Zakažite pregled online

Saveti o kontracepciji

Da li izbor kontraceptiva zavisi od uzrasta žene?

Izbor vrste kontracepcije – zadatak koji je najbolje rešiti zajedno sa lekarom. Glavni kriterijumi su – efikasnost kontracepcije i udobnost koršćenja.

👯16-19 godina – Najpogodniji vid kontracepcije za ovu starosnu grupu je hormonska kontracepcija.
Ona se preporučuje pod sledećim uslovima: redovan seksualni život; prva menstruacija najmanje dve godine ranije; visina od ne manje od 160 cm; odsustvo gojaznosti i ozbiljnih bolesti srca i krvnih sudova.

👸🏼20-35 godina – Mlade žene u ovoj starosnoj grupi uklapaju sva sredstva i metode kontracepcije. Jedna od njih je i IUD. Ovaj metod je jednostavan i ne zahteva nivo samokontrole koja je potrebna kod kontraceptivnih pilula. Istovremeno, hormonska kontracepcija (pilula) ostaje jedna od najefikasnijih i prihvatljivim metodama zaštite od neželjene trudnoće.

👩🏼35-45 godina – IUD su poželjni u ovom dobu, međutim, često su kontraindikovani zbog prisustva nekih bolesti materice (erozija, miomi, itd). Prilikom odabira hormonske metode kontracepcije (u odsustvu kontraindikacija i loših navika kao što su pušenje), prednost treba dati pilulama najnovije generacije sa minimalnim sadržajem hormona.

👭Više od 45 godina
Glavne poteškoće u metodama selekcije zaštite od trudnoće kod žena starijih od 45 godina su povezane sa postojećim faktorima rizika (višak kilograma, pušenje, komorbiditet, i dr.). Hormonalna kontracepcija nije samo visoko efikasna, već ima i protektivna svojstva svojstva u nizu ginekoloških oboljenja. Preporuka je i korišćenje transdermalnih i vaginalnih hormonskih kontraceptiva. Oni ne povećavaju rizik od tromboze i imaju manji uticaj na krvni pritisak i funkcije jetre.

Uvek imajte u vidu da je kondom jedna od visoko efikasnih metoda kontracepcije kao i da je jedina metoda kontracepcije koja štiti od polno prenosivih bolesti!!!
Srdačan pozdrav! #palmoticeva #kontracepcija #ginekologija

Pročitajte i lajkujte nas na Instagramu!

Saveti o kontracepciji
5 (100%) Glasalo: 1
 1. Masa:

  Postovani, ako sam pocela da pijem pilule par dana nakon menstruacije i pila sam ih 10 dana pre odnosa i nakon toga nastavila, da li je to dovoljno vreme da pilule krenu da deluju?

  1. Dovoljno je. Ipak ukoliko Vam menstruacija ne dodje u planirano vreme – uradite test na trudnoću.

   1. Marta:

    Postovani..novitete pijem vec treci mesec… drugi mesec mi je menstruacija stigla ranije ,ali sam nastavila da uzimam tablete do kraja,4 su mi ostale(mislim da zbog jakih antibiotika,koje sam uzimala)..treci mesec uzimanja noviteta(svaki dan u isto vreme) dva puta nam je pukao kondom. Juce sam uzela vaginaletu na biljnoj bazi (radi prevencije) i sad osecam da cu opet ranije da dobijem,malo braonaksto izlazi(mozda zbog vaginaleta)?… da li je to moguce? I da li da nastavim sa tabletama ako dobijem?(jos tri su mi ostale) Da li imam razloga za brigu sto se tice trudnoce? Hvala

    1. Nastavite da pijete novinete. Što se tiče trudnoće – male su šanse.

 2. Jovana:

  Postovani,
  imam malo povecane trombocite u krvi (544) imam 37 godina da li smem da pijem pilule za kontracepciju, pila sam ih ranije ali sam napravila pauzu od godinu dana?
  Hvala

  1. Poštovana Jovana, ukoliko ste pušač posle 35-te godine ne bi trebalo da koristite pilule za kontracepciju. Što se tiče povišenih trombocita, uradite koagulacioni status i javite se hematologu.

 3. Snezana Nesic:

  Ja koristim kontraceptivne pilule LEGRAVAN vec 12 godina.Da li mogu da postanem imuna na njih(da ne deluju) i koliko jos dugo smem da ih koristim?

  1. Ne možete da postanete imuni na njih. Koristite ih dok vam je potrebna kontraceptivna zaštita.

 4. Silvija:

  Postovani,
  zelim da pocnem da pijem hormonske pilule, kako mogu da znam koje odgovaraju mom organizmu i na koji nacin to da proverim?

  1. Poštovana Silvija, javite se ginekologu na pregled i on će Vam preporučiti kontraceptivne pilule koje vam odgovaraju.

 5. Bilja:

  Posnovani pila sam 3 godine tabelte za kontracepciju,prestala sam da ih pijem i imala nezaštićen odnos dan posle menstruacije,da li je moguće da sam trudna i da li će to sto sam pila tablete uticati na bebu?

  1. Ukolikok u ovom ciklusu niste koristili kontraceptivne pilule postoji mogućnost trudnoće a to što ste ih koristili neće imati uticaja na bebu ukoliko ste eventualno zatrudneli.

 6. Valentina:

  Zelim da pocnem da koristim pilule.Da li je neophodna poseta ginekologu pre uzimanja pilula?

  1. Preporuka je da se javite ginekologu.

 7. Maja:

  Postovani,
  ginekolog mi je prepisao legarvan, da bi mi se regulisao ciklus i kao zastitu od trudnoce.Imam 18 godina i do sada nisam pila lekove za kontracepciju ali jesam hormone za ciklus.Lekove treba da pocnem da pijem od sutra ili prekosutra a ovo mi je drugi dan kako imam krvarenje pa me zanima da li mi lek pruza zastitu od trudnoce sobzirom da ga prvi put pijem i da pocinjem da ga pijem od trceg-cetvrtog dana ciklusa a ne od prvog?I jos bih napomenula da doktor nije siguran da li je u pitanju pravo krvarenje ili hormonsko ‘lazno’.Hvala unapred

  1. Prvih 7 dana niste zaštićeni.

 8. Sara:

  Postovani, Doktorka mi je prepisala Logest antibebi pilule, znam da treba da ih uzmem prvog dana menstruacije ali posto mi je poranilo i dobila sam uvece apoteka nije radila, tako da sam pocela od drugog dana menstruacije da pijem pilule, procitala sam da ako se pilula ne popije prvog dana menstruacije treba 7 dana da pilule krenu da deluju, zanima me da li treba sada da cekam 7 dana ili vise da pilule krenunu da deluju? Unapred hvala

  1. U svakom slučaju kontraceptivni efekat se postiže nakon 7 dana bez obzira da li ste počeli prvog ili drugog dana ciklusa.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

 
,