Da li mogu da zatrudnim ako imam menstruaciju?

Postoji zabluda da žena ne može da zatrudni dok ima menstruaciju. To nije istina. Odgovor na to pitanje je jednostavan: da! Međutim verovatnoća da se zatrudni je veoma mala i dešava se najčešće ako je vaš ciklus neredovan, ili izuzetno kratak ili dugačak. Pročitajte dalje da saznate da li možete zatrudneti malo pre ili malo posle menstruacije.

Zašto mogu da zatrudnim dok imam menstruaciju?

Tokom svakog nezaštićenog odnosa moguće je zatrudneti. Iako je malo verovatno, zaista je moguće zatrudneti dok imate menstruaciju. Ovo se obično dešava kada žena ima ciklus koji traje vrlo kratko i gde ovulacija nastaje veoma blizu početka njihove menstruacije ili kada je ciklus neredovan. U tom slučaju krvarenje za koje se misli da je menstrualno – možda to nije i ako u tom periodu imate nezaštićen odnos može da se javi trudnoća. Jako je vazno da znate duzinu vašeg ciklusa i koliko traje krvarenje ali i najvažnije da koristite neki metod kontracepcije kako bi izbegli neželjenu trudnoću.

Mogu li zatrudneti odmah posle menstruacije?

Osim pitanja mogu li zatrudneti tokom menstruacije, možda se pitate da li je moguće odmah nakon menstruacije? Opet odgovor je moguće je ali je malo verovatno. Žena obično ima ovulaciju oko 2 nedelje nakon prvog dana menstrualnog ciklusa, međutim ukoliko menstruacija traje 7 ili 8 dana, onda je samo 5 ili 6 dana do ovulacije. Imajući u vidu da spermatozoidi mogu da prežive u materici i jajovodima do 3 dana, postoji mogućnost da se zatrudni.

Mogu li zatrudneti neposredno pre menstruacije?

Jako je teško da se ostane u drugom stanju tačno pred menstruaciju, imajući u vidu da se ovulacija dogodila otprilike 2 nedelje pre menstruacije. Takođe endometrijum koji će sa početkom menstruacije krvariti, najverovatnije neće prihvatiti oplođenu jajnu ćeliju. Međutim, neke žene imaju ovulaciju bliže početku menstruacije a desava se da se desi i više ovulacija u jednom ciklusu. Jedini pouzdan način da sprečite neželjenu trudnoću je upotreba kontracepcije.

Pročitajte kada su plodni dani klikom na stranici plodni dani.

,
Call Now Button