Zakažite vaš pregled

Plodni dani

Plodni dani predstaljaju period u menstrualnom ciklusu žene kada je verovatnoća začeća najveća. Tokom ciklusa jajnik oslobadja jajnu ćeliju koja je spremna za oplodjenje i taj proces se naziva ovulacija. Da bi odredili kada su plodni dani potrebno je da bliže pogledamo ženski menstrualni ciklus.

Menstrualni ciklus je period izmedju dva menstrualna krvarenja. Menstrualni ciklus u proseku traje 28 dana ali je taj period različit i može da traje negde između 24 i 35 dana. Ciklus možemo podeliti u dva dela- pre ovulacije i posle ovulacije. Prvi dan menstruacije se računa kao prvi dan ciklusa.
Duzina perioda pre ovulacije a samim tim i dužina ciklusa jako varira. Međutim period posle ovulacije je skoro uvek iste duzine: nekim ženama traje 12, nekim 16 ali je prosek 14 dana. Uzimajući u obzir da oslobodjena jajna ćelija zivi od 12 do 24 časa i da spermatozoidi mogu da prezive unutar žene do 5 dana (u proseku 3)- najplodniji period je oko 5 dana pre ovulacije i 1 do 2 dana posle ovulacije tj pošto se ovulacija odigrava oko 14 dana pre menstruacije- najplodniji period je od devetnaestog dana pre sledeće menstruacije pa do sve do desetog dana pre menstruacije.

Parovi koji prate menstrualni ciklus i izbegavaju plodne dane kao jedinu vrstu kontracepcije često pogresno misle da period traje tačno 28 dana i da ovulacija nastupa tačno 14 dana od početka menstruacije. Takav stav često dovodi do neželjene trudnoće.

Za kraj još treba skrenuti pažnju da nije svako krvarenje menstrualno krvarenje, da period ne traje tačno 28 dana kod većine žena i da je veoma teško tačno odrediti kada će se dogoditi ovulacija. Zbog svega navedenog ako ne zelite trudnoću preporučujemo da obavezno koristite neki drugi vid kontracepcije.

 1. Dejan:

  Moželi žena neprobijenog himena zatrudniti?

  1. Moguće je. I intaktni(neprobijeni) himen omogućava prolaz fluida, tako da je moguć prolaz semena a samim tim i trudnoća.

 2. Viktor:

  dobila sam 31.10.2014 menstruacija mi je trajala 3 dana i danas se završava kad su mi PLODNI DANI HVALA

  1. Zavisi od toga koliko Vam traje ciklus. Pročitajte u tekstu kako se izračunava.

 3. Marija:

  Vec nekoliko meseci javlja mi se krvarenje u sredini ciklusa koje nije obilno ali je nekako tamno i gusto kao da ima neke ‘ljuske’ i traje nekoliko dana?Da li je to opasno i zasto se javlja?Hvala.

  1. To se naziva ovulatorno ili intermenstrualno krvarenje. Javlja se zbog pada estrogena u trenutku ovulacije i najčešće se javlja kod žena koje upotrebljavaju oralnu kontracepciju. Ukoliko su Vam ciklusi redovni a krvarenje je oskudno i traje kratko nemate razloga za brigu. Ako ste ipak zabrinuti ili je krvarenje obilnije, obavezno idite na pregled kod ginekologa.

 4. Sladjana:

  ciklus mi je krenuo 19 a završio se 24 da li sam bila plodna 25tog i 26tog? Unapred hvala značilo bi mi kada

  1. Ukoliko su ciklusi redovni, poslednja menstruacija je bila kao i prethodne, mala je verovatnoća.

 5. Sneza:

  Prvog dana menstruacije imala sam rizican odnos nakon toga menstruacija je stala sta se desava? Unapred hvala

  1. Najverovatnije odnos i menstruacija nisu povezani, ali je potreban ultrazvuk zbog menstruacije i brisevi zbog rizicnog odnosa.

 6. Ana:

  Menstruaciju imam u proseku na 25 dana. Prvi dan poslednje menstruacije sam imala 24.11., da li postoji mogucnost da je 2.12. plodni dan?

  1. Da, postoji. Pazljivo pročitajte tekst.

 7. Dijana:

  Duzi vremenski period pokusavam da ostanem u drugom stanju vec imam jedno dete sad sam u plodnim danima, i 8 mi se poe odnosa pojavilo nesto roze…dan ovulacije mi je 9..pa mi treba savet.. unapred zahvalna

  1. To moze da bude intermenstrualno krvarenje, moze da bude neka promena na grlicu ili sto je najverovatnije neka mala povreda vagine ili vulve kao posledica odnosa. Najbolje da dodjete na pregled kako bi se video uzrok i tacno utvrdilo da li je bilo ovulacije.
   Pozdrav

 8. Sandra:

  Neredovne su mi menstruacije,pre jesu bile,cak sam jednom trebala da dobijem 23 sept.pa sam posle 4 nov.duzi vremenski period pokusavam da ostanem u drugom stanju,pa sam mislila da sam trudna ali tad sam dobila i trajalo mi je do 6 nov.uradila sam test i bio je negativan…Zanima me da li moze u nekom slucaju da plodni dan bude dan posle menstruacije ili bas taj dan kad prestaje?? Hvala unapred

  1. Jako teško može da se zatrudni posle menstrucije. Savet da se javite ginekologu kako bi pomogli da zatrudnite.

   1. Sandra:

    Hvala vam.

