Zakažite pregled online

Polipektomija – Polip

Polipi predstavljaju najčešće benigne izrasline koje se javljaju na sluznicama u materici ili grliću.
Razvijaju se iz endometrijuma materice i sluznice grlića.

Polipi retko mogu da sadrže premaligne promene, a ponekad i maligne. Zato svaki polip pošto se ukloni, obavezno se pošalje na histopatološku analizu. Neretko se polipi ponovo stvaraju.
Polipi mogu da izazovu povećano krvarenje koje se ponekada javlja ciklično pre ili nakon menstruacije.

Dijagnostikuju se vizuelno pod spekulumom, vaginalnim ultrazvukom, histeroskopom, ali i posle revizije iz drugih razloga ili biopsije.

Polipektomija je postupak odstranjivanja polipa. Postoji više tehnika odstranjivanja polipa. Sam metod odstranjivanja polipa varira u zavisnosti od toga gde se polip nalazi i kolika je veličina polipa.
Za endometrijalne polipe zlatni standard i najsigurnija metoda je histeroskopija.

Cervikalni polip – Pod samim terminom polipektomija se podrazumeva odstranjivanje polipa posebnim instrumentom koji uvrtanjem odstranjuje polip ukoliko je vidljiv ili se nalazi u cervikalnom kanalu. Druge metode koje se primenjuju su elektrokauterizacija i LEEP postupak.

Polip u materičnoj šupljini – endometrijalni polip – odstranjivanje polipa u materičnoj šupljini se u poslednje vreme radi metodom histeroskopije – pod vizuelnom kontrolom (kamerom) radi se ciljano udaljenje polipa bez povređivanja zdravog endometrijuma. Više o histeroskopiji pročitajte klikom na link – HISTEROSKOPIJA.

Tako dobiven materijal šalje se na HP verifikaciju (histološki pregled).

Intervencija se radi u kratkotrajno opštoj intravenskoj anesteziji, bezbolna je i pacijentkinja posle kratkog zadržavanja u ordinaciji može da ode kuci.

Polipektomija – Polip
4.3 (86.25%) Glasalo: 16
  1. Ivana Vukasinovic:

    Postovani,
    U drugom stanju sam, 6 nedelja + 5 dana. Receno mi je da imam cervikalni polip promera 5mm do 1cm. Da li se preporucuje njegovo odstranjivanje s obzirom na trudnocu?
    Unapred hvala!!

    1. Pošsotvana Ivana, zavisi da li je bezbedno ukloniti ga, kao i da li je potrebna opšta anestezija ili ne. Porazgovarajte sa ginekologom koji Vam je dijagnostikovao cervikalni polip.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

 
,