Zakažite pregled online

Sterilitet kod žene

Ljudski reproduktivni sistem je veoma kompleksan. Da bi žena zatrudnela potrebno je da procesi ovulacije i oplodjenja budu u potpunosti očuvani. Najčešći uzroci steriliteta kod žena su:

– Oštećenje ili neprohodnost jajovoda. Najčešće nastaje kako posledica zapaljenja jajovoda (salpingitis). Najčešći izazivač je Hlamidija, bakterija koja se prenosi seksualnim putem, čija infekcija može proći neprimećena i bez bola ili povišene temerature. Oštećenje jajovoda moze da spreči oplođenu jajnu ćeliju da dodje do materice i moze dovesti do vanmaterične trudnoće. Potpuna neprohodnost jajovoda sprečava spermatozoide da uopšte stignu do jajne ćelije i da je oplode.
– Endometrioza. Kada se tkivo materice nadje i van materice (najčešće kod jajovoda ili jajnika) čime remeti rad jajnika i materice i smanjuje prohodnost jajovoda. Ovi tkivni implanti regaguju na hormonski ciklus tako da rastu ili krvare u skladu sa menstrualnim ciklusom uzrokujući zapaljenje i stvaranje ožiljaka. Kod zena sa endometriozom često se javlja i sterilitet kao i bol u malom stomaku.
– Poremećaji ovulacije. U nekim slučajevima sterilitet je izazvan poremećajem ovulacije. Čak i mali poremećaj u hormonima koji dovode do ovulacije (LH i FSH) mogu dovesti do smanjenje plodnosti ili steriliteta. Najčeće nastaju u slučaju povrede glave, tumora, preteranog fizičkog vežbanja ili preteranog izglađivanja.
– Povišen nivo prolaktina. Prolaktin je hormon koji stimulise stvaranje mleka. Visok nivo prolaktina kod žena koje nisu trudne ili dojilje može poremetiti ovulaciju. Pojava mleka u dojci moze biti prvi znak povišenog nivoa prolaktina.
– Policistični jajnici (PCOS). Policistični jajnici nastaju kada telo proizvodi suviše androgenih hormona koji takođe utiču na ovulaciju.
– Rana menopauza. Rana menopauza je prestanak menstuacije i nestanak folikula pre trideset pete godine života. Najčešće je uzrok nepoznat, mada je povezana sa zračenjem i hemoterapijom, bolestima imunog sistema i pušenjem.
– Ostali uzroci. U ostale uzroke spadaju: miomi, priraslice, različiti lekovi, problemi sa tiroidnom žlezdom (hipo i hipertiroidizam), tumori i njihovo lečenje, Kušingova bolest, HIV, oboljenje bubrega, preteran unos kofeina itd…

Sterilitet kod žene
4.1 (82.5%) Glasalo: 8
 1. Tanja:

  8 god sam u,braku i,nikad nisam ostajala trudna imalasam problema sa nekom gnojnom cistom koja je operisana pre 2 godine kao su rekli da imam jos neke ciste koje ce proradeti ali se nezna kad pame zanima d savet nekog od vas sta treba da radim,

  1. Poštovana Tanja, potrebno je da se uradi pregled kako bi se utvrdilo o čemu se radi.

 2. Mara:

  Na zadnjem UZ ginekolog mi je rekao da nemam ovulacije jer folikuli ne dostizu odredjenu velicinu.
  Dao mi je da pijem Klomifen, i zakazao nov UZ na dvanaesti dan menstruacije.
  Ako mi taj lek ne pomogne, da li to znaci da necu moci da zatrudnim?
  Pokusavamo vise od godinu dana>
  Hvala

  1. Poštovana, sačekajte da vidite da li će Klomifen da deluje pa se zatim konsultujte sa Vašim ginekologom.

 3. Sara:

  U braku sam dve godine i nikako da ostanem trudna. Ginekolog kaze da je sve uredu..trenutno imam malenu ranicu..ostalo dobro. Gde može biti problem?..ako je problem kod mene..

  1. Poštovana Sara, potrebno je da se i Vi i partner javite na pregled kako bi se ustanovilo o čemu se radi i koji su sledeći koraci.

 4. Danijela:

  Pozdrav.. E ovako… Imam dva prirodna porodjaja iz prvog braka..posle toga sam imala vanmatericnu trudnocu gde mi je odstranjen desni jajovod…i imala sam cistu na levom jajniku i ona je tada odstranjena… Sada sam u braku cetiri godine i ne ostajem u drugom stanju…imam refovne menstruacije na 26-28 dana.. Zanima me da li ima ikakve sanse da ostanem u drugom stanju? Suprug se testirao i sa njim je sve ok…pozdrav..i hvala unapred

  1. Poštovana Danijela, naravno da ima šanse. Potrebno je da se javite ginekologu kako bi se uradile analize i utrvdilo o čemu se radi.

 5. Milena:

  Da li mozete da mi objasnite sta je mrezica,da li je opasno?

  1. Poštovana Milena, kakvu mrežicu imate u vidu?

 6. Veronika:

  Postovani, desava mi se da u 15 danu izmedju ciklusa, prokrvarim, nije to nista obilno, ali pokaze. Doktori kazu da dolazi do picanja jajnih celija, ali Ja sam se uvek zabrinem kada se desi?Da li mislite da trebam zanemariti ta povremena desavanja ?

  1. Poslušajte vaše doktore.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

 
,