan miom veličine 8-9cm i dva manja oko 2-3 cm (rezultati od prosle godine). Operacija mi nije zakazana zbog lose krvne slike. Trebala je biti klasična operacija mioma (klinika u Visegradskoj ulici u Beogradu). Da li umesto klasične moze da se uradi laparokopija ili histeroskopija uz dobre nalaze. Nisam radjala i imam 41 godinu. Zelela bih resiti problem i onda pokusati da se ostvarim i kao majka.
  Hvala.

  1. Poštovana Nevena, potrebno je da se uradi ulztrazvučni pregled, kako bi se utvrdila veličina i lokalizacija mioma nakon čega će se odrediti metod lečenja.

 11. Marija Ćelić:

  Postovani,
  Da li je ova dijagnostička metoda indikovana kod otkrivanja uzroka spontanih pobačaja? Imala sam dva spontana, uspesnu trudnocu pa ponovo spontani ponacaj. Sva tri spontana pobacaja su bila u prvom tromesečju.
  I da li je metoda kao terapeutska indikovana kod mioma koji se nalaze na spoljasljem delu materice?
  Unapred hvala.

  1. Poštovana Marija, histeroskopijom se mogu otkriti neki od uzroka ponovljenih spontanih pobačaja. Što se tiče mioma na spoljašnjem delu materice – ne.

 12. Ivana:

  postovani
  vrsim pripremu za vto… svi brisevi su negativni,medjutim dr sumnja na pregradu u materici pa mi preporucuje histeroskopiju …koliko posle nje moze da se krene sa postupkom vto?

  1. Poštovana Ivana, to zavisi od veličine pregrade.

 13. Jasmina:

  Postovani,predlozena mi je histeroskopija,interesuje me koje su mi analize sve potrebne da bih dosla na intervenciju kao i koji je najbolji period ciklusa za izvodjenje intervencije,i naravno koliko stare mogu biti analize.Sve ovo me intrresuje da bih se mogla pripremiti za zakazivanje kod vas.Unapred zahvaljujem.

  1. Poštovana Jasmina, potrebno je: cervikalni bris negativan na hlamidiju, mikoplazmu, ureaplazmu (ne sme biti stariji od 6 meseci), uredni nalazi cervikalnog i vaginalnog brisa (ne stariji od 30 dana), kompletna krvna slika, krvna grupa sa rezus faktorom i ukoliko je u pitanju operativna histeroskopija potrebni su rezultati biohemije, vremena krvarenja i vremena koagulacije (ne starije od 30 dana). Radi se u prvoj fazi ciklusa (oko termina i detaljnih informacije potrebno je da pozovete broj ordinacije 011/322-60-40).

 14. M......:

  U cervikalnom brisu enterokoka i kod partnera u spermi. Ako bude enterokoka u brisu da li mogu da radim histeroskopiju. Bili smo pod antibioticima 8 dana.

  1. Pošto ste primali terapiju, potrebno je da ponovite briseve.

 15. Aleksandra:

  Poštovani,dijagnostikovan mi je polip na zidu materice i moj lekar preporucuje histeroskopiju sa epiduralnom anestezijom. Zanima me da li je to bolja opcija od totalne anestezije.

  Unapred hvala.

  1. Poštovana Aleksandra, nema potrebe za epiduralnom anestezijom. Radi se u opštoj kratkojtrajnoj intravenskoj anesteziji – ne u totalnoj (endotrahealnoj).

 16. Nina:

  Poštovani, na UZ pre dva dana mi je rečeno da imam uterus bicornis septus, koliko sam ja shvatila kongenitalnu anomaliju materice – dvorigu matericu, odnosno matericu sa septumom (pregradom). Takođe, to sam saznala nakon krvarenja koje mi se pojavilo u trudnoći (prva trudnoća je u pitanju), gde mi je beta hCG nalaz bio uredan, ja sam se osećala dobro, jedino što se ustanovio prestanak rada srca ploda u 7. nedelji, dok je pre nedelju dana isti konstatovan.
  Doktor mi nije ništa rekao o anomaliji, sama sam to pročitala na nalazu i saznala šta znači. Takođe mi je rekao da je moguća sasvim “normalna” trudnoća već za nekoliko meseci.
  Zanima me da li histeroskopija podrazumeva korekciju ovih anomalija i prevenira rizike koje ona nosi u narednoj trudnoći?
  Hvala Vam unapred na odgovoru,
  Srdačan pozdrav!

