Nezaštićen seksualni odnos

Ponekad se desi a da se ne zna zašto i “kako se to desilo?” – nezaštićen seksualni odnos u vreme kada u Vaše trenutne planove trudnoća ne ulazi.I onda vrlo često pitanje – šta da radim??? “Nisam planirala trudnoću, ali se to desilo, i šta sada?”
Hitna kontratsepcija – način da se spreči neželjena trudnoća u slučaju nezaštićenog seksualnog odnosa ili neefektivne metode kontracepcije (kondom je pukao, propuštene dve ili više kontraceptivnih pilula, greška u računjanju plodnih dana). Suština hitne kontracepcije podrazumeva uzimanje specijalnih lekova, posebno za tu svrhu, ili postavljanje intrauterine spirale u propisanom roku.
Kako su hormoni koji se koriste za hitnu kontracepciju dobro poznati, nećemo navoditi preparate. Ipak jako je važno da znate da su ovi hormoni imaju veliki broj kontraindikacija (sklonost ka formiranju trombova, bolesti jetre, migrena, starost preko 35 godina života, dug pušački staž), a ukoliko imate neku hroničnu bolest – može doći do pogoršanja. Nakon upotrebe hitne hormonske kontracepcije moguća je pojava neželjenih efekata (mučnina, povraćanje, glavobolja, bol u grudima, bol u stomaku, i razni poremećaji menstrualnog ciklusa), pa se uvek pre upotrebe konsultujte sa ginekologogom kako bi sprečili neželjene posledice.
Intrauterina hitna kontracepcija je spirala (IUD) koja se stavlja u prvih 5 dana nakon nezaštićenog seksualnog odnosa. Međutim, ova metoda se ne preporučuje kod mlađih žena koje nisu rađale i kod žena koje imaju neku upalnu bolesti genitalnih organa,a naročito ako se sumnja na prisustvo seksualno prenosivih infekcija. Spiralu mogu postaviti samo kvalifikovani ginekolozi, nakon uzimanja briseva vagine i cerviksa.

Pratite stranicu i komentarišite na INSTAGRAMUNezaštićen seksualni odnos!

[rns_reactions]

,
Call Now Button