Labioplastika – korekcija unutrašnjih usmina vagine

Šta je Labioplastika?

Labioplastika – redukcija unutrašnjih usmina je rutinska intervencija – estetska hirurška procedura za korekciju i zatezanje velikih ili neravnomerno postavljenih unutrašnjih usmina vagine. Labioplastika je veoma popularan operativni postupak kod nas i u svetu.

Zašto Labioplastika?

Uvećane usmine najčešće nisu samo estetska već i funkcionalna smetnja. Sve veći broj žena u svetu se odlučuje za operaciju labijalnog ulepšavanja , a razlozi su brojni:

 • neprijatni seksualni odnosi ili bol
 • nedostatak samopouzdanja tokom intimnog kontakta zbog veličine ili oblika malih usmina
 • smetnje prilikom obavljanja fizičkih ili sportskih aktivnosti
 • osećaj nelagodnosti prilikom nošenja uske odeće (kupaći kostimi, helanke, uske farmerke…)
 • poteškoće prilikom održavanja lične higijene
 • želja za lepšim estetskim izgledom vagine

Oblik, veličina i boja usmina značajno varira među ženama. Kod nekih žena, uvećane usmine su prirodno urođena karakteristika, dok kod drugih porođaj, starenje, kao i efekti gravitacije mogu da naruše lepotu ženskih genitalija, uključujući male usmine (labia minora).

Preoperativna priprema

Priprema obuhvata konsultaciju i pregled. Tokom konsultacije ćete razgovarati sa Vašim ginekologom koji će Vam odgovoriti na sva pitanja vezana za samu operaciju, rezultate koji možete očekivati, potrebno vreme oporavka i ostalo. Privatnost i diskrecija su sastavni deo naše prakse.
Potrebno je da se urade preoperativne analize koje može tražiti Vaš ginekolog ili anesteziolog. Iako je operacija moguća tokom trajanja menstrualnog krvarenja, savet je da se uradi u periodu kada ga nema.

Operacija

Labioplastika je relativno jednostavna procedura, koja se može izvršiti bilo pod lokalnom anestezijom ili u opštoj anesteziji. Vaš ginekolog će preporučiti najpogodniji postupak za Vas. Intervencija traje od 30 minuta do sat vremena.
labiaplasty-steps-figure-1

Posle operacije

Većina žena može nastaviti sa normalnim aktivnostima 5 dana nakon operacije. Preporučuje se da se najmanje 3 – 4 dana nakon operacije provedete odmarajući. Nakon toga, možete se postepeno vratiti svakodnevnim aktivnostima. Seksualna aktivnost se može nastaviti za 5-6 nedelja.
Svi saveti i puna podrška i briga dostupni su u postoperativnom periodu. Imaćete besplatne kontrolne preglede sa Vašim ginekologom u cilju praćenja napretka i oporavaka, kao i da vas posavetuje o tehnikama za smanjenje ožiljka i preparatima koji mogu da pomognu bržem zarastanju.
labiaplasty-steps-figure-4
[expand title=”Pročitajte više”]

Tokom prva dvadeset četiri sata nakon operacije, može Vam biti prilično neprijatno, ali se to rešava lekovima protiv bolova i hladnim oblogama koje smanju otok i upalu u ovim delikatnim oblastima.
U predelu usmina nalaziće se sitni resorptivni šavovi. Iako su resorptivni, neke resorptivne konce će možda biti potrebno pažljivo ukloniti oko 10 – 14 dana nakon operacije.
Nosićete mini-tampon oblast ostane čista i suva prvih nedelju dana.
Biće Vam prepisani antibiotici koje ćete uzimati najmanje nedelju dana nakon operacije.
Dve nedelje posle operacije, koristićete posebnu kremu koja pomaže zarastanju posle operacije.
Seksualna aktivnost se može nastaviti za 5-6 nedelja.
Prvih 7 – 10 dana nakon operacije preporučuje se da ne nosite farmerke, uske pantalone ili sličnu odeću.
Preporučuje se da se najmanje 3 – 4 dana nakon operacije provede odmarajući. Nakon toga, u toku naredne nedelje se možete postepeno vratiti svakodnevnim aktivnostima. Imajte na umu da postoje sitni šavovi u vrlo osetljivom predelu koje će zahtevati najmanje dve nedelje da dobro zarastu.
Svi saveti i puna podrška i briga dostupni su u postoperativnom periodu. Imaćete besplatne kontrolne preglede sa Vašim ginekologom u cilju praćenja napretka i oporavaka, kao i da vas posavetuje o tehnikama za smanjenje ožiljka i preparatima koji mogu da pomognu bržem zarastanju.[/expand]

 
Komplikacije

Velika većina pacijenata nema nikakve komplikacije. Vaš ginekolog će Vam prilikom konsultacije ukazati na potencijalne komplikacije. Sva pitanja koja su Vam nejasna možete postaviti tokom konsultacije.

