Zakažite pregled online

Testovi za otkrivanje steriliteta

Da bi se otkrio uzrok steriliteta potrebno je uraditi različite testove. Ti testovi se odnose i na žene i na muskarce. Kako je ljudski reproduktivni sistem veoma komplikovan, testovi mogu da traju i nekoliko meseci. Kada se uzrok otkrije pristupa se mogućem lečenju sa dobrim šansama da dodje do oplođenja. Postoji mogućnost da se uzrok ne otkrije i takvo stanje se naziva idiopatski sterilitet, međutim uz određene metode lečenja moguće je izlečiti i takav sterilitet.

Testovi za muškarce

Opšti pregled: uključuje pregled genitalija i pitanja koja uključuju istoriju bolesti, lekove koje koristite i seksualne navike.

Spermogram: najbitniji test za muškarce. U laboratoriji se testira analizira količina sperme, boja i prisustvo infektivnih agenasa ili krvi. Odredjuje se broj spermatozoida, oblik i pokretljivost.

Hormonalni testovi: iz krvi se odedjuje nivo testosterona i ostalih muških hormona.

Ultrazvuk: pomoću ultrazvuka moguće je videti da li postoji opstrukcija kanali ili retrogradna ejakulacija.

Testovi za žene

Opšti pregled: uključuje opšti pregled, ginekološki pregled, istoriju bolesti, pitanja vezana za menstrualni ciklus i seksualne navike kao i lekove koje koritite.

Hormonalni testovi: odredjuje se nivoi hormona da bi se ustanovilo da li ovulacija uopste postoji, određuju se nivoi ženskih seksualnih hormona, tiroidnog hormona kao i hormoni hipofize.

Histerosalpingografija: proverava se stanje materice i jajovoda. Tečnost se ubacuje u matericu i rentgenom se odredjuje sa li je tecnost stigla do jajovoda. Moguće je odrediti da li postoji blokada jajovoda kao i na kom se mestu nalazi. Ovo se može izlečiti operacijom.

Ultrazvuk: moguće je odrediti da li postoji neka deformacija u genitalnom sistemu.

Genetska testiranja: pokazuju da li postoji neki genetski defekt koji uzrokuje sterilitet.

Laparoskopija: pomoću ove metode moguće je odrediti da li postoji endometrioza ili ožiljno tkivo, kako i defekti materice i jajovoda. Obavlja se u opštoj anesteziji.

Testovi za otkrivanje steriliteta
3.4 (68.57%) Glasalo: 14
 1. Olivera:

  Koliko kosta provera plodnosti?

  1. Poštovna Olivera,

   potrebno je da dodjete na konsultaciju kako bi se u Vašem ličnom slučaju utrvrdilo o čemu se radi i koje analize su potrebne. Cena zavisi od toga.

 2. Bojan:

  Pozdrav imam 18 god i lijevi testis mi je mali a desni 2-3 puta veci naspram lijevog da li je to nesto opasno

  1. Potrebno je da konsultujete urologa.

 3. Bojan:

  pozdrav,jedno pitanje gde mozemo ja i moja zena da dodjemo na pregled,posto duze vremena nemoze da zatrudni:

  1. Poštovani, zakazite pregled na broj ordinacije.

 4. Maja:

  Poštovani,

  Koja je cena hormonalnih testova za žene?

  1. Poštovana Majo,

   hormonalni status se radi u laboratoriji i od laboratorije zavisi cena.

 5. Marko:

  Pokusavamo da imamo bebu vec 4 meseca ,ali nista od toga ,uvek test bude negativan. Sta je Vas predlog ,sta da se radi ?

  1. Ukoliko ne dođe do trudnoće u roku od godinu dana, obratite se ginekologu.

 6. Danijela:

  Postovani,
  imam 25 godina i vec gosuna dana pokusavam da ostanem u drugom stanju…. jednom godisnje idem na pregled kod ginekologa sto ukljucuje opsti pregled, kolposkopiju, papa test i UZ i sve je u redu.. mislite li da treba da obavim i ostale testove ili je jos rano za to?
  Pozdrav

  1. S obzirom da je prošlo godinu dana, možete već razmišljati o ostalim testovima.

 7. Melisa:

  Postovanj….Vec neko vreme pokusavamo da dobijemo bebu al nista,ja sam uradila kompletnan ginekoloski pregled sve je ok ,uradila sam hormonski status sve je u okviru ref vrednosti osim sto me zabrinjava odnost izmedju fsh 8,7 i lh 2,8 po mom nekom znanju nesto tu ne stima, nisam radila amh jos uvek, suprug je uradio spermogram ustanovljena mu oligozoospermija, moje pitanje je sta dalje ? Inace on je iso na konsultacije kod urologa i dao mu da pije PROFERTIL kapsule sta vi mislite jel to dovoljno sobzirom da je samo broj spermatozoida smanjena ostalo je sve ok ? UNAPRED HVALA

  1. Poštovana Melisa, potrebno je da to pitanje rešite sa urologom. Ukoliko se ne popravi spermogram potrebno je da ražmisljate o nekoj od asistiranih reproduktivnih tehnologija.

