Zakažite pregled online

Sterilitet kod žene

Ljudski reproduktivni sistem je veoma kompleksan. Da bi žena zatrudnela potrebno je da procesi ovulacije i oplodjenja budu u potpunosti očuvani. Najčešći uzroci steriliteta kod žena su:

– Oštećenje ili neprohodnost jajovoda. Najčešće nastaje kako posledica zapaljenja jajovoda (salpingitis). Najčešći izazivač je Hlamidija, bakterija koja se prenosi seksualnim putem, čija infekcija može proći neprimećena i bez bola ili povišene temerature. Oštećenje jajovoda moze da spreči oplođenu jajnu ćeliju da dodje do materice i moze dovesti do vanmaterične trudnoće. Potpuna neprohodnost jajovoda sprečava spermatozoide da uopšte stignu do jajne ćelije i da je oplode.
– Endometrioza. Kada se tkivo materice nadje i van materice (najčešće kod jajovoda ili jajnika) čime remeti rad jajnika i materice i smanjuje prohodnost jajovoda. Ovi tkivni implanti regaguju na hormonski ciklus tako da rastu ili krvare u skladu sa menstrualnim ciklusom uzrokujući zapaljenje i stvaranje ožiljaka. Kod zena sa endometriozom često se javlja i sterilitet kao i bol u malom stomaku.
– Poremećaji ovulacije. U nekim slučajevima sterilitet je izazvan poremećajem ovulacije. Čak i mali poremećaj u hormonima koji dovode do ovulacije (LH i FSH) mogu dovesti do smanjenje plodnosti ili steriliteta. Najčeće nastaju u slučaju povrede glave, tumora, preteranog fizičkog vežbanja ili preteranog izglađivanja.
– Povišen nivo prolaktina. Prolaktin je hormon koji stimulise stvaranje mleka. Visok nivo prolaktina kod žena koje nisu trudne ili dojilje može poremetiti ovulaciju. Pojava mleka u dojci moze biti prvi znak povišenog nivoa prolaktina.
– Policistični jajnici (PCOS). Policistični jajnici nastaju kada telo proizvodi suviše androgenih hormona koji takođe utiču na ovulaciju.
– Rana menopauza. Rana menopauza je prestanak menstuacije i nestanak folikula pre trideset pete godine života. Najčešće je uzrok nepoznat, mada je povezana sa zračenjem i hemoterapijom, bolestima imunog sistema i pušenjem.
– Ostali uzroci. U ostale uzroke spadaju: miomi, priraslice, različiti lekovi, problemi sa tiroidnom žlezdom (hipo i hipertiroidizam), tumori i njihovo lečenje, Kušingova bolest, HIV, oboljenje bubrega, preteran unos kofeina itd…

Sterilitet kod žene
4.1 (82.5%) Glasalo: 8
 1. Tanja:

  8 god sam u,braku i,nikad nisam ostajala trudna imalasam problema sa nekom gnojnom cistom koja je operisana pre 2 godine kao su rekli da imam jos neke ciste koje ce proradeti ali se nezna kad pame zanima d savet nekog od vas sta treba da radim,

  1. Poštovana Tanja, potrebno je da se uradi pregled kako bi se utvrdilo o čemu se radi.

 2. Mara:

  Na zadnjem UZ ginekolog mi je rekao da nemam ovulacije jer folikuli ne dostizu odredjenu velicinu.
  Dao mi je da pijem Klomifen, i zakazao nov UZ na dvanaesti dan menstruacije.
  Ako mi taj lek ne pomogne, da li to znaci da necu moci da zatrudnim?
  Pokusavamo vise od godinu dana>
  Hvala

  1. Poštovana, sačekajte da vidite da li će Klomifen da deluje pa se zatim konsultujte sa Vašim ginekologom.

 3. Sara:

  U braku sam dve godine i nikako da ostanem trudna. Ginekolog kaze da je sve uredu..trenutno imam malenu ranicu..ostalo dobro. Gde može biti problem?..ako je problem kod mene..

  1. Poštovana Sara, potrebno je da se i Vi i partner javite na pregled kako bi se ustanovilo o čemu se radi i koji su sledeći koraci.

 4. Danijela:

  Pozdrav.. E ovako… Imam dva prirodna porodjaja iz prvog braka..posle toga sam imala vanmatericnu trudnocu gde mi je odstranjen desni jajovod…i imala sam cistu na levom jajniku i ona je tada odstranjena… Sada sam u braku cetiri godine i ne ostajem u drugom stanju…imam refovne menstruacije na 26-28 dana.. Zanima me da li ima ikakve sanse da ostanem u drugom stanju? Suprug se testirao i sa njim je sve ok…pozdrav..i hvala unapred

  1. Poštovana Danijela, naravno da ima šanse. Potrebno je da se javite ginekologu kako bi se uradile analize i utrvdilo o čemu se radi.

 5. Milena:

  Da li mozete da mi objasnite sta je mrezica,da li je opasno?

  1. Poštovana Milena, kakvu mrežicu imate u vidu?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

 
,