Zakažite vaš pregled

Plodni dani

Plodni dani

Plodni dani predstaljaju period u menstrualnom ciklusu žene kada je verovatnoća začeća najveća. Tokom ciklusa jajnik oslobadja jajnu ćeliju koja je spremna za oplodjenje i taj proces se naziva ovulacija. Da bi odredili kada su plodni dani potrebno je da bliže pogledamo ženski menstrualni ciklus.

Menstrualni ciklus je period izmedju dva menstrualna krvarenja. Menstrualni ciklus u proseku traje 28 dana ali je taj period različit i može da traje negde između 24 i 35 dana. Ciklus možemo podeliti u dva dela- pre ovulacije i posle ovulacije. Prvi dan menstruacije se računa kao prvi dan ciklusa.
Duzina perioda pre ovulacije a samim tim i dužina ciklusa jako varira. Međutim period posle ovulacije je skoro uvek iste duzine: nekim ženama traje 12, nekim 16 ali je prosek 14 dana. Uzimajući u obzir da oslobodjena jajna ćelija zivi od 12 do 24 časa i da spermatozoidi mogu da prezive unutar žene do 5 dana (u proseku 3)- najplodniji period je oko 5 dana pre ovulacije i 1 do 2 dana posle ovulacije tj pošto se ovulacija odigrava oko 14 dana pre menstruacije- najplodniji period je od devetnaestog dana pre sledeće menstruacije pa do sve do desetog dana pre menstruacije.

Parovi koji prate menstrualni ciklus i izbegavaju plodne dane kao jedinu vrstu kontracepcije često pogresno misle da period traje tačno 28 dana i da ovulacija nastupa tačno 14 dana od početka menstruacije. Takav stav često dovodi do neželjene trudnoće.

Za kraj još treba skrenuti pažnju da nije svako krvarenje menstrualno krvarenje, da period ne traje tačno 28 dana kod većine žena i da je veoma teško tačno odrediti kada će se dogoditi ovulacija. Zbog svega navedenog ako ne zelite trudnoću preporučujemo da obavezno koristite neki drugi vid kontracepcije.

 1. Dejan:

  Moželi žena neprobijenog himena zatrudniti?

  1. Moguće je. I intaktni(neprobijeni) himen omogućava prolaz fluida, tako da je moguć prolaz semena a samim tim i trudnoća.

 2. Viktor:

  dobila sam 31.10.2014 menstruacija mi je trajala 3 dana i danas se završava kad su mi PLODNI DANI HVALA

  1. Zavisi od toga koliko Vam traje ciklus. Pročitajte u tekstu kako se izračunava.

 3. Marija:

  Vec nekoliko meseci javlja mi se krvarenje u sredini ciklusa koje nije obilno ali je nekako tamno i gusto kao da ima neke ‘ljuske’ i traje nekoliko dana?Da li je to opasno i zasto se javlja?Hvala.

  1. To se naziva ovatorno ili intermenstrualno krvarenje. Javlja se zbog pada estrogena u trenutku ovulacije i najčešće se javlja kod žena koje upotrebljavaju oralnu kontracepciju. Ukoliko su Vam ciklusi redovni a krvarenje je oskudno i traje kratko nemate razloga za brigu. Ako ste ipak zabrinuti ili je krvarenje obilnije, obavezno idite na pregled kod ginekologa.

 4. Sladjana:

  ciklus mi je krenuo 19 a završio se 24 da li sam bila plodna 25tog i 26tog? Unapred hvala značilo bi mi kada

  1. Ukoliko su ciklusi redovni, poslednja menstruacija je bila kao i prethodne, mala je verovatnoća.

 5. Sneza:

  Prvog dana menstruacije imala sam rizican odnos nakon toga menstruacija je stala sta se desava? Unapred hvala

  1. Najverovatnije odnos i menstruacija nisu povezani, ali je potreban ultrazvuk zbog menstruacije i brisevi zbog rizicnog odnosa.

 6. Ana:

  Menstruaciju imam u proseku na 25 dana. Prvi dan poslednje menstruacije sam imala 24.11., da li postoji mogucnost da je 2.12. plodni dan?

  1. Da, postoji. Pazljivo pročitajte tekst.

 7. Mica:

  Dobar dan,
  Pojavilo mi se vrlo tamno krvarenje tri, cetiri dana pre menstruacije, nije obilno, a potom je pocela prilicno oskudna menstruacija. Inace su mi ciklusi redovni i obicno nemam problema te prirode. Ima li razloga za brigu i sta bi to moglo biti?
  Pozdrav

 8. Dijana:

  Duzi vremenski period pokusavam da ostanem u drugom stanju vec imam jedno dete sad sam u plodnim danima, i 8 mi se poe odnosa pojavilo nesto roze…dan ovulacije mi je 9..pa mi treba savet.. unapred zahvalna

  1. To moze da bude intermenstrualno krvarenje, moze da bude neka promena na grlicu ili sto je najverovatnije neka mala povreda vagine ili vulve kao posledica odnosa. Najbolje da dodjete na pregled kako bi se video uzrok i tacno utvrdilo da li je bilo ovulacije.
   Pozdrav

 9. Sandra:

  Neredovne su mi menstruacije,pre jesu bile,cak sam jednom trebala da dobijem 23 sept.pa sam posle 4 nov.duzi vremenski period pokusavam da ostanem u drugom stanju,pa sam mislila da sam trudna ali tad sam dobila i trajalo mi je do 6 nov.uradila sam test i bio je negativan…Zanima me da li moze u nekom slucaju da plodni dan bude dan posle menstruacije ili bas taj dan kad prestaje?? Hvala unapred

  1. Jako teško može da se zatrudni posle menstrucije. Savet da se javite ginekologu kako bi pomogli da zatrudnite.

   1. Sandra:

    Hvala vam.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>