  2. Milka:

   Postovana,
   nisam lekar, ali 2014. godine mi je ustanovljen uspored rad stitne zlezde i na osnovu toga, lekar je ustanovio da celog zivota treba da trosim lek za to. Rezultati sa lekom su mi se unormalili. Vas rezultat FSH od 8,7 ukazuje da imate neki problem i za to bi trebalo da dobijete terapiju. Da bi ste ostali u drugom stanju FSH mora da vam bude ispod 2. Inace sam iz Uzica i lecim se na Cigoti specijalizovanoj bolnici za stitnu zlezdu. Cudi me da Vam lekar nije ukazao na taj povisen rezultat FSH.
   Pozdrav

 8. Andrea:

  Poštovani,

  Pre godinu dana sam imala vanmatericunu trudnocu u desnom jajovodu, moram da napomenem da vec dve godine pokusavamo da ostanem u drugom stanju i uspeli smo ali bila je vanmatericna. Uspesno operisana laparaskopski, jajovod sacuvan, HSG-e odradjen 4 meseca nakon operacije sa rezultatom leva strana u redu, desni jajovod zapusen zbog oziljka od laparaskopije. Od tada imam strah da pokusam opet da ostanem u drugom stanju. Zanima me Vase misljenje o tome, i da li nakon jedne vanmatericne trudnoce moze opet doci do toga, ne zelim opet da prolazim kroz tako nesto pa me interesuje Vas stav. Imam veoma dobrog ginekologa ali recimo da nisam zadovoljna odgovorima. Sta jos treba da uradim da bih bila sigurna da do toga opet nece doci,hvala…

  1. Ne možete biti sigurni da se to neće ponoviti, ali na to ne možete uticati.

 9. Daka:

  Ja i moj muž pokušavamo da dobijemo bebu već 8-mi mesec,ne mogu nikako da zatrudnim..u čemu je problem? Bila sam kod ginekologa rekao je da mi se levi jajnik malo uvećao, i rekao je da dodjem na kontrolu ali ja nisam otisla, strah me je,u čemu je problem sa mnom???

  1. Poštovana, potrebno je da se i partner i vi javite na pregled kako bi se utvrdilo o čemu se radi. Imajte u vidu da se do godinu dana nezaštićenih odnosa bez trudnoće računa da nisu potrebne nikakve analize (osim u slučaju da se Vama zuri).

 10. Olja:

  Poštovani, imam 39 god., imali smo dve vto (1klasičan IVF i 1 ICSI) obe neuspešne. Nalazi koje traži komisija za VTO su u redu (mikrobiološka, hormonska ispitivanja, papa test, kolposkopija, ultrazvučni pregledi, histeroskopija, HSG…). Antimilerijan hormon (AMH) mi je 1,24 ng/mL. Od dodatnih nalaza urađene su trombofilije, kariotip, ASA test, ogtt sa insulinemijama. Rezultati kariotipa i ASA testa su u redu. Rezultati ogtt testa sa 75 gr glukoze su: insulin (0 min-38,6; 30 min-59,7; 60 min-60,2; 90 min-48,0; 120 min-22,4, 180 min-7,8), šećer ( 0 min-5,1; 30 min-9,6; 60 min-8,3; 90 min-7,3; 120 min-5,5; 180 min-2,4), prepisana mi je terapija Glucophage 3×500 mg. Rezultat PAI-1 4G/5G homozigot za visokorizicni alel, tokom VTO sam primala Fraxiparine. Rezultati spermograma: ukupno pokretnih 56 % (progresivno pokretnih 37 %, neprogresivno pokretnih 19 %), nepokretnih 44 %, normalne ćelije 53 %, amnormalne ćelije 47 %. Nalazi mikrobioloških ispitivanja, kariotip, ASA test, mikrodelecije Y hromozoma kod supruga su u redu. Interesuje me šta bi trebali još da uradimo od dodatnih analiza, da li je povišen insulin mogao da utiče na prethodne neuspele VTO, šta je moglo da utiče da ne dođe do implantacije embriona? Hvala

  1. Poštovana Olja, to su sve pitanja za lekare koji Vas pripremaju za VTO.

 11. Tina:

  Juče sam imala namerni prekid trudnoće u devetoj nedelji pa me zanima koje testove i koliko nakon kiretaže mogu da odradim da utvrdim da li postoji mogući sterilitet? Unapred hvala.

  1. Poštovana Tina,
   nisu potrebni nikakvi testovi.

 12. Danijela:

  Poštovani, Da li mi možete reči koji tačno hormoni su najbitniji da se urade, da bi se videlo da li postoji problem postoji da ostanem u drugom stanju?

  1. Poštovana Danijela,

   potrebno je da se javite ginekologu kako bi se utvrdila priroda problema i na osnovu toga se odredi koje su Vam analize potrebne.

 13. Ana:

  Da li postoji mogucnost da posle tri abortusa ostanem u drugom stanju?

 14. Milica:

  Poštovani,
  Zovem se Milica imam 37 godina,2008.god sam imala vanmateričnu trudnoću i uspešno sam operisana laparaskopski,sačuvan mi je levi jajovoď gde je bio plod i sve je bilo u redu.Kao bivši zavisnik u 2014.gos stavljena sam na program metadonsog održavanja,nikada nisam imala problem sa menstuarlnim ciklusom uvek u dan,palanikolaus test uvek uredan i u redu,starija sam od dečka 13.god.10.meseci pokušavamo i ništa.Da li ja trebam po Vatelesnoj oplonji,koje testove trebam i koliko ce to koštati? Ako mogu da dobijem i Vaš broj telefona?
  S’poštovanjem i hvala na vremenu,
  Milica.

  1. Poštovana Milice, do godinu dana odnosa bez zaštite računa se da nije potrebno ispitivanje steriliteta ili lečenje. Što se tiče testova, prvo je potreban pregled i detaljna anamneza kako bi se utvrdilo koje su analize potrebne. Broj telefona je 011/322-60-40.

 15. Marijana:

  Imala sam operaciju ciste na desnom jajnikuDal posle toga mogu ostati u drugom stanju?Hvala

  1. Ne bi trebalo da ne možete.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

 
,