[expand title=”Pročitajte više”]

Informacije o mogućim rizicima i komplikacijama labioplastike služe da Vas informišu i ne bi trebalo da Vas uplaše jer su retke i blage. Međutim, pošto se ponekad javljaju potrebno je da budete upoznati sa njima.
Infekcija – ovo je retka komplikacija, uzimanje propisane antibiotske terapije obično sprečava bilo kakvu ozbiljnu infekciju. Međutim, blaga infekcija može da se javi i može da utiče na brzinu zarastanja. Ako se to desi, nekim malim delovima je potrebno više vremena da zarastu od drugih. U vagini se prirodno nalazi veliki broj mikroorganizama. Njihova životna sredina je poremećena nakon operacije, zbog čega je uzimanje antibiotika jako važno.
Krvarenje – Retko se može razviti mali ugrušak ili hematom. Ovo nije ozbiljno, ukoliko nije izuzetno veliki. To se veoma retko, gotovo nikada ne dešava. Ukoliko se to dogodi obavestite doktora da bi se uradio pregled i procenilo o čemu se radi.
Otok – Tkivo u ovoj oblasti je vrlo delikatno i mali otok se može održati i nekoliko nedelja. To nije neobično, otok će se vremenom smanjiti.
Asimetrija usmina – Iako se izuzetno vodi računa da se postigne potpuna simetrija, obe usmine mogu biti različite veličine pre operacije i samim tim može biti teško da budu savršeno simetrične nakon operacije. Tokom konsultacije popričajte sa doktorom da razumete šta možete da očekujete.
Moguća povreda nervnih zavšetaka mogu dovesti do povećane ili smanjene osetljivosti u predelu koji je operisan.
Opšti rizici hirurgije i anestezije – Hirurgija je vitalni deo moderne medicine pa ljudi često previde rizike operacije. Iako su ovi rizici mali, svaka osoba koja ima operaciju bi trebalo da bude upoznata sa rizicima.
Labioplastika se izvodi pod opštom intravenskom anestezijom, koja nosi nizak nivo rizika. Imajući u vidu da su žene koje se odlučuju za estetsku hirurgiju obično dobrog opšteg stanja, ovaj rizik je još manji.
Mentalni poremećaji i estetska hirurgija – Važno je da svi pacijenti koji traže da se podvrgnu estetskim operacijama imaju realna očekivanja i da se fokusiraju na poboljšanje nego savršenstvo.
Komplikacije ili manje zadovoljavajući rezultati su ponekad neizbežni, i možu zahtevati dodatne operacije i mogu biti veoma stresni. Iako mnoge pacijentkinje imaju psihološko poboljšanje kao rezultat estetske hirurgije, efekti na mentalno zdravlje se nikada ne može predvideti i mogu imati negativan uticaj na emotivnu stabilnost.[/expand]

 

LABIOPLASTIKA – KOREKCIJA UNUTRAŠNJIH USMINA VAGINE Šta je Labioplastika? Labioplastika – redukcija unutrašnjih usmina je rutinska intervencija – estetska hirurška procedura za korekciju i zatezanje velikih ili neravnomerno postavljenih unutrašnjih usmina vagine. Labioplastika je veoma popularan operativni postupak kod nas i u svetu. Zašto Labioplastika? Uvećane usmine najčešće nisu samo estetska već i funkcionalna smetnja. Sve veći broj žena u svetu se odlučuje za operaciju labijalnog ulepšavanja , a razlozi su brojni: neprijatni seksualni odnosi ili bol nedostatak samopouzdanja tokom intimnog kontakta zbog veličine ili oblika malih usmina smetnje prilikom obavljanja fizičkih ili sportskih aktivnosti osećaj nelagodnosti prilikom nošenja uske odeće (kupaći kostimi, helanke, uske farmerke…) poteškoće prilikom održavanja lične higijene želja za lepšim estetskim izgledom vagine Oblik, veličina i boja usmina značajno varira među ženama. Kod nekih žena, uvećane usmine su prirodno urođena karakteristika, dok kod drugih porođaj, starenje, kao i efekti gravitacije mogu da naruše lepotu ženskih genitalija, uključujući male usmine (labia minora). Operacija Labioplastika je relativno jednostavna procedura, koja se može izvršiti bilo pod lokalnom anestezijom ili u opštoj anesteziji. Vaš ginekolog će preporučiti najpogodniji postupak za Vas. Intervencija traje od 30 minuta do sat vremena. Posle operacije Većina žena može nastaviti sa normalnim aktivnostima 5 dana nakon operacije. Preporučuje se da se najmanje 3 – 4 dana nakon operacije provedte odmarajući. Nakon toga, možete se postepeno vratiti svakodnevnim aktivnostima. Seksualna aktivnost se može nastaviti za 5-6 nedelja. #palmoticeva #labioplastika

A post shared by Ordinacija Palmotićeva (@palmoticeva) on

29 Comments

 1. 7. February 2016. at 10:13

  Možete li mi reći kolika je cena labioplastike?