  1. Poštovana Nina, žene sa septiranom matericom imaju povećan rizik od pobačaja u prvom i drugom trimestru trudnoće kao i blago povišen rizik od prevremenog porođaja. Sve to naravno ne znači da nije moguća sasvim “normalna” trudnoća. Histeroskopskom operacijom moguće je ukloniti septum. Porazgovarajte sa Vašim ginekologom šta Vam on preporučuje.

 17. Sara:

  Poštovani, koliko vremena nakon urađene histeroskopije treba sačekati do trudnoće?
  Hvala unapred.

  1. Zavisi koja se vrsta histeroskopije radi. To će Vam reći ginekolog koji Vam bude radio histeroskopiju.

 18. ANA:

  Nasli su mi polip u materici velicine 6mm,da li je to opasno, i da li to smeta da ostanem u drugom stanju? Da li je to nesto ozbiljno, i da li se mora uklanjati?

  1. Polip može da smeta da ostanete u drugom stanju. Preporuka je da se polip ukloni.

 19. Marina:

  Postovani,

  Savetovana mi je biopsija endometrijuma – office histeroskopija ili pipelom.
  Koja metoda je manje bolna ili bolja?
  I da li se u slucaju biopsije histeroskopom daje anestezija i koja?

  Hvala unapred
  Marina

  1. Pajpel (Pipelle) biopsija je intervencija kojom se tankom kanilom uzima uzorak endometrijuma koji se dalje šalje na histopatološku analizu. Nije bolna i govori o stanju endometrijuma. Histeroskopija obuhvata dosta širu analizu kada se pored uzimanja uzorka na HP analizu sagledava i stanje endometrijuma, kao i izgled i oblik materične šupljine i cervikalnog kanala. Radimo je u opštoj anesteziji tako da ni ona nije bolna. U zavisnosti od indikacija određuje se koja je metoda potrebna.

 20. Anica:

  Postovana,radila sam hiseroskopiju i imala sam submukozni miom 3,5cm i jedan polip,e sad mene zanimakrvarenje,jer evo danas je 6 dan od OP i jos imam krvarenje a to je jako malo ali bas jako malo…e sad menstuaciju ne mogu da odredim jer zadnjih 6 meseci je to bilo jako krvarenje koje je trajalo i po 20 dana pa 10 dana pauza i ne mogu da odredim da li se sad povezuje mentruacija ili? moram kod dr….unapred zahvalna i PoZZ

  1. Pošovana Anice, to je pitanje za ginekologa koji Vam je radio intervenciju (ne mogu Vam bliže odgovoriti s obzirom da samo ginekolog koji je radio zna Vaše tačno stanje).

 21. Marija:

  Poštovani imam miom veličine 7cm koji se nalazi na prednjem zidu materice, i trudna sam 21 nedelja.Dali je i kako je moguće sprečiti rast mioma u daljoj trudnoći?
  I da li mogu raditi histeroskopiju posle porođaja?

  1. Poštovana Marija,

   miom u trudnoći se prati (porazgovarajte sa ginekologom koji Vam vodi trudnoću). Moguće je uraditi histeroskopiju posle porođaja.

 22. Maja:

  Imala sam dva spontana pobacaja jedan u 20nedelji (2016) drugi u 18 nedelji (2017) u obe trudnoce pojavio mi se polim na grlicu materice ,prva trudnoca je bila slucajna ,a drugu sam radila briseve cervikalni ,vaginalni,briseve na hlamidiju,mikoplazmu,ureaplazmu sve je bilo negativno ,rekli su mi da nije potrebno da uklanjam polipe da je moguce da se u trudnoci povuku i nestanu,zanimame sta je sve potrebo da se odradi za sledecu trudnocu i koliko je vremena potrebno da se napravi pauza i dali je moguce dali cu ponovo moci ostati trudna. Hvala

  1. Poštovana Majo,

   preporuka je da se polipi uklone pre sledeće trudnoće. Potrebno je da dodjete na pregled kako bi se utvrdilo o čemu se radi, kako bismo Vam mogli savetovati lečenje.

