Trihomonijaza je seksualno prenosiva bolest koju izaziva Trichomonas Vaginalis. Trihomonas je sitan organizam (protozoa) koja izaziva upale urogenitalnog trakta i kod žena i kod muškaraca, ali su simptomi najčešće izraženiji kod žena.

Koji su simptomi?

Trihomonijaza kod muškaraca veoma retko izaziva simptome. Mogu da se jave upala mokraćnog kanala (uretritis) koji se odlikuje iritacijom uretre, javlja se pečenje pri mokrenju ili ejakulaciji, a može da se javi mali iscedak sa vrha penisa.

Trihomonas ima veliki afinitet prema epitelnim ćelijama vagine i kod žena najčešće izaziva upalu vagine (vaginitis). Inkubacija infekcije traje od 4 do 28 dana. Javlja se žuto-zeleni (često penusav) sekret iz vagine specifičnog mirisa (na trulo drvo), iritacija i svrab u genitalnom predelu, peckanje pri mokrenju, neprijatnost pri odnosu, i retko bol u malom stomaku. Oko 20% žena nema nikakve simptome. Često je infekcija Trihomonas Vaginalisom udružena sa drugim infekcijama (naročito sa gonorejom i hlamidijom), a takođe povećava podložnost nekim virusima (HPV i HIV).

Trihohomonas se otkriva preparatu sedimenta urina, vaginalnom sekretu ili sekretu uretre. Nalaz trihomonasa u sekretu se obeležava kao V (peta) grupa sekreta. U današnje vreme najpouzdanija metoda otkrivanja trihomonasa je PCR.

Kako se leči?

Trihomonijaza se leči metronidazolom. Obavezno je lečenje svih seksualnih partnera kako se infekcija ne bi prenosila ponovo. Jednom preležana infekcija ne ostavlja trajni imunitet i moguće je da se infekcija ponovi.

Kako da se zaštitim?

Prevencija infekcije trihomonijaze je ista kao i od ostalih seksualno prenosivih bolesti.