Saveti o kontracepciji

Da li izbor kontraceptiva zavisi od uzrasta žene?

Izbor vrste kontracepcije – zadatak koji je najbolje rešiti zajedno sa lekarom. Glavni kriterijumi su – efikasnost kontracepcije i udobnost koršćenja.

👯16-19 godina – Najpogodniji vid kontracepcije za ovu starosnu grupu je hormonska kontracepcija.
Ona se preporučuje pod sledećim uslovima: redovan seksualni život; prva menstruacija najmanje dve godine ranije; visina od ne manje od 160 cm; odsustvo gojaznosti i ozbiljnih bolesti srca i krvnih sudova.

👸🏼20-35 godina – Mlade žene u ovoj starosnoj grupi uklapaju sva sredstva i metode kontracepcije. Jedna od njih je i IUD. Ovaj metod je jednostavan i ne zahteva nivo samokontrole koja je potrebna kod kontraceptivnih pilula. Istovremeno, hormonska kontracepcija (pilula) ostaje jedna od najefikasnijih i prihvatljivim metodama zaštite od neželjene trudnoće.

👩🏼35-45 godina – IUD su poželjni u ovom dobu, međutim, često su kontraindikovani zbog prisustva nekih bolesti materice (erozija, miomi, itd). Prilikom odabira hormonske metode kontracepcije (u odsustvu kontraindikacija i loših navika kao što su pušenje), prednost treba dati pilulama najnovije generacije sa minimalnim sadržajem hormona.

👭Više od 45 godina
Glavne poteškoće u metodama selekcije zaštite od trudnoće kod žena starijih od 45 godina su povezane sa postojećim faktorima rizika (višak kilograma, pušenje, komorbiditet, i dr.). Hormonalna kontracepcija nije samo visoko efikasna, već ima i protektivna svojstva svojstva u nizu ginekoloških oboljenja. Preporuka je i korišćenje transdermalnih i vaginalnih hormonskih kontraceptiva. Oni ne povećavaju rizik od tromboze i imaju manji uticaj na krvni pritisak i funkcije jetre.

Uvek imajte u vidu da je kondom jedna od visoko efikasnih metoda kontracepcije kao i da je jedina metoda kontracepcije koja štiti od polno prenosivih bolesti!!!
Srdačan pozdrav! #palmoticeva #kontracepcija #ginekologija

Pročitajte i lajkujte nas na Instagramu!

,
Call Now Button