Priprema za trudnoću

Trudnoća donosi veliki broj promena u život jednog bračnog para, ali sa druge strane unosi i dozu rizika. Stoga je vrlo važno da se dobro pripremite za tako veliki korak kako biste sve izazove koje donosi trudnoća što lakše prebrodili. Iz didaktičkih razloga pripremu za trudnoću smo podelili u tri dela.

1. Psihološka priprema
2. Fizička priprema
3. Zdravstveno stanje pre začeca

Psihološka priprema

Na emotivnom planu tokom trudnoće javljaju se drastične promene koje se javljaju kod svih žena i sasvim su normalne. Najbolji način da se pripremite za takve promene je da se upoznate sa njima, da se posavetujete sa vašim ginekologom, a takođe i da uključite vašeg partnera u to.

Hormonske promene – određeni hormoni se u većoj meri luče što kao posledicu ima česte i nagle promene raspoloženja od nezadovoljstva do ushićenja. Nesigurnost i preterana osetljivost su takođe karakteristični za trudnoću. Takve promene su normalne i nemojte se loše osećati zbog toga. Važno je da ih vaš partner i vi kao takve prihvatite i da se radujete onim trenucima kada ćete biti zadovoljni i srećni u svojoj koži.

Promena fizičkog izgleda – mnoge žene izgube samopuzdanje misleći da su debele, ružne, nepoželjne. Ono što morate da shvatite da je trudnoća vrhunac ženskog života. Vi stvarate život i morate da budete ponosni na sebe i na svoju plodnost. Budite zadovoljni u takvoj ulozi.

Zabrinutost oko bebe – postavljaju se stalno pitanja: Da li će se beba roditi zdrava? Da li će nešto poći naopačke? Zabrinutost prouzrokuje nervozu i pesimizam, nesigurnost. Najbolji način da se bilo kakve sumnje odagnu je da redovno odlazite kod ginekologa i pitate sve što vas zabrinjava.

Ulazak u nepoznato – trudnoća vas uvodi u potpuno drugačiji način života. Važno je da prihvatite da će ubrzo vaša budućnost uključiti još jedno novo ljudsko biće koje sa sobom nosi nove odgovornosti ali i novi oblik sreće. Sve aspekte takvog života predvidite i upoznajte, između ostalog trudnoća je idealan period da se naprave temeljni planovi za tako nešto.

Fizička priprema

Bavljenje fizičkim aktivnostima nije važan faktor samo za trudnoću i porođaj već i za celokupno vaše zdravlje. Odvojite deo svog vremena da biste održavali kondiciju i da biste doveli sebe u dobru formu. Preporučuje se bavljenje lakšim oblicima fizičkih aktivnosti i tokom trudnoće , sve u cilju što bezbrižnije trudnoće i lakšeg porođaja.

Vežbe tokom trudnoće

Vrlo je važno da se tokom trudnoće ne prestaje sa fizičkim aktivnostima kojim ste se bavili ranije. Izdovjite do 30 min dnevno na vežbe.

Dobri efekti vežbanja tokom trudnoće su mnogobrojni:

• Umanjeje se rizik trudničkog dijabetesa
• Veća izdržljivost
• Umanjuje neprijatnosti trudnoće
• Popravlja stav i oblik tela
• Manje umora
• Smanjen rizik od carskog reza
• Brži oporavak od porođaja

Ono što je bitno je da se ne bavite nikakvim fizičkim aktivnostima gde možete da se povredite, da padnete kao što je : tenis, košarka, odbojka, jahanje i druge aktivnosti.

Pre nego što počnete da se bavite bilo kakvim vežbama tokom trudnoće konsultujte svog doktora.

,
Call Now Button