Zakažite pregled online

Ginekološke operacije (Operativna ginekologija)

CENTAR ZA ŽENSKU HIRURGIJU

Među ginekološkim oboljenjima postoje i takva koja se mogu izlečiti samo hirurškim putem. Ginekološke operacije obuhvataju procedure za lečenje benignih stanja ženskih reproduktivnih organa, steriliteta, inkontinecije, maligniteta, a ponekad i iz kozmetičkih razloga.
Postoje 3 vida ginekoloških operacija:
Laparoskopske
Klasične otvorene (Laparotomija)
Vaginalne

Laparoskopija u ginekologiji

Laparoskopija je minimalno invanzivni operativni zahvat bez klasičnog operativnog reza i bez presecanja struktura prednjeg trbušnog zida. Laparoskopija je operacija koja se obavlja pod totalnom anestezijom, a koja ginekologu osigurava dobru vizualizaciju organa koji se nalaze unutar trbušne šupljine i male karlice – materice, jajnika i jajovoda.

Tipična laparoskopska operacija se izvodi tako što se napravi mala incizija obično u predelu baze pupka nakon čega se napravi pneumoperitoneum uz pomoć ugljendioksida. U zavisnosti od potrebne operacije postavljaju se obično još 2 troakara u donjem delu abdomena.

Oporavak posle laparoskopije

Laparoskopija obično traje kraće i ima brzi postoperativni oporavak nego otvorena hirurgija. U zavisnosti od operacije u bolnici se najčešće ostaje jedan do 2 dana.

Kod žena laparoskopija se najčešće izvodi kod stanja kao što su:
Bol i problemi u maloj karlici
Ciste na jajnicima (Laparoskopska operacija ciste na jajniku)
Tumori na jajnicima
Miomi materice (Laparoskopska operacija mioma na materici)
Vanmaterična trudnoća
Torzija jajnika
Endometrioza i endometriotične ciste (tzv. čokoladne ciste).
Sterilizacija (podvezivanje / ligacija jajovoda)

Ginekološke operacije koje izvodimo

Laparoskopija – dijagnostička
Laparoskopija – operativna
Laparoskopska miomektomija
Laparoskopska histerektomija
Hirurška sterilizacija (laparoskopska)
Sve klasične (abdominalne – laparotomija) operacije u ginekologiji:
Laparotomija sa adhesiolizom
Laparotomija – histerektomija (totalna, sa adneksektomijom ili bez)
Histeroskopija sa resektoskopijom
Histeroskopija dijagnostička (biopsija endometrijuma)
Histeroskopija operativna (polip,septum)
Histeroskopska miomektomija
Vaginalna histerektomija (sa adneksektomijom ili bez)
Prednja i zadnja plastika vagine (lečenje spada prednjeg i zadnje zida vagine – cistokela, rektokela, enterokela).
Lečenje urinarne inkontinencije, prolapsa genitalnih organa primenom mrežastih implananta (MESH – mrežice) (TVT-O)
Labioplastika (obostrana, jednostrana)


Pozovite nas ili nam pišite kako bi saznali bliže informacije i dobili konsultaciju.

Ginekološke operacije (Operativna ginekologija)
4.9 (98.67%) Glasalo: 60
 1. Svetlana:

  Na poslednjoj kontroli pre mesec dana mi je otkriven polip dimenzija 4,6x 4,8mm. Svi nalazi su uredni, ciklusi su mi proređeni u poslednje tri godine, u pred menopauzi sam, inače imam 46 god. Nemam nikakvih problema, nemam obilna krvarenja, bolove….baš ništa…Šta vi predlažete da treba uraditi sa tim polipom, kojom metodom ga otkloniti , da li se ostaje u bolnici ili je dnevna bolnica i koliko bi intervencija koštala? Srdačan pozdrav

  1. Poštovana Svetlana, predlažemo da se polip odstrani histeroskopskim putem. Ostaje se oko sat vremena nakon intervencije a cenu možete pogledati u cenovniku ili pozvati broj ordinacije za bliže informacije 011/322-60-40.

 2. Natasa:

  Dobar dan,­

  Imam 30 godina i 3 de­teta, živim u Švajcar­skoj. Trenutno moj se­ksualni život je komp­likovan zbog veličine­ moje vagine. Radi se­ o mom bračnom paru, ­ako ne rešimo taj pro­blem neznamo kakva će­ da bude naša budućno­st.

  Zato hoću da uradim v­aginoplasty, koja je ­cena operacije?
  Koji je eventualni r­izik? I dali to konkr­etno pokaže?

  Hvala vam unapred, pr­ijatno.

  1. Poštovana Nataša, potrebno je da dođete na pregled kako bi se konkretno videlo o čemu se radi u vašem slučaju. Na osnovu pregleda se preporučuje koja vrsta i tehnika operacije je potrebna, kao i sve dodatne informacije o toj operaciji.

 3. Smilja:

  Izvinjavam se na smetnji ovako kasno..zanima me ko radi transplataciju jajnika i materice…ne planiram vise radjati pa kome treba da se to donira…o mom trosku…znaci ili drzavno ili privatno nebitno…pothitno bi da to obavim….

  1. Smilja:

   I da imam 28 g imam zbog svega toga probleme i htela bi da ih se resim…utice mi na nerve psihu na sve znaci a menzis neredovni bolni…i hocu da nemam menzis ni odnose nikakve da se to sve vadi….nepitam za cenu…hvala pozdr

   1. Poštovana Smiljo, transplantacija materice je uksperimentalnoj fazi i trenutno se ne radi bez odgovarajućeg recipijenta ( urađena je jedna operacija na jednojajčanim bliznakinjama. Što se tiče Vaših problema – javite se na pregled pa da vidimo kako možemo da pomognemo.

 4. SVETLANA:

  Cerki mi je slucajno ustanovljena dijagnoza E27,neoplasma benignum ovatii.tu ovarii I dex obs teratoma.ona ima 16 godina.molim za objasnjenje dijagnoze ,rizike operacije,posledice i sl. Jer mi niko nista ne objasnjava.Da li ova dijagnoza ima vezu sa sterilitetom?hvala unapred

  1. Poštovana Svetlana,

   teratom jajnika (dermoidna cista) je najčešće benigni tumor jajnika. Dijagnoza nije povezana sa sterilitetom. Što se tiče ostalih pitanja, potrebno je da popričate sa lekarom koji će uraditi operaciju (on će Vam sve objasniti). Nešto bliže možete pročitati na stranici: https://www.palmoticeva.com/ciste-na-jajnicima/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

 
,