 23. Ana:

  Vec duze vreme imam problem sa oskudnim menstruacijama. Citajuci o problemima koje imam zakljucila sam da postoji verovatnoca da je u pitanju Asherman (s obzirom da su drugi nalazi u redu). Medjutim, prilikom pregleda mi nije preporuceno da idem na histeroskopiju nikada. Da li je preporucljivo da odradim histeroskopiju na svoju ruku?

  1. Poštovana Ana, potrebno je da dođete na pregled sa svim analizama koje imate do sada, kako bih mogao da Vam odgovorim da li Vam je potrebna hiseroskopija ili ne.

   1. Ana:

    Hvala na odgovoru. U slucaju da pacijent nije iz Srbije, da li je ista procedura u pitanju i da li se moze doci bez uputa?

    1. Poštovana Ana,

     mi smo privatna ustanova, uputi nisu potrebni.

 24. Ivana:

  Postovani, ovog meseca mi se desila druga po redu biohemijska trudnoc, prva je bila pre godinu ipo dana. Sistematski sam radila pre 3 meseca i sve je bilo uredu. Sta treba da ispitam, kao bih saznala u cemu je problem. Jako zelim bebu! Unapred hvala!

  1. Poštovana Ivana,

   potrebno je da se javite ginekologu koji će utvrditi koje analize su potrebne nakon kompletnog pregleda i uzimanja anamneze.

 25. Aleksandra:

  Postovani,
  urađena mi je histeroskopija i odstranjenje polipa veličine 10mm u šupljini materice, pre dva dana.
  Da li u ovom ciklusu mogu ici na aspiraciju jajne celije u postupku VTO ili da sačekam i koliko…?
  hvala unapred
  Aleksandra

  1. Poštovana Aleksandra, o tome je najbolje da popričate sa lekarima koji će Vam raditi VTO.

 26. Marica:

  Postovani,
  mene zanima da li moze histeroskopija i laparaskopija da se radi ako imas bakteriju Strepotoku i Citrobakter?
  Ovde u Nemacku to kao nije problem a ja sam od danas pocela da pijem lekove za baketrije a za 2 nedelje imam intervenciju Histeroskopiju i Laparaskopiju, i dr i u bolnici kao nije to problem,moze da se radi a inace treba 2 miom da mi skinu jedan je submukozni jedan je intramuralni…
  Hvala na odgovoru

  1. Mi ne radimo u tom slučaju.

 27. Marica:

  Hvala vam na odgovoru, imam jos jedno pitanje.
  Do kakvih komplikacija se moze doci?
  Veliko vam HVALA jos jednom i veliki POZDRAV!

  1. Može doći do infekcije.

 28. Zorana:

  Postovani, zakazana mi je histeroskopija i laparoskopija. Svi nalazi su u redu, rtg pluca, nalaz interniste, urinokultura cista, cervikalni bris uredan dok na vaginalnom pise Retka candida. Da li postoji mogucnost da se intervencije svejedno odrade ili bi me zbog ovoga vratili? Hvala Vam unapred na odgovoru.

  1. Poštovana Zorana,

   zavisi od ustanove u kojoj budete radili. Ukoliko imate vremena, izlečite kandidu i uradite kontrolne briseve za svaki slučaj.

 29. Sunčica:

  Da li je moguće da je polip od 13mm uzrok što ne mogu da ostanem trudna,a rodila sam jedno dete ali tada nisam imala polip?Pokušavam već 3 godine!

  1. Poštovana Sunčice,

   moguće je. Polip u materici deluje kao strano telo, i smanjuje verovatnoću da dođe do začeća (trudnoća je manje verovatna). Sve zavisi od veličine polipa kao i njegove lokalizacije.

 30. Zvezdana:

  Postovani,
  Indikovana mi je histeroskopija zbog polipa na meterici, dimenzija 24x12x15mm. Zbog ucestalih ciklusa, trenutno pijem Primolut nor, i za 7 dana treba da se javim na konzilijum. Lekar mi je rekao da ce raditi pod opstom anestezijom, ali me buni sto nisam dobila uput za anesteziologa, rtg pluca i vreme krvarenja. Samo mi je navedeno: brisevi grlica i vagine, internisticki pregled i EKG, velika lista, KKS, Hb, Urin. Hvala unapred.

  1. Poštovana Zvezdana, to je pitanje za lekare ili Konzilijum ustanove u kojoj ćete raditi histeroskopiju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

 
,