Zakažite pregled online

Lečenje steriliteta

Izbor metode lečenja zavisi od uzroka steriliteta, godišta partnera, duzine trajanja steriliteta i mnogih druih faktora. Ako se uzroci ne mogu otkloniti, žena može zatrudneti veštačkom oplodnjom.

Lečenje steriliteta kod muškarca

Opšti seksualni problemi: prerana ejakulacija ili impotencija moze se izlečiti lekovima ili konsultacijama sa stručnim licem.

Nedostatak sperme: u zavisnosti od uzroka moguće je izlečenje operacijom ili hormonalnom terapijom. Moguće je spemu uzeti direktno iz testisa i sa njom pokušati veštačku oplodnju.

Lečenje steriliteta kod žene

Stimulacija ovulacije lekovima: lekovi su glavni izbor lečenja za žene koje su nepolodne zbog poremećaja ovulacije. Ovi lekovi regulisu ili izazivaju ovulaciju. Ponasaju se kao prirodni hormoni i podstiču ovulaciju.

Operacija: u zavisnosti od uzroka steriliteta operacija je izbor lečenja steriliteta. Ako je u pitanju blokada ili neki drugi problem jajovoda obicno se operacijom problem može otkloniti.

Vantelesna oplodnja: takođe se naziva IVF (in vitro fertilization). Ova tehnika ukljucuje uzimanje jajne ćelije iz jajnika i oplodjenje te jajne ćelije spermatozoidima u petrijevoj šolji, ostavljanje u inkubatoru 3 do 5 dana i nakon toga vraćanje oplodjenje jajne ćelije u matericu. Ova tehnika se često koristi ako su oba jajovoda blokirana, kod endometrioze, indiopatskog steriliteta, poremećaja ovulacije koji ne deluju na lekove, muškog steriliteta itd. Ova metoda zahteva dnevne hormonalne injekcije i česte laboratoriske testove.

Intrauterina inseminacija: za razliku od vantelesne oplodnje ovde se sperma direktno postavlja u matericu u toku ovulacije kod žene. Koristi se u slučaju muskog steriliteta (mali broj spermatozoida ili slaba pokretljivost) a takodje i kod idiopatskog steriliteta. Sperma može biti od partnera ili od donora. Ovulacija kod žene se postiže uz pomoć lekova. Sterilitet prouzrokovan blokadom jajovoda ne može se lečiti ovom metodom.

Lečenje steriliteta
4.7 (93.85%) Glasalo: 13
 1. Milan Nanu:

  Postovani,s`obzirom da sam navrsio 28 godina a da trenutno nemam stalnu vezu sa osobom suprotnog pola,dosao sam na ideju da po prvi put proverim sterilnost. Uzroci i razlozi zbog kojih to zelim da uradim su ucestali stresovi,nedovoljno vodjenje zdravog zivota…itd. Voleo bih ako mozete da me posavetujete sta da uradim i da li mogu doci kod vas na pregled jer u poslednje vreme a ne bas tako cesto,razmisljam o potomstvu i zapravo zelim da budem siguran da li mogu ostvariti planove u tom smeru. Srdacan pozdrav

  1. Poštovani Milane, prvi korak koji bi trebalo da uradite je da date spermogram i slermokulturu. Pozovite broj ordinacije kako bi saznali kad i kako to treba uraditi. Srdačan pozdrav.

 2. Milica:

  Postovani,
  Pre 3,5 god imala sam spontani i od tada ne mogu da ostanem trudna. Suprug je uradio spermogram i to vise puta te je utvrdjena oligospermia a pokretni spermatozoidi su svaki put varirali od 5,20,30 i 40 posto,isli su dakle od loseg ka boljem rezultatu. Nikad nije dobio uput za hormonsko ispitivanje ili mozda i genetsko jer i njegov brat nema dece vec oko 2god. Da li mislite da treba da se uradi neka analiza i da li treba ici na vto? Imamo po 34 god.

  1. Najbolje je da suprug ode kod urologa kako bi se utrvdilo da li treba da se leči ili ne. Ukoliko je spermogram slab – preporuka je da se radi VTO.