 9. Dina:

  postovani, ciklusi mi se krecu od 25-31 dan.zadnja menstruacija je bila 17.12, a odnis 20.12 tad je bilo jos par kapljica krvi, nisam sugurna da li je doslo do ejak da li postoji ikakav razlog za zabrinutost?.

  1. Ukoliko je odnos bio bez korišćenja kontracepcije uvek postoji mogućnost da zatrudnite. Naravno verovatnoća je manja odmah posle menstruacije nego u periodu kada su plodni dani.

 10. Dragana:

  Prosli mesec sam dobila 14.11 i plodni su mi bili 26,imala sam odnos..i kalendar mi pokazuje da treba da dobijem 12.12 i uradila sam test i bio je negativan, i dobila sam 18.12 , na 34 dan…. zasto ne mogu da ostanem trudna? pokusavam vec 5 meseci i nista… da li mi mozete reci kada mi je sledeci naj plodniji dan? pratim kalendar, i kada su mi plodni ali nista..sada sam pocela da malo trazim savet drugih.. Hvala unapred..

  1. Poštovana Dragana, do godinu dana bez kontraceptiva sa redovnim odnosima se smatra normalan period u kome bi trebalo da se ostane u drugom stanju. Ukoliko su ciklusi neredovni, kalendar plodnih dana nije pouzdan. U tom slučaju trebalo bi ultrazvučno odrediti kada je ovulacija.
   Srdačan pozdrav.

 11. Mina:

  A zanima me meni je menzes svako 28 dana kada su mi plodni dani jer 4 i po godine ne zanosim

  1. Postovana Mina,  najplodniji period je od devetnaestog dana pre sledeće menstruacije pa do sve do desetog dana pre menstruacije. U vašem slučaju – od 9tog do 18tog dana od početka menstruacije.

 12. Mina:

  Ima mi muž usporene spremotozoide da li vi znate šta je za to najbolje da li to veliki problem hvala

  1. Najbolje da dodjete na konsultaciju sa suprugom kod urologa i ginekologa, kako bi se tačnije utrvrdilo o čemu se radi.

 13. Sladja vujacic:

  Poslednja menstruacija mi je bila 21.decembra..ali sam pod terapijom bila od 26.decembra i koristila macmiror ,onda imala pauzu i imala nezasticen sexualni odnos 05.01.2015.Od tog istog dana pijem orvagil ..to mi je bio 16 dan od ciklusa,da li je moguca trudnoca?S obzirom da sam dugo bila pod antibioticima?

  1. Antibiotici ne sprečavaju trudnoću (ne deluju kao kontraceptivi). Ukoliko mestruacija izostane, obavezno uradite test na trudnoću.

 14. Ana:

  Prvi dan menstruacije mi je bio 19.11. Obicno pocinju na 25 dana. 14-og dana ciklusa, sam imala rizican odnos. Danas, tj. 20-og dana ciklusa mi se pojavilo jako maleno krvarenje koje je potom stalo. Da li postoji mogucnost trudnoce? Inace pre svake menstruacije imam glavobole, bolove u stomaku, sada samo tup bol u donjem delu stomaka.

  1. Postoji mogućnost trudnoće. Ukoliko vam menstruacija bude kasnila predlažem da uradite test na trudnoću.

 15. Andrea:

  Dobijam uglavnom na 28mi dan. Poslednja menatruacija mi je pocela 26.12.2014. Imala sam rizican odnos 04.01.2015. Da li postoji sansa za trudnocom? Postala sam gadljiva i cesto mi je muka.

  1. Postoji mogućnost trudnoće. Ukoliko vam menstruacija bude ne dođe na vreme, uradite nest na trudnoću. Inače je rano (u slučaju da je došlo do oplodnje) da vam bude muka ili gađenje od trudnoće.

 16. Milica:

  Poslednju mens sam imala 23.12.2014,rizican odnos sam imala 16.01.2015.Popila sam konc. pilulu u roku od 3 sata,medjutim nisam imala nikakva ne zeljena dejstva kako pise u uputstvu.Da li je moguca trudnoca?Hvala!

  1. Neželjena dejstva ne znači da pilula nije efektivna. Neko ima neželjena dejstva a neko ne. (Pretpostavljam da ste popili pilulu za dan posle).

 17. Teodora:

  Prvi dan poslednje menstruacije mi je 3.12.,ciklus mi je redovan na 31 dan, imala sam odnos bez zaštite 14. uveče, da li je moguća trudnoća?