  1. 7. February 2016. at 10:15

   Poštovana Milice,
   cenu labioplastike možete pogedati klikom na link: CENOVNIK.

 2. 30. October 2016. at 21:03

  Koja je cena ako se intervencija vrsi samo na jednoj strani?

  1. 31. October 2016. at 12:47

   Poštovana Biljana, potrebno je da dodjete na pregled kako bi se videlo o čemu se tačno radi i tada možete saznati i cenu.

 3. 28. December 2016. at 01:32

  Da li je moguce operaciju placati na rate?

  1. 28. December 2016. at 06:53

   Poštovana Mirjana, trenutno nemamo tu mogućnost.

 4. 4. January 2017. at 11:42

  Hvala puno, prezadovoljna sam!!! Pozdrav za celu ekipu iz ordinacije Palmotićeva!!!

  1. 4. January 2017. at 11:43

   Hvala za komentar. Drago nam je :)!

 5. 17. January 2017. at 11:42

  Poštovani, da li labioplastiku izvode ginekolozi ili estetski hirurzi?

  1. 17. January 2017. at 23:39

   Poštovana Jelena, u ordinaciji Palmotićeva labioplastiku rade i ginekolozi i plastični hirurzi.

 6. 24. February 2017. at 02:12

  Postovani,
  da li posle labioplastike ostaju oziljci ? Da li moze da se primeti da je ”nesto” radjeno?
  hvala Vam najlepse

  1. 24. February 2017. at 21:26

   Poštovani, to zavisi od toga kako Vaše tkivo zarasta. Obično se vidi mala crtica.

 7. 27. February 2017. at 10:49

  Da li postoji neki minimum u godinama za labioplastiku?

  1. 27. February 2017. at 23:01

   Ne. Ispod 16. godina potrebna je saglasnost roditelja.

   1. 28. March 2017. at 08:44

    Jel su potrebni neki prethodni pregledi?

    1. 28. March 2017. at 13:10

     Potreban je pregled kako bi se videlo stanje, popričali sa pacijentkinjom kojom metodom bi se radilo, šta da očekuje nakon intervencije itd…

 8. 17. July 2017. at 19:52

  Neizmerno hvala dr Djordju Petkovicu! On ima zlatne ruke!!!

 9. 25. September 2017. at 08:52

  Poštovani,
  Imam pitanje.
  Nedavno sam imala pomenutu intervenciju u klinici koju necu imenovati. To nije ispunilo moja ocekivanja. Naime razlog zbog koje sam se odlucila na tako nesto je zbog samog estetskog izgeda. Zadnji dio malih usna je smanjen dok je prednji dio ostao isti čak sada izgleda uvećano nakon šavova. Da li postoji mogućnost da se i taj dio estetski koriguje?

  1. 25. September 2017. at 10:39

   Poštovana Bojana, potrebno je da dođete na pregled kako bi razmotrili šta je moguće uraditi.

 10. 11. October 2017. at 11:34

  Postovani,
  mozete li mi reci kojim metodom se radi labioplastika?
  Pozdrav!

  1. 11. October 2017. at 13:40

   Poštovana Mila, šta imate u vidu?

 11. 10. November 2017. at 21:34

  Postovani,
  zanima me da li kod intervencije labioplastike, uklanjate i visak koze oko klitorisa? tj taj prednji deo koji kod mene izgleda malo veci nesto sto bi trebalo?
  Hvala i pozdrav!

  1. 16. November 2017. at 20:24

   Poštovana Svetlana, uklanjamo. Potrebno je da dođete na pregled kako bi se videlo o čemu se radi i kakve rezultate možete da očekujete.

 12. 12. February 2018. at 22:35

  Postovani,

  Koja je cena pregleda?

  1. 13. February 2018. at 18:39

   Poštovana Milice,

   cene možete pogledati na ovom linku – CENOVNIK.

 13. 13. June 2019. at 13:18

  Postovani
  Da li je moguce uraditi samo uklanjanje koze oko klitorisa bez labioplastike I da li bi takva procedura imala drugaciju cenu?

  1. 8. July 2019. at 14:37

   Poštovana Marija,

   moguće je.

 14. 16. February 2020. at 01:35

  Postovani,
  Da li radite ponovno usivanje epiziotomije jer rana nije srasla otvorena je kao da nije ni usivana i kako da nadjem u cenovniku?

  Pozz

  1. 20. February 2020. at 12:32

   Poštovna Jelena,

   radimo. Potrebno je da dodjete na pregled kako bi se videlo koliko je rana otvorena i šta konkretno može da se uradi.

Leave a Reply

Required fields are marked

Zakažite