Lečenje steriliteta

Izbor metode lečenja zavisi od uzroka steriliteta, godišta partnera, duzine trajanja steriliteta i mnogih druih faktora. Ako se uzroci ne mogu otkloniti, žena može zatrudneti veštačkom oplodnjom.

Lečenje steriliteta kod muškarca

Opšti seksualni problemi: prerana ejakulacija ili impotencija moze se izlečiti lekovima ili konsultacijama sa stručnim licem.

Nedostatak sperme: u zavisnosti od uzroka moguće je izlečenje operacijom ili hormonalnom terapijom. Moguće je spemu uzeti direktno iz testisa i sa njom pokušati veštačku oplodnju.

Lečenje steriliteta kod žene

Stimulacija ovulacije lekovima: lekovi su glavni izbor lečenja za žene koje su nepolodne zbog poremećaja ovulacije. Ovi lekovi regulisu ili izazivaju ovulaciju. Ponasaju se kao prirodni hormoni i podstiču ovulaciju.

Operacija: u zavisnosti od uzroka steriliteta operacija je izbor lečenja steriliteta. Ako je u pitanju blokada ili neki drugi problem jajovoda obicno se operacijom problem može otkloniti.

Vantelesna oplodnja: takođe se naziva IVF (in vitro fertilization). Ova tehnika ukljucuje uzimanje jajne ćelije iz jajnika i oplodjenje te jajne ćelije spermatozoidima u petrijevoj šolji, ostavljanje u inkubatoru 3 do 5 dana i nakon toga vraćanje oplodjenje jajne ćelije u matericu. Ova tehnika se često koristi ako su oba jajovoda blokirana, kod endometrioze, indiopatskog steriliteta, poremećaja ovulacije koji ne deluju na lekove, muškog steriliteta itd. Ova metoda zahteva dnevne hormonalne injekcije i česte laboratoriske testove.

Intrauterina inseminacija: za razliku od vantelesne oplodnje ovde se sperma direktno postavlja u matericu u toku ovulacije kod žene. Koristi se u slučaju muskog steriliteta (mali broj spermatozoida ili slaba pokretljivost) a takodje i kod idiopatskog steriliteta. Sperma može biti od partnera ili od donora. Ovulacija kod žene se postiže uz pomoć lekova. Sterilitet prouzrokovan blokadom jajovoda ne može se lečiti ovom metodom.

,
Call Now Button