  1. Pri svakom odnosu bez zaštite postoji mogućnost trudnoće.

 18. Nina:

  Menstruacije su mi uredne, na svakih 28-29 dana, i po tome bi trebalo da su mi kalendarski plodni dani poslije 11 dana od prvog dana ciklusa, medjutim posto vec 4 mjeseca pokusavam da ostanem trudna a nista se ne desava pocela sam koristiti maybe baby testove za plodne dane i oni ne pokazuju ovulaciju u tom periodu.

  1. Probajte da koristite maybe baby svaki dan kako bi videli da li pokazuje plodne dane u nekom drugom periodu. Takođe maybe baby nije 100 posto sigurna metoda za određivanje ovulacije.

   1. Ivana:

    Poslednju menstruaciju sam imala 21.01.2015,Dobijam redovno 23-25.dan. Odnos sam imala 28.01.2015.Da li ima sanse za zacecem?

 19. Slavica:

  Vec određeno vrijeme imam smedji ischedak za vrijeme ovulacije, kada sam bila kod ginekologa rekao mi je da je to normalno između 11 i 16 dana ciklusa. Danas sam imala oskudno krvarenje na najplodniji dan. Menstruaciju dobijam na 31 dan zadnja menstruacija mi je zavrsila 13.1. Inace pokusavam ostati u drugom stanju. Da li imam razloga za brigu?

  1. Pročitajte odgovor na pitanje Marije na istoj ovoj stranici.

 20. Jovana:

  Imala sam menstruaciju 04.01.2015. a rizican odnos 20.01. Dobijam redovno 26-27. dan. Da li ima sanse za zacecem?

  1. Da. Svaki rizičan odnos nosi rizik za začećem a naročito ako je oko sredine ciklusa a menstruacije su redovne.

 21. Dino:

  Imao sam odnos 23.01. njoj su vec kasnile 4 dana a sada joj(30.01) kasne 11 dana. Bez zastite odnos, ali nisam svrsio, moguce da je samo kapljice izasla kao i inace prije svrsavanja. Dali su moguce sanse?

  1. Ukoliko kasni menstruacija u svakom slučaju savetujem da uradi test na trudnoću (betaHCG).

 22. Milena:

  Postovani,
  Prvi dan poslednje menstruacije mi je bio 9. januara, a ciljanu oplodnju sa partnerom imala sam 22.,23., 25. i 26. januara. Da li postoji mogucnost zaceca? Unapred hvala.

  1. Poštovana Milena, mogućnost u svakom slučaju postoji. Ukoliko ne dođe savetujem da se javite ginekologu kako bi se uradio spermogram, i folikulometrija kao prvi korak.

 23. Stefan:

  Da li je moguca oplodnja 3-4 dana pre menstrualnog ciklusa?

  1. Moguća je, međutim ukoliko je bila mentruacija, trebalo bi sve da bude ok.

 24. Milica:

  da li je moguce da se ovulacija javi tokom menstruacije?

  1. Kod žena koje imaju redovne mentruacije – izuzetno je mala verovatnoća. Kod žena koje imaju veoma neredovne menstruacije, postoji mogućnost ovulacije tokom krvarenja za koje se veruje da je menstrualno.

 25. Ivana:

  Kada treba otprilike da uradim test na trudnocu, odnos sam imala 28. i 30.1. 2015, a menst. posljednju 21.1.2015. ( Duzina ciklusa je 23 – 25dana). Da li su mi plodni dani bili u to vrijeme? Vec neko vrijeme pokusavam da ostanem u drugom stanju ali bezuspjesno!

  1. Maca bakic:

   Dali je moguca oplodnja posle jednog dana od menst.

   1. Prilikom svakog nezaštićenog odnosa postoji sansa da se zatrudni, u slučaju da su ciklusi redovni, šansa je mala.

 26. Tamara:

  Dobar dan, imala sam nezasticen odnos sa deckom prvog dana menstruacije. Zanima me koliko dugo mogu da prezive spermatozoidi unutra, da li postoji sansa da zatrudnim i da li da popijem tabletu „za dan posle“ ?
  Hvala unapred.

  1. Kao sto pise u tekstu, mogu da prezive do 5 dana (u proseku 3). Prilikom svakog nezaštićenog odnosa postoji sansa da se zatrudni, u vašem slučaju ako su ciklusi redovni, šansa je mala.

 27. Jovan:

  Poštovani, djevojka inače ima menstruaciju svakog 10-og u mjesecu, zadnji put je kasnila i dobila je 20-og. Imali smo odnos 26-og, tokom kojeg je pukao kondom. Kolike su šanse za trudnoću? Hvala

 28. Milica:

  Zanima me dali je moguce ostati u drugom stanju dan pred menstruaciju a ciklus je redovan na 25,26 dana?

  1. Prilikom svakog nezaštićenog odnosa postoji sansa da se zatrudni, u slučaju da su ciklusi redovni, šansa je mala.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>