 3. Ivana:

  Poštovani,
  Pokušavam ostati u drugom stanju oko 3 godine. Za to vreme sam išla redovno kod ginekologa koji nije uvideo nikakve probleme. Radila sam ogtt + insulinemije i hormone koje je gin. odredio i sve je u redu. Dešavaju se periodi kada imam neredovne cikluse (godišnje jedan ili dva) inače su od 28 do 31 dan. Imala sam ciklus 11.aprila, nakon toga 13. maja jako čudan ciklus koji je trajao 4 dana ali samo u tragu krvarenje i onda sam 30. maja dobila normalan ciklus koji je trajao 6 dana. Po završetku ciklusa sam od 10 dana išla kod gin na folikulometriju (10 dna, 12 dan i nakon toga 16ti dan ciklusa) rekla mi je da je 16ti dan folikula bila oko 12mm i da ovulacije nece biti verovatno. Išla sam kod endokrinologa nakon toga ona je rekla da izvadim progesteron 22 dan ciklusa. progesteron je bio 2.21 (kažu nizak), 23. dan ciklusa sam išla kod gin ponovo sa tim rezultatom i ona je tada uradila gin pregled i uz jer je zaintrigiralo što kako kaže za taj period ciklusa ima malo sekreta koji je kaže normalan ali da vidi kako sam razumela, da je “otvoren ” grlić (ako sam se dobro izrazila) i uradila je uz na kome se videlo malo slobodne tečnosti što joj uz onaj rezultat progesterona 2.21 delovalo da je možda i bila neka ovulacija koju nije ispratila nakon 16og dana ciklusa. obzirom da je poslednji ciklus bio 30. maja a danas je 30. jun (i na moje ponekad neredovne cikluse) kada je pravo vreme da uradim test na trudnocu, koliko nakon izostanka (ako je uopste doslo do trudnoce…) unapred zahvalna!

  1. Test uradite po izostanku menstruacije, najranije 2 nedelje nakon odnosa.

 4. Dijana:

  Rodila sam jedno dete,ima 9 godina i sad nikako ne mogu opet da ostanem trudna,dali smem da pijem neki lek za sterilnost i koje?!

  1. Potrebno je da se javite sa suprugom na pregled kako bi se ustanovio razlog.

 5. Dragan:

  Postovani,
  Zamolio bih vas za vase strucno misljenje sledecih rezultata spermograma,analize sam radio u labaratorija poliklinika Perunovic Sremska Mitrovica a prvi put Dia Lab, 1986god sam a supruga 1989
  Supruga i ja pokusavamo da dobijemo bebu vec pune dve godine bez uspeha
  Prvi nalaz
  Zapremina ejakulata 4,2ml
  Boja bledozuta
  Viskoznost 0
  Likvefakcije zavrsena
  Ph 7,0
  Broj spermatozoida 126 10.6/ml
  Broj pokretni posle 30 0,70% >50
  Broj slabo pokretnih posle 30 0,15
  Normalni oblik 0,70% >0,50
  Patoloski oblik 0,30% <0,50
  Leukociti u vidnom polju 10 do 15
  Eritrociti u vidnom polju 2 do 3 bleda
  Epitelne celije 0
  Fruktoza pozitivna
  Aglutinacija pozitivna
  Uz nalaz sam radio spermokulturu imao sam ureaplazmu i ja i supruga koju smo izljecili
  Zatim ovaj drugi nalaz sam dobio posle 4 mjeseca
  Boja mlecno bela
  Ph 8,0
  Miris karakteristican
  Viskozitet uobicajen (probom kapa)
  Konzistencija sluzava
  Likvefakcija do 30min
  Zapremina 3,0 ml
  Broj spermatozoida 20,0 x 10^9/L
  Broj spermatozoida u ccm 20,0 x 10^6/ml
  Broj spermatozoida u ejakulatu 60,0 x 10^6/V
  PoKretnih 80%
  Ostale celije 0,1 x 10^9/L
  Pokretnih posle 4h 61%
  Posle 7h 45%
  Posle 12h 16%
  Posle 24h 1%
  Spermatozoidi i celije spermatogeneze 99%, Ostale celije leukociti i epitelne 1%
  Patoloske forme se ne uocavaju

  Unapred zahvalan na odgovoru
  DRAGAN

  1. Poštovani Dragane, sa nalazima spermograma potrebno je da se javite urologu.

 6. Brcko:

  Postovani ,

  Interesuje me kod steriliteta muskarca ako nema nikako pokretljivi spermatozoïden dali je moguce da se lijeci i sta treba da radi

  1. Poštovana,

   potrebno je da se javi urologu, kako bi se utvrdilo tačno o čemu se radi i koje su opcije lečenja.

 7. Marta:

  samo zelim da pitam nesto imam cisticnu fibrozu i zelim da pitam,inace sam zenskog pola,imam 14 godina i jos nisam dobila,da li ja mogu da ostanem u 2. stanju?

  1. Neke žene sa cističnom fibrozom imaju problema sa ostajanjem u drugom stanju ali većina zatrudni normalno i rodi zdravo potomstvo.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

 
,