Gonoreja (Triper, Kapavac)

Gonoreja (u narodu poznata i kao Triper ili Kapavac) je visoko zarazna seksualno prenosiva bolest i spada u najčešće seksualno prenosive bolesti kod nas i u svetu. Gonoreju izaziva bakterija Neisseria gonorrhoea (takođe se naziva i gonokok). Bakterija se prenosi spermom ili vaginalnim sekretom tokom nezaštićenog seksualnog odnosa sa inficiranim partnerom. Moguće je da se beba zarazi od majke tokom porođaja. Ne prenosi se poljupcem.

Koji su simptomi?

Prvi simptomi obično nastaju u roku od 2 do 10 dana nakon infekcije bakterijom. U mnogim slučajevima gonoreja izaziva slabe ili čak protiče bez simptoma.

Simptomi kod muškarca

U početku se javlja osećaj golicanja ili peckanja u uretri (mokraćovod- kanal kojim urin izlazi spoljašnju sredinu- polazi iz bešike i završava se na vrhu penisa). Kasnije, mokrenje i erekcija postaju bolni i moguće je videti beli ili žuti iscedak iz penisa (kao kap- odatle naziv kapavac). Kako bolest napreduje- uretralni bol postaje jaci a iscedak sve veći i gušći.

Simptomi kod žene

Simptomi su slabije izraženi kod žena, tako da infekcija često ostane neprimećena (ili se razvije kod partnera pre nego sto se spoznaju simptomi kod žene). Infekcija zahvata grlić materice i ostale reproduktivne organe kao i uretru. Javlja se često mokrenje, bol pri mokrenju kao i beli ili žuti sekret iz vagine često neprijatnog mirisa.

Kada otići kod doktora?

Idite na pregled kod doktora ako:

primetite iscedak iz vagine ili penisa ili imate ostale simptome gonoreje
ako je kod partnera dijagnostikovana gonoreja ili sumnjate da je partner zaražen

Da bi se potvrdila dijagnoza potrebno je da se uradi bris grlića materice ili mokraćnog kanala. Pošto gonoreja može biti udružena sa drugim seksualno prenosivim bolestima (kao sto je hlamidija, sifilis ili HIV infekcija), preporučuje se da se uradi test i na te bolesti.

Kako se leči?

Gonoreja se leči antibioticima. Kako postoje rezistentni sojevi gonokoka potrebno je da se striktno pridržavate prepisane terapije. Lekovi protiv bolova mogu da smanje simptome gonoreje ali je oni NEĆE izlečiti. Ako se gonoreja ne leči moguče su ozbiljne komplikacije koje mogu dovesti do sterliteta ili generalizovane infekcije.

Kako da se zastitim?

Upotreba kondoma drastično smajuje mogućnosti infekcije. Gonoreja je veoma zarazno oboljenje a ipak može proći neprimećeno. Ako imate gonoreju izbegavajte seksualne odnose dok se infekcija potpuno ne izleči. Zakažite ponovni test nakon terapije. Obavestite partnera kako bi se i on/ona zaštitili i sprečili evetualno širenje infekcije. Nakon izlečenja, gonoreja ne ostavlja imunitet i moguća je pono
vna infekcija (naročito ako parter nije lečen).

,
Call Now Button